Algemeen

Christopher Nolans 'Dunkirk' geeft Nederlandse filmindustrie internationale impuls

Nieuwe regeling begint vruchten af te werpen.

door Bram de Groot om 14:49 in Algemeen
In 2014 lanceerde de overheid een regeling die ervoor moet gaan zorgen dat de Nederlandse filmindustrie verder op de kaart gezet wordt, met name internationaal. De zogenaamde Netherlands Film Production Incentive moet buitenlandse filmmakers aantrekken en mogelijkheden creëren voor de Nederlandse filmindustrie.

Onlangs streken Warner Bros. en Christopher Nolan neer in ons kikkerlandje en maakten in Urk gedurende meer dan 4 weken opnames voor de WOII-film Dunkirk. Vanuit de "30% cash rebate" werd er ruim 1 miljoen euro geïnvesteerd in de Hollywood kaskraker.

De Nederlandse invloed is (daardoor) op verschillende manieren merkbaar. Enerzijds is het uiteraard een impuls voor de Urkse economie, maar ook de Nederlandse/Zweedse cameraman Hoyte van Hoytema is betrokken en Kaap Holland Film is een co-producent.Overigens profiteerden ook de makers van de film The Hitman's Bodyguard van de regeling. Die film incasseerde een kleine 9 ton in euro's. De opnames vonden deze zomer plaats in Amsterdam en acteurs als Ryan Reynolds, Salma Hayek en Samuel L. Jackson zijn te zien in de thriller van regisseur Jeff Wadlow.Een ander voorbeeld van het succes is de Franse film Gangsterdam welke recent op de Wallen is opgenomen. De film ontving een bedrag van circa €650.000. Ook Martin Koolhovens Brimstone ontving een bedrag. Ondanks dat de film niet werd opgenomen in Nederland was het grootste gedeelte van de crew Nederlands.

In de toekomst wordt de "30% cash rebate" ook ingezet voor tv-series. Dit werd volgens Screen Daily deze week door Doreen Boonekamp bevestigd tijdens de Holland Film Meeting (HFM). Onlangs vonden in Amsterdam - onder meer in het Rijksmuseum - opnames plaats voor het tweede seizoen van Netflix' Sense8 van de Wachowski's. Zij profiteerden nog niet van de regeling.

Sinds de start zijn 154 projecten gesteund via de Netherlands Film Production Incentive, waarvan er 98 internationaal zijn. Boonekamp over het succes: "voor een nog zo'n jong programma vind ik de resultaten enorm sterk."

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

dakai-world

Avatar

Nu hopen dat de Nederlandse Filmindustrie eens gaat doorontwikkelen en kwalitatief kan gaan concurreren met de rest van de wereld. Als klein kikkerlandje zijn we bijna overal goed in, behalve onze films, die stellen te vaak te veel teleur.

Frietgezicht

Avatar

^ Tegenwoordig met voetbal ook niet meer.

Maar ja,het is lachwekkend wat wij allemaal op de markt brengen. Blockbusters zullen we nooit maken en superhelden films als supermeneer hoeven er niet te komen maar andere Europese landen en ook Amerika zelf bewijzen vaak zat dat je met een klein budget kwaliteit kunt afleveren maar wij hebben Nijenhuis die dan met een Jim Bakkum een striptease film maakt of Dikkie een film met een leeuw.

Maar ja,daar komt de Nederlandse kijker op af en dat verdiend centen.

Mag wel tijd worden dat Hollywood vaker langskomt in Amsterdam/Nederland. Ik heb landen als Italie en Frankrijk al 1000x voorbij zien komen. Laat Thanos ff Nederland uitroeien om een statement te maken,daar schrikt Thor wel van.

dakai-world

Avatar

Haha, wat betreft voetbal zitten we in een dipje, daar komen we wel overheen. Betreft films, loop al een aantal jaren mee in dat wereldje in Amsterdam, is er sprake van creatieve armoede. Was voor mij alle reden om uit te wijken naar Brussel, waar ze - op z'n zachts gezegd - het veel beter doen.

Om op jou terug te komen Frietgezicht, de Nederlandse taal leent zich niet voor de superhelden genre. Nederland heeft zo'n invloedrijke geschiedenis achter de rug. Daar zijn zoveel verhalen die stuk voor stuk ons zouden verbazen. Er loopt ook wel talent rond in Nederland, maar ik weet dat de juiste en beste verhalenvertellers er niet kunnen komen, door onze logge en vrijwel corrupt en kapot systeem.

