Dit Nederlandse dorp werd wereldberoemd door de film 'Dunkirk'

Dit Nederlandse dorp werd wereldberoemd door de film 'Dunkirk'

Christopher Nolan ontdekte het kleine vissersdorpje

Tot op de dag van vandaag worden meerdere blockbusters opgenomen in Los Angeles. De Amerikaanse stad blijft toch de plek waar Hollywood is gevestigd en waar de grote filmstudio's zijn. Toch heeft Nederland soms ook onderdak geboden aan diezelfde Hollywoodproducties.

Regisseur Christopher Nolan, regisseur van films als Inception en het recent verschenen Oppenheimer, trok in 2017 met de gehele filmcrew naar Nederland voor de oorlogsfilm Dunkirk.

Vissersdorp
Als grote Hollywoodproducties naar Nederland komen, is de kans groot dat er opnames in Amsterdam plaatsvinden. Denk maar aan films als Ocean's Twelve of The Hitman's Bodyguard. Christopher Nolan daarentegen had totaal iets anders in petto voor zijn oorlogsdrama.

Dunkirk vertelt het verhaal van de evacuatie van de geallieerden uit Duinkerken, voor de scènes op het water werden er onder andere opnames gemaakt op het IJsselmeer, met als uitvalsbasis het vissersdorpje Urk. De lokale bevolking werd ook gebruikt ter figuratie.

IJsselmeer
Op het Nederlandse IJsselmeer werden er meerdere scènes gedraaid, waaronder enkele belangrijke gevecht-scènes. Voordat de mensen uit Urk het erg erin hadden, liepen acteurs als Cillian Murphy, Barry Keoghan en Harry Styles rond in het dorp.



Zelfs na de opnames wisten de mensen het kleine vissersdorp nog te vinden. Niet zozeer filmliefhebbers, maar Harry Styles-fans rukten uit naar Urk om te kijken waar hun favoriete popster had gelopen en in welke boot hij had gezeten.

Dunkirk
Dunkirk werd na zijn release door zowel het publiek als filmrecensenten bejubeld. Op rottentomatoes.com scoort de film een sterke 92% op basis van 471 reviews. Ook financieel bleek de oorlogsfilm een succes, bij de wereldwijde Box Office werd er zo'n $527 miljoen opgehaald.



Met Dunkirk werd Urk wereldwijd op de kaart gezet, helaas moesten de inwoners wel uitwijken naar een andere stad om de film te bekijken, er is in Urk namelijk geen bioscoop. Je kan Dunkirk momenteel streamen op [url=] https://www.hbomax.com/nl/[/url].

NieuwsFilm

meest populair