Halle Berry noemt Oscar controverse hartverscheurend

Halle Berry noemt Oscar controverse hartverscheurend

Tot op heden is zij de enige Afrikaans-Amerikaanse actrice die zo'n prijs won.

Het jaar 2002 was een bijzondere voor de Academy Awards. Halle Berry was de eerste gekleurde vrouw die een Oscar in de wacht sleepte voor Beste Actrice. Dat deed zij met de film Monster's Ball van regisseur Marc Forster. Ook de 49-jarige is teleurgesteld in de komende 88ste show van de Academy Awards, waarvan de categorieën Beste Acteur en Actrice enkel uit blanke genomineerden bestaan.

Tijdens het Makers Conference begon ze over de toespraak die ze in 2002 hield, nadat ze de achtbare prijs in handen nam: "Toen ik op dat moment zei dat de deur geopend was, geloofde ik onvoorwaardelijk dat het verandering zou inspireren. Dat de barrière eindelijk neergehaald was. En nu ik hier ben, bijna 15 jaar later, wetende dat er geen andere gekleurde vrouwen door die deur zijn gekomen, is hartverscheurend. Omdat ik dacht dat de winst groter was dan ikzelf. Misschien was dat dus niet zo. Op wanhopige wijze voelde dat wel zo aan."

Sindsdien zijn er ook weinig Afrikaans-Amerikaanse actrices geweest die een nominatie behaalden: Gabourey Sidibe voor Precious in 2009, Viola Davis in 2011 met The Help en de jonge Quvenzhané Wallis in 2012 met Beasts of the Southern Wild. Ook de donkere heren zit het niet mee. Forest Whitaker is de laatste man geweest die de Oscar mee naar huis nam. Dit vond plaats in 2006, toen The Last King of Scotland uitkwam. Toevallig zijn er ook maar drie mannen sinds dat moment genomineerd die de Afrikaans-Amerikaanse groep vertegenwoordigen.



NieuwsFilm

meest populair