Blu-Ray Review: The Hobbit: An Unexpected Journey (3D)

De visueel aanwezige introfilm die duidelijk naar meer smaakt.


Regie: Peter Jackson | Cast: Martin Freeman (Bilbo), Richard Armitage (Thorin), Ian McKellen (Gandalf), James Nesbitt (Bofur), Andy Serkis (Gollum), e.a. | Speelduur: 169 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 12 december 2012 | Retail release: 17 april 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels 7.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x 3D Blu-Ray, 1 x Blu-Ray | Distributeur: Warner Home Video | EAN: 5051888148730 | FilmTotaal Recensie

Na heel wat financieel gedoe rond filmmaatschappij MGM, wat flink oponthoud creëerde, nam Peter Jackson - die eerder de LOTR trilogie regisseerde - het roer over van de vertrokken Guillermo del Toro. De fans van de Tolkien films waren verheugd en na Jacksons komst ging de productie opeens snel van start. Ook de casting van Martin Freeman als Bilbo Baggins kon op veel steun rekenen. Uiteraard waren er ook twijfels. Waar de The Lord of the Rings boeken (1954-1955) zich op volwassenen richten, is J. R. R. Tolkiens The Hobbit (1937) veel meer een kinderboek. De filmversie werd al snel opgedeeld in een tweeluik en niet lang voor de release werd bekend dat de saga werd verdeeld over drie delen. Het eerste deel The Hobbit: An Unexpected Journey, opgenomen in 48fps en in 3D, verscheen verleden jaar december in de bioscoop en werd uiteraard een doorslaand succes, aangezien het meer dan $1 miljard ophaalde aan de wereldwijde bioscoopkassa. Ondertussen wordt er uitgekeken naar The Desolation of Smaug. Sinds een paar weken ligt er een prima (3D) Blu-Ray uitgave in het schap.

SYNOPSIS
In The Hobbit: An Unexpected Journey volgt het hoofdpersonage Bilbo Balins - samen met de tovenaar Gandalf de Grijze en 13 dwergen, geleid door Thorin Eikenschild - in een epische queeste om het verloren dwergkoninkrijk Erebor terug te winnen van de vreselijke draak Smaug. Hun zoektocht voert ze door woeste landschappen, door verraderlijk terrein dat wemelt van Aardmannen, Orks en dodelijke Wargen, alsook een mysterieus en sinister wezen dat luistert naar de naam Necromancer. Onderweg ontdekt de schuchtere Bilbo Balins niet alleen dat hij slimmer en moediger is dan hij ooit had vermoed, maar komt hij ook in het bezit van een magische ring die het lot van Midden-Aarde zal bepalen.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van The Hobbit: An Unexpected Journey:

WAARDERING & BOX OFFICE
Dit eerste deel uit The Hobbit trilogie kreeg drie Oscarnominaties voor technische hoogstandjes. Op Rotten Tomatoes krijgt The Hobbit: An Unexpected Journey een toch iets magere 66%. De IMDb noteert tevens een prima 8,1 bij ruim 289 duizend stemmen. Hiermee staat het op #194 in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de fantasyfilm ook met een 8,1 (Stem zelf!). FT recensent Fabian Melchers gaf 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Bilbo: ...De film heeft een zeer dik verhaal, waarbij je soms echt wegdroomt in de wereld die Tolkien gemaakt heeft (en wat Jackson ermee gedaan heeft). Over de decors en kostuums ben ik ook wel te spreken. Zeer mooi allemaal! WETA stelt niet teleur. De film is net als een uitgebreid buffet; er is van alles maar als het op is ben je teleurgesteld en moet je helaas wachten op het volgende buffet. Ik kijk zeker uit naar The Desolation Of Smaug ...
Het productiebudget van The Hobbit: An Unexpected Journey bedroeg circa $180 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Peter Jacksons elfde bioscoopfilm circa $84,6 miljoen en eindigde op een prima $303,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een enorme $1.017,0 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n $16,0 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de vier disc 2D + 3D Blu-Ray uitgave van The Hobbit: An Unexpected Journey. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een iets dikkere standaard Blu-Ray keepcase, met daaromheen een vergelijkbare en fraaie Lenticular 3D hologram sleeve. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is gebaseerd op de personageposter van Gandalf. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
New Zealand: Home Of Middle-Earth | 10 Video Blogs | 6 Theatrical Trailers | 2 Game Trailers
Deze Blu-Ray uitgave van The Hobbit: An Unexpected Journey bevat een ruim 2,5 uur aan extra's. De overgrote gedeelte van de speeltijd wordt opgeslokt door de 10 Video Blogs. Deze blogs zijn voorafgaand aan de film al op het internet verspreid en ook regelmatig op FilmTotaal.nl verschenen. Er wordt door regisseur Jackson en zijn cast en crew veel verteld en geshowd over de (post-)productiefase. Mocht je nog eens twee uur vrij hebben, dan zijn de blogs zeker aanraders. Een andere extra die die moeite waard is, is "New Zealand: Home Of Middle-Earth". Hierin toont regisseur Jackson ons Nieuw-Zeeland, het land waar de LOTR en The Hobbit films zijn opgenomen. De verdere extra's zijn een reeks trailers van de hoofdfilm en de games gebaseerd op de Tolkien films.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ | 3D versies worden bekeken op een recent 50 inch led-tv van Samsung, 6000 serie.
De beeldkwaliteit is uiteraard fantastisch. Het is scherp, detailrijk en ook erg kleurrijk. Als er dan iets minder positiefs gezegd moet worden dan gaat het om de duidelijk aanwezigheid van de visuele effecten. De monsters en dergelijke zijn bijna levensecht, maar de met de computer geanimeerde achtergronden en andere omgevingselementen komen helaas te opvallend in beeld. De 3D thuisversie - verdeeld over twee schijven - van An Unexpected Journey heeft in een groot aantal scenes flink wat dieptewerking en dit is waarschijnlijk voornamelijk te danken aan dat de film is opgenomen met de modernste 3D camera's. Ook zijn er veel visuele effecten toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de 3D effecten nog beter uitpakken. De DTS-HD audiotrack, die zelfs geschikt is voor 7.1 opstellingen, doet zijn werk, waardoor er voldoende surround effecten te horen zijn terwijl dialoog niet wordt verstoord. Topschijf!

CONCLUSIE
Met The Hobbit: An Unexpected Journey herhaalt Peter Jackson eigenlijk een aantal hoogtepunten uit zijn eerdere prachtige en uiterst succesvolle The Lord of the Rings films. Dit neemt niet weg dat het voor velen weer genieten is en dat An Unexpected Journey als intro doet verlangen naar de volgende delen The Desolation of Smaug (2014) en There and Back Again (2015).
Deze 3D Blu-Ray uitgave van The Hobbit: An Unexpected Journey wordt prima afgeleverd in een mooie Lenticular 3D hologram sleeve. De beeld- en geluidskwaliteit zijn super en de extra's zijn voor de fan vermakelijk. Een beetje jammer is dat de video blogs al voorafgaand van de hoofdfilm op internet zijn verschenen. Mocht je ze nog niet hebben gezien en wat tijd over hebben, dan zit je gebakken! Uiteraard is dit niet de meest complete uitgave van de film, die verschijnt waarschijnlijk ergens in 2016.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 4 disc 2D+3D Blu-Ray uitgave van The Hobbit: An Unexpected Journey zijn er een 2 disc Blu-Ray en een 1 disc Dvd uitgaves verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Warner Home Video voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair