Featured

Alles over 'X-Men: Apocalypse'

De grootste schurk in het fictieve universum tegen alle X-Men...

door Jim Pedd om 22:43 in Featured
Komende donderdag komt de film X-Men: Apocalypse uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 19 mei in première.

X-Men: Apocalypse

Regie: Bryan Singer | Cast: James McAvoy (Charles Xavier / Professor X), Michael Fassbender (Erik Lensherr / Magneto), Jennifer Lawrence (Raven / Mystique), Oscar Isaac (En Sabah Nur / Apocalypse), Sophie Turner (Jean Grey) e.a. | Scenario: Simon Kinberg | Speelduur: 144 minuten | Genre: Actie, Avontuur, Fantasy | Kijkwijzer: 12

Sinds het ontstaan van de beschaving wordt Apocalypse, de eerste en meest krachtige mutant uit het Marvel-universum, aanbeden als een god. Hij vergaart de krachten van een groot aantal andere mutanten en wordt daarmee onsterfelijk en onoverwinnelijk. Als Apocalypse na duizenden jaren ontwaakt is hij teleurgesteld in de wereld. Hij rekruteert een team van krachtige mutanten, waaronder een ontmoedigde Magneto (Fassbender), om de mensheid te onderwerpen en een nieuwe wereldorde te creëren waar hij over zal regeren. Met het lot van de aarde aan een zijden draadje, moet Raven (Lawrence) met de hulp van Professor X (McAvoy) een groep jonge X-Men leiden om hun grootste vijand te stoppen en de mensheid van de ondergang te redden.

Apocalypse en de Four Horsemen

Om te kunnen tippen aan Days of Future Past besloot men voor dit vervolg de grootste schurk uit de franchise te kiezen, Apocalypse. ”Ik voelde me gefascineerd door de notie van oeroude mutantenkrachten en wat een mutant zou denken als hij of zij 20,000 of 30,000 jaar geleden geboren zou zijn. Dan zouden ze natuurlijk denken dat ze een godheid waren,” aldus regisseur Singer over de keuze voor de schurk. ”Apocalypse geloofde dat het zijn verantwoordelijkheid was om een samenleving op te bouwen en de aangeboren wreedheid van de mensheid te verwijderen. Over de millennia heeft Apocalypse dit meermaals gedaan, bijvoorbeeld met de Babyloniërs.”

Als hij na vijfduizend jaar in een winterslaap verkeerd te hebben ontwaakt, is hij geschokt. ”In 1983 wordt Apocalypse wakker van de perfecte oude Egyptische cultuur, in een overbevolkte, vervuilde en bedreigde cultuur. Dus zijn motivatie is begrijpelijk, al zijn de methodes en doelstellingen van hem extreem,” aldus schrijver en producent Simon Kinberg.

Om zijn doelen te realiseren, rekruteert Apocalypse vier mutanten: Magneto (Fassbender), die gemotiveerd wordt door wraakgevoelens en woede, Psylocke (Olivia Munn) een krachtige telepaat en getrainde moordenaar, Storm (Alexandra Shipp) die alle aspecten van het weer kan beheersen en Angel (Ben Hardy) die vleugels heeft en zodoende kan vliegen.

Eerste reacties

Nadat Bryan Singer in 2015 terugkeerde naar de X-Men franchise, was er goede hoop voor deze vierde film die hij zou regisseren. Apocalypse is echter allerminst positief ontvangen door critici. Op RottenTomatoes was slechts 57% van hen positief en werd er gemiddeld een 5,8 gegeven. ”Overvol met actie en een clichématige schurk, waarmee de focus weggehaald wordt van gewoonlijk sterke acteurs en thematiek, waarmee X-Men: Apocalypse een zwenkend hoofdstuk is in de franchise.”

Box office prestaties

Deze negende film in de franchise kostte 234 miljoen dollar om te maken en is daarmee de duurste film in de franchise. Er moet dus behoorlijk wat verdiend gaan worden om de film winstgevend te maken. Toch zou dat wel eens kunnen lukken: de vorige twee films in de franchise werden erg goed ontvangen en haalden veel geld op aan de internationale box office.

Voor de Verenigde Staten verwacht men dan ook een sterk openingsweekend: 124 miljoen dollar. Dat zou lager uit kunnen vallen dan verwacht door de ontvangst, maar ook door de concurrentie van Captain America: Civil War en Alice Through the Looking Glass. Mochten de voorspellingen echter uitkomen, zou Apocalypse uit kunnen komen op zo’n 260 miljoen dollar in de VS.

Internationaal zou er nog een flinke opbrengst aan toegevoegd worden. X-Men films halen gemiddeld zo’n dertig procent van hun totale opbrengst op in de VS, als je daar van uit gaat, haalt Apocalypse in de rest van de wereld nog zo’n 570 miljoen dollar op. Daarmee zou de film wereldwijd op 830 miljoen dollar uitkomen.

Als Apocalypse ook maar een beetje meelift op het succes van Deadpool en Days of Future Past in Nederland, wordt dit ook hier een succesvolle film. Deadpool haalde 4,7 miljoen euro op en DoFP in totaal 2,6 miljoen euro. De verwachting is dat Apocalypse het minstens zo goed doet als Days of Future Past en dat deze op zo’n 2,5 tot 3 miljoen euro uitkomt.

Trivia

Na de geweldige ontvangst van Quicksilver (Evan Peters) in Days of Future Past, besloot men hem een nog langere scène te geven. Ditmaal had men 3,5 maanden nodig om het stuk te filmen. • Dit is de achtste film waarin Hugh Jackman te zien is als Wolverine. • Deze film speelt zich af in de nieuwe tijdlijn, die in Days of Future Past vastgesteld werd.24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MisterMarvel

Avatar

Ik zit nog steeds een beetje in dubio.... Wel naar de bios of niet naar de bios.

Dit voelt voor de eerste keer aan als een echte XMEN film maar dat komt meer door de karakters die gebruikt worden in de film. Daar ben ik eigenlijk ook het meest benieuwd naar.

Blijf alleen sterk geloven dat het tot nu toe nog steeds niemand gelukt is om een echt krachtige en goede XMEN film te maken terwijl het zo'n mooie strip is met veel mogelijkheden.

Gezien de cijfers die de film nu al krijgt denk ik niet dat het ze gelukt is om hier verandering in te brengen, maar de karakters zijn zo tof.

Vandaar mijn dubio WEL/NIET naar de bios. Wat doen jullie??

Homer

Avatar

Nee. Ik heb al genoeg superhelden gezien dit jaar ...

YOLO

Avatar

MisterMarvel "Vandaar mijn dubio WEL/NIET naar de bios. Wat doen jullie??"
Ik ga gewoon, maar ja ik heb dan ook een PUC hé T+)

Roeltje

Avatar

MisterMarvel "Vandaar mijn dubio WEL/NIET naar de bios. Wat doen jullie??"


Ik ga naar de bios! De film heeft zeker een mooie cast en je moet ook onthouden dat de regisseur hetzelfde is als die van Days of Future Past. De critici zijn wat gemengd, maar de fans vinden de film geweldig. Dus ik ga wel naar de bioscoop.

Xenolicker

Avatar

Goed om te horen dat er weer een muzikaal slow-motion intermezzo (kort: Interslomomuzimezzo) van Quicksilver in zit!

Frietgezicht

Avatar

Terwijl de meesten geilen op Singer in het X-Men universum zeg ik al tijden dat die vent x-men karakters verpest. Als hem dat blijkbaar ook gelukt is bij mijn favo Apo dan wil ik dat wel eerst zelf ff checken in de bios.

DeMuizenkoning

Avatar

MisterMarvel "Vandaar mijn dubio WEL/NIET naar de bios. Wat doen jullie??"


Gewoon gaan. Misschien is het uiteindelijk niet wat we gehoopt hadden, maar zo te zien is het wel een flink spektakel, en dat is natuurlijk altijd het gaafste in de bios. Als je niet gaat mag je al hopen dat je niks gespoilt wordt, met alles wat je er nog over te horen krijgt. Beter spijt (al denk ik niet dat dit het geval is, maar toch) hebben van gegaan te zijn dan niet ;)

benjamin

Avatar

MisterMarvel "Vandaar mijn dubio WEL/NIET naar de bios. Wat doen jullie??"
Ik denk dat ik hem niet in de bios ga zien vooral omdat er ook veel interessantere opties zijn.

ridjieddo

Avatar

Xenolicker "Goed om te horen dat er weer een muzikaal slow-motion intermezzo (kort: Interslomomuzimezzo) van Quicksilver in zit!"


X'D

M0vieFreak

Avatar

MisterMarvel "Vandaar mijn dubio WEL/NIET naar de bios. Wat doen jullie??"


Als je de X-Men films goed vind en je de trailers goed vind ga er gewoon heen en beslis je eigen mening. Laat nooit andermans mening beslissen wat je wel of niet moet kijken. Ik vind de X-Men films geweldig en ga er gewoon heen! T+)

Xenolicker

Avatar

Goed gezegd, Frietgezicht. Brett Ratner terug aan het roer!

Artificialis

Avatar

Bryan Singer is verantwoordelijk geweest voor X-Men, X2: X-Men United en X-Men: Days of Future Past. Daarnaast nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van X-Men: First class. We gaan iets van die kwaliteit vast ook wel terugzien in X-Men: Apocalypse. Smiley face

SunChaser

Avatar

We weten al dat iedereen het overleeft dankzij het end van DOFP

horizon

Avatar

Jammer dat Matthew Vaughn niet nog een keer mocht regisseren. First Class is gewoon één van de beste superhelden films.

adofmirosch

Avatar

Dacht bijna dat het x-men universe ook onderdeel was van Disney.
days of future past bevatte een prachtig sprookjes einde Smiley face.

Of ik deze film inde bios ga zien?, geen idee ben best benieuwd naar het personage apocalypse.
Maar de franchise is na het laatste deel verdoemd voor mij.

Xenolicker

Avatar

Goed gezegd, Artificialis (voor een robot...). Frietgezicht moet gewoon geen comics meer lezen/kijken. Wat heb je er ook eigenlijk aan: geen geluid, het beweegt niet, alleen maar 2D. Ik zou willen dat Peter Jackson nooit "Lord of the Rings" gelezen had, dan was Gandalf misschien Gandalfina gespeeld door Angelina. Als ik een hobbit zou zijn dan zou ik echt wel weten onder wiens gewaad ik het liefst beschutting zou zoeken!

Frietgezicht

Avatar

horizon "Jammer dat Matthew Vaughn niet nog een keer mocht regisseren. First Class is gewoon één van de beste superhelden films."


Indeed. Heeft de X-Men reeks weer nieuw leven ingeblazen en nu maar hopen dat de reeks niet weer scheuren heeft opgelopen.
En benieuwd of Fassbender en McAvoy nog niet klaar zijn met de reeks.

Spider-fan

Avatar

Heeft iemand hier de 'Rogue cut' gezien van Days of Future Past? Is die de moeite als je de 'gewone' versie al hebt?
Hij is nooit uitgekomen in Nederland, maar bijvoorbeeld Zavvi heeft hem wel. Alleen is ie nog steeds de volle prijs, dus om nog een keer zo'n bedrag uit te geven aan dezelfde film.

Frietgezicht

Avatar

Spider-fan "Heeft iemand hier de 'Rogue cut' gezien van Days of Future Past? Is die de moeite als je de 'gewone' versie al hebt?
Hij is nooit uitgekomen in Nederland, maar bijvoorbeeld Zavvi heeft hem wel. Alleen is ie nog steeds de volle prijs, dus om nog een keer zo'n bedrag uit te geven aan dezelfde film."


Tja,volle prijs voor een paar scenes met Rogue die geen enkele film echt boeiend was en ook een verpest karakter. Je kunt beter wachten tot die een keer 2e hands ergens ligt toch.

eltorro

Avatar

Spider-fan "Heeft iemand hier de 'Rogue cut' gezien van Days of Future Past? Is die de moeite als je de 'gewone' versie al hebt?
Hij is nooit uitgekomen in Nederland, maar bijvoorbeeld Zavvi heeft hem wel. Alleen is ie nog steeds de volle prijs, dus om nog een keer zo'n bedrag uit te geven aan dezelfde film."

Ik vond hem zeker de moeite waard, vooral de "toekomst" pakt beter uit in die versie en je krijgt er een extra actie scene bij. Snap sowieso niet dat ze die versie niet gewoon hebben uitgebracht in de bioscoop.

ridjieddo

Avatar

horizon "Jammer dat Matthew Vaughn niet nog een keer mocht regisseren. First Class is gewoon één van de beste superhelden films."


+1

Daarom vind ik het ook nooit de moeite waard om een X-Men movie marathon te gaan houden: Alleen X2 en First Class weten mij echt te boeien...

YOLO

Avatar

Spider-fan "Heeft iemand hier de 'Rogue cut' gezien van Days of Future Past? Is die de moeite als je de 'gewone' versie al hebt? "

Net zoals Eltorro, vind ik The Rogue cut een veel betere versie. Gelukkig dat producent Lauren Shuler Donner op tijd The Rogue cut heeft aangekondigd., al zat ze wel een jaartje ernaast. Want Bryan Singer had het net iets te druk met de voorbereiding van Apocalypse.

Spider-fan

Avatar

Bedankt voor de reacties! Ik denk dat ik uiteindelijk de Rogue Cut wel koop, maar ik zie hem alleen bij Zavvi en daar is ie 22 euro en dat is wel veel als je de film op zich al een keer gekocht hebt.

Ik vond Days of Future Past sowieso minder dan de eerste twee films van Singer en First Class, maar wel beter dan Last Stand uiteraard.

Spider-fan

Avatar

eltorro " Snap sowieso niet dat ze die versie niet gewoon hebben uitgebracht in de bioscoop."


Ik dacht dat het idee om die scènes weer terug te doen/alsnog te gebruiken pas later ontstond.
Regisseurs zitten ook vast aan een maximale lengte voor een film, en waarschijnlijk werd ie gewoon te lang bevonden.

Het zal in de extra's toch wel uitgelegd worden?

nieuwslaatste nieuws

meest populair