Alles wat we weten over 'Rogue One: A Star Wars Story'

Alles wat we weten over 'Rogue One: A Star Wars Story'

Hier vind je alles over het verhaal, de personages en zaken achter de schermen.



Toen Disney in 2012 Lucasfilm overkocht van George Lucas werd niet alleen de ontwikkeling van een nieuwe trilogie aangekondigd, ook maakte The Mouse House bekend te werken aan spin-off films die geheel op zichzelf zouden staan. In tegenstelling tot de sagaverhalen die geen einde kennen, moeten de spin-offs volgens Lucasfilm-voorzitter Kathleen Kennedy een begin, een midden en een einde kennen. De eerste van die spin-offs, Rogue One: A Star Wars Story, komt op 15 december uit in de bioscoop. Het duurt dus nog even, maar we hebben toch al redelijk wat details. Hieronder een compleet overzicht van alles wat we al over de film weten.

Regie & scenario

De regie van Rogue One ligt in handen van Gareth Edwards. Hij maakte in 2010 zijn debuut als regisseur met Monsters en maakte in 2014 actiefilm Godzilla. In mei 2014 werd aangekondigd dat hij de film zou maken. De eerste versie van het script komt van de hand van Gary Whitta en daarna heeft Chris Weitz het nog eens onder handen genomen. Ook Christopher McQuarrie, regisseur van Mission: Impossible – Rogue Nation, werkte aan het scenario, al krijgt hij geen officiële vermelding op de aftiteling.



Het verhaal

Op de algemene strekking na weten we maar weinig over het verhaal van de film. Centraal staat een groep verzetsstrijders die de plannen voor de eerste Death Star stelen. Het is het verhaal van de dappere mannen en vrouwen die in A New Hope genoemd werden vlak voor de Slag om Yavin. Tegelijk weten we dat Rogue Squad een groep piloten is, waarschijnlijk zien we de vorming van het team in deze film.

Het concept van de film komt verder van George Lucas. ”Het is een van de eerste dingen waar hij het over had met me,” vertelde producent Kathleen Kennedy. ”Hij wilde niet alleen de saga weer verder vertellen, iets waarvan hij nooit gedacht had te zullen doen, maar waar hij zich wel klaar voor voelde, maar tegelijk ook andere verhalen verkennen die misschien binnen het Star Wars universum bestaan.”

Cast & personages

De castleden die tot nu toe aangekondigd zijn, heten: Felicity Jones, Diego Luna, Riz Ahmed, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Jiang Wen, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Jonathan Aris en Eunice Olumide. Over een paar van hen weten we al wat details, waaronder over Mads Mikkelsen, Felicity Jones, Riz Ahmed en Jonathan Aris.

Felicity Jones zou de hoofdpersoon zijn in de film, een personage met de naam Jyn. Zij zou de dochter zijn van het personage van Mikkelsen, dat Galen heeft. Hij zou een Robert Oppenheimer-achtig figuur zijn. Oppenheimer hielp in de echte wereld met de ontwikkeling van de atoombom en voelde zich daar schuldig door. Galen zou binnen het Keizerrijk verafgood worden als de man die de ontwikkeling van de Death Star mogelijk maakte. Om die fouten recht te zetten schakelt Galen zijn dochter in om de plannen van de Death Star te leveren aan de rebellen. Hij lijkt dus geen slechterik te zijn, wat Mikkelsen in een recent interview benadrukte.

Acteur Ahmed speelt verder naar het schijnt een personage met de naam Bodhi Rook. Dat bleek uit de website van zijn agent, waar de film naast zijn naam vermeld stond, inclusief de naam van het personage dat hij speelt. Van Aris weten we dat hij de rol van Senator Jebel speelt en we weten dankzij setfoto’s dat Tudyk een CGI-personage is.



Connectie met de franchise

Rogue One speelt zich vlak voor de gebeurtenissen van A New Hope af. Uit de openingsbriefing van die film bleek dat de diefstal van de plannen ”de eerste overwinning tegen het kwade Keizerrijk” was. Dat is de grote band die de film dan ook heeft met de rest van de filmfranchise. We weten ook dat er geen Jedi of Sith in de film voor zullen komen en dat de hoofdpersonen een beetje in het midden tussen die twee categorieën van goed en kwaad zullen vallen. Dat komt volgens regisseur Edwards omdat de personages écht moeten zijn. ”Dit is een echte plek waar we het over hebben.”

Ook zullen er volgens de laatste geruchten cameo’s zijn voor oude bekenden uit de franchise. Darth Vader krijgt naar verluidt een kleine rol, maar ook Han Solo en Boba Fett zouden cameo’s krijgen. Daarmee is de connectie met de sagafilms iets groter dan we verwacht hadden naar aanleiding van eerdere woorden van Kathleen Kennedy.

Oorlogsfilm

We hebben verder ook al gehoord dat het een echte heist film moet worden. ”Het draait echt om de beginstadia waarin de Rebel Alliance samenkomt,” vertelde Kennedy. Maar tegelijk weten we dat het een oorlogsfilm moet worden. Dit vertelde regisseur Edwards, die hem gelijkstelde met Saving Private Ryan en Zero Dark Thirty. De film moet niet zo sterk leunen op fantasy-elementen als eerdere films in de franchise, maar meer ”om de aard van oorlog draaien en wat het betekent om iets te doen voor het hoger goed.”

Kennedy benadrukte ook dat het echt de bedoeling is om hier iets anders mee te doen. ”In verschillende genres ook, die bestaan binnen het Star Wars universum en een begin, een midden en een eind hebben. Ze hangen niet af van een cliffhanger op het einde, maar vertellen een strak en bevredigend, op zichzelf staand verhaal.”



Muziek en opnames

De score van de film wordt gecomponeerd door Alexandre Desplat, waarmee de film de eerste is die John Williams niet verzorgt. De opnames hebben verder plaats gevonden in het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Jordanië en de Malediven. De film is verder opgenomen met Ultra Panavision lenzen, met 65mm film.

NieuwsFilm

meest populair