Featured

Alles over 'Finding Dory'

Vervolg op een van de succesvolste Pixar-films.

door Jim Pedd om 19:36 in Featured
Komende donderdag komt de film Finding Dory uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 29 juni in première.

Finding Dory

Regie: Andrew Stanton, Angus MacLane | Cast: Ellen DeGeneres (David Levinson), Albert Brooks (President Whitmore), Hayden Rolence (Jake Morrison), Ed O’Neill (Jasmine), Kaitlin Olson (General Adams) e.a. | Scenario: Andrew Stanton, Victoria Strouse | Speelduur: 103 minuten | Genres: Animatie, Avontuur, Komedie | Kijkwijzer: 6

Dory woont samen met Nemo en Marlin in het rif en op een dag herinnert Dory zich dat zij een familie heeft die misschien wel naar haar op zoek is. Het drietal gaat op een avontuurlijke reis door de oceaan en belandt zo bij het Zeeleven Instituut in Californië, een aquarium en revalidatiecentrum voor zeedieren. Tijdens de zoektocht naar haar ouders krijgt Dory de hulp van een aantal opvallende bewoners: Hank, een koppige octopus die ervan houdt het leven van het aquariumpersoneel zuur te maken, Bailey, een witte dolfijn die ervan overtuigd is dat zijn echolocatie-krachten niet meer werken, en Lot, een slechtziende walvishaai. Tijdens hun tocht door het gebouw van het Zeeleven Instituut ontdekken Dory en haar vrienden dat fouten maken niet erg is en de kracht van vriendschap en families.

Pixar-vervolgen

Pixar staat erom bekend veel originele films te maken, maar is ook niet vies van vervolgen. De studio heeft op dit moment vier films op de planning staan voor de komende drie jaar, waarvan drie vervolgen. 2017 brengt Cars 3 en de enige originele film die voor de komende drie jaar gepland staat, Coco. In Cars 3 wordt het verhaal van Lightning McQueen voortgezet. Nu zien we hoe hij in races rond de wereld deelneemt. Coco draait om het Mexinaanse Day of the Dead.

Het jaar 2018 brengt ons één film van Pixar en wel eentje waarvan velen nooit gedacht hadden dat die er ooit zou komen: Toy Story 4. Over deze film weten we dat Woddy, Buzz en de rest van de bende op zoek zullen gaan naar Bo Peep. Tot slot staat er voor 2019 The Incredibles 2 gepland, waar al jaren om gevraagd werd,

Eerste reacties

Finding Dory is erg goed ontvangen door critici. Op Rotten Tomatoes staat de film gemiddeld op een 7,7 na 190 getelde recensies. ”Grappig, ontroerend en stemt tot nadenken. Finding Dory is een prachtig geanimeerd avontuur dat nog een onderhoudend hoofdstuk toevoegt aan het klassieke verhaal van zijn voorganger.”

Box office prestaties

Er klampen gigantisch hoge verwachtingen aan de box office prestaties van Finding Dory en die worden tot nu toe grotendeels waargemaakt. De film brak bij zijn openingsweekend in de Verenigde Staten records. Finding Dory beleefde met zijn opbrengst van 135 miljoen dollar het beste openingsweekend ooit voor een animatiefilm. Dat is ook veel meer dan het origineel, Finding Nemo, dat met 70 miljoen dollar opende.

Afgelopen weekend was ook goed voor een record in de Verenigde Staten. De film beleefde daar met 73,2 miljoen dollar het beste tweede weekend ooit voor een animatiefilm. En het was het achtste beste tweede weekend in de box office geschiedenis van de Verenigde Staten. De film staat in de rest van de wereld al op 110 miljoen dollar. Dat terwijl de film in nog veel landen in première moet gaan.

In totaal staat Finding Dory wereldwijd nu op 396 miljoen dollar.

Trivia

Hayden Rolence vervangt Alexander Gould als de stem van Nemo. Toch is Gould wel te horen in een kleine cameo. • Dory heeft de meeste likes op Facebook van alle Disney-personages, om precies te zijn 25 miljoen. • De derde Disney-film waarin Idris Elba te horen is dit jaar, na Zootropolis en The Jungle Book.5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

YOLO

Avatar

Persoonlijk heb ik liever dat ze orginele films maken. Er is echter 1 vervolg die ik graag wil zien, en dat is The Incredibles 2. Die verdiend wel een vervolg dan b.v. Toy Story of Cars. Toy Story 3 vond ik trouwens een hele mooie afsluiter van de Toy Story film series. En Cars vind ik maar een ca$h cow, en totaal geen liefde voor (animatie) film. Die Cars films roepen alleen maar "koop speelgoed en andere merchandise".

Homer

Avatar

@YOLO Ik vond dat de eerste Cars nog wel een verhaal te vertellen had, ook al blijft het een van de mindere Pixar-films. Cars 2 daarentegen ... :r

YOLO

Avatar

Laat ik het zo stellen dat Cars films in het algemeen gewoon is gericht op de jonge kijkers, waarbij merchandise geen vies woord is geworden. De andere films van Pixar zijn veel meer familie gericht.

Pixar has a knack for producing films which consistently operate on two different levels: one which speaks to a young audience without condescension or pandering, and one which reflects adult experience, rather than just exploiting nostalgia for idealized conceptions of childhood or simply spiking the cinematic punch with snarky, Grown-Ups Only pop culture references and in-jokes.


Enfin dat is mijn visie opde Cars films.

Disclaimer: Ik heb The Good Dinosaur en Finding Dory nog niet gezien, dus daar kan ik niks over kwijt.

Chrischzz

Avatar

De eerste Cars was echt zo slecht nog niet..
Mensen zien echter alleen maar dat het een merchandise promo film is.. Maar dat kan je nu ook van Frozen zeggen, welke ook aardig uitgemolken is.

Ik vond het verhaal van Cars best aardig en de details die ze erin verwerkt hadden waren ook leuk. Zoals de vele verwijzingen naar echte merken en bijvoorbeeld de vele details in de achtergrond.. (chemtrails en bergen bijvoorbeeld)


Cars2.. ja, dat is een ander verhaal.. Mater die mateloos irritanter geworden is, is echt het grote min punt van die film en de vervelende herhalende "spionnen" theme in de muziek.


Dat verwacht ik nu eigenlijk ook met Dory.. waarbij een bijfiguur, opeens naar voren wordt gezet als hoofdfiguur.. Daar waar in het eerste deel het nog leuk is en aardig gedoseerd, ben ik bang dat Dory in een hele film te veel van het leuke gaat zijn..

akketa

Avatar

Ik heb hem zaterdag in de Marathon gezien.

Het is een leuke film geworden. De film heeft genoeg eigen smoel. Het zijn nu 2 zoektochten geworden: Marlin en Nemo naar Dory en Dory naar haar ouders. Door deze 2-deling krijgt Dory wel meer screentime, maar niet meer dan nodig.

Onderwater is er niet veel veranderd in kwaliteit. Dat zit vooral in de bovenwereld en die zie je veel meer in dit deel. Een groot deel van de actie speelt zich bovenwater af en dat werkt goed.

Geen klassieker in de reeks Pixar films, maar nog steeds leuk genoeg.

NieuwsFilm

meest populair