Featured

Alles over 'San Andreas'

Dwayne Johnson moet z'n dochter redden na een gigantische aardbeving.

door Jim Pedd op 25.05.2015 om 21:33 in Featured
Komende donderdag komt de film San Andreas uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 28 mei in première.

San Andreas


Duur: 107 minutenGenre Actie, Drama, ThrillerBudget: 100 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieBrad PeytonScenario Carlton CuseDwayne Johnson RayAlexandra Daddario BlakeCarla Gugino EmmaColton Haynes JobyIoan Gruffudd Daniel Reddick
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

De beruchte San Andreasbreuk maakt zijn gevreesde reputatie waar. Californië wordt getroffen door een allesverwoestende aardbeving. Een SAR-helikopterpiloot (Johnson) en zijn van hem vervreemde vrouw reizen van Los Angeles naar San Francisco, om hun enige dochter te redden. Hun gevaarlijke reis naar het noorden is slechts het begin.

De echte San Andreasbreuk

Net als in de film loopt er parallel aan de Amerikaanse westkust daadwerkelijk een 1300 kilometer lange breuklijn. De lijn vormt de rand tussen de Pacifische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat en is verdeeld in drie segmenten: een noordelijke, centrale en zuidelijke zone. Elk daarvan heeft bepaalde fysieke kenmerken, maar ook een bepaald aardbevingsrisico.

Vooral de zuidelijke zone lijkt aardbevingsgevaarlijk. De afgelopen driehonderd jaar is daar geen grote aardbeving meer geweest en volgens onderzoekers bouwt zich er grote spanning op. Een beving zoals die recent nog plaatsvond in Nepal, ligt dan in lijn der verwachtingen. De laatste twee grote bevingen waren in 1906 en 1857. Die laatste trof Centraal- en Zuid-Californië en was ongeveer 8 op de Schaal van Richter. Daarbij vielen naar schatting drie doden.

Erger was de beving in 1906 in San Francisco. Die had een sterkte van 7,8 op de Schaal van Richter en veroorzaakte zo'n 3.000 doden. Dat kwam mede door een grote brand die vervolgens door de stad woedde en grote delen van San Francisco verwoestte.

Eerste reacties

Recensies zijn er nog niet voor de nieuwe productie. Op Twitter zijn er verder ook nauwelijks reacties op de film te vinden van mensen die bij de wereldpremière mochten zijn. Wat we konden vinden is positief: San Andreas zou doen wat 'ie moet doen, namelijk veel actie tonen.

Box office prestaties

Er zijn redelijk hooggespannen verwachtingen van de box office prestaties van San Andreas. De film kostte 100 miljoen dollar om te maken, en moet wereldwijd dus redelijk wat omzetten om een succes te zijn. Verwacht wordt dat het succes dat Johnson had met Journey 2: The Mysterious Island (die ook door Peyton geregisseerd is) en Furious 7, tot in bepaalde mate herhaald kan worden.

Daar staat echter tegenover dat Mad Max: Fury Road flink wat box office goud kan wegsnoepen van de film. En vorig jaar nog kwam Hercules uit, waarin Johnson ook de hoofdrol speelde. Die film was niet zo'n groot succes als gehoopt en mogelijk gebeurt dat nu ook. De verwachting is dat het openingsweekend in de Verenigde Staten maximaal 29 miljoen dollar opbrengt. In het meest gunstige geval, zou San Andreas in de Verenigde Staten in totaal zo'n 80 miljoen dollar ophalen.

In de rest van de wereld zou nog eens rond de 100 tot 120 miljoen dollar verdiend worden. Nederland zou daarvan rond de 2 tot 3 miljoen euro verdienen. Vorig jaar haalde Hercules nog 1,2 miljoen euro op in de Nederlandse bioscopen, maar rampenfilm 2012 was bijvoorbeeld nog goed voor 4,8 miljoen euro. Het ligt er dus aan hoe het publiek de film ziet.

Trivia

Ze spelen vader en dochter in deze film, maar het leeftijdsverschil tussen Dwayne Johnson en Alexandra Daddario is slechts 13 jaar.
De laatste aardbeving die plaatsvond rond de San Andreas breuklijn, was in 2004. Toen vond er een aardbeving van de kracht 6.0 op de Schaal van Richter plaats. De marketingcampagne werd aangepast naar aanleiding van de allesverwoestende aardbeving die afgelopen maand plaatsvond in Nepal.

