Christopher Nolans 'Dunkirk' geeft Nederlandse filmindustrie internationale impuls

Nieuwe regeling begint vruchten af te werpen.

In 2014 lanceerde de overheid een regeling die ervoor moet gaan zorgen dat de Nederlandse filmindustrie verder op de kaart gezet wordt, met name internationaal. De zogenaamde Netherlands Film Production Incentive moet buitenlandse filmmakers aantrekken en mogelijkheden creëren voor de Nederlandse filmindustrie.

Onlangs streken Warner Bros. en Christopher Nolan neer in ons kikkerlandje en maakten in Urk gedurende meer dan 4 weken opnames voor de WOII-film Dunkirk. Vanuit de "30% cash rebate" werd er ruim 1 miljoen euro geïnvesteerd in de Hollywood kaskraker.

De Nederlandse invloed is (daardoor) op verschillende manieren merkbaar. Enerzijds is het uiteraard een impuls voor de Urkse economie, maar ook de Nederlandse/Zweedse cameraman Hoyte van Hoytema is betrokken en Kaap Holland Film is een co-producent.



Overigens profiteerden ook de makers van de film The Hitman's Bodyguard van de regeling. Die film incasseerde een kleine 9 ton in euro's. De opnames vonden deze zomer plaats in Amsterdam en acteurs als Ryan Reynolds, Salma Hayek en Samuel L. Jackson zijn te zien in de thriller van regisseur Jeff Wadlow.



Een ander voorbeeld van het succes is de Franse film Gangsterdam welke recent op de Wallen is opgenomen. De film ontving een bedrag van circa €650.000. Ook Martin Koolhovens Brimstone ontving een bedrag. Ondanks dat de film niet werd opgenomen in Nederland was het grootste gedeelte van de crew Nederlands.

In de toekomst wordt de "30% cash rebate" ook ingezet voor tv-series. Dit werd volgens Screen Daily deze week door Doreen Boonekamp bevestigd tijdens de Holland Film Meeting (HFM). Onlangs vonden in Amsterdam - onder meer in het Rijksmuseum - opnames plaats voor het tweede seizoen van Netflix' Sense8 van de Wachowski's. Zij profiteerden nog niet van de regeling.

Sinds de start zijn 154 projecten gesteund via de Netherlands Film Production Incentive, waarvan er 98 internationaal zijn. Boonekamp over het succes: "voor een nog zo'n jong programma vind ik de resultaten enorm sterk."

NieuwsFilm

meest populair