FEATURED: Must-see animatiefilms die niet van Pixar of Disney zijn

Er is genoeg moois te vinden!

Disney levert met enige regelmaat prachtige animatiefilms af, net als de filmstudio Pixar. Maar naast de vele producties van deze studio's zijn er nog genoeg andere must-see animatiefilms van andere filmstudio's en daarom hebben we onderstaande lijst gemaakt. Omdat de lijst beperkt is tot tien animatiefilms, vragen we ons natuurlijk af welke films jullie aanraders vinden. De enige spelregel die we daarbij hebben, is dat de film niet afkomstig mag zijn uit de stal van Pixar of Disney.

Bekijk de afbeelding

Akira (1988)

Regisseur: Katsuhiro ÔtomoCast:

Mitsuo Iwata | Nozomu Sasaki | Mami Koyama | Tesshô Genda

Al jaren probeert Warner Bros. een live-action verfilming van de beroemde manga te maken. Voordat die pogingen begonnen, was er echter al een animatiefilm gemaakt van de manga van Katsuhiro Ôtomo. Hij regisseerde 'm zelf en toont in zijn film een dystopische visie op het Tokyo van 2019. Het plot volgt de tiener Tetsuo Shima en de leider van zijn motorbende Shotaro Kaneda. Kaneda wil voorkomen dat Testuo de gevangen helderziende Akira bevrijdt. De film wordt beschouwd als een van de beste animatiefilms ooit en zorgde toen deze uitkwam voor een enorme boost in de internationale verkopen van anime-films. De exceptionele tekeningen en het prachtige verhaal maken het een schitterende productie die iedereen gezien zou hebben.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Beavis and Butt-Head Do America (1996)

Regisseurs: Mike Judge | Yvette KaplanCast:

Mike Judge | Bruce Willis | Demi Moore | Cloris Leachman

In de jaren '90 zond MTV de uiterst populaire animatieserie Beavis and Butt-head uit, over de twee compleet gestoorde vrienden Beavis en Butt-Head. De serie was bijzonder populair omdat deze zo controversieel was. In 1996 werd een volledige film over de personages uitgebracht, die erg positieve recensies scoorde. Zo sterk zelfs dat de film de grootste december box office opening in de geschiedenis beleefde, totdat het record door Scream 2 verbroken werd. In de film ontdekken Beavis en Butt-Head dat hun televisietoestel gestolen is. Ze besluiten op zoek te gaan naar een nieuw toestel, maar belanden daardoor al snel in een avontuur dat hen door heel Amerika voert.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Fantastic Mr. Fox (2009)

Regisseur: Wes AndersonCast:

George Clooney | Meryl Streep | Jason Schwartzman | Bill Murray

De derde film op deze lijst is geen animatiefilm, maar wel een met stop-motion gemaakte productie. Genoeg reden dus om een van de beste films van Wes Anderson op deze lijst te zetten. Hij baseerde zich voor de comedy op het gelijknamige kinderboek van Roald Dahl. We volgen een Vos die elke avond weer voedsel probeert te stelen van drie gemene en rijke boeren. Die hebben het met hem gehad en besluiten hem te vermoorden. Om die reden graven de boeren zich een weg naar het huis van de vos, maar die is daar natuurlijk niet van gediend. De film is niet alleen prachtig gemaakt, dus een lust voor het oog, maar laat ook zien dat Wes Anderson een talent heeft voor animatiefilms. Sterker nog: het werd de tweede best gerecenseerde animatiefilm van 2009, vlak na Pixars Up.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Grave of the Fireflies (1988)

Regisseur: Isao TakahataCast:

Tsutomu Tatsumi | Ayano Shiraishi | Yoshiko Shinohara | Akemi Yamaguchi

Een animatiefilm van Studio Ghibli kon natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Grave of the Fireflies vertelt een uitzonderlijk aangrijpend verhaal, dat de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor Japanse kinderen wel erg tastbaar maakt. De animatiefilm is gebaseerd op het semi-autobiografische boek van Akiyuki Nosaka. Grave of the Fireflies is het verhaal van Seita en Setsuko, die proberen te overleven in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn weeskinderen, die wonen in het huishouden van hun tante. Die maakt hen duidelijk dat ze een last zijn voor het gezin en dat ze hun moeten werken voor hun dagelijkse rijst. Dat is niet naar de zin van de kinderen, die dus vertrekken en hun intrek nemen in een lege bunker op het platteland. Daar leven ze een aangenaam bestaan tussen duizenden vuurvliegjes. Maar dan raakt hun eten op.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Mary and Max (2009)

Regisseur: Adam ElliotCast:

Toni Collette | Philip Seymour Hoffman | Eric Bana | Barry Humphries

Nog zo'n bijzondere animatiefilm is Mary and Max. Deze handelt over thema's als vriendschap, eenzaamheid, autisme, zelfmoord en depressie. De film, die in 2009 op het Sundance Film Festival in première ging, is volledig met klei geanimeerd en eigenlijk alleen al daarom een bijzondere film. Mary is een eenzaam achtjarig meisje dat woont in Melbourne. Max een 44-jarige Joodse man uit New York. De twee worden penvrienden en schrijven ruim twintig jaar brieven naar elkaar. We zien dus hoe Mary opgroeit van kind tot volwassene en Max van een oude man tot een bejaarde man verwordt. De film is mooi en met liefde gemaakt en inventief geanimeerd, en heeft een prachtig, emotioneel verhaal.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Persepolis (2007)

