Featured - Filmmaand maart

Welke films zouden we in maart in ieder geval moeten zien?

Iedere maand komen er erg veel films uit in de bioscopen. Dit zijn er natuurlijk veel te veel om precies bij te kunnen houden, dus bieden wij je houvast: wat zijn de grootste films die in maart uitkomen? In deze featured:
Rango, The Eagle, Hereafter, Sanctum, Sucker Punch en The Experiment


2 maart: Rango (Gore Verbinski)
Rango is de eerste computer geanimeerde film van special effects bedrijf ILM, dat onder andere de effecten deed van de Star Wars films, Star Trek, Pirates of the Caribbean en nog tal van andere blockbusters. Het is ook de nieuwste film van regisseur Gore Verbinski, die zich eigenlijk zou wijden aan de verfilming van het spel Bioshock. Die verfilming werd echter stilgelegd toen bleek dat het kostenplaatje veel hoger werd dan de studio in eerste instantie had verwacht. Daarnaast wilde Verbinski na de Pirates-films eens een kleinere film maken, maar had zich naar eigen zeggen vergist in de hoeveelheid werk die er in een animatiefilm gaat zitten. Rango, met onder andere de stemmen van Johnny Depp en Isla Fisher volgt het gelijknamige hagedisje dat zichzelf als cowboy beschouwt. Hij gaat op avontuur, en komt al snel andere diertjes tegen, die ervoor zorgen dat zijn avontuur in het Wilde Westen totaal anders blijkt te verlopen dan verwacht.


3 maart: The Eagle (Kevin MacDonald)
Rosemary Sutcliff schreef het boek The Eagle of the Ninth, het eerste in een lange reeks verhalen over een Romeins gezin en later over een Brits gezin. Dit is dus de eerste film in mogelijk een lange reeks. De hoofdrollen van de film zijn weggelegd voor onder andere Channing Tatum, Jamie Bell, Donald Sutherland en Mark Strong. De film speelt zich in het jaar 140 na Christus af, twintig jaar na de verdwijning van het volledige negende legioen in de bergen van Schotland. De jonge centurio Marcus Aquila (Tatum), wiens naam geheel niet toevallig ook adelaar betekent, begint een onderzoek naar het verdwijnen van het legioen, met name omdat zijn vader de aanvoerder van het negende was. De hoop die Aquila en zijn mannen hebben is het terugvinden van het verloren gouden embleem van het legioen: de gouden adelaar.


10 maart: Hereafter (Clint Eastwood)
Eind 2008 werd deze film aangekondigd, als de nieuwste film van regisseur Clint Eastwood. Indertijd was nog niets bekend over de productie, behalve dat het een film zou worden in de geest van The Sixth Sense. Later, met het casten van Matt Damon, Cécile de France en Bryce Dallas Howard voor de hoofdrollen, werd bekend waar de film over zou gaan. Hij volgt een Franse journaliste (De France) die een bijna doodervaring heeft gehad. Zij zoekt antwoorden en gaat samen met een drugsverslaafde moeder (Dallas Howard) op zoek naar antwoorden bij een man (Damon) die contact heeft met de doden. In Amerika draaide de film al enige tijd in de bioscopen, en daar waren de reacties niet overweldigend positief. Zo heeft de film op RottenTomatoes een beoordeling van 45% op basis van 191 reviews. Despite a thought-provoking premise and Clint Eastwood's typical flair as director, Hereafter fails to generate much compelling drama, straddling the line between poignant sentimentality and hokey tedium, aldus de website.


17 maart: Sanctum (Alister Grierson)
Sanctum werd aan ons gepresenteerd als een van de vele kindjes van regisseur James Cameron, maar kwam van de handen van Alister Grierson. Het verhaal van de film is dat van Andrew Wight. Hij dook met een groep van veertien mensen in een grot en kwam daar vast te zitten. Terwijl er boven het grottenstelsel een tropische storm woedt, moeten ze met slinkende voorraden en gevaar voor eigen leven een uitweg zien te vinden. Bij het maken van de film werd gebruik gemaakt van dezelfde camera’s die Cameron gebruikte bij het filmen van Avatar. Dit om, zo vertelt Cameron ons, de onderwaterwereld en het grottenstelsel waar de film zich afspeelt zoveel mogelijk tot leven te brengen. Onlangs begon de regisseur overigens te twitteren, toevallig op het moment dat de promotietour voor Sanctum begon. Hierbij had hij het volgende te zeggen: Thank god the #Sanctum press junket is over At least they liked the movie. SURGEON GENERAL’S WARNING: They all said they couldn’t breathe. Op het moment van schrijven lijkt dit iets anders te zitten: op RottenTomatoes krijgt de film slechts 35% met 34 reviews. Natuurlijk kan dit getal nog veranderen, maar vooralsnog lijkt het erop dat men niet zo weg is van de film.


24 maart: Sucker Punch (Zack Snyder)
De film werd geïntroduceerd als een Alice in Wonderland met machinegeweren en is een van de weinige met special effects volgepropte films die we niet in drie dimensies in de bioscoop hoeven te aanschouwen. Wel komt de film in imax uit, wat gezien de plotomschrijving een genot moet worden. Dit met name door de hoeveelheid aantrekkelijke vrouwen die meespeelt in de film – Emily Browning, Vanessa Hudgens, Jena Malone, Jamie Chung en Abbie Cornish – en gezien het hoge pulpgehalte van de film. In de film komt het personage Baby Doll (Browning) terecht in een gekkenhuis. Het leven daar is vreselijk: niet alleen wordt ze verkracht door een van de bewakers, maar daarnaast blijkt dat men een lobotomie op haar wil uitvoeren. Om de dagen door te komen in het gesticht, trekt ze zich terug in een fantasiewereld die enkel in haar hoofd bestaat. Daar moet ze samen met haar vriendinnen Blondie (Hudgens), Rocket (Malone), Amber (Chung) en Sweet Pea (Cornish), vijf objecten stelen van een gruwelijke man. Als ze die weten te bemachtigen, zo hoopt ze, kan ze ontsnappen uit het gesticht.


31 maart: The Experiment (Paul Scheuring)
In 2001 kwam de film Das Experiment uit, van regisseur Oliver Hirschbiegel. Deze film, met onder andere Adrien Brody en Forest Whitaker in de hoofdrollen, is daar een remake van. De films delen één ding: ze zijn allebei gebaseerd op een experiment dat plaatsvond in een Stanford gevangenis. Bij het experiment werden zesentwintig mensen onderverdeeld in twee groepen: gevangenen en bewakers. De bewakers mochten de gevangenen geen fysieke pijn toebrengen, maar verder waren er geen begrenzingen aan de middelen die ze mochten gebruiken om de vrede in de gevangenis te bewaren. Het experiment moest twee weken duren, maar werd na zes dagen al stopgezet. Dit omdat de leden van beide groepen zich teveel in begonnen te leven in hun karakter. Na zes dagen vertoonde maar liefst een derde van de bewakers sadistische trekjes en had het merendeel van de gevangenen een emotioneel trauma opgelopen. De producenten hadden uiteindelijk niet zo’n hoge verwachtingen van de film: eigenlijk moest hij daar in de bioscopen uitkomen, maar is uiteindelijk direct op DVD en Blu-Ray uitgegeven. Nederland is een van de landen waar de film wel in de bioscopen gaat draaien.



NieuwsFilm

meest populair