Alles over 'The Hobbit: The Battle of the Five Armies'

De laatste film in de Midden-Aarde franchise?

Komende woensdag komt de film The Hobbit: The Battle of the Five Armies uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 10 december in première.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies


Duur: 144 minutenGenre Actie, Avontuur, FantasieBudget: 250 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegiePeter JacksonScenario Fran Walsh, Philippa Boyens, e.a.Martin Freeman Bilbo BagginsIan McKellen GandalfRichard Armitage Thorin OakenshieldBenedict Cumberbatch Smaug / The NecromancerLuke Evans Bard the Bowman
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Na het heroveren van hun thuisland op de draak Smaug (Cumberbatch), heeft het gezelschap van Thorin Oakenshield (Armitage) ongewild een dodelijke kracht op de wereld losgelaten. Smaug richt nu zijn vurige wraak op de weerloze mannen, vrouwen en kinderen van Laketown. Gedreven door de obsessie zijn schat te heroveren, is Thorin bereid vriendschap en eer op te offeren en dwingt hij Bilbo (Freeman) tot een haast onmogelijk en gevaarlijk besluit. Maar er liggen nog grotere gevaren op de loer. Slechts gezien door de tovenaar Gandalf (McKellen), stuurt de grote vijand Sauron (Cumberbatch) zijn Orklegioenen naar de Lonely Mountain. Terwijl de duistere krachten zich bundelen, worden de dwergen, elfen en mensen voor de keuze gesteld: verenigen of vernietigd worden. Bilbo moet vechten voor zijn leven en dat van zijn vrienden in het epische gevecht van de vijf legers, waarbij de toekomst van Midden-aarde op het spel staat.

Een korte geschiedenis

Nog voordat ze begonnen met de The Lord of the Rings-trilogie, werkten Peter Jackson en Fran Walsh al aan een verfilming van The Hobbit. Pogingen die film te maken slaagden niet en in plaats daarvan maakte Jackson uiteindelijk een filmtrilogie rond het boek The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien.

Daarna duurde het enkele jaren voordat er begonnen kon worden met het maken van een verfilming van het boek The Hobbit. In april 2008 werd Guillermo del Toro ingehuurd om de films te regisseren. Hij besloot er een tweeluik van te maken en in augustus 2008 ging de pre-productie van start. Del Toro vloog elke drie weken op en neer tussen Los Angeles en Nieuw-Zeeland om er wat van te maken, maar besloot in 2010 uit het project te stappen. Hij vond het te lang duren voordat de productie daadwerkelijk van start kon gaan, iets wat deels veroorzaakt werd door de financiële problemen van studio MGM.

Na zijn vertrek in mei 2010 begonnen al geruchten dat Jackson de regisseur zou worden en die werden op 15 oktober 2010 bewaarheid. Hij zou eerst een tweeluik maken, maar na overleg met studio's Warner Bros., New Line Cinema en MGM werd besloten er toch een trilogie van te maken. In plaats van enkel het verhaal van The Hobbit te volgen werd ook gebruik gemaakt van delen van de Appendices die Tolkien toevoegde aan Lord of the Rings.

Nu is het dus zover en komt de derde en mogelijk laatste film in de franchise uit in de bioscoop. Althans, de verwachting is dat het de laatste film wordt, zoals op veel van de filmposters voor The Battle of the Five Armies te lezen valt. Materiaal voor meer films is er overigens genoeg, maar de filmstudio's hebben daar de rechten niet op. Dit probleem verwoordde Peter Jackson onlangs nog toen Ian McKellen de verwachting uitsprak dat er meer films in de franchise zullen volgen. Voorlopig dus niet, maar wie weet...

Eerste reacties

Met slechts 26 getelde recensies (er zullen er nog minstens tweehonderd volgen), is The Hobbit: The Battle of the Five Armies op RottenTomatoes tot dusverre de best beoordeelde film in de Hobbit-trilogie. Op dit moment staat de film op een score van 77 procent, met als consensus: "Passend grimmig, episch en boordevol actie, knoopt The Hobbit: The Battle of the Five Armies een prachtig einde aan Peter Jacksons tweede trilogie in Midden-Aarde."

Box office prestaties

De verwachting is dat The Battle of the Five Armies het beter gaat doen dan The Desolation of Smaug een jaar geleden. Mogelijk overtreft de film zelfs de box office prestaties van het eerste deel van de trilogie, An Unexpected Journey. De eerste film verdiende in de Verenigde Staten nog een mooie 303 miljoen dollar en in de rest van de wereld 714 miljoen, waarmee het totaal uitkwam op 1.017 miljoen dollar. The Desolation of Smaug leverde flink in en haalde in de Verenigde Staten nog maar 258 miljoen dollar op en in de rest van de wereld een nette 700 miljoen dollar, waarmee die in totaal uitkwam op 958 miljoen dollar.

Omdat Battle of the Five Armies de laatste film in de trilogie is, wordt verwacht dat de opbrengst van de film in de buurt van An Unexpected Journey uit zal komen. Laatste films zijn meestal erg succesvol en dat zal nu waarschijnlijk niet anders zijn. In de Verenigde Staten wordt een totale opbrengst van zo'n 297 miljoen dollar verwacht. De rest van de wereld zou dan ongeveer 700 miljoen dollar opbrengen en het totaal komt dan om en nabij de 1 miljard dollar uit.

Wat Nederland betreft, lijkt het bijna zeker dat de film in elk geval meer dan elf miljoen euro zal omzetten. An Unexpected Journey haalde in 2012 in de Nederlandse bioscopen nog 12.264.196 euro op en The Desolation of Smaug 11.849.922 euro. Zelfs als de film minder zal verdienen dan zijn voorgangers, zal het alsnog een gigantisch bedrag zijn.

Maar eigenlijk is het de verwachting dat The Battle of the Five Armies juist meer gaat opleveren, niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Het zal (voorlopig) immers de laatste film in de franchise zijn en dat is toch in elk geval deels een mooie reden om nog eens naar de bioscoop te gaan.

Trivia

Actrice Cate Blanchett is in alle drie de Hobbit-films te zien als Galadriel. Toch was ze slechts acht dagen aanwezig op de set. Oorspronkelijk was de titel van deze film There and Back Again. Het was in eerste instantie de bedoeling om twee films te maken, gebaseerd op het boek The Hobbit, van J.R.R. Tolkien. Toen Guillermo del Toro niet langer aan het project verbonden was als regisseur en Peter Jackson het stokje overnam, veranderden die plannen.

•


•

•





NieuwsFilm

meest populair