Super Size Me (2004)

A film of epic portions.

Reviews (7)

Deweb

Avatar

Fastfood behoort overal in het westen tot de goedkopere voedsels. Maar in Amerika is het nog 10x erger.

Op zich vind ik deze documentaire ook wel op Europa van toepassing. Het is namelijk een bewezen feit dat wat daar gebeurd, 10 jaar later bij ons ook gebeurd.

Overigens heb ik het boek gelezen dat Spurlock nav deze film heeft geschreven ("don't eat this book/Vet, Vetter, Vetst"). Daarin beschrijft hij haarfijn hoe hij op het idee kwam, welke rol eten in de Amerikaanse industrie heeft en de fastfood industrie algemeen in de wereld.
Wisten jullie bijvoorbeeld dat een hamburger niet bederft? Dat er mensen zijn die dus gewoon elk jaar een hamburger kopen en dat daar alleen de geur van verdwijnt en het broodje wat droger wordt?
Of wisten jullie dat op de olympische spelen mensen met een shirt van een ander colamerk dan dat van de hoofdsponsor werden gesommeert dat uit te trekken, om te keren of niet naar binnen te gaan?

En zo nog vele andere indrukwekkende feiten om je over te verbazen. Ik heb gelachen en gehuild, maar op het feit na dat het een conclusie miste was het een geweldig boek over Amerikanen en eten.

Overigens heb ik zelf laatst een Amerikaanse Kalkoen gegeten. Gevuld en wel enzo. Ik kreeg er een klein stukje van op, daarna zat ik vol omdat het best machtig eten is. Als je dan weet dat het rond de feestdagen in Amerika zo is dat wanneer zo'n ding op tafel komt iedereen vliegensvlug pakt wat hij kan pakken om het dan op te eten en dat dat dus geen kleine porties zijn omdat na die "oorlog" alles op is.

sirozner

Avatar

Het is zo grappig dat iedereen maar loopt te bashen op het McDonalds verhaal in de docu.

Waarschijnlijk hebben die mensen de rest niet gezien, want het geeft ook een hele smakelijke indicatie hoe slecht het gesteld is op de kantines in de VS.
En wat fastfood met je lichaam doet.

En 30 dagen Mc eten is voor ons misschien veel, maar als je ooit eens in de VS bent geweest, weet je dat er zo ontzettend meer buiten de deur gegeten wordt, en raad eens... fastfood is het goedkoopste voedsel daar. Als je gezond wilt moet je of diep in de buidel tasten óf zelf gaan koken!

Zo misplaatst en cashcow-ish is deze film nog niet hoor

Deweb

Avatar

Je hebt niet goed opgelet: Hij probeert dertig dagen te leven zoals een gemiddelde Amerikaan dat doet maar dan nog iets erger om het proces van dik worden versneld te laten zien. Zie ook de scene waarin hij het heeft over zijn loopgewoontes tov de gemiddelde Amerikaan.

Nee, ik geloof zeker niet dat deze film is bedoeld om lekker te cashen. Daarvoor zijn makkelijkere manier (retourtje Washington afzeiken bijvoorbeeld). Ik geloof echt dat deze meneer Spurlock tracht om in een maand te laten zien wat er gebeurd als je heel lang heel veel vet eet. Hij maakt er natuurlijk de regels wel een beetje naar, maar hoe anders kun je goed laten zien wat "the american way of eating" is en wat het op termijn doet? Want zo eet men daar. Dat zegt niet alleen deze documentaire, maar ook vele andere die ik heb gezien.

Daarnaast staat McDonalds (dat slechts als model dient voor alle andere fastfoodketens die er zijn) niet met het pistool, maar met reclamespotjes en tekenfilmpjes. Daar worden Amerikanen al vanaf hun geboorte mee gehersenspoeld. Om nog maar te zwijgen van de schoolprograms waarin kinderen bonnen voor de Mac krijgen als ze een bepaalde prestatie hebben behaald.

En eigenlijk is dat nog maar een simpel voorbeeld dat je zo ook kunt bedenken. Ik heb me er meer in verdiept en als je ziet/leest hoe de fastfoodindustrie te werk gaat dan lach en huil je tegelijk.

Om dan nogmaals je argument van de regels te bespreken. Hier in Nederland heeft men het ook gedaan: 30 dagen mac. Maar dan gezond. Maar mensen gaan niet voor de mac voor gezond. Mensen gaan voor vet! Vette frieten, vette hamburgers, vette stukjes gepaneerd spul met daarin fijn gestampte kipachtige middelen vol met aroma's en nog meer aroma's.

Lt. Dan

Avatar

Beetje "dom volksvermaak" dit filmpje...
Lijkt een docu maar is vaker een in scene gezet filmpje met als doel rijk worden (waarschijnlijk geleerd van michael moore)
Daarnaast gaat het inhoudelijk nergens over, ik denk dat ik wel 30 dagen gezond kan eten bij de mac, maar hij stelt zijn eigen regels zo op dat je wel dik moet worden. Als ik die regels op een goed gevulde koelkast zou toepassen zou hetzelfde effect optreden..
Wel leuk om te kijken vooral zo rond nieuwjaar met goede voornemens enzo ;)

vash

Avatar

Democratie is niet de beste systeem, het is niet perfect. Maar het is de enige goede systeem die we hebben, omdat de andere niet goed waren (Churchill)

Tuurlijk ligt het aan de moderne kapitalistiche wereld, maar ook de mensen hebben invloed hoe ze eten. Ze geven zelf een draai aan kapitalisme. De verantwoordelijkheid ligt bij hun. Het is niet zo dat McDonald een pistool tegen je hoofd duwt en zegt dat je het moet eten.

Michaell

Avatar

Een tijd geleden stond hier op FT ook een link om Super Size Me online te bekijken... klikkerdeklikkerdeklikklikklik
Ik heb hem toen dus gezien en ik moet zeggen dat het een zeer interessante docu is. Je bent je wel bewust dat er veel fastfood wordt gegeten in de VS, maar dat het zó extreem is had ik echt nooit gedacht. Het is maar goed dat er zo'n docu is gemaakt en ik kan hem iedereen aanraden om hem te kijken. 8.5/10

Wajz

Avatar

Wat mij betreft is elke film die mensen weghoudt bij McDonalds meer dan welkom. En dan gaat het me niet zozeer om antiglobalisme of uitbuiting of al die politieke redenen. Ik verafschuw de fastfoodketens omdat ze onze smaak verpesten met hun veel te zoete, te zoute en te vette troep, en omdat dankzij die gore tenten steeds minder kinderen weten hoe goed geproduceerd en klaargemaakt voedsel hoort te smaken. Ik snap ouders ook niet die regelmatig met hun kinderen bij de Mac neerstrijken. Een keertje is niet erg, maar ik ken mensen die er met hun gezin twee keer in de week gaan eten. Waar ben je dan mee bezig?