Alles over 'Interstellar'

De nieuwe film van Christopher Nolan neemt ons mee de ruimte in.

Komende donderdag komt de film Interstellar uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze nieuwe rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 6 november in première.

Interstellar


Duur: 169 minutenGenre Avontuur, Mysterie, Sci-FiBudget: 165 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieChristopher NolanScenario Jonathan Nolan, Christopher NolanMatthew McConaughey CooperJessica Chastain MurphAnne Hathaway BrandCasey Affleck TomWes Bentley Doyle
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Als een wormgat ontdekt wordt, gaan ontdekkingsreizigers en wetenschappers samen op een reis er doorheen, waarmee ze de normale grenzen van menselijke ruimtereizen overschrijden. Onder de reizigers bevindt zich een weduwnaar, Cooper (McConaughey), die moet beslissen of hij zijn twee kinderen wel of niet achterlaat, in een poging de mensheid te redden van de verwoeste Aarde, door een nieuwe planeet in een ander melkwegstelsel te vinden.

Wetenschappelijke accuratesse

De film is volgens de makers gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke theorieën. Specifiek werkte scenarist Jonathan Nolan gedurende enkele jaren samen met theoretisch natuurkundige Kip Thorne, om de mogelijkheden van wormgaten te onderzoeken. Dit om wat we zien in de film theoretisch mogelijk te maken. Ook moest de ruimtereis die in de planeet gemaakt wordt zo realistisch mogelijk weergegeven worden.

Daartoe stelde Thorne dan ook formules op, zodat de lichtstralen die rond een zwart gat te zien zijn, realistisch ombuigen. De visuele effecten die Nolan en zijn team vervolgens maakten, voorzagen de wetenschapper van nieuwe inzichten in de effecten van zwaartekrachtlenzen en accretieschijven rond zwarte gaten. Dat leidde weer tot twee geheel nieuwe wetenschappelijke papers.

Eerste reacties

Uit de score op RottenTomatoes blijkt dat Interstellar niet Nolans beste film zal zijn. Op basis van 47 getelde recensies, kent de website de film een percentage van 74 procent toe. "Interstellar biedt meer van het spannende, tot nadenken stemmende en visueel schitterende spektakel dat bioscoopgangers zijn gaan verwachten van Christopher Nolan, al biedt de film niet helemaal wat je hoopt."

Box office prestaties

Verwacht wordt dat Interstellar een mooi openingsweekend beleeft. De film gaat in de Verenigde Staten in première tegenover Disneys Big Hero 6, maar zal het waarschijnlijk beter doen. Zo ongeveer elke film van regisseur Christopher Nolan is immers succesvol. Maar daarnaast heeft de film een sterke cast, die op dit moment populair is bij het grote publiek. Denk daarbij specifiek aan hoofdrolspelers Matthew McConaughey, Anne Hathaway en Jessica Chastain.

De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Volgens de meest recente voorspellingen, zal Interstellar zo'n 79 miljoen dollar opbrengen tijdens zijn openingsweekend. Daarnaast zou er verder in totaal zo'n 332 miljoen dollar in de Verenigde Staten verdiend worden. Dit zou lager uit kunnen vallen, door de vele andere grote titels die deze maand uit komen, waaronder The Hunger Games: Mockingjay - Part 1. Internationaal zal Interstellar waarschijnlijk ergens tussen de 800 en 1.000 miljoen dollar opbrengen.

Ook in Nederland zijn de verwachtingen gigantisch. Vorige films van Nolan waren veelal goed voor extreem hoge opbrengsten. Inception leverde bijvoorbeeld nog 7 miljoen euro op en The Dark Knight Rises was goed voor 6,8 miljoen euro. De verwachting is dat Interstellar die gigantische successen zal evenaren en op zijn minst vijf à zes miljoen euro opbrengt.

Trivia

Sommige met de computer geanimeerde frames kostten ongeveer honderd uur om te maken. Gezamenlijk waren de frames goed voor zo'n 800 terabyte aan data. In 2006 tekende Steven Spielberg om de film te regisseren. Pas in 2012 besliste hij ermee te stoppen en opperde scenarist Jonathan Nolan het idee aan zijn broer, om de film te regisseren en zo geschiedde. De wetenschap achter ruimtereizen die in deze film gebruikt wordt, ook al eens gebruikt in een andere Hollywood-film: Contact. Ook daarin speelde Matthew McConaughey een rol.

•


•



•





NieuwsFilm

meest populair