•


•


•

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

geertvdheide

Avatar

Aangezien dit een echte rampenfilm is, weten we volgens mij wel ongeveer wat we kunnen verwachten: Veel actie en CGI, met hooguit wat eenvoudig karakterwerk en plot. Voor mij is het met dit soort blockbusters altijd afwachten: soms is het me te dom en krijg ik kromme tenen, terwijl andere "simpele knallers" me nog redelijk kunnen bekoren. Benieuwd aan welke kant van de grens deze film voor mij zal vallen. Een bios-bezoek zal het voor mij niet worden, tenzij de reviews onverwacht erg positief uitvallen (erg onwaarschijnlijk).

Dat er nog nergens ook maar één review te vinden is, zegt wellicht wel iets over het vertrouwen dat de studio heeft in deze film...

JamesBond

Avatar

Ik ga hem niet in de bioscoop zien, maar als deze net zo als '2012' wordt (waar ik echt van genoten heb) dan zal dit vast wel een prima rampenfilm worden! Een niet al te sterk verhaal, maar gewoon 2 uur lang prachtige CGI kan ook wel eens lekker zijn Smiley face

adofmirosch

Avatar

Kijk hier wel naar uit, rampenfilms zien we veelste weinig.
Maar of het bios tripje word dat weet ik nog niet.

YOLO

Avatar

geertvdheide "Dat er nog nergens ook maar één review te vinden is, zegt wellicht wel iets over het vertrouwen dat de studio heeft in deze film..."
Wellicht dat er nog steeds een embargo is. Niet de 1e keer dat WB dat doet, laatst nog met Mad Max.

robinbeckers

Avatar

Jammer dat deze film niet in IMAX draait.. anders was het een bioscoop bezoek geworden. Nu moet ik het helaas wachten op de blu-ray uitgave, maar dat geduld kan ik nog wel opbrengen.

Kijk er in ieder geval erg naar uit !

geertvdheide

Avatar

YOLO "Wellicht dat er nog steeds een embargo is. Niet de 1e keer dat WB dat doet, laatst nog met Mad Max."

Embargo's die pas aflopen als een film uitkomt, zijn naar mijn mening onwenselijk. Een weekje eerder is veel netter; dan hebben filmkijkers alvast een beeld van de ontvangst van de film. Maar inderdaad, bij Mad Max ging het net zo en die film is prima, dus het hoeft geen slecht teken te zijn.

Marjoo

Avatar

robinbeckers "Jammer dat deze film niet in IMAX draait.. anders was het een bioscoop bezoek geworden. "
Volgens mij vrij last-minute maar de film gaat toch wel draaien in IMAX! Gedeeltelijk samen met Tomorrowland. Ik weet nog niet of ik 'm ga kijken. In IMAX is het toch weer iets aantrekkelijker om het te gaan checken.

Beaudelaire

Avatar

Marjoo "Volgens mij vrij last-minute maar de film gaat toch wel draaien in IMAX! Gedeeltelijk samen met Tomorrowland. Ik weet nog niet of ik 'm ga kijken. In IMAX is het toch weer iets aantrekkelijker om het te gaan checken."


Hoe kom je aan die informatie? San Andreas is in NL geen IMAX-titel.

robinbeckers

Avatar

Beaudelaire "Hoe kom je aan die informatie? San Andreas is in NL geen IMAX-titel."


Dat dacht ik inderdaad toch ook.. ben ik dan wel benieuwd naar hoe hij/zij erbij komt dat de film volledig ( overal ) dan wel deels in IMAX gaat draaien in NL !?

SunChaser

Avatar

Tomorowland heeft lege zalen in Nederland dus zal best kunnen dat ie in iMax komt

SanneWinchester

Avatar

robinbeckers "Dat dacht ik inderdaad toch ook.. ben ik dan wel benieuwd naar hoe hij/zij erbij komt dat de film volledig ( overal ) dan wel deels in IMAX gaat draaien in NL !?"


Ik was gisteren nog in Pathé Tilburg en daar staat San Andreas op de IMAX poster van films die nog uit gaan komen. heb net ook even snel op de site gekeken en hier gaat hij toch echt veel in IMAX draaien. durf niet te zeggen hoe dat in andere steden dan zit.

SunChaser

Avatar

In Den Haag ook in imax

Blockbuster

Avatar

The Rock was afgelopen week bij zowel Graham Norton als Jimmy Fallon (was ook te zien op Ned. 3), dus toen is er al een antal movieclips te zien geweest. Ziet er goed uit. Gewoon 2012 2.0, maar dan gelukkig niet zo lang. Want non-stop CGI gaat ook vervelen...

NieuwsFilm

meest populair