Dit regisseursduo maakte al heel veel klassiekers: één keer ging het flink de mist in

Dit regisseursduo maakte al heel veel klassiekers: één keer ging het flink de mist in

De Coen-broers gingen met hun zwarte komediefilm 'The Ladykillers' helemaal de mist in.

Vurige fans van het filmmakersduo Joel en Ethan Coen beweren dat de luchtige, meteen vergetelijke komedie The Ladykillers van de broers een miskend juweeltje is. Ze hebben het natuurlijk mis, maar zo'n loyaliteit aan kunstenaars is prijzenswaardig. Gelukkig is dit de enige film waarmee de broers echt de mist in zijn gegaan.

De Coen-broers Joel en Ethan kan je kennen van klassiekers als Blood Simple, Raising Arizona, Miller's Crossing, Fargo, The Big Lebowski, No Country for Old Men en True Grit. Dit waren allemaal grote successen, maar met The Ladykillers uit 2004 gingen ze voor een keer de mist in. Hoewel The Ladykillers een grote naam als Tom Hanks heeft, die de hoofdrol speelt in de film, blijft het de slechtste film van de Coen-broers.

Verhaal
The Ladykillers is een remake van de gelijknamige film uit 1955. We volgen Professor G.H. Dorr (Hanks), de leider van een groep criminelen die een kamer huurt in het huis van een oudere, lieve en religieuze vrouw genaamd Marva Munson (Irma P. Hall). De criminelen doen alsof ze een klassiek muziekensemble zijn, gebruiken de kamer om te oefenen en graven eigenlijk een tunnel vanuit de kelder naar een nabijgelegen casino.

Terwijl de criminelen doorgaan met hun plannen, komen ze verschillende uitdagingen tegen, waaronder het waakzame oog van mevrouw Munson. Ondanks hun pogingen om een façade van beleefdheid op te houden, worden de ware aard van de criminelen onthuld door hun interacties en de zich ontvouwende gebeurtenissen. Mevrouw Munson raakt al snel op de hoogte van hun plannen waardoor de dieven besluiten de vrouw te vermoorden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Geforceerd
The Ladykillers blijft de slechtste film die de Coen-broers hebben gemaakt. De film kreeg gemengde recensies en bracht wereldwijd 76 miljoen dollar op. Veel critici beschouwen het als hun slechtste film. Ook onze recensent was toen niet onder de indruk.


Op hun best halen de Coen-broers ongemakkelijke lachsalvo's uit subtiel ongemakkelijke uitwisselingen en onverwachte uitbarstingen van geweld, zoals bijvoorbeeld in The Big Lebowski, Fargo en Burn After Reading. In The Ladykillers worden de grappen echter aangekondigd, zo niet regelrecht geforceerd en schreeuwen de optredens "Kijk, we zijn knotsgek!". Het is alsof de gebroeders Farrelly last-minute in de regisseursstoelen zijn beland en niemand bij de filmstudio de moeite heeft genomen om dit te zeggen.

Enige slechte
Gelukkig blijft het voorlopig op deze ene slechte film. The Ladykillers heeft getoond dat zelfs grote regisseurs als de Coen-broers soms de mist in kunnen gaan. Want de volgende film die ze regisseerden, No Country for Old Men, was wel een groot succes. Daarna volgden nog onder andere Burn After Reading, A Serious Man en True Grit, die ook allemaal een succes waren.


The Ladykillers is niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan de film wel huren en kopen op onder andere Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair