POLL: De films van regisseur Roland Emmerich

Wordt het bijvoorbeeld 2012, Independence Day, Godzilla of dan toch The Patriot? Stem zelf!

Volgende maand gaat de film White House Down (2013) van regisseur Roland Emmerich ook in Nederland in première. Om die reden kijken we deze week naar de films die de Duitse regisseur heeft gemaakt sinds zijn carrièrestart en vooral sinds zijn succes in de States.

Filmmaker Roland Emmerich leverde zijn eerste korte films al af in 1979 onder de titels Wilde Witwe en Franzmann. Vijf jaar later verscheen de Duitstalige sci-fi film Das Arche Noah Prinzip, ook bekend onder de titel The Noah's Ark Principle. Het was een groot succes, aangezien het werd verkocht aan zo'n twintig landen. Met het succes richtte hij zijn productiemaatschappij Centropolis Film Productions op. Voordat hij in 1990 zijn eerste volledige Engelstalige film Moon 44 maakte, regisseerde hij nog de Duitstalige fantasyfilm Joey (1985) en de Engels-/Duitstalige komedie Hollywood-Monster (1987).

Begin jaren negentig vertrok Emmerich naar de States waar hij een groot succes boekte met de sci-fi actiefilm Universal Soldier, waarin hoofdrollen waren weggelegd voor de Europese actiehelden Jean-Claude Van Damme en Dolph Lundgren. Twee jaar later verscheen de wederom uiterst succesvolle sci-fi film Stargate, die in de States met bijna $17 miljoen opende in het eerste weekend en wereldwijd een bedrag noteerde van zo'n $200 miljoen. Emmerich leverde in 1996 zijn financieel succesvolste film tot op heden af. De sci-fi rampenfilm Independence Day deed vele financiële records sneuvelen en wist uiteindelijk een wereldwijde omzet te boeken van $817,4 miljoen. Ook wist het één van de twee Oscarnominaties te verzilveren, namelijk die voor de beste visuele effecten.

Weer twee jaar later maakte Emmerich een remake van de bekende Godzilla-franchise. Onder de simpele titel Godzilla (1998) en een budget van $130 miljoen wist hij wederom een succesvolle film te lanceren door uit te komen op een redelijke $379,0 miljoen. Daarna besloot Emmerich het over een andere boeg te gooien. Met onder meer Mel Gibson en Heath Ledger in de hoofdrollen wist de regisseur te verrassen met oorlogsfilm The Patriot, die werd genomineerd voor drie technische Oscars. Vier jaar later keerde Emmerich terug naar zijn favoriete genre rampenfilms door op de proppen te komen met The Day After Tomorrow (2004). Met een flinke dosis CGI wist hij de bioscoopzalen wederom goed te vullen, aangezien het bijna $550 miljoen wist op te halen. De opvolger 10,000 B.C. uit 2008 werd gekraakt door de critici, maar wist ondanks de flinke dosis negatieve aandacht toch nog $279 miljoen te noteren bij een budget van ruim $100 miljoen.

In 2009 richtte Emmerich zich opnieuw op de verwoesting van de aarde in de visueel krachtige film 2012. Wederom was het ontvangst mager, maar het publiek lustte er wel pap van. De verkoopomzet van de bioscoopkaartjes kwam namelijk uit op een kleine $800 miljoen. Verrassend genoeg koos Emmerich na 2012 voor het historische drama Anonymous. Het genre bleek de regisseur duidelijk niet te liggen, aangezien het flopte aan de bioscoopkassa en wederom niet werd omarmt door de critici. Het werd overigens wel genomineerd voor een Oscar voor "Best Achievement in Costume Design".

Zijn laatste wapenfeit White House Down (2013) draait vanaf 12 september in de Nederlandse bioscoop. In de States ging het al op eind juni in première. De actiefilm met Channing Tatum en Jamie Foxx moest $150 miljoen kosten, maar wist tot op heden slechts $117 miljoen te noteren aan de wereldwijde bioscoopkassa. Komende periode dan zal Emmerich zich gaan richten op de twee geplande sequels op Independence Day, zijn grootste succes. Het eerste deel ID Forever Part I moet op 3 juli 2015 verschijnen. Part II zal waarschijnlijk een jaar later volgen.

Van zijn tien films kregen drie films zes Oscars-nominaties. Hier werd er slechts één van verzilverd, namelijk voor "Best Effects, Visual Effects" voor de film Independence Day. Op Rotten Tomatoes krijgt The Patriot het hoogste percentage met 62%. De film 10,000 B.C. werd het slechts ontvangen en staat op 8%. Geen van zijn titels zijn terug te vinden in de befaamde IMDb Top 250. Financieel gezien is Independence Day Emmerichs succesvolste film, aangezien het wereldwijd $817,4 miljoen noteerde. Sinds zijn Amerikaanse doorbraak noteerde Anonymous wereldwijd het magerst, met $15.4 miljoen. In totaal noteerden zijn films een omzet van zo'n ruim $3,3 miljard.

Opmerking. In onderstaande POLL zijn alleen Emmerichs Engelstalige speelfilms sinds 1990 opgenomen.

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
feedback surveys

Uitslagen eerdere regisseur-POLLS op FilmTotaal.nl: Ridley Scott | Clint Eastwood | Stanley Kubrick | Guy Ritchie | Oliver Stone | Joel en Ethan Coen | Michael Bay | Tim Burton | Christopher Nolan | David Fincher | Steven Spielberg | Martin Scorsese | James Cameron | Quentin Tarantino | Alle uitslagen FilmTotaal POLLS



NieuwsFilm

meest populair