Alles over 'X-Men: Apocalypse'

De grootste schurk in het fictieve universum tegen alle X-Men...

Komende donderdag komt de film X-Men: Apocalypse uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 19 mei in première.

X-Men: ApocalypseBekijk de afbeelding

Regie: Bryan Singer | Cast: James McAvoy (Charles Xavier / Professor X), Michael Fassbender (Erik Lensherr / Magneto), Jennifer Lawrence (Raven / Mystique), Oscar Isaac (En Sabah Nur / Apocalypse), Sophie Turner (Jean Grey) e.a. | Scenario: Simon Kinberg | Speelduur: 144 minuten | Genre: Actie, Avontuur, Fantasy | Kijkwijzer: 12

Sinds het ontstaan van de beschaving wordt Apocalypse, de eerste en meest krachtige mutant uit het Marvel-universum, aanbeden als een god. Hij vergaart de krachten van een groot aantal andere mutanten en wordt daarmee onsterfelijk en onoverwinnelijk. Als Apocalypse na duizenden jaren ontwaakt is hij teleurgesteld in de wereld. Hij rekruteert een team van krachtige mutanten, waaronder een ontmoedigde Magneto (Fassbender), om de mensheid te onderwerpen en een nieuwe wereldorde te creëren waar hij over zal regeren. Met het lot van de aarde aan een zijden draadje, moet Raven (Lawrence) met de hulp van Professor X (McAvoy) een groep jonge X-Men leiden om hun grootste vijand te stoppen en de mensheid van de ondergang te redden.

Apocalypse en de Four Horsemen

Om te kunnen tippen aan Days of Future Past besloot men voor dit vervolg de grootste schurk uit de franchise te kiezen, Apocalypse. ”Ik voelde me gefascineerd door de notie van oeroude mutantenkrachten en wat een mutant zou denken als hij of zij 20,000 of 30,000 jaar geleden geboren zou zijn. Dan zouden ze natuurlijk denken dat ze een godheid waren,” aldus regisseur Singer over de keuze voor de schurk. ”Apocalypse geloofde dat het zijn verantwoordelijkheid was om een samenleving op te bouwen en de aangeboren wreedheid van de mensheid te verwijderen. Over de millennia heeft Apocalypse dit meermaals gedaan, bijvoorbeeld met de Babyloniërs.”

Als hij na vijfduizend jaar in een winterslaap verkeerd te hebben ontwaakt, is hij geschokt. ”In 1983 wordt Apocalypse wakker van de perfecte oude Egyptische cultuur, in een overbevolkte, vervuilde en bedreigde cultuur. Dus zijn motivatie is begrijpelijk, al zijn de methodes en doelstellingen van hem extreem,” aldus schrijver en producent Simon Kinberg.

Om zijn doelen te realiseren, rekruteert Apocalypse vier mutanten: Magneto (Fassbender), die gemotiveerd wordt door wraakgevoelens en woede, Psylocke (Olivia Munn) een krachtige telepaat en getrainde moordenaar, Storm (Alexandra Shipp) die alle aspecten van het weer kan beheersen en Angel (Ben Hardy) die vleugels heeft en zodoende kan vliegen.

Eerste reacties

Nadat Bryan Singer in 2015 terugkeerde naar de X-Men franchise, was er goede hoop voor deze vierde film die hij zou regisseren. Apocalypse is echter allerminst positief ontvangen door critici. Op RottenTomatoes was slechts 57% van hen positief en werd er gemiddeld een 5,8 gegeven. ”Overvol met actie en een clichématige schurk, waarmee de focus weggehaald wordt van gewoonlijk sterke acteurs en thematiek, waarmee X-Men: Apocalypse een zwenkend hoofdstuk is in de franchise.”

Box office prestaties

Deze negende film in de franchise kostte 234 miljoen dollar om te maken en is daarmee de duurste film in de franchise. Er moet dus behoorlijk wat verdiend gaan worden om de film winstgevend te maken. Toch zou dat wel eens kunnen lukken: de vorige twee films in de franchise werden erg goed ontvangen en haalden veel geld op aan de internationale box office.

Voor de Verenigde Staten verwacht men dan ook een sterk openingsweekend: 124 miljoen dollar. Dat zou lager uit kunnen vallen dan verwacht door de ontvangst, maar ook door de concurrentie van Captain America: Civil War en Alice Through the Looking Glass. Mochten de voorspellingen echter uitkomen, zou Apocalypse uit kunnen komen op zo’n 260 miljoen dollar in de VS.

Internationaal zou er nog een flinke opbrengst aan toegevoegd worden. X-Men films halen gemiddeld zo’n dertig procent van hun totale opbrengst op in de VS, als je daar van uit gaat, haalt Apocalypse in de rest van de wereld nog zo’n 570 miljoen dollar op. Daarmee zou de film wereldwijd op 830 miljoen dollar uitkomen.

Als Apocalypse ook maar een beetje meelift op het succes van Deadpool en Days of Future Past in Nederland, wordt dit ook hier een succesvolle film. Deadpool haalde 4,7 miljoen euro op en DoFP in totaal 2,6 miljoen euro. De verwachting is dat Apocalypse het minstens zo goed doet als Days of Future Past en dat deze op zo’n 2,5 tot 3 miljoen euro uitkomt.

Trivia

Na de geweldige ontvangst van Quicksilver (Evan Peters) in Days of Future Past, besloot men hem een nog langere scène te geven. Ditmaal had men 3,5 maanden nodig om het stuk te filmen. • Dit is de achtste film waarin Hugh Jackman te zien is als Wolverine. • Deze film speelt zich af in de nieuwe tijdlijn, die in Days of Future Past vastgesteld werd.



NieuwsFilm

meest populair