Featured

FilmFacts: 'Noah'

Alles wat je moet weten over de nieuwe film.

door Jim Pedd op 07.04.2014 om 19:12 in Featured
Komende donderdag komt de film Noah uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 10 april in première.

Noah


Duur: 138 minutenGenres Avontuur, DramaBudget: 125 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieDarren AronofskyScenario Darren Aronofsky, Ari HandelRussell Crowe NoahJennifer Connelly NaamehEmma Watson IlaLogan Lerman HamDouglas Booth Shem
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
In een wrede wereld zonder hoop, zonder regen en zonder gewassen, die overheerst wordt door krijgsheren en hun barbaarse troepen, is het aan Noah (Crowe) om de mensheid te redden. De Schepper geeft hem de opdracht een Ark te bouwen, waar twee exemplaren van alle dieren op mee moeten. Maar daarbij krijgt Noah niet alleen te maken met de moeilijkheden van het bouwen van zo'n gigantische ark, maar ook met wrede krijgsheren die de zondvloed willen overleven.

Achtergrond

Al in 2007 liet Aronofsky weten te werken aan een film over het Bijbelverhaal van Noah. Samen met Ari Handel (met wie hij al werkte aan The Fountain, The Wrestler en Black Swan) ontwikkelde hij het scenario. Maar het budget verzamelen voor zo'n dure film was niet bepaald eenvoudig. Gelukkig zorgde het feit dat Aronofsky als cultregisseur een vaste fan schare verzameld had ervoor dat studio Paramount Pictures bereid was hem het vertrouwen te geven.

Ondanks het vertrouwen ging het maken van de film niet zonder slag of stoot. In eerste instantie had Aronofsky er moeite mee een hoofdrolspeler te vinden. Hij bood de rol van Noah allereerst aan Christian Bale, die weigerde (en vervolgens tekende voor Ridley Scotts Exodus: Gods and Kings) en Michael Fassbender. Vervolgens waren er verschillende problemen met test screenings.

Volgens THR liepen de spanningen tussen studio en Aronofsky hoog op. De regisseur zou controle willen over de laatste versie van de film, maar gezien het enorme budget van een geschatte 125 miljoen dollar, wilde de studio dat recht. Vooral omdat het testpubliek bij diverse screenings niet heel positief reageerde op de film. Uiteindelijk liep dat feestje met een sisser af en mocht Aronofsky zelf bepalen hoe de film er definitief uit zou komen te zien.

Box office prestaties

Waar door de in eerste instantie negatieve reacties en de over het algemeen tegenvallende prestaties van Bijbelfilms de verwachtingen niet heel hooggespannen waren, blijkt Noah een ware box office hit te zijn. Wereldwijd verdiende de film op moment van schrijven al 100 miljoen dollar. Het openingsweekend in de Verenigde Staten was ook goed voor een eerste plek, met 44 miljoen dollar. Niet bepaald slecht dus. In totaal staat de opbrengst van Noah al op 178 miljoen dollar.

Noah verdient volgens de laatste box office verwachtingen in de Verenigde Staten in totaal zo'n 144 miljoen dollar. Verder zou er wereldwijd mogelijk tussen de vierhonderd en vijfhonderd miljoen dollar verzameld worden. Dat zou de film een grote hit maken en dat opent het perspectief voor meer van dit soort Bijbelverfilmingen. De eerstvolgende zal overigens van Ridley Scott zijn: Exodus.

Eerste reacties

In tegenstelling tot de verwachtingen (door de stribbelingen tussen de studio en de regisseur) zijn de eerste recensies verrassend positief. Op RottenTomatoes scoort de film een percentage van 76%, waarbij de critici het bijzonder vinden dat Aronofsky er zo goed in slaagt om het Bijbelse verhaal menselijk te maken en op mooie manier te vertellen. De film zou je bijblijven en is wat dat betreft een goed geslaagde film. Andere critici, die minder positief zijn over Noah, vinden dat de film juist totaal uit de tijd is, die niet meer past in het heden.

