Algemeen

Geoff Johns over toekomst DC-films

Men gaat er snel hoopvolle en optimistische films van maken.

door Jim Pedd om 18:07 in Algemeen
Warner Bros. heeft een uitgebreid plan voor een DC-filmuniversum. Er zijn nu drie films in de franchise uitgekomen en staan er nog veel meer gepland. Maar er is een probleem: Warner krijgt de toon van de films maar niet goed. Zo vonden fans Batman v Superman: Dawn of Justice een te duistere film en gold dat uiteindelijk ook voor Suicide Squad. In een poging dat recht te zetten, nam Warner niemand minder dan DC-bons Geoff Johns aan als creatief hoofd van de complete franchise. Nu gaat Johns tegenover The Wall Street Journal voor het eerst in op de toekomst.

"Ik denk dat de studio in het verleden dacht, 'Oh, DC-films zijn donker en hard en dat is wat ze anders maakt'. Dat klopt natuurlijk helemaal niet," aldus Johns. "Het is een hoopvolle en optimistische manier om naar het leven te kijken. Zelfs Batman heeft een beetje hoop in zich: als hij er niet van overtuigd zou zijn de wereld een betere plek te kunnen maken, zou hij ermee stoppen."

Veel van de veranderingen die hieruit voortkomen, zullen al in Justice League effect hebben. Dat komt door de reacties op de stijl van Zack Snyders Batman v Superman, wat Johns en Warner Bros-baas Jon Berg heeft doen besluiten de films sneller licht van toon te maken. "We hebben het verhaal daarom versneld, in de hoop iets eerder hoop en optimisme naar de franchise te brengen."

Justice League zal dan ook direct "de extreme acties van Batman aanspreken, waaronder het martelen van criminelen en het bijna doden van de Man of Steel, in plaats van dat die gewoon vooraf al geaccepteerd worden."

De eerstvolgende film in de franchise is Wonder Woman. Daarin zal al iets van de visie van Johns te merken zijn, want hij herschreef het scenario van de film. Wonder Woman draait vanaf 1 juni 2017 in de bioscoop, Justice League vanaf 16 november 2017.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Indie Jones

Avatar

Die films hebben veel meer problemen dan slechts een te donkere toon. Ik heb hier niet veel vertrouwen in.

jaime91

Avatar

Inderdaad de toon is niet eens het grootste probleem. Natuurlijk moeten de films wel vermakelijk zijn om naar te kijken en Batman V Superman was nogal grauw. Man Of Steel ook trouwens. Maar het grootste probleem vind ik de sneltrein waar WB/DC op zit. Ze doen onwijs hun best om Marvel bij te benen en ik begrijp niet waarom want dat gaat ten koste van de kwaliteit. Marvel heeft het naar mijn mening op de juiste manier gedaan door eerste de Avengers in de solofilms te introduceren en ze vervolgens samen te brengen. Dat begrijpen de comicbook fans en het publiek wat nog nooit een stripboek heeft vastgepakt.

Wat DC doet vind ik nogal rommelig. En ik ben iemand die iedere superheldenfilm kijkt en het nieuws goed in de gaten houdt. Ik vraag me af hoe het reguliere publiek hierna kijkt die dat allemaal niet doen.

Wat ik zo ingewikkeld vind is dat ik niet zie waar WB/DC nou naartoe aan het werken is. Zo zat er in Batman V Superman een scene die zich in de toekomst afspeelde wat heel erg vaag was. Daarnaast hebben ze nu de Suicide Squad en Joker en Harley geïntroduceerd maar het lijkt erop dat Joker en Harley niet het voortouw gaan nemen in de solo Batman film waar het eind van Suicide Squad wel naar hintte. Verder is er ook nog niks bekend welke rol Suicide Squad verder nog gaat spelen in de DCCU. Bij Marvel's Guardians werd al vrij snel bekend dat er een vervolg kwam en verwacht ik ook dat ze zich uiteindelijk zullen aansluiten bij het grote geheel bij DC heb ik geen idee.

Daarnaast krijg ik als ik naar de cast en personages kijk van Justice League sterk het gevoel dat die film ook weer overvol gaat zitten met verhaallijnen wat nou net het probleem was in Batman V Superman. Ze wilde teveel in die film waardoor de Justice League intro er uiteindelijk bij de haren bij getrokken werd.

En in Justice League moeten alle Justice leden geïntroduceerd worden die wij nog niet kennen, en zitten er daarnaast ook nog personages uit de Aquaman,Flash,Cyborg,Superman en Batman in. En dan is er ook nog Lex Luthor, Steppenwolf en wellicht cameo's van Joker en/of Deathstroke. Kortom hoe gaat dat ooit een goed samenhangend verhaal worden?


Genoeg te doen voor DC dus, en ondanks dat ik me met iedere DC film goed vermaakt heb maak ik me toch zorgen. DC kan beter als ze de tijd nemen.

Mav Damian

Avatar

Groot gelijk. De toon is het probleem niet anders zou The Dark Knight ook wat critici krijgen dat het een donkere toon heeft. Warner Bros weet gewoon niet wat ze doen met de DC films heb ik het gevoel.

ridjieddo

Avatar

Geoff Johns is een god.

benjamin

Avatar

Op zich is het natuurlijk toe te juichen dat je probeert te leren uit je fouten, maar dan is het wel handig de juiste fouten in te zien. Er waren veel zaken minder geslaagd aan Batman V Superman en de duistere toon kwam niet eens in de top-5 van grootste problemen wat mij betreft en was ook niet wat het meest in de reviews naar boven kwam.

Dinomite

Avatar

Ik denk dat het probleem soms is dat Warner bros heel goed weet wat het met DC IP aanmoet maar alleen als het gaat om solo staande films of een trilogie.

