Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)

Let The Magic Begin.

Reviews (7)

Tarkus

Avatar

Deze film eens opnieuw bekeken, ditmaal op Blu-ray.
Eigenlijk heb ik niets toe te voegen aan mijn eerste recensie, het is gewoon een zeer mooie film die geschikt is voor elke leeftijd.
Aangenaam tijdverdrijf, leuk ook.
Behoort bij de topfilms van de laatste 15 jaar.
En wat gaat de tijd snel, deze film is nu al 15 jaar oud, het lijkt alsof hij gisteren pas is verschenen.

Commentaar 2009:
Met de boeken ben ik helemaal niet bekend, en ook de films had ik (nog) niet gezien, maar je moet wel van een andere planeet komen om nog nooit van Harry Potter te hebben gehoord.
En ik was toch eens benieuwd naar wat die hype eigenlijk is.
Ik moet zeggen, de eerste film beviel me enorm, prachtige beelden, uitstekende visual effects en een mooi scenario.
De acteerprestaties zijn ook tamelijk goed, en ik vermoed dat die verder in de reeks alsmaar beter zullen worden, want ik kijk nu al uit naar de volgende prenten uit deze reeks.
Misschien een beetje laat, maar ga ze eens allemaal bekijken, beter laat dan nooit he.. 🙂

Glennekeeeee

Avatar

Aangezien VIER (Vlaamse zender) alle HP-films in de zomer heeft uitgezonden heb ik deze allemaal opgenomen en vandaag heb ik de eerste ervan teruggezien.

Zoals we ondertussen weten is Harry Potter éen van de meest succesvolle franchises in de reeks. Zowel kwalitatief (IMDB en RT) als financieel waren de films een hit en deze 'Steen Der Wijzen', zoals ik hem als kind vele malen heb bekeken was een schitterend startschot van Chris Columbus. Een regisseur die na Harry Potter maar weinig films gemaakt heeft die zelfs de enkels van deze reeks niet kan raken.

Deze eerste film opende nieuwe werelden voor kinderen. Een film die tovenarij magisch kan houden maar anderzijds 'geloofwaardig'. Welk kind geloofde nu niet dat je ergens door een muur zou kunnen gaan en naar die andere wereld kon trekken. Dat de magie nu misschien iets minder is, lijkt me maar normaal, 14 jaar ouder en de kindertijd al even gepasseerd bekijk je deze films toch op een andere manier maar zelfs dan blijkt deze eerste Harry Potter éen van de beste origin-story's die ik al gezien heb. Verhaaltechnisch zeer leuk zonder bombastisch te worden maar genoeg vaart weet te houden gedurende de hele speelduur. Dat de jonge cast hier nog niet op z'n best is was wel merkbaar maar gelukkig speelde de film vooral op de nieuwe wereld die wel meer dan in orde bleek te zijn al zijn enkele effecten toch wel gedateerd (vooral het wervelende zwerkbal heeft daar bij momenten last van). Anderzijds is het wel leuk om te zien dat Rowling al kleine details in deze eerste film heeft gestoken die later perfect zijn uitgewerkt zoals het personage Sneep en Perkamentus. Je ziet dat Rowling al een mooi uitgestippeld plan had voor deze personages. Het einde is een finale die ik nog volledig vanbuiten kende maar daarom was ze zeker niet minder qua impact. Misschien was het schaken wel wat onlogisch net zoals het einde van 'je weet wel' maar storen deed het evenmin.

De eerste Harry Potter zette meteen een standaard neer voor de hele serie. Met een magische wereld perfect uitgewerkt, een solide verhaal, een behoorlijk sterk spelende cast maar vooral een leuke magische rit is De Steen Der Wijzen een ijzersterke basis voor de hele reeks die komen zal.