Zoals te verwachten zijn er ook vanuit religieuze hoek reacties op de film. Zo noemen een aantal Christelijke en Joodse religieus leiders de film een waardige poging van Hollywood om het verhaal naar het witte doek te brengen. In Islamitische landen als Pakistan, Qatar en Maleisië wordt juist negatief gereageerd: daar is de film verboden.

Trivia

Darren Aronofsky vertelde dat de dieren die in de film vertoond worden allemaal met de computer gemaakt zijn. En allemaal verschillen ze iets van de oorspronkelijke exemplaren. Daarmee heeft hij het animatiestudio ILM wel erg moeilijk gemaakt: het werk is het ingewikkeldste dat de studio ooit verzorgd heeft. Russell Crowe vindt het opmerkelijk dat Noah als een goed mens gezien wordt. "Mensen vinden dat omdat hij voor de dieren zorgde. Meen je dat? Deze man keek hoe de volledige wereldbevolking uitstierf en stond er maar bij."Noah vormt de derde keer dat Russell Crowe en Jennifer Connelly samenwerken. Eerst deden ze dat in A Beautiful Mind (2001) en daarna in Winter's Tale (2014). Het is verder de tweede keer dat ze een getrouwd paar spelen (eerder deden ze dat in A Beautiful Mind).

•


•


••
surveys & polls14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Kamajiisama

Avatar

Bijbel verhaal of niet , ik ga er wel heen .
Alleen jammer van dat verplicht 3D ,:}

mezoti

Avatar

Filmfact: Russel Crow heeft de Bijbel niet gelezen. Zelfs 1 hoofdstuk was hem blijkbaar al teveel.

Russell Crowe vindt het opmerkelijk dat Noah als een goed mens gezien wordt. "Mensen vinden dat omdat hij voor de dieren zorgde. Meen je dat? Deze man keek hoe de volledige wereldbevolking uitstierf en stond er maar bij."


Noach was ook een prediker (heeft dus gewaarschuwd), staat meerdere keren elders in de bijbel, en God deed de deur dicht voordat de regen kwam. Dan kan je als mens niet veel meer doen voor degenen die er niet in zitten.

Sorry hoor... maar van een acteur mag je toch verwachten dat je GRONDIG onderzoek doet naar het karakter dat je moet spelen. En niet dat je klakkeloos de scenarioschrijver gelooft als je commentaar geeft op het karakter.:N

SciFiFanaat

Avatar

"Andere critici, die minder positief zijn over Noah, vinden dat de film juist totaal uit de tijd is, die niet meer past in het heden."

Voor mij nog een reden om 'm juist te gaan zien.

benjamin

Avatar

mezoti "
Sorry hoor... maar van een acteur mag je toch verwachten dat je GRONDIG onderzoek doet naar het karakter dat je moet spelen. En niet dat je klakkeloos de scenarioschrijver gelooft als je commentaar geeft op het karakter.:N"


Sorry hoor... maar dat is verre van een feit. Uiteindelijk moet de acteur de rol spelen die in het scenario staat en enkel de research doen die daarbij hem kan helpen. Is de interpretatie van een personage in het scenario zus, heb je niks aan grondige research die je zou doen denken dat je het zo moet spelen.

patrick_h

Avatar

mezoti "Noach was ook een prediker (heeft dus gewaarschuwd), staat meerdere keren elders in de bijbel, en God deed de deur dicht voordat de regen kwam. Dan kan je als mens niet veel meer doen voor degenen die er niet in zitten."
Waar in de bijbel staat dan dat Noach waarschuwde? Ik kan het niet terugvinden. (Zo'n full text search is wel lekker makkelijk, vroeger moest je alles uit je hoofd kennen. O+)

Er staat nergens ook maar iets van een (innerlijk) conflict dat Noach heeft betreffende de situatie. Er zijn genoeg punten in de bijbel waarop iemand zo niet twijfelt aan het oordeel van God, dan op zijn minst ongelukkig is over de situatie waarin hij gebracht is. Maar over Noach staat er zoiets niet.

Brasco

Avatar

Offtopic: Ik vind het goed dat filmtotaal zo een "filmfact" artikel schrijft maar dat terzijde staat de discussie over Noach een beetje apart van de film vind ik. Bij elk geloof wordt het verhaal van Noach anders verteld zo weet ik dat het bijvoorbeeld bij de Islam anders wordt verteld, zo overleven zijn kinderen en vrouw niet de overstroming wordt er verteld.

Ontopic: Ik ga naar deze film alleen omdat ik het verhaal van Noach opzicht al goed vind dus voor mij kan het niet stuk.

nicolaas1982

Avatar

Brasco "Bij elk geloof wordt het verhaal van Noach anders verteld zo weet ik dat het bijvoorbeeld bij de Islam anders wordt verteld, zo overleven zijn kinderen en vrouw niet de overstroming wordt er verteld.
"


even heel zwart/wit:
Als alleen Noach het zou hebben overleefd hadden wij hier allemaal niet gezeten!
Ik

Ik laat de Bijbel het liefste voor wat het is en ga me niet wagen aan een film als deze!

thehungergames

Avatar

De film is niet echt een hele grote hit. als je even een simpele rekensom doet:
productiebudget 125 miljoen
marketingbudget 100 miljoen
samen 225 miljoen
ongeveer 55% van de opbrengst gaat naar de filmstudio.
dus heeft het ongeveer 430 miljoen nodig om alleen winst te maken, maar of het dan ook echt zo'n "hit" is?

Glennekeeeee

Avatar

thehungergames "de film is niet echt een hele grote hit. als je even een simpele rekensom doet:
productiebudget 125 miljoen
marketingbudget 100 miljoen
samen 225 miljoen
ongeveer 55% van de opbrengst gaat naar de filmstudio.
dus heeft het ongeveer 430 miljoen nodig om alleen winst te maken, maar of het dan ook echt zo'n "hit" is?"


dan zijn veel films geen hit he maar reken er de dvd, blu ray en on demand inkomsten bij en je hebt toch aardig wat verdiend voor een niet-franchise film

Bane1

Avatar

Ik ga eigenlijk stiekem een klein beetje naar deze film om alleen die Godzilla trailer te zien/horen op Imax. Maar buiten dat deze film heeft wel een goede cast. Dus dan is het ook het moeite waard om hem te gaan kijken. :E

dawgrule

Avatar

Awesome artikel Jim! T+)
Mag je vaker doen! [*edit* Ik zie nu dat je het al valer heb gedaan, desalniettemin een leuk artikel]

Ik heb, hoewel ik de film heel graag wil zien, bij de poll op 'nee' gestemd. Ik miste eigenlijk de keuze 'Ik wacht tot hij op dvd is' of ik download hem wel' :P

Jim

Avatar

dawgrule "Awesome artikel Jim! T+)
Mag je vaker doen! [*edit* Ik zie nu dat je het al valer heb gedaan, desalniettemin een leuk artikel]

Ik heb, hoewel ik de film heel graag wil zien, bij de poll op 'nee' gestemd. Ik miste eigenlijk de keuze 'Ik wacht tot hij op dvd is' of ik download hem wel' :P"

Bedankt Smiley face voorlopig schrijf ik er wekelijks eentje. Kijk er maar op maandagen of dinsdagen naar uit haha Smiley face komende week pompeii!

eltorro

Avatar

thehungergames "de film is niet echt een hele grote hit. als je even een simpele rekensom doet:
productiebudget 125 miljoen
marketingbudget 100 miljoen
samen 225 miljoen
ongeveer 55% van de opbrengst gaat naar de filmstudio.
dus heeft het ongeveer 430 miljoen nodig om alleen winst te maken, maar of het dan ook echt zo'n "hit" is?"

Waar heb je vandaan dat de marketing budget 100 miljoen dollar is?

YOLO

Avatar

In Islamitische landen als Pakistan, Qatar en Maleisië wordt juist negatief gereageerd: daar is de film verboden.
Negatieve reacties oké. Maar dat een film verboden wordt :N

Bye, bye vrijheid van meningsuiting. :B

NieuwsFilm

meest populair