Blu-Ray Review: Taken Trilogy

Mooie verzamelbox van Liam Neesons wraakmachine Bryan Mills.


Regie: Pierre Morel | Olivier Megaton | Cast: Liam Neeson (Bryan Mills), Famke Janssen (Lenore), Maggie Grace (Kim Mills), Leland Orser (Sam Gilroy) e.a. | Speelduur: 94/97/115 minuten | Jaar: 2008 | 2012 | 2015 | FilmTotaal recensies: Taken | Taken 2 | Taken 3

In Taken uit 2008 maakte Liam Neeson als Bryan Mills korte metten met de ontvoerders van zijn dochter. Logisch en velen waren gelijk verkocht. De film van Pierre Morel werd goed ontvangen en noteerde maar liefst $226,8 miljoen. In het stuk minder goed ontvangen vervolg Taken 2 (2012) van Olivier Megaton herhaalde Neeson zijn kunststukje en opnieuw was het een financieel succes met een wereldwijde opbrengst van maar liefst $376,1 miljoen. Een derde deel verscheen begin dit jaar.

Het derde Taken-deel werd nog slechter ontvangen dan zijn voorganger. Puur op naamsbekendheid noteerde de wraakfilm alsnog $325,8 miljoen aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Olivier Megatons Taken 3 lijkt voorlopig het laatste deel... Belga Films bracht onlangs een prima verzamelbox uit van de drie Takens.

Synopsis

In Taken wordt de dochter van de voormalig geheim Bryan Mills ontvoerd. Hij heeft slechts enkele uren om zijn dochter Kim te redden uit handen van een beruchte gang die gespecialiseerd is in vrouwenhandel. In Taken 2 is de Albanese maffia uit op wraak. Wanneer hij met zijn gezin naar Istanboel reist, ruiken ze hun kans. Maar Mills is tot alles bereid om zijn gezin te beschermen. In Taken 3 wordt Mills hij valselijk beschuldigd van een moord. Mills wendt zijn speciale vaardigheden aan om de echte moordenaar op te sporen en zijn unieke vorm van rechtvaardigheid te voltrekken.


Waardering & Box Office

Het gezamenlijk productiebudget van Taken bedroeg zo'n $118 miljoen en er werd wereldwijd zo'n $928,7 miljoen opgehaald. Hiervan was $374,1 afkomstig uit de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa's en zo'n $5,6 miljoen werd opgehaald in Nederland.

Hieronder een compleet overzicht van de waardering en de box office-resultaten per deel:

ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>
DeelRT perc.IMDb cijferFT cijferFT SterrenBudget*Opening USA*Totaal USA*Totaal WW*Totaal NL*Trailer
Taken58%7,97,44$25$24,7$145,0$226,8$1,0trailer
Taken 221%6,35,82$45$49,5$139,9$376,1$1,8trailer
Taken 39%6,15,41$48$39,2$89,3$325,8$2,8trailer

* in miljoenen


Film: Taken 1 - 3 | Discs 3 x Blu-Ray | Retail release: juni 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1 | 2 x 2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby TrueHD | 2 x Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Extra's: verschillend | EAN: 5412370818034 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Belga Films

De drie schijven van deze Blu-Ray verzamelbox van de Taken-trilogie zitten vastgeklikt in een kartonnen uitklapverpakking die ingestoken zit in een stevige kartonnen hoes. Voor de vormgeving van de box zijn meerdere afbeeldingen gebruikt uit de drie films. Erg netjes geheel!

Beeld & geluid

De High Definition-uitgaven van alle drie de Taken-films verschillen in beeldkwaliteit weinig van elkaar en laten doorgaans een prima indruk achter. Vooral het eerste deel, en hier en daar het tweede deel, is iets minder sterk in de detailweergave in donkere scènes, al is dat eigenlijk niet heel storend. Kleuren zijn verder prima, terwijl er wel gebruik is gemaakt van kleurfilters. Alle drie de films hebben een prima geluidstrack, met volop surroundeffecten die door de huiskamer vliegen vanuit de verschillende surround-speakers.

Extra's

De drie films zijn te bekijken in de iets verlengde 'unrated' versies. Ook bieden alle schijven extra's. Taken bevat alleen een aardige Making of van zo'n twintig minuten. Het tweede deel biedt al meer, die zelfs interactief worden via de extra Tools of the Trade. Bij deze extra kan de kijker de gadgets uit Sams koffer oppakken. Deze worden vervolgens omschreven. Ook nog redelijk aardig is de verzorgde making of. De andere extra's, inclusief de verwijderde scènes, zijn eerlijk gezegd niet zo heel bijzonder.

De schijf van Taken 3 bevat de meeste extra's, al zijn dit vooral veel korte featurettes over bijvoorbeeld de sets (Taken to L.A.), de franchise (A Taken Legacy), de dodelijkse preciesheid van Bryan Mills (12 skills of X-Mas) en de nodige stunts (The Stunts), met aansluitend nog een paar vergelijkbare featurettes. Ook zijn er een aantal verwijderde scènes te bekijken.

Op naar een vierde deel? Mooie box voor de fan van de Taken-reeks

Na een zeer vermakelijk eerste deel ging de kwaliteit van de films zeker achteruit. Ben je helemaal dol op Liam Neesons wraakzuchtige en moordende personage dan kun je je waarschijnlijk prima vermaken met de twee vervolgen. Een vierde deel is niet uitgesloten, al lijkt het er wel op dat Neeson zich voorlopig bezighoudt met andere projecten.

Deze Blu-Ray box van de drie Taken-films is erg fraai. De schijven laten een net beeld zien en prima geluid horen. Tevens zijn er voldoende extra's aanwezig, vooral op de schijf van het derde deel. Mocht er geen vervolg verschijnen, dan is dit waarschijnlijk de definitieve verzamelbox. Hieronder het vermakelijke "Taken 4", volgens Jimmy Kimmel:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair