Alles over 'Ex Machina'

Erg goed ontvangen regiedebuut van Alex Garland.

Komende donderdag komt de film Ex Machina uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 30 april in première.

Ex Machina


Duur: 108 minutenGenre Drama, Sci-FiBudget: 16,4 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieAlex GarlandScenario Alex GarlandDomhnall Gleeson CalebOscar Isaac NathanAlicia Vikander AvaSonoya Mizuno KyokoCorey Johnson Jay
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

Programmeur Caleb wint een wedstrijd en mag een week doorbrengen met de baas van de softwaregigant waar hij voor werkt, Nathan. Bij aankomst blijkt al snel dat Nathan plannen heeft met Caleb: Hij mag een Turing-test uitvoeren en bekijken of de kunstmatig intelligente androïde Ava door kan gaan voor menselijk of niet.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie is een stroming binnen de computerwetenschappen, die ernaar streeft om computers zo te bouwen, dat ze niet van mensen te onderscheiden zijn. Dat houdt in, dat je met een computer zou kunnen praten, maar niet door hebt dat het een computer betreft. Dit is ook meteen de basis van de Turing Test, die in deze film zo'n belangrijke rol speelt.

Daar ligt ook meteen een moeilijkheid. Een tijd geleden claimden wetenschappers dat ze succesvol een chatprogramma hadden ontwikkeld dat niet van echt te onderscheiden viel. Ze hadden echter geen volwassen programma ontwikkeld, maar een dat zich voordeed als een kind. Gemakkelijker om te programmeren en dus alleen in strikte zin geslaagd.

Het streven van computerwetenschappers is echter om een volledig functionerend, zelfdenkend programma te maken. En daar heerst grote discussie over. Mensen als SpaceX-baas Elon Musk, vermaard natuurkundige Stephen Hawking en Microsoft-oprichter Bill Gates stellen allemaal dat we beter geen kunstmatige intelligentie kunnen maken. Dat zou volgens hen wel eens het einde van de mens kunnen betekenen.

De wetenschappers die bouwen aan kunstmatige intelligentie, doen die kritiek af als onzin. Zij stellen voorop dat de schepping van niet van menselijk te onderscheiden kunstmatige intelligentie zo ver in de toekomst ligt, dat het nog niet eens zeker is dat het ontwikkeld kan worden.

Eerste reacties

Ex Machina is het regiedebuut van Alex Garland, die we vooral kennen van het boek The Beach en het scenario van 28 Days Later en Dredd. Genoeg ervaring en dat zien we terug in deze film, die goed wordt ontvangen door critici. Op RottenTomatoes heeft de film een score van 88 procent. "Ex Machina leunt heviger op ideeën dan effecten, maar het is nog steeds een visueel prachtig stukje werk. En een ongewoon meeslepende sci-fi film."

Recensent Kaj van Zoelen is het daar wel mee eens. Hij zag de film tijdens Imagine en geeft hem vier sterren. "Een spannend en interessant regiedebuut dat een zorgwekkend beeld van de nabije toekomst schept."

Box office prestaties

Succesvol is Ex Machina ook bij het publiek. De film, die voor zo'n 16,4 miljoen dollar gemaakt werd, staat internationaal op een opbrengst van zo'n 7,7 miljoen dollar. Terwijl deze nog maar net in de bioscopen draait, in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Daar haalde de film met een zeer kleine première in 4 bioscopen gemiddeld 59.316 dollar op. Het openingsweekend bedroeg daarmee 237.264 dollar. Ondertussen is het totaal in de VS opgelopen naar 1,1 miljoen dollar. In de rest van de wereld is verder nog zo'n 6,6 miljoen dollar verdiend.

In Nederland zal geen gigantisch bedrag omgezet worden met de film. Science fiction doet het zelden erg goed hier en ondanks dat Ex Machina niet eens een traditionele ruimtefilm is, kleeft er toch een beetje het beeld van een sci-fi film aan. De verwachting is dan ook dat de film maximaal tussen de 500.000 en 1.000.000 euro om gaat zetten hier.

Trivia

De titel verwijst naar de Latijnse uitdrukking 'Deus ex machina', wat zoiets betekent als 'god uit een machine'. Regisseur Garland stelt dat de film zich bij wijze van spreken over tien minuten af zou kunnen spelen. Kunstmatige intelligentie zou volgens hem zomaar al kunnen bestaan. Hoofdrolspelers Oscar Isaac en Domhnall Gleeson zijn eind dit jaar weer samen te zien, in Star Wars: The Force Awakens.

•


•


•





NieuwsFilm

meest populair