Twelve Monkeys (1995)

The future is history.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

Reviews (12)

Olrik

Avatar

Twelve Monkeys is een film die elke keer weer als ik hem zie beter lijkt te worden en me absoluut nooit verveelt!
Het verhaal van Twelve Monkeys is erg goed uitgewerkt en geeft uitgebreid de mogelijkheid je eigen denkbeeld van de film te krijgen en je eigen meningen te kunnen creëren hoe de film precies in elkaar zit.
Bruce Willis speelt erg overtuigend en ik heb niks op hem aan te merken, maar degene die de show steelt in de film is Brad Pitt!
Op Fight Club na is Twelve Monkeys de film waarin Brad Pitt naar mijn mening het allerbeste acteert met zijn rol als Jeffrey Goines en er voor werd genomineerd voor een Oscar en er een Golden Globe voor binnensleepte.
Een uiterst aparte film en zeker een aanrader voor als je hem nog niet hebt gezien.

8,0 / 10

Tarkus

Avatar

Heb de film eens opnieuw bekeken, en deze keer op Blu-ray.
Maar voorlopig is dit de enige film tot nu toe die ik op Blu-ray heb gezien die er niet spectaculair aan heeft bij gewonnen. Je merkt amper een verschil tussen de DVD versie en deze, zowel wat beeld als geluid betreft.
Wat de film zelf betreft heb ik niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar.

Commentaar 2009:
Goede film met goede vertolkingen van zowel Bruce Willis als Madeleine Stowe.
Brad Pitt is hier grandioos als waanzinnige, een van zijn eerste grote rollen.
Maar het verhaal is wat te langdradig en ook de film is te lang, ik denk dat het allemaal wel beter had gekund en vooral ook een half uur korter had mogen zijn.
Dus, goede maar wat té lange film.

CAGE

Avatar

Heel fijne film. Met Bruce Willis die zelden tegenvalt, en Brad Pitt is ook zeker sterk bezig. Ik las hierboven trouwens dat de film wat langdradig is. Dat kan heel goed zijn als die op een trage en door op de wat andere plottwist manier wordt verteld. Maar dat is wel eens leuk voor de verandering. Het past ook goed in die tijd van de jaren 90, waar wel meer films waren die of traag of juist vreemd van smaak zijn. Het is een leuke aanpak dat je nu in deze tijd op de manier van toen weinig meer tegenkomt dus je kunt zeggen dat het de film gewoon uniek maakt. Natuurlijk als je hem vanavond gaat kijken dat ie door de reclames minder sterk is, toch wil ik hem zien. Gewoon doordat ik een liefhebber ben van de wat duistere thriller achtige films. Versterkt met B. Willis en de manier waarop die hierin acteert. Met de chemie van B. Pitt past er ook heel goed bij.

Cybercissy

Avatar

Ook een van mijn favo's. Heerlijk, een film waarbij je na moet denken en waarbij je het gevoel hebt dat alles mogelijk is. Hoe zit het nou eigenlijk in elkaar? Wat is fantasie en wat is werkelijkheid? Een film die niet verveelt, hoe vaak je hem ook ziet. Daar komt nog bij dat Brad Pitt in deze rol gewoon briljant is, en ook Bruce Willis een boven gemiddelde prestatie neerzet. :W :W :W

hetisjantje

Avatar

Ik vind het een fantastische film, "ik heb zooo genoten", maar 2 keer of zo, 1 keer voor de initial shock, de 2e keer met de afloop van de eerste sessie in mind. Das niet erg, het is inherent aan de opzet. Ik snap niet dat deze film ongeveer elke 3 maanden uitgezonden wordt. Iedereen die het wilde zien heeft het nu toch wel meerdere malen gezien? Het is de Blues Brothers niet, de meest herkijkbare film in de geschiedenis. Maarja, NET5 moet het zelf weten..pakketdeal geweest misschien?

Durkie

Avatar

Of ik heb het mis, of er klopt iets niet: Bruce' vriendin belt voor de grap een boodschap door die ze in de toekomst beluisteren! Daarom gingen ze achter de Twelve Monkeys aan! Maar wanneer ze op het vliegveld er achter zijn dat dat vals alarm was en dat het om die bioloog ging, belt Bruce zelf met de boodschap: vergeet die 12 aapjes, 't is iets anders, waarom 5 minuten later hij zijn celbuurman (uit de toekomst) tegenkomt en die boodschap gehoord heeft. Nu komt het: dat meisje en Bruce hebben in het verleden gebeld, dus zouden allebei de boodschappen aangekomen moeten zijn in de toekomst. Maar Bruce en de wetenschappers weten van die tweede boodschap niets, wanneer Bruce naar het verleden teruggaat! En dat terwijl die boodschap ook al in 1996 verstuurd is! Je verandert de geschiedenis immers niet? Bruce is echt al in 1996 achter die bioloog aangeweest, want hij kan dit nog vaag herrinneren: dat jongetje (jonge Bruce) ziet oude Bruce achter die bioloog aan rennen! Klopt dit nou of zie ik spoken? Please ook al is ie lang lees 'm effe en antwoord ook... Als je met quote kun je het rustiger lezen in het reageren-venster!

