Iraanse 'Taxi' wint Gouden Beer in Berlijn

Ook '45 Years' en 'El Club' vallen in de prijzen

De film Taxi van Iraanse regisseur Jafar Panahi heeft op het filmfestival in Berlijn de Gouden Beer gewonnen. Panahi heeft van het Iraanse regime een verbod gekregen om de komende twintig jaar films te maken, maar blijft dit desondanks gewoon doen. Om Taxi te kunnen maken, plaatste hij een kleine camera in een auto en speelde hij zelf de hoofdrol. Panahi was zelf niet aanwezig om de Gouden Beer in ontvangst te nemen, omdat hij een reisverbod heeft gekregen. Hanna Saeidi, het nichtje van Panahi, nam de prijs namens haar oom in ontvangst.

De Zilveren Beer (juryprijs) ging naar de Chileense El Club van Pablo Larrain. 45 Years viel voor de acteerprestaties in de prijzen. Sir Tom Courtenay won beste acteur en Charlotte Rampling beste actrice voor hun rollen in deze dramafilm over een ouder echtpaar, dat hun huwelijk door een bericht uit het verleden opnieuw evalueert.

De regieprijs werd aan twee personen uitgereikt, namelijk de Roemeense Radu Jude voor Aferim! en de Poolse Malgorzata Szumowka voor Body. Patricio Guzmán kreeg voor
El Bóton de Nacár de prijs voor beste script.

Voorzitter van de jury was dit jaar regisseur Darren Aronofsky. Verder bestond deze uit regisseur Bong Joon-ho, producente Martha De Laurentiis, actrice Audrey Tautou, producent Matthew Weiner, regisseuse Claudia Llosa en Daniel Brühl.

Lees hier meer van onze berichten van de Berlinale.



NieuwsFilm

meest populair