2001: A Space Odyssey (1968)

Let the Awe and Mystery of a Journey Unlike Any Other Begin

Reviews (9)

Nature

Avatar

Toen vernieuwend, nu stoffig, maar nog steeds wel sterk, ookal zijn de effects nu zwaar achterhaald.

Olrik

Avatar

Ik ben groot fan van Sci-Fi films als Star Wars, Alien, Prometheus, Blade Runner en Twelve Monkeys, maar voor mij is de beste Sci-Fi allertijden beslist 2001 : A Space Odyssey!!!!
De film ziet er prachtig uit en de special effects en de beelden passen absoluut niet bij een film uit 1968 en het verhaal is zo mysterieus en onvoorspelend dat ik 2001 : A Space Odyssey steeds over en over kan zien.
Een van de beste bad-guys uit de filmgeschiedenis is beslist Hal-9000 met zijn legendarische stem waar de stem van Hannibal Lecter op gebaseerd is.
De film kan voor veel mensen misschien saai en vaag zijn, maar het is een film die je moet kunnen waarderen en waar je op je gemak naar moet zitten kijken.
Een van Kubrick's beste films en zeker een film die altijd een speciaal plekje bij me zal houden.

9,0 / 10

Ratio Venijn

Avatar

Uitstekende film die niet is weggelegd voor de doorsneekijker. Een film die je wellicht meer dan eens moet kijken; ik heb em twee keer direct na elkaar gezien. Een simpele basisverklaring: het zwarte gesteente(monoliet) staat voor buitenaards leven die de evolutie van de mens dusdanig beinvloed dat de mens wordt zoals zij nu is(er is geen sprake meer van een aardse evolutie). De zoektocht van deze mens(wij dus!)brengt ons in de ruimte, terug naar onze oorsprong...de Aarde is slechts onze fysieke oorsprong en daar ontworstelen wij ons aan dmv technologie, de overblijfselen van een van onze voorouders...wij zijn een hybride; aap gekruist met buitenaards dna. Leuk detail: de naam van de computer is H.A.L., de opvolgende letters in het alfabetmaakt: I.B.M.

VLT

Avatar

Na 2 maal kijken kom ik ook tot de conclusie dat het einde interpreteerbaar is. De monolith is volgens mij simpelweg ontstaan bij de oerknal en gaat op elke aardkloot leven gaan opwekken? Of het geeft toch een inkijk op leven en dood. Dat tracht ik af te leiden uit de zeer bizarre droomachtige situatie op het einde, wat ik toch eerder als een anticlimax ervaarde. Alleen al die 5 minuten durende flashes..toch even doorgespoeld of ik viel in slaap. Voor de rest wekt het toch wat vragen op. Is er er nu 1 of zijn er meerdere monolithen en is het al dan niet gebouwd door een buitenaardse beschaving??

De plot is buiten de zeer langdradige scenes (wat wel typerend was in die tijd) wel boeiend -en dat zonder echte actiescenes- onder meer wanneer je de vergelijking maakt met wat toen als sci-fi werd beschouwd en we nu als echt kunnen beschouwen. Of anders gezegd; hoe men toen de verre toekomst zag in al zijn bizariteit en realiteit! funny en intrigerend toch! En natuurlijk HAL en de muziek...subliem gewoonweg!

Ik kan mij best voorstellen dat mensen toen met verstomming keken naar deze film en de zeer langdradige scenes. Rekening houdend met het feit dat de ruimte toen nog nooit zo mooi werd weergegeven in een film zal elke seconde die wij nu als irritant ervaren zeer fascinerend geweest zijn me dunkt!

Conclusie een toppertje dat elke filmliefhebber zou gezien moet hebben!!

hetisjantje

Avatar

In mijn jeugd was ik totaal gefascineerd door deze film, sf-fan die ik was. Ik begreep er achteraf gezien weinig van, het draaide denk ik meer om het visuele effect: dit had ik nog nooit eerder gezien!

Wat vandaag de dag overblijft is dat het een zeer bijzondere manier blijft om een verhaal te vertellen. Dat verhaal stelt trouwens niet echt veel voor, een typisch product van sf boekenschrijvers in die tijd: de mens en de evolutie "into space". Ook nogal verouderd, je moet het in het tijdsbeeld zien ("race to the moon", de mysterieuze ruimte, de Jetsons en vliegende auto's in het jaar 2000).

Dat is dan ingehaald door het veel meer interessante cyberpunk - nee, niet de Matrix, dat is cyberpunk pulp *deelt karate kick uit* - maar ik zie graag volgend jaar Neuromancer uitkomen - de bijbel op dat gebied. Alhoewel, ik geloof dat onze grote vriend Hayden Christensen daar zijn acteertalenten voor het groene doek komt etaleren.. tja.

enno

Avatar

Klassieker die het aankijken nog steeds zeer waard is, maar beslist geen scifi, eerder een filosofische film, waarvoor Clarke overigens het scenario schreef voordat hij het boek schreef. Nadeel van het boek is dat daarin veel teveel wordt uitgelegd wat de film juist zo raadselachtig en fascinerend maakt. Voor zover ik weet de enige film waarin luchtledig ook echt vacuum is, en dus geluidloos. Behalve muziek van Johann Strauss (Schone Blaue Donau) ook schitterende moderne muziek van Ligeti.

Predjee

Avatar

Ik vond dit geen leuke film

ik zie er totaal geen verhaal in, ik weet eigenlijk niet eens waar het nou over gaat of wat er gebeurd is.

Ik heb het gevoel alsof ik binnen in de geest van een fucked up LSD gebruiker heb gekeken.

Ik hoorde alleen maar goede verhalen over deze film

what a bummer

een halve ster voor het enigste leuke stukje in de film

het moment dat hal zichzelf gaat verdedigen, moest toch zowaar bijna een traantje laten om zijn smeekbedes niet uitgeschakeld te worden.


de rest : shit

jur

Avatar

Tjemig wat is er weer veel geëmmer over deze film de een vind de film saai, de ander slaapverwekkend. Niemand kijkt naar het verhaal in deze, die er wel degelijk is.
Ik vind deze goed, blijf er bij wakker en de muziek in deze film spreekt me aan.
Willen de mensen die kritiek maar eens goed kijken naar deze film, dan merk je dat die film nog eens zo slecht.
T+)

Tot ziens :B

LekkerDoen

Avatar

Diepte in deze film valt best mee. Al kan je hem zo moeilijk maken als je zelf wil :| Er zitten in de hele film 2 leuke dingen. de klassieke muziek en HAL Absoluut overschat en enorm saai. Op video en dvd heb je nog een FFW fastforward knoppie, nu helaas niet en het leukste is dat je bij gebruik van dat knopje totaal niets van de film mist.

Je MOET deze film een keer gezien hebben. Vanwege alle verwijzingen ernaar en om je eigen mening te kunnen vormen over iets wat iedereen "geweldig" vindt.

Deze film is eigenlijk een cryptogram waarbij alleen de horizontale opgaven zijn gegeven. Vul het in zoals je wil en maak het zo moeilijk als je zelf wil maar ik hou het simpel. Ik hou niet van zelfgemaakte raadsels zonder oplossingen en dus vind ik deze film zwaar *PIEP*. :E

Maar :W :W petje af dat hij zoveel mensen bezig houdt.