Featured

FEATURED: Nederlandse bioscoopfilms (deel II)

De aankomende Nederlandse bioscoopfilms op een rijtje.

door Jim Pedd op 10.09.2009 om 19:38 in Featured
Zo, we kunnen weer verder. Gisteren hebben jullie in dit bericht kunnen lezen over de films Oogverblindend, Het leven uit een dag, De Storm, Carmen van het Noorden en Spangas op Survival. Vandaag dus de rest van het overzicht.

7 oktober is de dag waarop de zoveelste Sinterklaasfilm uitkomt. Ditmaal raakt Sinterklaas verstrengelt in een spannend avontuur, als Pakjesboot 12 zonder hem vertrokken is. De film draagt de naam Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot, en dat vertelt volgens mij genoeg over het verhaal. Het is de derde Sinterklaasfilm die geregisseerd is door Martijn van Nellestijn. Ditmaal spelen acteurs als Gerard Joling en Patricia Paay rollen naast de goedheiligman, die gespeeld wordt door Wim Rijken.


Vervolgens komt er een film uit die over de jonge Gunther Strobbe gaat. Hij groeit op in een familie die leeft volgens het motto “God schiep de dag en wij nietsnutten slepen ons er doorheen”. Aan dat levensmotto komt een einde als Gunther door een sociaal werkster in een pleeggezin wordt geplaatst. Vijftien jaar later dreigt hij vader te worden van een ongewenst kind, waarop hij misschien weer vervalt in het motto waaronder zijn familie leefde. De film draagt de toepasselijke titel De Helaasheid der Dingen, en is geregisseerd door Felix van Groeningen. Hoofdrollen in de film die op 8 oktober uitkomt, zijn weggelegd voor Valentijn Dhaenens, Kenneth Vanbaeden en Koen de Graeve.

De volgende film op de lijst komt eveneens op 8 oktober uit en is geregisseerd door Danyael Sugawara. Wieger Windhorst en Anneke Blok spelen hoofdrollen in de film, evenals Ronald Top. Alles Stroomt gaat over Damiaan die zijn ouderlijk huis verlaat om op kamers te gaan. Zijn moeder heeft hem na de dood van haar man alleen opgevoed en komt een nieuwe liefde tegen. Zij gaat bij hem wonen, waardoor er geen ouderlijk huis meer is en moeder en zoon steeds meer langs elkaar heen gaan leven. De vraag is of de moeder-zoon liefde dit overwint.

Terug naar de kust met Linda de Mol als Maria Vos en Ariane Schluter als Ans Vos, komt op 29 oktober uit. De film, geregisseerd door Will Koopman, gaat over de alleenstaande moeder Maria die door een onbekende met de dood wordt bedreigd. Ze vlucht met haar kinderen naar haar voormalig ouderlijk huis, waar ze onderduikt bij haar oudere zus, Ans. Tijdens het winterse verblijf in de villa aan zee wordt Maria geconfronteerd met traumatische jeugdherinneringen. Terwijl haar omgeving steeds meer aan haar geestelijke gezondheid begint te twijfelen, komt haar belager steeds dichterbij.


Op 26 november komt de hooggeanticipeerde film Komt een vrouw bij de dokter uit. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kluun en wordt geregisseerd door Reinout Oerlemans. Carice van Houten en Barry Atsma spelen de hoofdrollen. Stijn is on top of the World; het leven lacht hem toe, hij is getrouwd met de mooiste vrouw van het westelijk halfrond, heeft een eigen zaak en een prachtige dochter. Maar dan stort zijn wereld in. Carmen, zijn vrouw, heeft borstkanker. Hierop volgt voor Carmen een lange reeks van ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Terwijl dat alles gebeurt, heeft Stijn een affaire met Roos, bij wie hij de rust vindt die hij thuis niet meer heeft.

Ten slotte komt er in 2009 nog de kinderfilm Iep! uit. Deze film kunnen we ook op 26 november verwachten. Hij gaat over het wezentje Viegeltje, dat op een meisje lijkt, maar in plaats van armen vleugels heeft. Ze wordt gevonden door de vogelwachter Warre, die Viegeltje mee naar huis neemt. Samen met zijn vrouw Tine besluit hij Viegeltje op te voeden als een gewoon meisje, maar Viegeltje is geen gewoon meisje en op een dag besluit ze dat ze samen met de vogels naar het zuiden wil. Iep! is geregisseerd door Rita Horst en Huub Stapel, Joke Tjalsma en Kenadie Jourdin spelen rollen.

Daarmee is deze feature alweer af. Ik wil jullie nogmaals verzoeken om commentaar, zowel positief als negatief. Verder bedank ik jullie voor jullie aandacht, maar voor jullie deze pagina wegklikken wil ik jullie vragen om jullie mening over het volgende: over twee weken komt er weer een nieuwe feature uit, maar ik weet nog niet zeker waar ik deze over zal schrijven. Ik heb echter het idee gevat om deze te schrijven over de filmgeschiedenis in z’n algemeen, dus niet over films die uit zijn gekomen door de jaren heen (hoewel dat waarschijnlijk ook onderdeel zal zijn van de feature), maar over de ontwikkeling van het filmen. Alvast bedankt!

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Roi

Avatar

Leuk zo'n overzicht! Ik probeer altijd zo veel mogelijk Nederlandse films in de bios te zien en dit maakt het wel wat makkelijker.

De Helaasheid der Dingen is alleen wel een Belgische film :P

NieuwsFilm

meest populair