Pathé weigert Stella's Oorlog

In de film wordt de Nederlandse missie in Afghanistan onder de loep genomen. De film stelt vragen over deze vredesmissie.

FilmTotaal 16 februari 2009 19:36 in Algemeen
Nederlandse grootste bioscoopexploitant Pathé heeft vandaag laten weten de Nederlandse film Stella's Oorlog niet in haar programmering op te willen nemen.

In de film wordt de Nederlandse missie in Afghanistan onder de loep genomen. De film stelt vragen over deze vredesmissie, waarbij onervaren, jonge, Nederlandse militairen een oorlogsgebied in worden gestuurd.

De film is een thriller, geschikt voor een groot publiek, dat op deze manier met dit maatschappelijk relevante thema in aanraking komt. Volgens de producent is het belangrijk dat ook Pathé zich bewust is van haar maatschappelijke taak. Pathé is de bioscoopketen, die een groot bereik heeft onder de jeugd en jongeren in de grote steden.

Tegelijkertijd zijn dit ook de jonge mensen die namens de Nederlandse overheid naar Afghanistan gestuurd worden. Pathé houdt zich daar klaarblijkelijk niet mee bezig.

Producent Wilant Boekelman: "Pathé wil blijkbaar haar vingers niet branden aan dit gevoelige thema. En dat is bijzonder jammer. Nu had Pathé een keer haar nek kunnen uitsteken met een film die een kritische kijk geeft op deze voor Nederland zo belangrijke kwestie en dan geven ze niet thuis. Het is hopelijk toch niet zo dat Pathé enkel geïnteresseerd is in de exploitatie van geweld."

De film Stella's Oorlog vertelt over de jonge Stella en haar man Jur. Als Jur terugkeert van de vredesmissie in Uruzgan is hij een vreemde voor Stella geworden. Niet alleen is haar broer daar gedood, maar nu dreigt ze ook haar man te verliezen. Alles waar ze in gelooft begint te schuiven. Ze begint haar eigen oorlog.

In de film wordt duidelijk aangegeven hoe kwetsbaar Nederlandse soldaten zijn tijdens hun vredesmissie in Afghanistan en vooral over de gevolgen hiervan na hun terugkeer in Nederland. Voor deze film is bewust gekozen voor de vorm van een thriller, om ook de Nederlandse jongeren te bereiken, die daadwerkelijk in de praktijk met dit thema te maken hebben.

NieuwsFilm