Staande ovatie voor 'Hacksaw Ridge'  bij wereldpremière

Staande ovatie voor 'Hacksaw Ridge' bij wereldpremière

Er wordt al gesproken van een Melaissance, Gibaissance of Gibsonaissance.

Na eerst op zondagochtend de critici te imponeren, waaronder bijvoorbeeld die van de Britse krant The Guardian, ging Hacksaw Ridge, de nieuwste film van Mel Gibson, de avond daarna in wereldpremière op het filmfestival van Venetië. Daar kreeg de film na afloop in de zaal een daverende, tien minuten lange staande ovatie. Wat geen vaak voorkomend fenomeen is op het filmfestival van Venetië, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dat van Cannes. Buiten stonden fans van Gibson in blauwe Braveheart-make-up. Naast Gibson zelf waren onder andere ook hoofdrolspelers Andrew Garfield, Vince Vaughn, Hugo Weaving en Teresa Palmer aanwezig. Ze hebben aangegeven overweldigd en "werkelijk sprakeloos" te zijn door de ontzettend positieve reactie op de film.

Op het internet wordt daarom al gesproken van een 'Melaissance', een 'Gibaissance' of een 'Gibsonaissance' - over de benaming is men het nog niet eens. Een nieuw begin voor Gibson, die sinds zijn laatste film tien jaar geleden (Apocalypto) in ongenade raakte in Hollywood nadat hij onder andere bij een arrestatie voor dronkenschap een agente "sugar tits" noemde en weigerde afstand te doen van zijn vaders holocaust-ontkenning, wat nog gevoeliger dan normaal lag, in de context van zijn Jezus-film The Passion of the Christ, waarin al dan niet de Joden de schuld krijgen voor de dood van Christus.

Het is allicht nog te vroeg om te spreken van een volledige rehabilitatie in de filmwereld van de in de afgelopen tien jaar veel verguisde Gibson, maar het heeft er alle schijn van dat velen de armen weer openen voor hem. Deze week komt in Nederland Blood Father uit, de eerste film met Gibson in de hoofdrol in een aantal jaar.



NieuwsFilm

meest populair