supagroofa

Avatar

Leuke reacties, goeie ook... Ik probeer het nog een keer met de nieuwe inzichten. Een lang verhaal trouwens, een lang verhaal wat waarschijnlijk toch niemand meer leest...;)

In 2035 schijnt men zich inderdaad te realiseren dat ze het verleden niet kunnen veranderen, er is maar één geschiedenis. Daarom kunnen ze om de een of andere reden de 'evil scientist' niet afschieten en sturen ze mensen terug om dan maar een monster van het virus op te halen. Filmwolfje heeft hier dus een heel goed punt, dat had ik me niet goed gerealiseerd, maar inderdaad, dat klopt wel. In de film is het zo , het is een keuze van de scriptschrijver om de tijdreisparadox op te lossen, het probleem van parallelle universums en zo. Cole zegt ook: How can I save you? This already happened. I can't save you. Nobody can. I'm simply trying to gather information, to help the people in the present trace the path of the virus. MAAR: met het terugsturen van mensen verander je per definitie ook weer de toekomst (zie bijv. Back to the Future). Alles heeft invloed. Je kunt de virusverspreider dan wel niet doodschieten, je beïnvloed 'm toch (zie WoUtoMatiC). In deze film echter worden mensen terug gestuurd en toch verloopt de geschiedenis zoals deze al bestond. Er blijft er slechts één enkele tijdlijn bestaan. De tijdreisparadox is naar mijn idee dus nooit te omzeilen, maar in deze film hebben ze 'm heel, heel knap verstopt.

Tot zover.

"The movie never changes. It can't change. But every time you see it it seems different because you're different. You see different things." - James Cole

Schnitzel

Avatar

Volgens mij klopt het trouwens niet wat supagroofa zegt:
Bruce Willis kan zich niet veel meer herinneren van wat er in het verleden op het vliegveld gebeurd is. Hij heeft dit als jongetje gezien en ziet slechts verkleedde mensen. Later herinnert hij het voorval alleen als een soort droom. Zichzelf heeft hij ook nooit herkend.
Als hij dan later terugkomt op het vliegveld herinnert hij alles te laat en kan hij er eigenlijk niets meer aan doen.
Wat dit betreft ben ik vrij zeker dat de film klopt.

Filmwolfje

Avatar

Bedankt JB, ik denk dat het de 2 films Vertigo en La Jetée zijn die ik zoek. Nu nog ff onthouden dat ik die 2 moet gaan zien als ze op TV komen...

Woutomatic: waarom komt 1 van de doktoren dan niet terug in de tijd op een eerder tijdstip, namelijk voordat hij het virus in het eerste vliegveld verspreid??? Volgens mij komt de doktor alleen maar een monstertje van het originele virus halen om daarna terug te gaan in de toekomst om haar eigen hachje te redden in haar eigen tijd en laat ze die griezel gewoon zijn gang gaan...
Maar ik durf mijn vinger er niet op te leggen... ik kan het mis hebben... nu ben ik wel gedwongen om deze film vanavond te kijken, hahaha :E

Filmwolfje

Avatar

Supagroofa... volgens mij klopt de film wel: de toekomst wordt volgens mij vanaf het vliegveld niet verandert en de wereldwijde virus epidemie wordt niet verkomen... de reden dat ze terug in de tijd gaan is om een monster van het originele virus te halen, zodat ze weer terug naar de toekomst kunnen gaan om een geneesmiddel te vinden, zodat die mensen van de toekomst niet meer ondergronds hoeven te leven... volgen we het nog... er wordt dus niet aan de Tijd gerommeld

Het is wel een tijdje geleden dat ik deze film heb gezien, dus ik weet het allemaal niet zo zeker meer... maar ik dacht dat het zo in elkaar zat...

Een ander vraagje... in deze film wordt er naar een andere film verwezen... welke film is dat?

supagroofa

Avatar

Ik houd er wel van als er in een film wat met Tijd gerommeld wordt. Dat is altijd even lastig te doorgronden. En het 'klopt' nooit helemààl...(zie spoiler)

Enerzijds heeft Cole sinds zijn kindertijd nachtmerries over zijn onvermijdelijke lot, waaruit je mag aannemen dat hij als kind zijn eigen dood heeft zien gebeuren. Anderzijds heeft hij de toekomst wel degelijk beïnvloed (zie laatste shot) en het leven van het kind, zijn leven dus, zal anders gaan verlopen (misschien wordt de uitbraak van het virus voorkomen). Hij zal dan hoogstwaarschijnlijk niet op dat schiphol sterven, en het jongetje zal dat niet zien gebeuren, wat hem ook weer beïnvloed. Zo ontstaat het idee van parallelle geschiedenissen. Is de kronkel nog te volgen?

Geweldige film van een geweldige regisseur.

svw

Avatar

Absoluut één van mijn favorieten. Dat ie zo vaak op tv komt zind ik niet zo'n groot probleem (heb hem ook nog op dvd), iedere keer zie je bepaalde dingen toch weer net iets anders. De kracht van de film is IMHO dat ie een stuk warriger zou kunnen zijn dan hij op het eerste gezicht lijkt. Gebeurt alles echt of liften we gewoon mee op Jimbo's waanideeën? Who knows...

[rating 4.5]