8,5/10

Olrik

Avatar

Harry Potter and the Sorcerer's Stone is het eerste deel uit de Harry Potter serie, maar vreemd genoeg niet de beste.
De hoofdpersonages Harry, Ron en Hermelien zijn natuurlijk nog jong en onbezonnen ( niet dat het zijn van onbezonnen zijn verandert in de latere films ), maar op somige momenten komt de film erg kinderlijk en zoetsappig over, iets wat totaal verandert in het tweede deel.
Op zich heb ik voor de rest niet echt kritiek op The Sorcerer's Stone en is het een vermakelijke film en het begin van een geliefde en befaamde filmreeks.

6,5 / 10

boeliebab

Avatar

Hoihoi,

Ik vind alle films geweldig van Harry Potter, maar de eerste twee blijven mijn favorieten. Niet door de verhalen, wat dat betreft ben ik een zeer groot fan van deel 3, 5 en 6, maar enkel omdat Richard Harris hier nog in mee speelt, want inderdaad kan Michael Gambon absoluut niet tegen R. Harris op als Dumbledore. Michael Gambon heeft al het mysterieuze en grootse aan Dumbledore weggehaald en presenteert hem bijna als normale oude man...:N

Veel foutjes trouwens in de uitleg over de film zeg..
OpgevoedT, zoals al eerder benoemd. En natuurlijk ook oom VerVon en tante PeRunia... En het allerbelangrijkste hebben ze maar ff weggelaten: dat er in die brief staat dat Harry een tovenaar is...}:

Maar goed, ik ga vanvond weer lekker kijken hoor, deze films kan ik niet vaak genoeg zien! :B

Groetjes en veel plezier!

Mook

Avatar

Ik ben het overigens niet eens met de mini-recensie op de voorpagina. 'Men' vindt inderdaad dat elke film een stapje beter is dan de voorganger, en dat Chris Columbus dus de zwakste delen had, maar gek genoeg vond ik juist die delen een stuk sterker.

Deel 3 vond ik bijvoorbeeld gehaast overkomen, en soms verwarrend. Deel 4 was een beetje 'meh' omdat ze er zoveel uit hebben moeten halen. Hopelijk slaagt David Yates erin om wat magie terug te brengen in de serie.

En inderdaad, één van de grootste attracties van deel 1 is de casting. Vooral Richard Harris als Dumbledore is fantastisch - daar kan Michael Gambon niet overheen.

Juana

Avatar

Vorige week zondag ben ik naar deze film geweest in Amsterdam en zoals ik al verwacht had was hij hartstikke mooi!
Toch vind ik het ergens jammer dat je op het begin helemaal niets zag van dat Harry logeerde bij de familie Duffeling.
Een tijdje geleden hoorde ik dat de regisseur de film in tweeen wilde splitsen; nu deel 1, en later dit jaar deel 2. Dat had hij van mij mogen doen; dan hadden we nog wat om naar vooruit te kijken, (we moeten nu wachten op de verfilming van deel 5, die pas uitkomt in de zomer van 2007) EN hij had er meer dingen in kunnen stoppen. Het ging allemaal zo snel in deze film! Nou ja, dat vond ik dus wel een beetje zonde.
Hoe dan ook, de filim op zich was prachtig en als hij uit is op DVD ga ik hem ook zeker kopen!

eevaa

Avatar

De film is inderdaad lang niet zo goed als het boek. Er wordt zo veel weg gelaten!! Dat is natuurlijk ook wel logisch, want anders zou je een film van 10 uur hebben ofzo, maar dat ze sommige dingen ook compleet hebben veranderd is erg irritant!
Ik moet zeggen, deel 2 is al iets beter dan deze eerste, maar de 3e is duidelijk veel beter dan de 1e 2! Die is ook met een andere regisseur gemaakt, en dat is goed te merken. Tot nu toe komt deel 3 nog het beste overeen met het boek. Ik heb goede hoop voor deel 4 wat in de maak is! (wat overigens wel weer met een andere regisseur is volgens mij...)