Regisseurs: Vincent Paronnaud | Marjane SatrapiCast:

Chiara Mastroianni | Catherine Deneuve | Danielle Darrieux | Simon Abkarian

In 2007 verscheen deze animatiefilm, gebaseerd op de autobiografische graphic novel van Marjane Satrapi. De film was mede-winnaar van de juryprijs van het Filmfestival van Cannes van 2007 en geldt als een schitterend en aangrijpend werk. Ook scoorde de film een Oscarnominatie, die uiteindelijk naar Pixars Ratatouille ging. De film is het verhaal van de 9-jarige Marjane die geconfronteerd wordt met de Islamitische Revolutie in Iran. De fundamentalisten willen dat alle vrouwen sluiers dragen en zetten veel mensen vast. Toch ontdekt Marjane punk, Iron Maiden en Abba en uiteindelijk wordt ze door haar ouders naar Oostenrijk gestuurd om daar in alle veiligheid een opleiding te kunnen volgen. Hoewel ze wel geaccepteerd wordt door haar klasgenoten, krijgt Marjane heimwee en besluit ze, opstandig als ze is, terug te gaan naar Iran.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999)

Regisseur: Trey ParkerCast:

Trey Parker | Matt Stone | Mary Kay Bergman | Isaac Hayes

Een parodie op de vele Disney-films en musicals die met de jaren verschenen, handelt South Park: Bigger, Longer & Uncut over thema's als censuur en vrijheid van meningsuiting. In de bijzonder grappige film komt er een nieuwe film uit van Terrance en Philip: Asses of Fire. De film is R-rated, maar Eric, Kyle, Stan en Kenny weten toch binnen te glippen. Nadat ze de film gezien hebben, zijn ze nog grover gebekt dan eerst en hun ouders hebben het daarmee gehad. Dus geven ze Canada de schuld en willen ze Terrance en Philip executeren. Aan de jongens de taak hun idolen te redden en South Park weer 'normaal' te maken. De vele schitterende nummers en geweldige en grove grappen maken dit een van de betere animatiefilms van de jaren '90.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Spirited Away (2001)

Regisseur: Hayao MiyazakiCast:

Rumi Hiiragi | Takashi Naitô | Yasuko Sawaguchi | Miyu Irino

Nog een film van Studio Ghibi op deze lijst is Spirited Away, van de legendarische regisseur Hayao Miyazaki. Hij ging dit jaar wederom met pensioen, zoals hij ooit voor het maken van deze film ook had gedaan. In de film rijdt de tienjarige Chihiro met haar ouders over verlaten weggetjes. Dan komen ze voor een tunnel te staan, waar ze niet doorheen kunnen rijden. Ze besluiten de tunnel in te lopen en komen uit bij een verlaten pretpark. Hoewel, verlaten? Chihiro's ouders ruiken heerlijk eten en eten daar wat van, waarop ze in varkens veranderen. De kleine Chihiro schrikt zich een hoedje en vlucht weg, om plotseling terecht te komen in een vakantiepark voor Goden en monsters van alle soorten en maten. Daar raakt ze bevriend met het jongetje Haku, die haar een kans biedt om terug te keren naar de mensenwereld.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit (2005)

Regisseurs: Steve Box | Nick ParkCast:

Peter Sallis | Ralph Fiennes | Helena Bonham Carter | Peter Kay

De excentrieke uitvinder Wallace en zijn trouwe hond Gromit zijn te zien in deze schitterende eerste animatiefilm over hun escapades. In de film wordt de jaarlijkse groentewedstrijd waar Wallace en Gromit aan meedoen bedreigd door konijnen. Die zijn gek op groentes en komen af op de schitterende courgettes, bloemkolen en watermeloenen die meedingen in de competitie. Gelukkig heeft het duo daar iets op gevonden. Ze hebben een waarschuwingssysteem opgezet dat de volkstuinen en groentekassen beschermt. Totdat er een gigantisch en verbluffend vraatzuchtig konijn op komt dagen. Daar hebben zelfs Wallace en Gromit geen antwoord op. Of misschien toch wel? De film heeft een unieke aantrekkingskracht. Het mooie verhaal en de digitale animatie die gemaakt is zodat het lijkt alsof er enkel klein is gebruikt, dragen daaraan bij. Een voltreffer, noemde onze recensent Kenji Stamet de film in 2005.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Waltz with Bashir (2008)

Regisseur: Ari FolmanCast:

Ron Ben-Yishai | Ronny Dayag | Ari Folman | Drod Harazi

Ari, een Israëlische regisseur, heeft midden in de nacht een afspraak in een bar met een vriend die wordt gekweld door terugkerende nachtmerries. Daarin wordt hij stelselmatig achtervolgd door een meute van 26 honden. 26, precies het aantal honden dat hij heeft moeten doden tijdens de Libanese oorlog in het begin van de jaren '80. De volgende dag komt voor het eerst een herinnering uit die periode bij Ari naar boven. Een stilzwijgend, kwellend beeld: hijzelf, als jonge soldaat, baadt zich samen met twee kameraden in de buurt van Beiroet. Hij ervaart dan de vitale behoefte om de waarheid te ontdekken over die fractie geschiedenis en van zichzelf. Om daarin te slagen besluit hij om over de hele wereld enkele van zijn vroegere wapenbroeders te gaan interviewen. Hoe dieper Ari in zijn geheugen graaft, hoe meer vergeten beelden naar boven komen. De film is een meesterwerk waarvan de beelden je op het netvlies gebrand zullen blijven.

» Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair