Highlights Oscar-uitreiking 2016

Highlights Oscar-uitreiking 2016

Wat waren de hoogtepunten dit jaar?

Het zit er weer op, de uitreiking van de Academy Awards. Het grootste schouderklopje dat Hollywood-acteurs krijgen in het jaar kent altijd hoogte- en dieptepunten. In dit bericht vertellen we je daarover.

Chris Rock #OscarsSoWhite

Grootste kritiekpunt op de Oscars dit jaar was het feit dat het voornamelijk een blank feestje bleek. Geen enkele niet-blanke acteur of actrice werd genomineerd en zelfs voor de films waar door mensen van alle etniciteit aan gewerkt werd, werden alleen blanke mensen genomineerd. Het zorgde voor flinke kritiek, die presentator Chris Rock niet links kon laten liggen.

"Ik telde minstens 15 zwarte mensen in de openingsmontage", begon Rock. Daarna verwelkomde hij de kijker bij de Oscar, "ook wel bekend als de White People's Choice Awards." Hij ging verder uitgebreid in op de kwestie tijdens zijn openingsmonoloog, maar ook tijdens de show zelf. "Is Hollywood racistisch? Natuurlijk is Hollywood racistisch," maar de industrie is "een ander type racistisch" dan het "type brandend kruis." Hij vond ze eerder ”racistisch zoals een dispuut: ‘Zo van, we vinden je leuk Ronda, maar je bent nou eenmaal geen Kappa.’ We willen kansen. Geef zwarte acteurs dezelfde kansen als blanke acteurs. Dat is alles. Leo krijgt elk jaar een geweldige rol. Maar hoe zit het met Jamie Foxx?"



Leo at niet voor niets rauw bizonlever

Na jaren enkel genomineerd te worden (voor films als The Wolf of Wall Street en What’s Eating Gilbert Grape) won acteur Leonardo DiCaprio eindelijk zijn Oscar. Hij kreeg ‘m voor zijn rol in The Revenant. Hoe dat zover is gekomen? Heel makkelijk: Leo ging heel ver voor zijn rol. Zo at hij een rauw bizonlever en maakte hij de zwaarste opnames in zijn carrière mee. Zijn speech gebruikte hij voor een milieuboodschap.

”Klimaatverandering is echt,” aldus DiCaprio. ”Het gebeurt nu. Het is de meest urgente bedreiging voor onze soort. We moeten samenwerken en het niet langer uitstellen.” Hij benadrukte dat we ”deze planeet niet voor lief moeten nemen. Ik neem vanavond ook niet voor lief.”



Speciaal voor de nerds

De Academy besteedde dit jaar extra aandacht aan de ‘nerds’ onder de kijker. Niet alleen mochten acteurs uit superheldenfilms, zoals Chris Evans en Henry Cavill een prijs uitreiken, ook kwamen de Star Wars-personages C-3PO, R2-D2 en BB-8 naar voren voor een korte sketch.



Ennio Morricone wint

De Wereld Draait Door besteedde al aandacht aan de zogenaamde rivaliteit tussen componisten John Williams en Ennio Morricone. De twee waren beiden genomineerd voor een Oscar, waarbij Morricone aan het langste eind trok. Hij won daarmee zijn eerste Oscar ooit (hoewel hij al een achievement award kreeg). Nederig als altijd vertelde hij in zijn speech dat hij ”nergens [is] zonder goede film” om muziek bij te maken. Die goede film waar hij mee won was The Hateful Eight, waarvan je hieronder de sfeervolle opening kan bekijken.



Writing’s on the Wall

Sam Smith won met zijn Bond-song Writing’s on the Wall voor Spectre. Daarnaast mocht hij het nummer zelf ten gehore brengen tijdens de uitreiking, zoals je in onderstaande video kan zien. Smith maakte een klein foutje want hij vertelde de eerste Oscar-winnaar te zijn die openlijk homo is. Dat klopt niet, want onder meer Elton John ging hem voor. Enfin, hieronder het eveneens bekritiseerde optreden, waarbij hij het nummer niet helemaal loepzuiver ten gehore brengt.



Krachtig optreden Lady Gaga

Veel beter en meer gewaardeerd is het optreden van Lady Gaga tijdens de show. Zij mocht achter de piano het nummer Till It Happens To You ten gehore brengen. Tijdens het zingen werd de dame omringd door slachtoffers van seksueel misbruik. Na afloop was er een staande ovatie voor haar.



Ali G terug

Tot slot keerde ook Ali G terug. Sacha Baron Cohens beste typetje keerde kort terug: "hoe kan het dat er geen speciale prijs is voor die kleine gele mensjes, je weet wel, met die kleine piemels?" Lekker fout weer en een mooie manier om dit overzicht te eindigen.



NieuwsFilm

meest populair