Master Of Films

Avatar

Avengers waren vorige keer in Civil War wel vlak bij Nederland (spoile-alert ze waren in Germany). Frankrijk is begrijpelijk voor Amerikanen met hun beperkte verstand van Aardrijkskunde. Parijs is voor hun hoofstad van Europe.
Best wel ironisch dat Urk of all places de plaats is voor de Slag om Duinkerke.

BTW:Dat wij Nijenhuis hebben is helaas niet iets om trots op te zijn.

Frietgezicht

Avatar

@ Dakai,ik bedoel het met een knipoog maar bedoel ook dat Nederland gewoon even in beeld komt. Zoals in Armageddon of zat andere films waarin Europese steden vernietigd worden. Keertje de grachten zien en dan verwoesting lijkt mij heerlijk en hoeft geen Nederlands woord in gesproken te worden. Natuurlijk spreekt een eiffeltoren meer aan,kan daar ook wel in komen.
Band of Brothers kwam wel even op bezoek(en deuce bigalow lol)

En Nederland kent een geschiedenis waar je mooie films van kunt maken maar dan krijg je Nova Zembla of Michiel de Ruyter.
Je zou zelfs een verzonnen misdaadverhaal kunnen maken in de straten van Amsterdam en hoeft heus geen Lock Stock of Goodfellas niveau te zijn want dan eis je erg veel maar het is allemaal eerder tegen bagger aan.
De Dominee is er ook zo eentje,moeilijk wakker blijven.


Nijenhuis is kut ja Master hoewel ik lang geleden wel Westenwind keek. Toch 1 van de betere Nederlandse series,leuke serie. Maar daarna kwam Costa en daar had hij succes mee en besloot hij op die voet verder te gaan.

ridjieddo

Avatar

Ik snap niet dat er geen Nederlandse regisseur is die een simpele non-nonsense (low-budget) actiefilm kan maken a la Bourne of John Wick. Een of twee achtervolgingen hier, paar handgevechten daar, schaduwpraktijken tussen overheid en criminele bendes als achtergrond.. max anderhalf uur. Moet toch makkelijk zat zijn?

Master Of Films

Avatar

Westenwind had dan wel voordeel van een jonge Jennifer Hoffman.

Ed Crane

Avatar

De Johnsons is wel een goede, 'imaginative' (om maar eens een mooi Nederlands woord te gebruiken) horrorfilm die zich aardig kan meten met het buitenland.

Karakter is ook een topfilm die makkelijk mee kan komen met buitenlandse historische films.

Frietgezicht

Avatar

@ Master,en van een fantastische Daan Schuurmans waar ik daarna nooit meer van genoten heb.

@ Ed,dat je 2 films noemt van minstens 20 jaar oud zegt natuurlijk wel iets..

Frietgezicht

Avatar

Paul Verhoeven heeft met Zwartboek geen klassieker gemaakt maar tenminste een film waar we ons niet voor hoeven te schamen. Maar helaas maakt niet niet nog een paar films in Nederland maar wel Elle in Frankrijk.
En die film is gelijk de oscar inzending voor de Fransen.
Dit nieuws zal trouwens wel morgen op FT staan haha.

Ed Crane

Avatar

@Friet:

Dat zegt inderdaad iets. Een andere topfilm is natuurlijk Flodder. Is ook niet al te nieuw.

Maar Van Warmerdam is ook wel goed hoor. Er zijn wel meer aardige films, maar die worden niet gemarket en worden slechts kleinschalig uitgebracht. Daar gaat niemand heen, dus dan heb je er weinig aan. De films die wel bekend zijn, zijn veelal but, die zijn puur gemaakt om een publiek te trekken en zijn dus voor de laagste gemene deler over het algemeen.

Frietgezicht

Avatar

Klopt,zit af en toe wat leuks bij maar echte must see films zijn dat ook niet.

Ik moet zeggen dat ik wat dat betreft nog wel respect heb voor Dick Maas.
Met De Lift, Flodder en Amsterdamned had die (zeker voor die tijd) een paar aardige films waar ik als kind vooral van genoten heb. Flodder vind ik tijdloos,nog steeds leuk.

Helaas is die met Moordvrouwen, Sint, Quiz en nu Prooi een aparte kant op gegaan maar op zich probeert die wel aparte dingen.

Bij series gaat het ook zo.
Series zoals The Killing en The Bridge vind ik fantastisch en komen ook uit Europa.

Frietgezicht

Avatar

Het kan wel erger en dat is het artikel hieronder namelijk de Bollywood-films. Dan zou ik echt een stressbal nodig hebben.

MoJo

Avatar

Black out vind ik wel een leuke film en ook plan c is wel een aardige misdaad film

nieuwslaatste nieuws

meest populair