The Usual Suspects (1995)

Five Criminals . One Line Up . No Coincidence

Reviews (8)

Frietgezicht

Avatar

Spoiler-Alert:

The Usual Suspects wordt erg geprezen maar hoewel ik dan niet meega met de menigte begrijp ik echt niet hoezo dat het geval is.

De film begint met een leuke line-up scene(maar die duurt maar een minuutje) en dat is ook gelijk de leukste scene van de film.
Daarna krijg je een 90's film die qua beeldkwaliteit, schietpartijen en ontploffingen meer lijkt op een B-film uit de jaren 80.

Deze film lijkt alleen te leunen op het einde wat de film eigenlijk nog zwakker maakt omdat je kijkt naar een verzonnen verhaal. De film wil graag slim zijn maar houdt de kijkers juist voor de gek.
We hebben geen clue's om later te denken 'oh alles valt op zijn plaats',extra opletten en hints zien helpt niet dus een 2e kijkbeurt bied ook niks extra's.

Als het verzonnen verhaal waar we 2 uur naar moeten kijken dan nog van een erg hoog niveau is zou het al schelen maar het is vooral saai.
De cast is saai,zowel de criminelen als de agenten hebben amper diepgang en zijn ook typische karakters uit een simpele B-film.

Gabriel Byrne is nou echt het voorbeeld van een saaie acteur die ook nu weer een saaie rol speelt.
De slechtste Baldwin heeft een rol en ook de rest weet niet te imponeren.

De film vindt ook niet echt een balans in wat het wil zien. Een realistische misdaadfilm? Aan het begin pist iemand van hoog een vuurtje uit wat anders zal leiden tot een ontploffing,overdreven begin wat niet past bij de rest van de toon.
Maar later schiet Baldwin met 2 getrokken wapens ook 2 mannen door het hoofd die beiden in een worsteling zitten met zijn partners. Ook al een tenenkrommende scenes. Dit soort dingen kun je niet afschuiven op dat het verzonnen is want het beïnvloed de toon van de film op dat moment plus dat tijdens het pis-moment Spacey nog niks aan het vertellen was.

De film bied voor de rest ook geen enkele spannende scene,niks schokkends(de vondst van Del Toro's lichaam is ook erg simpel gebracht zonder enige impact) en geen enkel mooi gesprek met sterke dialogen.
De film is vooral saai.
Ik zag toevallig vorige week L.A. Confidential die maar 2 jaar later uitkwam en ook het misdaad-genre bewandeld vol verschillende personages en dat is een film die wel alles bied wat ik in deze film mis.
Sterke karakters, sterke dialogen, wat spanning en dat alles met een realistische toon en een veel beter acterende Spacey.

Op het einde blijkt dan alles verzonnen. Ok. Wat is daar zo slim aan bedacht? De kijker heeft naar een verzonnen verhaal gekeken en dat is zogenaamd een onwijs slimme twist?
The Sixth Sense had een twist waar je later over denkt,shit dit had ik kunnen merken. Zeker bij het terugkijken als je interacties ziet tussen Willis en anderen,erg slim gedaan omdat de kijker het door had kunnen hebben.
Bij The Usual Suspects is dat niet het geval. Als kijker 2 uur niet iets kijken wat niet klopt achteraf is eerder de kijker voor de gek houden.

Een 2

Mellie

Avatar

Heb deze film nu inmiddels wel een paar keer gezien!
Deze film bevat gewoon een aantal klassiekers! Zoals de line-up die grotendeels geïmproviseerd was en waar de acteurs ook werkelijk dr lach niet in kunnen houden.
Maar ook de plot-twist hield filmland destijds in zijn greep.

Zeker een goede film die je wel een paar keer moet kijken voordat je weet hoe het zit.

Je hebt gewoon anderhalf uur naar het gelul van Keyser Soze (Kevin Spacey) zitten luisteren

aceventura

Avatar

Of het me favoriete film aller tijden is, of het de beste film aller tijden is kan ik niet zo 1,2,3 zeggen. Maar wat is dit geweldige film zeg! Het verhaal, de plottwists, het acteerwerk, de sfeer, de dialoog, de muziek allemaal super! Ik heb de film al 10 keer gezien, maar hij blijft even intrigerend als de eerste keer. Een van de weinige films die je gezien moet hebben. Een film om nooit te vergeten.

