Alles over 'San Andreas'

Dwayne Johnson moet z'n dochter redden na een gigantische aardbeving.

Komende donderdag komt de film San Andreas uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 28 mei in première.

San Andreas


Duur: 107 minutenGenre Actie, Drama, ThrillerBudget: 100 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieBrad PeytonScenario Carlton CuseDwayne Johnson RayAlexandra Daddario BlakeCarla Gugino EmmaColton Haynes JobyIoan Gruffudd Daniel Reddick
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis

De beruchte San Andreasbreuk maakt zijn gevreesde reputatie waar. Californië wordt getroffen door een allesverwoestende aardbeving. Een SAR-helikopterpiloot (Johnson) en zijn van hem vervreemde vrouw reizen van Los Angeles naar San Francisco, om hun enige dochter te redden. Hun gevaarlijke reis naar het noorden is slechts het begin.

De echte San Andreasbreuk

Net als in de film loopt er parallel aan de Amerikaanse westkust daadwerkelijk een 1300 kilometer lange breuklijn. De lijn vormt de rand tussen de Pacifische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat en is verdeeld in drie segmenten: een noordelijke, centrale en zuidelijke zone. Elk daarvan heeft bepaalde fysieke kenmerken, maar ook een bepaald aardbevingsrisico.

Vooral de zuidelijke zone lijkt aardbevingsgevaarlijk. De afgelopen driehonderd jaar is daar geen grote aardbeving meer geweest en volgens onderzoekers bouwt zich er grote spanning op. Een beving zoals die recent nog plaatsvond in Nepal, ligt dan in lijn der verwachtingen. De laatste twee grote bevingen waren in 1906 en 1857. Die laatste trof Centraal- en Zuid-Californië en was ongeveer 8 op de Schaal van Richter. Daarbij vielen naar schatting drie doden.

Erger was de beving in 1906 in San Francisco. Die had een sterkte van 7,8 op de Schaal van Richter en veroorzaakte zo'n 3.000 doden. Dat kwam mede door een grote brand die vervolgens door de stad woedde en grote delen van San Francisco verwoestte.

Eerste reacties

Recensies zijn er nog niet voor de nieuwe productie. Op Twitter zijn er verder ook nauwelijks reacties op de film te vinden van mensen die bij de wereldpremière mochten zijn. Wat we konden vinden is positief: San Andreas zou doen wat 'ie moet doen, namelijk veel actie tonen.

Box office prestaties

Er zijn redelijk hooggespannen verwachtingen van de box office prestaties van San Andreas. De film kostte 100 miljoen dollar om te maken, en moet wereldwijd dus redelijk wat omzetten om een succes te zijn. Verwacht wordt dat het succes dat Johnson had met Journey 2: The Mysterious Island (die ook door Peyton geregisseerd is) en Furious 7, tot in bepaalde mate herhaald kan worden.

Daar staat echter tegenover dat Mad Max: Fury Road flink wat box office goud kan wegsnoepen van de film. En vorig jaar nog kwam Hercules uit, waarin Johnson ook de hoofdrol speelde. Die film was niet zo'n groot succes als gehoopt en mogelijk gebeurt dat nu ook. De verwachting is dat het openingsweekend in de Verenigde Staten maximaal 29 miljoen dollar opbrengt. In het meest gunstige geval, zou San Andreas in de Verenigde Staten in totaal zo'n 80 miljoen dollar ophalen.

In de rest van de wereld zou nog eens rond de 100 tot 120 miljoen dollar verdiend worden. Nederland zou daarvan rond de 2 tot 3 miljoen euro verdienen. Vorig jaar haalde Hercules nog 1,2 miljoen euro op in de Nederlandse bioscopen, maar rampenfilm 2012 was bijvoorbeeld nog goed voor 4,8 miljoen euro. Het ligt er dus aan hoe het publiek de film ziet.

Trivia

Ze spelen vader en dochter in deze film, maar het leeftijdsverschil tussen Dwayne Johnson en Alexandra Daddario is slechts 13 jaar.
De laatste aardbeving die plaatsvond rond de San Andreas breuklijn, was in 2004. Toen vond er een aardbeving van de kracht 6.0 op de Schaal van Richter plaats. De marketingcampagne werd aangepast naar aanleiding van de allesverwoestende aardbeving die afgelopen maand plaatsvond in Nepal.

•


•


•





NieuwsFilm

meest populair