Featured

Alles over 'The Hunger Games: Mockingjay - Part 1'

Katniss Everdeen geeft ditmaal leiding aan het verzet tegen het Capitol.

door Jim Pedd op 17.11.2014 om 22:04 in Featured
Komende woensdag komt de film The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 19 november in première.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1


Duur: 123 minutenGenre Avontuur, Sci-FiBudget: 250 miljoen dollar (met Part 2
...
...
...

Cast & Crew:
RegieFrancis LawrenceScenario Danny Strong, Peter CraigJennifer Lawrence Katniss EverdeenJosh Hutcherson Peeta MellarkLiam Hemsworth Gale HawthorneWoody Harrelson Haymitch AbernathyElizabeth Banks Effie Trinkett
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Het onmogelijke is gebeurd: Katniss Everdeen (Lawrence) heeft de Hongerspelen twee keer overleefd. Er is echter geen enkele reden tot blijdschap. District 12 is volledig verwoest en Peeta (Hutcherson) is in handen van President Snow (Donald Sutherland). De rebellenleiders hebben Katniss uit de spelen gered, omdat ze willen dat zij het gezicht wordt van de opstand. Want in de nasleep van de quarter Quell is een ding heel duidelijk geworden: het is oorlog.

Franchise

De Hunger Games-franchise van filmstudio Lionsgate is gebaseerd op een boekentrilogie van schrijfster Suzanne Collins. De boeken verschenen tussen 2008 en 2010, maar bieden slechts materiaal voor hooguit vier films, zoals Lionsgate nu gepland heeft. Er zal ook geen nieuw boek volgen in de franchise, want Collins vertelde ooit: "Nee, de boeken zijn klaar." Mocht je gedacht hebben dat de kous daarmee af is, heb je het bij het verkeerde eind.

Het zou namelijk zomaar kunnen dat er een vijfde film komt. De cast liet al eens weten graag nog meer films te maken. "Dat zou zo leuk zijn!" vertelde hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence recent. "Dit is de beste groep waarmee ik ooit heb samengewerkt en het is zo leuk om deze films te maken en ik word er erg treurig van als ik eraan denk dat we bijna klaar zijn."

En ook actrice Elizabeth Banks ziet meer films wel zitten: "Ik zou het geweldig vinden als Suzanne Collins meer materiaal levert waarop we kunnen voortborduren. We houden van deze personages en ik denk dat iedereen zich afvraagt hoe het verder met hen gaat."

Belangrijker nog vertelde regisseur Francis Lawrence dat er hoogstwaarschijnlijk meer films volgen. Inspiratie genoeg: "Er hebben in het verleden meerdere Hongerspelen plaatsgevonden en er is veel gebeurd in deze wereld," aldus Francis Lawrence. Hij ziet dus voldoende mogelijkheden voor meer films, waarmee het slechts een kwestie van tijd lijkt voordat die er komen...

Eerste reacties

De eerste reacties op The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 zijn positief. Op RottenTomatoes heeft de film op basis van 28 getelde recensies een score van 86 procent. "The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 dient als opzet voor de laatste film in de franchise en zit boordevol spanning, sterk acteerwerk en slim geplaatst politiek commentaar."

Sommige recensenten merken interessant genoeg op dat de film deel lijkt van een andere franchise. De film is duisterder dan eerdere delen uit de franchise en voelt voor sommige recensenten als incompleet, juist omdat deze deel uitmaakt van een tweeluik, maar toch gebaseerd is op één boek.

Box office prestaties

De box office verwachtingen van Mockingjay Part 1 zijn hoog. De vorige twee films in de franchise waren in de Verenigde Staten goed voor 408 miljoen dollar en 424,7 miljoen dollar en wereldwijd voor 691 miljoen dollar en een veel hogere 864 miljoen dollar. De hoop van Lionsgate is uiteraard dat deze film het veel beter doet en in elk geval de grens van één miljard dollar bereikt.

Toch zijn de voorspellingen dat Mockingjay Part 1 het iets minder goed gaat doen dan zijn voorgangers. Van eerdere filmfranchises waarin het laatste deel in tweeën gesplist werd, deed de op één na laatste film het altijd minder goed. Dat wil overigens niet zeggen dat Mockingjay Part 1 het slecht gaat doen, want de film zal volgens de laatste voorspellingen tussen de 350 en 400 miljoen dollar verdienen in de Verenigde Staten.

De Nederlandse verdienste zal verder gigantisch zijn en er waarschijnlijk voor zorgen dat de film ergens in de top vijf van dit jaar eindigt. De eerste film in de franchise verdiende nog 3.675.860 euro en de tweede film in de franchise haalde maar liefst 6.565.606 euro op (en werd daarmee de nummer vier van het jaar). De verwachting is dat Mockingjay Part 1 ook zo rond de zes miljoen euro verdient.

De wereldwijde opbrengst zal tot slot, zo verwachten wij, tussen de 900 en 950 miljoen dollar eindigen, zoals we begin dit jaar al voorspelden.

Trivia

Philip Seymour Hoffman, die de rol van Plutarch Heavensbee speelt, overleed met nog één week aan opnames resterend. De meeste scènes had 'ie echter al afgerond en om die reden hoefde zijn rol niet opnieuw gecast te worden. Er zijn ook geen computeranimaties gebruikt om hem ergens in te plakken, waar hij niet al in zat. Dit is de kortste film in de franchise tot nu toe. The Hunger Games duurde 2 uur en 22 minuten, Catching Fire 2 uur en 26 minuten en deze film 2 uur en 5 minuten.Jodie Foster was een belangrijke kandidaat voor de rol van Alma Coin, die uiteindelijk naar Julianne Moore ging.

•
•


•

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Ik kijk er iets minder naar uit dan naar de vorige film. Maar ben wel benieuwd hoe het verhaal verder gaat.

Annefleur

Avatar

Ik heb de boeken gelezen en denk dat ik wel weet wat ik in dit deel kan verwachten! Ik denk dat Mockingjay part 2 een stuk beter en spectaculairder zal zijn dat dit deel. Dit zal een warming up zijn, maar dat zal het er niet minder leuk om maken denk ik! :D

nieuwslaatste nieuws

meest populair