De gerenommeerde 'How to Train Your Dragon'-films lijken eigenlijk voor geen meter op de boeken waar ze op zijn gebaseerd

De gerenommeerde 'How to Train Your Dragon'-films lijken eigenlijk voor geen meter op de boeken waar ze op zijn gebaseerd

De animatiefilms 'How To Train Your Dragon' hebben bijna niets gemeen met de gelijknamige boeken.

How to Train Your Dragon, genaamd Hoe tem je een draak in het Nederlands, is een jeugdboekenserie van Cressida Cowell, bestaande uit 12 boeken. De DreamWorks-filmreeks met dezelfde naam is zeer succesvol, maar het lijkt nauwelijks op het verhaal van Cowell. Het verhaal is zo anders dat je zou kunnen zeggen dat de film (en de vervolgen) geheel andere projecten zijn die bijna niets gemeen hebben behalve de titel en de namen van de personages.

De How to Train Your Dragon-filmsreeks begon in 2010 met de eerste film die uitkwam. Die was onmiddellijk een groot succes en bracht wereldwijd 500 miljoen dollar op. Sindsdien volgden er twee vervolgfilms op met de tweede film, How to Train Your Dragon 2, die uitkwam in 2014 en de derde film, How to Train Your Dragon: The Hidden World, die uitkwam in 2019.

Verhaal
How to Train Your Dragon speelt zich af in Berk, een mythisch Vikingdorp. We volgen Hiccup (Jay Baruchel), een ondermaatse tiener die net als de andere Vikingen een drakendoder wil worden. Op een dag verwondt hij een zeldzame Nachtvliegerdraak, maar hij kan zich er niet toe brengen om hem te doden. In plaats daarvan helpt en wordt hij vrienden met de draak, die hij de naam Toothless geeft. Hiccup ontdekt al snel dat de dingen niet precies zijn zoals ze lijken in het conflict tussen Vikingen en draken.

In de twee vervolgfilms volgen we nog steeds Hiccup. In deze twee films, die zich vijf jaar later afspelen, is Hiccup intussen een jongvolwassene. In de tweede film heeft hij te maken met zijn lang verloren moeder en een gek die de wereld wil veroveren, in de derde film gaat hij op zoek naar een drakenutopie die bekend staat als de "Verborgen Wereld", terwijl zijn draak Toothless een band begint te krijgen met een vrouwelijke draak en terwijl ze te maken krijgen met de dreiging van een meedogenloze drakenjager.

Grote verschillen met boek
Hoewel de films een groot succes zijn en gebaseerd zijn op de gelijknamige boeken van Cowell, zijn er meer verschillen dan gelijkenissen tussen de twee. Zo is Toothless in het boek een kleine draak en geen indrukwekkende, zeldzame soort zoals in de films en kan Hiccup met hem praten in Drakentaal. De meeste draken in het boek zijn klein maar loyaal, hoewel Toothless opvallend eigenwijs is en veel klaagt. De draken in de film praten helemaal niet en zijn veel groter, waarbij de meesten groot genoeg zijn dat mensen op hen kunnen rijden.


Bovendien verzint de film een oorlog tussen mensen en draken, waarbij Hiccup de eerste is die ontdekt hoe hij bevriend kan raken met de wezens en ze trainen. In de boeken trainen de Vikingen al generaties lang draken en Hiccup is er niet bijzonder bedreven in. Hij worstelt om Toothless te laten gehoorzamen. De film verzint ook het personage Astrid om als liefdesinteresse voor Hiccup te dienen, hoewel ze mogelijk gebaseerd is op een personage genaamd Camicazi dat vanaf het derde boek verschijnt.

Succesvol
De How To Train Your Dragon-franchise is ongelooflijk succesvol voor DreamWorks Animation en het is eerlijk om te zeggen dat een getrouwe aanpassing van het boek niet goed zou werken als film, dus de veranderingen zijn ongetwijfeld ten goede. Ondanks dit hebben fans van de boeken het recht om teleurgesteld te zijn dat dezelfde naam wordt gebruikt om een geheel ander verhaal te adverteren.


De filmreeks is zo'n succes, dat het in totaal al meer dan 1 miljard dollar heeft opgebracht. Na drie geanimeerde films komt er binnenkort zelfs een live-actionversie uit van de film. Dean DeBlois, die de drie animatiefilms heeft geschreven en geregisseerd, keert terug om ook deze film te schrijven en te regisseren. Mason Thames en Nico Parker zullen de rollen van Hiccup en Astrid spelen en Gerard Butler zal zijn rol als Hiccup's vader Stoick hernemen van de animatiefilms. Deze live-actionversie van How To Train Your Dragon staat gepland voor volgend jaar.

Kijken?
Het is dus nog wachten op de live-actionversie van How To Train Your Dragon, maar intussen kan je wel de drie animatiefilms bekijken. De eerste How To Train Your Dragon-film kan je bekijken op SkyShowtime en je kan de film ook kopen en huren op onder andere Prime Video en Pathé Thuis. De tweede film kan je bekijken op Prime Video en kan je ook terugvinden op Pathé Thuis. De derde film kan je kopen en huren op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair