Featured

FEATURED: Tien meest iconische filmrobots

De meest angstaanjagende, maar ook gewoon de tofste robots.

door Jim Pedd op 22.05.2014 om 10:33 in Featured
In sommige films en series spelen robots een prominente rol. Die films zijn van alle jaren en daarom hebben we een overzicht gemaakt van de tien tofste robots die wij op het witte doek hebben gezien. Onderstaande lijst is op willekeurige volgorde. Mocht je zelf andere favorieten hebben, horen we dat graag in de reacties!

C-3PO & R2-D2


Een van de bekenste duo's uit de filmgeschiedenis bestaat uit twee robots: C-3PO en R2-D2. De twee waren voor het eerst te zien in 1977, in Star Wars en behoren tot het handjevol personages dat in alle films in de franchise te zien was. Naar verluidt baseerde regisseur George Lucas het karakter van de twee personages op Tahei en Mataschichi uit The Hidden Fortress van Akira Kurosawa. Dat valt ook wel terug te zien. C-3PO is een bezorgde robot die zich overal druk om maakt en R2-D2 is juist een onbezorgd type. Verder is het ontwerp van R2-D2 gebaseerd op de robots Huey, Dewey en Louie, die te zien waren in Douglas Trumbulls Silent Running. Overigens zullen de acteurs die de robots speelden, Anthony Daniels (C-3PO) en Kenny Baker (R2-D2) ook te zien zijn in Star Wars: Episode VII van regisseur J.J. Abrams.


Maria


Waar R2-D2 dus gebaseerd werd op een trio van robots, vond George Lucas voor het uiterlijk van C-3PO inspiratie in Maria, de robot in de iconische film Metropolis (1927) van regisseur Fritz Lang. Maria, of Maschinenmensch, is de allereerste robot die op het witte doek te zien was. De rol werd gespeeld door Brigitte Helm, die flink moest afzien voor de rol. Het pak zat (net al dat van C-3PO) oncomfortabel en sneed op sommige plekken in haar huid. In de film is Maria niet bepaald een vriendelijk wezen. Ze keert zich tegen haar schepper en zorgt ervoor dat de werkers van Metropolis in opstand komen en de machines van de stad verwoesten. Aan het einde van de film komt de robot aan haar einde: ze wordt verbrand door het woedende volk.


WALL•E


WALL•E is een bijzondere creatie van de animatiestudio Pixar. Het eerste deel van de film die over hem gemaakt is, zien we een eenzame robot, dat ooit zelfbewustzijn heeft ontwikkeld. WALL•E is de laatste van zijn soort en eerlijk is eerlijk, hij is hopeloos verouderd. Hij is een klein doosje met terreinwielen en drievingerige handen en doet zijn best in zijn eentje de volledige met afval bedolven planeet op te ruimen. Tegelijk verzamelt WALL•E onderdelen voor zichzelf en luistert hij samen met zijn vriendje de kakkerlak naar zijn favoriete muziek. Dat dit kleine robotje de harten van zoveel mensen wist te veroveren is niet bepaald zonder reden. Hoe vertederend is het immers dat hij houdt van films met Barbara Streisand?


Marvin the Paranoid Android


Nog zo'n bijzondere robot komt voort het brein van schrijver Douglas Adams. In twee verschillende versies was Marvin the Paranoid Android op het witte doek te bewonderen. De eerste keer was begin jaren '80 in een televisieserie en de tweede keer in 2005. Daarin sprak Alan Rickman de stem van de manisch depressieve robot in. Met een "brein zo groot als een planeet" is het leven gewoon ondraaglijk voor een van onze meest favoriete robots. Zijn grootste probleem in het leven is naar eigen zeggen dat hij geen enkele opdracht kan krijgen die zelfs maar een klein deel van zijn intellect vraagt. 50.000 keer zo slim als een mens zijn en toch de mensheid moeten dienen. Wij zouden het er ook niet gemakkelijk mee hebben.


T-800


In 1984 was er de film Terminator van regisseur James Cameron. Daarin zien we hoe een robot onder de naam T-800, gespeeld door Arnold Schwarzenegger, teruggestuurd wordt naar het verleden. Hij komt uit 2029 en is gemaakt door Skynet, een computernetwerk dat de mens wil uitroeien. Waar hij in de eerste film een slechterik was, met de missie John Connors moeder te vermoorden zodat John nooit geboren kon worden, was de T-800 in het vervolg juist een held. Waarom houden we van de Terminator? Waarschijnlijk niet om het houterige acteerwerk van Schwarzenegger. Eerder houden we van de schitterende oneliners van het personage, waarvan er één vooral in het oog springt: "I'll be back. Want dat zal hij zijn, in het voor 2015 geplande Terminator: Genesis.


Daleks


Exterminate is toch wel een kreet die het hart van elke Doctor Who-fan sneller doet kloppen. De Daleks zijn er weer! De robots zijn bijzonder populair in Groot-Brittannië, zo erg zelfs dat in een onderzoek uit 2008 bleek dat negen van de tien Britse kinderen wist wat een Dalek was. Heel gek is het eigenlijk ook niet. De rondrijdende pepermolen met een grote mechanische oogbol en de schrille stem van ontwerper Raymond Cusick is gewoon iconisch. Cusick wilde naar eigen zeggen toen hij de Daleks ontwierp geen buitenaardse wezens scheppen die er uit zouden zien als een man in een pak. Daarom mochten ze geen benen hebben en zagen ze eruit als pepermolens. Sinds december 1963 schreeuwen de monsters al naar onze favoriete Timelord, Doctor Who en dat zullen ze nog wel even blijven doen.


Data


Een van de meest tragische robots die we kennen is waarschijnlijk Data, van de Star Trek-franchise. Al sinds het personage in de jaren '80 bedacht werd, wordt het gespeeld door Brent Spiner. Data werd bedacht door Gene Roddenberry. Hij had een robot voor ogen die maar één missie had: een mens worden. Daarom zou het personage terwijl de serie langzaam voortduurde, steeds meer menselijke trekken ontwikkelen. Maar helemaal menselijk mocht hij nooit worden en dat was dan ook de manier waarop de schrijvers het personage benaderden. Waarschijnlijk is dat ook waarom we ons zo goed met Data kunnen identificeren. Want wil niet iedereen er wel graag bij horen?


Iron Giant


Wie houdt er nou niet van de Iron Giant? De animatiefilm stamt alweer uit 1999 en volgt het eenzame jochie Hogarth. Hij wordt opgevoed door zijn moeder, die weduwe is van een Air Force piloot. Op een dag ontdekt het jongetje een gigantische ijzeren robot, die uit de ruimte komt. Met de hulp van Dean probeert hij het Amerikaanse leger en een FBI-agent ervan te weerhouden de reus te vernietigen. Waar de robot precies vandaan komt weet niemand. In de film weten we alleen dat hij van een andere planeet komt en dat hij wapens bij zich had, ogenschijnlijk om de Aarde te vernietigen. Maar dat doet de robot niet, want hij ontdekt dankzij het jongetje Hogarth de waarde van het leven op de planeet waar hij zich nu bevindt. Het verterende verhaal van de vriendschap tussen het kleine jongetje en de gigantische robot veroverde vele harten.


Ash


Aan het begin van Ridley Scotts Alien is Ash (gespeeld door Ian Holm) een gewoon bemanningslid van de Nostromo. Hij is wat kil, maar toch komt Ash nooit over als een robot, totdat onthuld wordt dat hij het wel is. En Ash blijkt een geheime missie te hebben. Hij verbreekt de quarantaine als het bemanningslid Kane besmet wordt door een buitenaardse levensvorm. Al snel komt de rest van de bemanning van het schip erachter dat Ash een robot is, door het bedrijf geplaatst om hen in de gaten te houden. Dat hij vervolgens de opdracht kreeg, de buitenaardse levensvorm terug te brengen en de bemanning als vervangbaar te beschouwen, daar kon hij toch ook niets aan doen?


Optimus Prime


Michael Bays Transformers-films staan er niet om bekend zo hoogdravend te zijn. Een overdaad aan visuele effecten, vlakke personages en enorm voorspelbare plotontwikkelingen. Waarom zou je dan houden van Optimus Prime? Omdat hij Optimus Prime is en van een vrachtwagen in een enorme vechtende robot kan veranderen natuurlijk! Hield hij niet van de lange en vrij saaie speeches, dan was Optimus wat ons betreft nog veel toffer geweest. In de serie is hij oorspronkelijk een gewone robot, maar als de oorlog tussen de Autobots en Decepticons uitbreekt, wordt hij hun leider. In de films kennen we hem alleen als een nobel leider, die altijd zijn best doet om de levens van zijn soldaten en die van de mensheid te beschermen.


Bonus: HAL 9000


Alle robots die we tot nog toe bespraken waren voorzien van kunstmatige intelligentie en daarom vonden we het gerechtvaardigd een nummer elf toe te voegen aan deze lijst. HAL 9000 is de briljante, kunstmatig intelligente computer uit Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. HAL misschien wel de slimste op de lijst en ergens ook wel een tragisch personage. Hij is aanwezig op het ruimteschip Discovery One, dat door de Amerikaanse regering naar een van de manen van Jupiter gestuurd wordt. Hij beheert alle systemen van het ruimteschip en is misschien wel het meest angstaanjagende personage op deze lijst. De immer zachte en kalme stem van Douglas Rain, terwijl hij de bemanning van het schip uitmoordt...

47 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

therealalexander

Avatar

Quote bij Daleks: "Cusick wilde naar eigen zeggen toen hij de Daleks ontwierp geen buitenaardse wezens scheppen die er niet uit zouden zien als een man in een pak. Daarom mochten ze geen benen hebben en zagen ze eruit als pepermolens."

Ik snap wat men wil zeggen, maar nu staat er: Hij wilde geen aliens die niet menselijk waren (dus juist menselijke aliens), en vervolgens hebben menselijke aliens geen benen, want mensen zien eruit als pepermolens :')

Verwijder "niet" en alles klopt weer Smiley face

Tof lijstje verder!

Jim

Avatar

therealalexander "Quote bij Daleks: "Cusick wilde naar eigen zeggen toen hij de Daleks ontwierp geen buitenaardse wezens scheppen die er niet uit zouden zien als een man in een pak. Daarom mochten ze geen benen hebben en zagen ze eruit als pepermolens."

Ik snap wat men wil zeggen, maar nu staat er: Hij wilde geen aliens die niet menselijk waren (dus juist menselijke aliens), en vervolgens hebben menselijke aliens geen benen, want mensen zien eruit als pepermolens :')

Verwijder "niet" en alles klopt weer Smiley face

Tof lijstje verder!"


Dankjewel!

Spawn999

Avatar

Leuke lijst, nog een paar toevoegingen van mij:

Mark 13 uit Hardware (1990)

afbeelding

Warbeast uit Deathmachine (1994)

afbeelding

Bishop uit Aliens (1986)

afbeelding

benjamin

Avatar

Ik voel een poll aankomen...

centr1no

Avatar

Frietgezicht "Waar the fuck is Robocop?"


Robocop is geen robot maar cyborg.

Olrik

Avatar

Ik mis Robocop...
Moeilijke keus, maar ik weet het denk ik bijna zeker.
HAL-9000 is en blijft mijn favoriete filmrobot aller tijden!!!!

Spawn999

Avatar

centr1no "Robocop is geen robot maar cyborg."


ed209 niet ;)

afbeelding

Roeltje

Avatar

Mijn favoriet is The Iron Giant! Een robot waar ik de eerste keer dat ik hem zag meteen verliefd op werd. De meest charismatische robot die ik ken.

bee

Avatar

Een toffe lijst maar zeker niet compleet.


O+ En waar is vince vaughn! dat is toch ook een robot O+

Angelater

Avatar

centr1no "Robocop is geen robot maar cyborg."

Met die gedachte hadden ze hem beter CyboCop kunnen noemen.

Timme

Avatar

Ik mis Robocop.

JamesBond

Avatar

Waar is Kristen Stewart in dit lijstje?

Thiver

Avatar

centr1no "Robocop is geen robot maar cyborg."

De T-800 toch ook?

Frietgezicht

Avatar

Totalfilm heeft een top 50 van best movie robots en staat Robocop gewoon in. Hoog ook.
Gast heet toch Robocop. Had erin gemoeten op zich maar ja,deze top 10 is ook maar de mening van 1 persoon dus zou voor iedereen ander lijstje zijn.

MRDammann

Avatar

Ik mis toch wel David uit Artificial Intelligence. Fantastisch personage en ook erg tragisch.

Glue

Avatar

Daleks zijn mi geen robots er huizen aliens in en wat we zien is hun "pak"

Paranoid

Avatar

Ik neem aan dat Roy Batty niet in deze categorie valt, want die had er anders wel bij moeten staan. Maar als Ash er in staat, dan zou Roy er ook bij horen.

Frietgezicht

Avatar

Thiver "De T-800 toch ook?"


Nope. Is een robot met een menselijke verschijning. Alleen de buitenkant is menselijk dus nep.
Worthington's karakter in Terminator 4 is wel een cyborg.

supermutantvirus

Avatar

Beste Filmtotaal,

Je kunt het niet maken om afbeelding niet in deze lijst te zetten!

(klik plaatje voor info)

Decepticon

Avatar

Baron Von Marlon "Johnnny 5/Short Circuit ontbreekt.
afbeelding"
Ja, Johnny Nr. 5 miste ik ook, iconische filmrobot! Ik heb de film eind vorig jaar nog gekeken, blijft een fantastische 80's film!
Ik heb al een hele tijd niks meer gehoord over de remake, is alleen maar goed.

RedDevil085

Avatar

Johnny 5 en Robby the Robot horen natuurlijk ook bij deze lijst. Allebei episch en haast het toppunt van mijn persoonlijke robot-nostalgia.

Laten we deze trouwens ook niet vergeten:

afbeelding

Kamajiisama

Avatar

RedDevil085 "Johnny 5 en Robby the Robot horen natuurlijk ook bij deze lijst. Allebei episch en haast het toppunt van mijn persoonlijke robot-nostalgia.

Laten we deze trouwens ook niet vergeten:

afbeelding"


Deze etter was gevaarlijk in Screamers( 1995 )...met Peter "Robocop" Weller :E ( It's a goddamn Screamer and is trying to Kill us ! )
Heerlijke film...

Thiver

Avatar

Frietgezicht "Nope. Is een robot met een menselijke verschijning. Alleen de buitenkant is menselijk dus nep.
Worthington's karakter in Terminator 4 is wel een cyborg."

En waarom dan deze dialoog?

Sarah Connor: A machine? Like a robot?
Kyle Reese: Not a robot. A cyborg. A cybernetic organism.

jaime91

Avatar

Grappig dat Brent Spiner ook een rolletje gaat spelen in Star Wars Rebels.

Verder een mooi lijstje al missen er inderdaad nog een paar toffe exemplaren. Maar goed, ik ben allang blij dat C3PO en R2D2 niet vergeten zijn. :E

Hancock

Avatar

Thiver "En waarom dan deze dialoog?

Sarah Connor: A machine? Like a robot?
Kyle Reese: Not a robot. A cyborg. A cybernetic organism."


BAM!! Die zit :+

Moviemagic

Avatar

Hancock "BAM!! Die zit :+"


M0vieFreak

Avatar

De robot van I, Robot behoort ook in de lijst!

Blockbuster

Avatar

^^^ D.A.R.Y.L. ^^^ T+)

The Iron Giant aka Vin Diesel! :W :W :W

MonkeyBoy

Avatar

Binnenkort te zien in de bios, ze mogen zeker niet ontbreken in deze lijst: http://www.joblo.com/newsimages1/future-sentinel-old.jpg

Frietgezicht

Avatar

Thiver "En waarom dan deze dialoog?

Sarah Connor: A machine? Like a robot?
Kyle Reese: Not a robot. A cyborg. A cybernetic organism."


Ok,dan blijkbaar wel een cyborg. :P Ben te lui om op te zoeken wat nou eigenlijk het verschil is.
Dus klopt er van deze lijst(als ik ook wat andere comments lees) geen reet ofzo?
De maker van de lijst reageert gewoon niet en gooit dr snel weer een nieuwe op en klaar :P Verstandig.

Hoewel wat een karakter in een film zegt natuurlijk niet hoeft te kloppen.
In The Dark Knight zeiden 3 karakters dat die Maggie een mooie vrouw is.

Jim

Avatar

Frietgezicht "Ok,dan blijkbaar wel een cyborg. :P Ben te lui om op te zoeken wat nou eigenlijk het verschil is.
Dus klopt er van deze lijst(als ik ook wat andere comments lees) geen reet ofzo?
De maker van de lijst reageert gewoon niet en gooit dr snel weer een nieuwe op en klaar :P Verstandig.

Hoewel wat een karakter in een film zegt natuurlijk niet hoeft te kloppen.
In The Dark Knight zeiden 3 karakters dat die Maggie een mooie vrouw is."

Ach, weet je wat het is! Het moest een top tien worden en zoals je in de reacties ziet, is dat eigenlijk veel te weinig Smiley face er zijn zoveel iconische robots en cyborgs! En ik heb niets toegevoegd aan 't artikel, maak je maar niet druk ;)

Frietgezicht

Avatar

Jim "Ach, weet je wat het is! Het moest een top tien worden en zoals je in de reacties ziet, is dat eigenlijk veel te weinig Smiley face er zijn zoveel iconische robots en cyborgs! En ik heb niets toegevoegd aan 't artikel, maak je maar niet druk ;)"


Mwah,niet te weinig. Meningen verschillen. Bij een top 50 zal er ook nog iemand komen dat zijn favoriete er niet in staat. Robin van Bassie & Adriaan bijv.
Maar de top 10 zelf. Zie bijv iemand zeggeb dat Daleks geen robots zijn maar Aliens in een pak(ken ze niet) en ik probeer te verdedigen waarom T-800 wel in de lijst hoor en dan krijg ik om me de horen dat die zelfs in de film een cyborg wordt genoemd. Daarom bedoel ik laat de maker van de lijst het maar uitleggen dan :E

Zei niet iets toevoegen aan artikel,bedoelde snel nieuwe top 10,dan vergeten we deze alweer,scheelt uitleggen dus verstandig ;)

Moviemagic

Avatar

Frietgezicht "
Hoewel wat een karakter in een film zegt natuurlijk niet hoeft te kloppen.
In The Dark Knight zeiden 3 karakters dat die Maggie een mooie vrouw is."


Ik geloof niet dat jij ze niet zou doen:

afbeelding

Grendizer

Avatar

Vooral ufo robot Grendizer niet vergeten hé

afbeelding

Ander lief robotje wat niet mag ontbreken

Osamu Tezuka z'n creatie namelijk Tetsuwan Atomu (astro boy)

afbeelding

Spider-fan

Avatar

Als H.A.L. 9000 erbij mag, dan wil ik ook Proteus IV even noemen, ook een computer met artificial intelligence, met de stem van Robert Vaughn, uit Demon Seed (1977, Donald Cammell).

Geweldige film vind ik, die ik absoluut kan aanraden.

Moviemagic

Avatar

Spider-fan "Als H.A.L. 9000 erbij mag, dan wil ik ook Proteus IV even noemen, ook een computer met artificial intelligence, met de stem van Robert Vaughn, uit Demon Seed (1977, Donald Cammell).

Geweldige film vind ik, die ik absoluut kan aanraden."


Demon Seedafbeelding

Is inderdaad ook leuk.

DrGrant

Avatar

Snap niet wat Optimus Prime hier tussen te zoeken heeft.

eltorro

Avatar

DrGrant "Snap niet wat Optimus Prime hier tussen te zoeken heeft."


Omdat het een iconische filmrobot is, met een grote fan base.

nieuwslaatste nieuws

meest populair