Fraai boek - Watching Human Rights

Een mooi boek met soms een iets te scherpe focus.

[/url]

Watching Human Rights

Auteurs:Mark GibneyPagina's: 230 Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij: ParadigmDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-1-61205-141-3


Om mensenrechten te kunnen beschermen, moet je eerst zien hoe die geschonden worden. Films bieden een goede manier om die schendingen voelbaar te maken. Maar op de een of andere manier is er nog nauwelijks gekeken naar de combinatie van mensenrechten en films. Mark Gibney, film editor bij Human Rights Quarterly brengt daar met Watching Human Rights verandering in.

In zijn inleiding schrijft Gibney film te zien als een manier om mensenrechtenschendingen universeel voelbaar te maken. Uiteraard analyseert hij de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en combineert dat meteen met films. Zo koppelt hij het recht op leven, vrijheid en veiligheid aan films als Schindler's List en The Pianist. Op deze manier worden alle mensenrechten uit de verklaring besproken, maar niet met diepgaande analyses.



Die diepgaande analyses gaan van start na de inleiding. Het eerste deel van het boek beslaat vijftig feature films en het tweede deel bevat analyses van eenenvijftig documentaires. Bij de films tref je titels als Schindler's List, Precious, Hotel Rwanda en District 9 aan.

Elke analyse gaat van start met een korte inleiding over het onderwerp dat behandelt wordt. Zo gaat Schindler's List over de Holocaust en begint Gibney met een kort verhaal over de Holocaust en de grote schendingen van mensenrechten die de Holocaust inhield. De film van regisseur [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=2566]Steven Spielberg is volgens Gibney fenomenaal in de manier waarop deze het krachtige verhaal van Oskar Schindler overbrengt. Niet alleen cinematografisch, maar ook verhaaltechnisch is het een meesterwerk, schrijft hij. Daarna worden nog drie films besproken met een soortgelijke thematiek.

Dan de documentaires. Hier zitten veel minder erg bekende titels tussen, maar ook titels die juist wel bekend zijn. Denk maar aan Waiting for Superman en An Inconvenient Truth. Opvallend is dat hier veel minder soortgelijke films besproken worden dan in het deel van het boek dat over feature films handelt.

Ook bij de analyses van documentaires omschrijft Gibney eerst het bredere kader. Over An Inconvenient Truth merkt hij bijvoorbeeld op, dat klimaatverandering van grote invloed zal zijn op de mensenrechten, vooral als mensen onderling strijd gaan leveren om grondstoffen. De film wordt weer kort besproken (en grotendeels afgedaan als een slideshow) en vervolgens merkt Gibney op, dat Al Gore meer had moeten doen met mensenrechten in zijn film. Als dat was gebeurt, was Gore's film een geheel ander product geworden, met compleet andere thematiek, dus de kritiek lijkt een beetje uit de lucht te vallen.



Watching Human Rights zit vol met films en documentaires. Een hoop van die films kennen we al, maar een aantal ook niet. Vooral in de documentaires die Gibney bespreekt zit de kracht van dit boek. Die kunnen, voor eenieder die geïnteresseerd is in dit onderwerp, een goede introductie bieden. Wel moet opgemerkt worden dat Gibney soms net iets teveel focust op de mensenrechten.

Niet gek uiteraard, want daar gaat dit boek juist over, maar een film over klimaatverandering hoeft zich niet te focussen op mensenrechten. In die zin komt sommige kritiek die hij levert niet helemaal goed uit de verf. Watching Human Rights is verkrijgbaar bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum en uiteraard kan je het ook kopen bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Paradigm voor het recensie-exemplaar.

Lees hier meer boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair