Alle Nederlandse releases van februari

Alle Nederlandse releases van februari

Met o.a. Knielen op een Bed Violen en Fissa.

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo’n zeven in première, waarvan ook een aantal van Nederlandse bodem afkomstig zijn. Omdat die films ondersneeuwden onder de vele grote en niet te missen internationale titels, hebben we besloten een filmoverzicht met enkel Nederlandstalige films te maken. Uiteraard is het reguliere filmoverzicht er ook gewoon. Klik hier om dat artikel te lezen. Dit artikel kwam verder tot stand in samenwerking met René van Dam, die de zeer complete Nederlandse film database bijhoudt.


De Missie (4 februari)


Regie: Robert Oey | Genre(s): Documentaire
Bekijk de afbeelding[/b]In het West-Afrikaanse Mali levert Nederland een bijdrage aan de VN-vredesmissie op zowel militair als civiel niveau. Het is een baanbrekende missie, met name omdat het de eerste keer in de geschiedenis is dat een VN-missie volledig op de eigen inlichtingendienst moet vertrouwen, inlichtingen moeten worden gewonnen met behulp van Nederlandse commandotroepen die gesteund worden door Apache en Chinook helikopters. Filmmaker Robert Oey volgt de sleutelfiguren van de missie, en heeft onbeperkte toegang. Het schept een interessant beeld, dankzij Oey, die sinds 1999 films maakt.


Fissa (4 februari)
Regie: Bobby Boermans | Cast: Abbey Hoes, Anneke Blok, Yannick van de Velde, Nick Golterman | Scenario: Martijn Hillenius | Genre(s): Komedie | Kijkwijzer: 12 | Bekijk de trailer
Bekijk de afbeelding[/b] Enige tijd waren er problemen rond de productie van Fissa. De film zou opnemen rond het Amsterdamse Vossius Gymnasium. Waar de gemeente dat prima vond, werd er vanuit de buurt flink geprotesteerd. Mensen vreesden geluidsoverlast en overlast van de figuranten en castleden. Maar de opnames mochten gewoon doorgaan en nu gaat deze Nederlandse Project X in première. Fissa vertelt het verhaal van drie jongens die elkaar nodig hebben om hun examentijd te redden. Wanneer de populaire Max (Van Velde) zijn eindexamen in gevaar ziet komen en de nerderige Ruben (Alex Hendrickx) zijn eindexamenfeest, slaan de twee oude vrienden de handen weer in een. Tijdens een krankzinnige eindexamenperiode eindigend in een onwaarschijnlijk eindexamenfeest, leren de jongens zichzelf en elkaar pas echt goed kennen.


Beyond Sleep (11 februari)
Regie: Boudewijn Koole | Cast: Reinout Scholten van Aschat, Thorbjørn Harr, Pål Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen | Scenario: Boudewijn Koole | Genre(s): Drama | Kijkwijzer: 12 | Bekijk de trailer
Bekijk de afbeelding[/b]Nederlands-Noorse coproductie, gebaseerd op de onverfilmbaar geachte roman Nooit meer slapen van W.F. Hermans. De roman, die in 1966 verscheen, is één van de meest gelezen naoorlogse boeken en wordt gezien als één van de belangrijkste werken van Hermans. De opnames van de film vonden plaats in het noorden van Noorwegen en de film opende het IFFR. Centraal staat de overlevingstocht van de jonge geoloog Alfred Issendorf (Scholten van Aschat) die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. De ambitieuze Alfred hoopt dat zijn naam door deze reis aan een belangrijk wetenschappelijk bewijs zal worden verbonden. Op deze manier probeert hij het werk van zijn vader voort te zetten, die tijdens zijn eigen onderzoeksproject om het leven is gekomen. Alfred zoekt, struikelt en moet afzien op de wrede toendra van Noord-Europa. Verlossing vindt hij pas op de grens van waanzin.


Familieweekend (18 februari)
Regie: Pieter van Rijn | Cast: Jelka van Houten, Derek de Lint, Jennifer Hoffman, Tim Haars | Scenario: Melle Runderkamp, Luuk van Bemmelen | Genre(s): Komedie
Bekijk de afbeelding[/b]Familieweekend draait om de rijke weduwnaar Pieter Severijn (De Lint) die zijn kinderen uitnodigt voor een familieweekend met de aankondiging dat hij belangrijk nieuws heeft. Roderick (Dirk Zeelenberg), Fleur (Van Houten) en Benjamin (Haars) hebben al snel de conclusie getrokken dat hun vader eindelijk het familiefortuin gaat verdelen. Vol verwachting vertrekken ze naar het landgoed, maar eenmaal aangekomen wacht hen een vervelende verrassing. In plaats van nieuws over de verdeling van de erfenis worden de kinderen geconfronteerd met Bonnie (Jennifer), de mooie, ordinaire en bovenal dertig jaar jongere geliefde van Pieter. Het grote nieuws... Pieter en Bonnie gaan trouwen. Wanneer de ergste schok voorbij is, zetten de kinderen alles op alles om het huwelijk te voorkomen. Maar hoe hoger de strijd oplaait, hoe meer de vraag zich opdringt wat er belangrijker is in het leven: geld of toch familie ...?


All You Need is Me (25 februari)
Regie: Wim van der Aar | Scenario: Documentaire | Kijkwijzer: AL
Bekijk de afbeelding[/b]In een zoektocht naar een verloren paradijs, verliest de jonge getalenteerde schilder Aad Donker de grip op zijn leven. De documentaire All You Need is Me vertelt het bijzondere levensverhaal van de Nederlandse kunstenaar Aad Donker.De alom gewaardeerde en bijzonder talentvolle kunstenaar Aad Donker maakt begin jaren ’90 razendsnel naam als aanstormend kunstenaar samen met zijn schilderende broers Gijs en Justus. Als onderdeel van het geruchtmakende After Nature collectief krijgen de gebroeders Donker snel voet aan de grond in New York. Als Gijs en Justus terug gaan naar Nederland, blijft Aad achter in New York bij zijn grote liefde Amy. Wanneer Amy een Aad uit elkaar gaan, gaat het snel bergafwaarts met hem. Waanideeën en angsten gaan hem beheersen en hij verliest de greep op de werkelijkheid. Op 31-jarige leeftijd pleegt Aad zelfmoord.


Knielen op een bed violen (25 februari)
Regie: Ben Sombogaart | Cast: Barry Atsma, Noortje Herlaar, Marcel Hensema | Scenario: Hugo Heinen | Genre(s): Drama | Kijkwijzer: 9 | Bekijk de trailer
Bekijk de afbeelding[/b] Oorspronkelijk zou Paul Verhoeven de film gebaseerd op de gelijknamige roman van Jan Siebelink maken, maar hij kon zich maar niet verplaatsen in Hans, waardoor het project maar niet rond kwam. Ben Sombogaart kon het wel en mocht de film nadat Verhoeven afhaakte maken. Jeugdliefdes Hans (Atsma) en Margje Sievez (Herlaar) leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij. Beiden werken hard om het bedrijf gezond te houden, maar hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar houdt ze sterk. Op een dag komt Hans de prediker Jozef Mieras (Hensema) tegen die hem over God vertelt en de herinneringen aan zijn streng gelovige opvoeding aanwakkert. Als Hans vervolgens een diepreligieuze ervaring heeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Hij raakt steeds meer in de ban van het geloof, waardoor de verschillen tussen de familieleden alleen maar groter worden. Terwijl Hans steeds verder in de macht van de sekte lijkt weg te glijden, kan Margje weinig meer dan toekijken hoe de liefde van haar leven langzaam maar zeker verdwijnt.

NieuwsFilm

meest populair