Maar het lijkt mij dat ze nu proberen in te haken op een trend/fenomeen die ze niet begrijpen maar wel aan mee willen doen. 5 jaar terug had je nog de dark knight trilogie waar iedereen helemaal in de ban van was en nu Ineens zijn alle DC films knalharde faalprojecten. Dat kan geen toeval zijn.

Muufley

Avatar

Mooie uitleg jaime91, volledig akkoord.

Ed Crane

Avatar

Te duister, hahaha, tere kinderzieltjes. Jammer dat het echte probleem niet genoemd wordt: WB die ingrijpt en de films drastisch laat veranderen/ hermonteren.

rainking

Avatar

!!! Major spoiler voor Batman V Superman !!!

Ereptile

Avatar

Ik vind het prima uitgelegd, @Jaime91!

Ed Crane

Avatar

Ach wel nee.

Decepticon

Avatar

Perfecte uitleg jaime91. Lijkt erop dat die Geoff Johns het ook niet eens snapt, iets wat ze bij Collider Movietalk ook al zeiden.

De grimmige toon is idd het (grootste) probleem niet eens, sterker nog, ik kan me niet eens herinneren dat er gezegd werd dat dat een probleem was. Men zei dat het niet 'fun' was om naar te kijken. Men bedoelde niet dat het grappiger moest zijn, maar dat je plezier moet hebben met het kijken naar de film.

Het probleem is dat WB/DC geen echt goede verhalen kan bedenken/vertellen, op Man of Steel na.

Bij Batman v Superman was het probleem dat het verhaal technisch niet goed was, iets wat de Ultimate Edition veel goed maakte.

Maar dat het ook gewoon veel en veel te lang duurde voordat we de 2 helden zagen vechten. Kom op, je maakt een superhelden film, dan kun je je kijkers niet anderhalf tot 2 uur laten wachten voordat ze met elkaar op de vuist gaan!Ik heb de Ultimate Edition gisteren voor de 2e keer gezien en ik vind de film wel steeds beter worden.

Ed Crane

Avatar

Decepticon "Bij Batman v Superman was het probleem dat het verhaal technisch niet goed was, iets wat de Ultimate Edition veel goed maakte.
Maar dat het ook gewoon veel en veel te lang duurde voordat we de 2 helden zagen vechten. Kom op, je maakt een superhelden film, dan kun je je kijkers niet anderhalf tot 2 uur laten wachten voordat ze met elkaar op de vuist gaan!"


Waarom niet?

Cool dat je de Ultimate Edition ook goed vindt. Sterke superheldenfilm, zo hoorde 'ie te zijn, niet dat incoherente rommeltje uit de bioscoop.

EdWood

Avatar

DC moet vooral lekker zijn ding blijven doen. Epische kitsch. And I like it!

Veel van die slechte recensies en reacties zijn van een bedroevende oppervlakkigheid. Smaken verschillen. En als je er niks aan vindt, ook goed. Maar iets meer begrip, verdieping en inzicht voor de visie van Snyder en DC zou mijns inziens niet verkeerd zijn.

Marvel is goed voor het meer kant-en-klare werk. Niks mis mee. Maar DC moet gewoon lekker doorgaan op de eigen ingeslagen weg. Bij de eigen visie blijven. Niet gaan schikken omdat mensen iets anders krijgen dan ze verwachten.

Ed Crane

Avatar

Mooie uitleg EdWood, volledig akkoord.

Steve-O

Avatar

EdWood begrijpt het

Decepticon

Avatar

@Ed: Ik vind dat er op één of andere manier gewoon te weinig gebeurd. Ik krijg echt het gevoel van, nu mag er wel eens wat actie komen en wanneer gaan ze nu eens met elkaar op de vuist. Ik vind dat gewoon wat te lang duren. Maar zodra ze op de vuist gaan, krijgen we waar voor ons geld en geduld en krijgen we bijna 3 kwartier spektakel voor onze kiezen. T+)

In Man of Steel heb je een eerste act op Krypton. Daarna duurt het ook lang voordat we echt actie zien van Superman, maar bij deze film is het verhaal veel interessanter en beter en beter uitgewerkt. En krijg ik niet het gevoel van wanneer wordt er nu een keer gevochten.

EdWood

Avatar

@Decepticon: Ik begrijp je punt. Maar voor mij is dit geen reden om BvS minder onderhoudend te vinden. Een goede knokpartij is fijn om te zien, absoluut. Ik geniet echter evengoed van de wereld die wordt neergezet, de opbouw, de onderlinge spanningen, de muziek, de personages, de verwijzingen, Snyders beelden...

Als je een formulematige film verwacht van dialoog-actiescene-dialoog-actiescene etc. kom je inderdaad van een koude kermis thuis. En dan kan ik me goed voorstellen dat je verveeld raakt en teleurgesteld bent.

BvS is zeker geen meesterwerk, maar wordt volgens mij toch wel behoorlijk onderschat.

bornnaughty

Avatar

Ik denk dat de commentaren van Geoff Johns verkeerd geïnterpreteerd worden. Hij zegt niet dat noodzakelijk dat de films minder donker worden. Hij zegt gewoon dat er momenteel geen licht aan het einde van de tunnel is. Donker of niet, als je hele reeks bestaat uit kommer en kwel is dit ook niet meer interessant/entertainend. Blijkbaar waren ze verschillende films naar een uiteindelijk hoopvolle uitkomst aan het werken en ze hebben nu beslist om die hoop al vroeger in de film te verwerken.
Dit maakt me warm noch koud en ik begrijp ook niet wat voor boodschap de kijkers/fans hieraan hebben. Maak gewoon goede films en houdt deze domme details voor jezelf. Laat gewoon het resultaat voor zich spreken.

NieuwsFilm

meest populair