Soap

Avatar

Dit is typisch zo'n 'Kevin Spacey' film* (en dat is positief), maar het feit dat hij erin speelt geeft je al een idee hoe het gaat aflopen. Ondanks dat, heeft het toch wat kleine plotwendingen, al heb ik het gevoel dat ik een grote plotwending heb gemist (tenzij dat de bedoeling is).

*Denk daarbij aan: Se7en, L.A. Confidential, American Beauty, The Life of David Gale
Het verrast me dan ook dat Spacey deze keer niet doodgaat
Denk daarbij aan: Se7en, L.A. Confidential, American Beauty, The Life of David Gale :P:D

Aphex

Avatar

Topfilm... maar wat een beetje jammer is bij films met een grote plotwending aan het eind; er moet een hoop worden weggelaten in het verhaal om het te kunnen veranderen. Iemand een compleet verzonnen laten vertellen Wat mij betreft een erg gemakkelijk truukje wat het hele plot 'draagt'. Niettemin was het wel origineel.

Wat iemand zei over Memento is waar, daar is het truukje over de hele film verspreid; je kent de methode, maar moet wachten tot het zover is om te weten hoe het zit. The 6th Sense vond ik vanwege het plot totaal niet leuk meer. Als je daar namelijk achteraf gaat redeneren, kan het nooit dat iemand maandenlang niet weet dat er met hemzelf iets vreemds aan de hand is. Maar misschien komt dat gewoon omdat ik Shyamalan's films niks aan vind...

Dit natuurlijk afgezien van de acteerprestaties en dialogen die gewoon erg goed zijn. Fensters onzin-rol mocht van mij wel wat groter zijn. What daaaa fuck! :E

Pococurante

Avatar

Heb de film nu drie keer (één keer helemaal) gezien, maar had soms moeite om er met de aandacht bij te blijven. De regisseur is nét iets teveel in z'n nopjes met het scenario. Kevin Spacey en Pete Postlethwaite zijn goed gecast, een aantal andere acteurs konden mij minder boeien. Ben sowieso geen fan van Del Toro.

De vergelijking met The Sixth Sense dringt zich op, alleen is deze film minder overgewaardeerd. Het is een onderhoudende film, maar zeker geen meesterwerk. En als je het hebt over spannende en onvoorspelbare plots, kijk dan Memento. Die zit knapper (en geloofwaardiger) in elkaar.

MadEd

Avatar

Iemand schreef:
volgens mij was niet alles verzonnen, alles is wel echt gebeurt, en alleen de rol van Verbal Kint is anders. Hij was immers Keyser Zose en was dus de leider tijdens alle gebeurtenissen, en dus niet de manke toeschouwer, wat hij de politie wil doen geloven..

Oke het is weliswaar een oude reactie, maar toch ff reageren op jouw spoiler.

Het feit dat die mensen van het team zijn doodgegaan, is natuurlijk niet verzonnen. Alleen op het einde werd je duidelijk dat veel andere dingen gewoon regelrecht uit de duim zijn gezogen door verbal kint / keyser soze. Zo stond op het koffiekopje waaruit hij koffie dronk de naam Kobayashi, terwijl dat de vermeende advocaat zou moeten zijn die voor Keyser Soze werkte en waarvan het team de opdrachten kreeg. Ook verzon hij het feit dat hij bonen plukte in Guatemela omdat die dit in een krantenartikel aan de muur zag hangen. En zo nog vele andere leugens haalde die gewoon uit krantenartikelen die op de muur van het kantoor hingen waar hij werd ondervraagd. Dus het hele verhaal wat hij de politie vertelde is wel degelijk grotendeels verzonnen.

filmpie

Avatar

[rating 3]
Valt zwaar tegen bij een nieuwe poging. Met de wetenschap van de clue aan het eind van de film valt het allemaal toch een stuk tegen. Dat vonkje dat alles op een hoger niveau bracht bij de eerste kijk is verdwenen en de rest van de film is daardoor net aan te doen. Doet een beetje denken aan de Sixth Sense waar het weghalen van een scene ook ontzettend veel kwaad doet echter was die iets beter geslaagd in de rest van de film.