American Psycho (2000)

No Introduction Necessary.

Reviews (9)

Olrik

Avatar

American Psycho is een film die nadat ik hem voor de eerste keer zag bij me is gebleven en me nooit meer heeft verlaten.
De film is gebaseerd op het gelijknamige boek geschreven door Bret Easton Ellis en wat mij betreft is de film nog beter dan dit geweldige boek.
Christian Bale speelt meer dan geweldig de rol van Patrick Bateman, een eigenzinnige, verwaande en bovendien gestoorde beurshandelaar in New York in de jaren 80.
De film word naar mijn mening altijd een beetje ondergewaardeerd en word in de schaduw gezet door Bale's betere ( volgens anderen ) films ( The Prestige, The Dark Knight en The Fighter), maar dit is zeer begrijpelijk, want het zijn ook geweldige films, maar Bale's performance in deze film is altijd bij me gebleven en ik vind het elke keer weer heerlijk om naar Patrick Bateman te luisteren als hij zit te leuteren over zijn shampoo en zeep. :E
De film zit erg psychologisch is elkaar en op het einde weet je zelf niet eens meer wat je moet gaan geloven, maar daar heeft ieder weer zijn eigen kijk op.
De film laat ook perfect zien hoe ongelofelijk verwaand en egoïstisch mensen kunnen zijn en hoe het hele wereldje van Wall Street in elkaar zit.
Een van mijn favoriete films aller tijden en mocht je deze prent nog niet hebben gezien raad ik je ten strengste aan hem te gaan kijken!

9,0 / 10

meanrat

Avatar

Boek niet gelezen, film was zeker niet briljant, maar slecht is anders. En Bale een slecht acteur? Wtf?? Hij is een van de meest fantastische acteurs in Hollywood. Jammer dat hij steeds meer blockbusters gaat doen. Hopelijk wordt het geen trend, al moeten de Batmanfilms toch wel goed genoemd worden. Maar hoe kun je nog iets maken van de uitmelkproductie van de Terminator? Geen idee, maar het is alweer erg offtopic.

freggel

Avatar

Yow,

ik heb de film 2x gezien, maar bij de eerste x vond ik hem wel vet, levenstijl etc. maar realiseerde me niet wat voor en zieke film het was. toevallig gisteren nog eens gekeken(yorin) en vond hem toen wel grappig. vooral die scene dat hij z'n advocaat opbelde van hem stuk of tien daklozen afgeschoten, paar serveersters, een hoertje, want ze ontsnapte bijna, whaha hij is gewoon hilarisch maar wil zeker deel 2 zien!

groetjes.

ps. je moet wel een sterke maag hebben!

Britta

Avatar

Tja, net de fil gezien, misschien moet ik inderdaad het boek maar lezen om de diepere betekenis (?) ervan te begrijpen. Reactie op Jason: weleens van psychose gehoord? Ik vind de conclusie dat hij echt heeft gemoord op basis van sleutel appartement eigenlijk aangeven dat je niet goed hebt gekeken. Als hij later teruggaat naar dat zogenaamde appartement, staat de deur al open, en blijkt het dat appartement dus sowieso niet te zijn. Los van het feit dat die andere kerel nog gedineerd heeft met betreffend lijk in London, waarna psycho himself zelfs twijfelt. Maar goed, misschien vertelt het boek een ander verhaal. Toch eens lezen, want het is me niet helemaal helder wat de film nou eigenlijk wil zeggen (als dat tenminste uberhaupt de bedoeling was).

sjemsjem

Avatar

Ik snap niet dat deze film als horror wordt aangeduid, het is hooguit een thriller. Ik kan best snappen dat mensen gedesillusioneerd wegzappen. Het verhaal is een beetje psychotisch en ik vond het een leuke einde. Christian Bale is wel de juiste acteur voor deze personage maar hij overtuigt niet helemaal (hoewel de beginscenes wel indruk maken). Maak je klaar voor heel veel bloed, maar dat hoort er natuurlijk bij.

[rating 3]

cyphax

Avatar

Wat vond ik deze film slecht zeg. Vreselijk ongeloofwaardig en rommelig. Er zitten scenes in die grenzen aan het absurde terwijl ze volgens mij toch wel serieus bedoeld waren (de kettingzaag en die trap bijvoorbeeld). Ik begon te kijken, in de hoop een goede horrorfilm ofzo te zien maar ik heb 'm gewoon niet afgekeken en dat was voor mij de eerste keer.
Ik kan me best voorstellen dat anderen de film wel goed vonden maar dit is totaal niet mijn stijl.

jason

Avatar

Als je het boek goed leest... en op sommige punten de film goed kijkt dan heeft hij het wél gedaan. is hij wel echt moordenaar en heeft hij het niet verzonnen. je kan talloze punten opnoemen waarom hij het niet gedaan zou hebben (die advocaat ontkent het enzo) maar de punten die zouden laten zien dat hij het wel heeft gedaan zijn veel overtuigender (hij heeft plotseling de sleutel van het huis van zijn door hem vermoorde collega).

shaffa2

Avatar

Direct na de film had ik nog het gevoel dat ik 'm direct weer moest zien... Nadat ik de computer had aangezet, vond ik het wel welletjes, eigenlijk.

Halverwege de film had ik al het vermoeden dat er iets anders gaande was dan leek. De absurde scènes herinnerden me namelijk aan de titel en het feit dat hij medicijnen innam, vertelde mij ook wat. Natuurlijk valt 'psycho' verschillend op te vatten, maar ik voelde me eigenlijk helemaal niet zo voor de gek genomen. De grootste gek blijft Patrick Bateman.

[rating 3.5]

ruben

Avatar

Ik heb gedeeltes uit het boek gelezen,maar ik kwam er niet doorheen (het 'rat' incident b.v. was toch echt te goor voor mij). Film is minder expliciet, maar daardoor niet minder heftig, denk ik. De lange uitwijdingen over jaren 80 muziek zijn echt te gek:

"Do you like Phil Collins? I've been a big Genesis fan ever since the release of their 1980 album, Duke. Before that, I really didn't understand any of their work. Too artsy, too intellectual. It was on Duke where, uh, Phil Collins' presence became more apparent. I think Invisible Touch was the group's undisputed masterpiece. It's an epic meditation on intangibility. At the same time, it deepens and enriches the meaning of the preceding three albums.
Listen to the brilliant ensemble playing of Banks, Collins and Rutherford. You can practically hear every nuance of every instrument.
In terms of lyrical craftsmanship, the sheer songwriting, this album hits a new peak of professionalism.
Take the lyrics to Land of Confusion. In this song, Phil Collins addresses the problems of abusive political authority. In Too Deep is the most moving pop song of the 1980s, about monogamy and commitment. The song is extremely uplifting. Their lyrics are as positive and affirmative as, uh, anything I've heard in rock.
Phil Collins' solo career seems to be more commercial and therefore more satisfying, in a narrower way. Especially songs like In the Air Tonight and, uh, Against All Odds.
But I also think Phil Collins works best within the confines of the group, than as a solo artist, and I stress the word artist. This is Sussudio, a great, great song, a personal favorite."