Alles over 'La La Land'

Alles over 'La La Land'

Volgens menigeen een van de beste films van het jaar.

Nadat regisseur Damien Chazelle met Whiplash een fantastisch debuut maakte, keek iedereen uit naar zijn volgende film. Dat werd La La Land, wederom een muzikale film, en wederom een die goed ontvangen is. Vanaf 22 december draait de film in de bioscoop. Wil je weten welke films je nog meer niet mag missen deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

La La LandBekijk de afbeelding

Regie: Damien Chazelle | Cast: Ryan Gosling (Sebastian), Emma Stone (Mia), J.K. Simmons (Bill), Rosemarie DeWitt (Laura), Tom Everett Scott (David) e.a. | Scenario: Damien Chazelle | Speelduur: 128 minuten | Genres: Drama, Komedie, Musical | Kijkwijzer: AL

Mia (Stone) droomt ervan actrice te worden in Hollywood. Tussen het serveren van koffie door rent ze van de ene auditie naar de andere. Jazzmuzikant Sebastian (Gosling) speelt piano in sjofele clubs om de eindjes aan elkaar te knopen en droomt van een eigen jazzclub. Voor beiden lijkt het leven waar ze op hopen ver weg. Het lot brengt deze dromers samen, maar is hun liefde bestand tegen de verleidingen en de teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood? La La Land is een moderne variant op de klassieke Hollywood musical en een ode aan iedereen die durft te dromen.

La La Land

Er lagen heel wat hobbels op de weg om La La Land gemaakt te krijgen. Regisseur Damien Chazelle bedacht het idee voor de film toen hij nog studeerde, en zelfs voordat hij Whiplash maakte. Dat deed hij samen met klasgenoot Justin Hurwitz, die als componist aan Whiplash en La La Land meewerkte. Met het idee komen was makkelijk, maar het maken allesbehalve.

Chazelle wist wel twee producenten te vinden voor de film, maar kreeg toen maximaal 1 miljoen dollar als budget om mee te werken. Dat leidde tot problemen, want de studio stelde voor dat de hoofdpersoon van de film geen pianist, maar een rockster moest zijn. Het nummer aan het begin van de film moest geschrapt worden en het einde, dat nu bitterzoet is, moest veranderd. Het leidde ertoe dat Chazelle het project opgaf, en aan de slag ging met Whiplash.

Waar die film slechts 3 miljoen dollar kostte om te maken, werd deze laaiend enthousiast ontvangen. Zo erg zelfs, dat hij drie Oscars kreeg, waarmee de weg voor Chazelle open lag om La La Land alsnog te maken zoals hij het voor ogen had. Dat product draait vanaf donderdag in de bioscoop.

Eerste reacties

Op Rotten Tomatoes scoort La La Land enorm goed. Daar heeft de film gemiddeld een 8,7, gebaseerd op 188 recensies. Dat is beter dan Whiplash, dat op een 8,6 eindigde. De consensus: "La La Land ademt nieuw leven in een genre dat zijn glorietijden voorbij is, met zelfverzekerde regie, krachtig spel en een onweerstaanbare hoeveelheid hart."

Box office prestaties

Voor een indiefilm heeft La La Land een redelijk fors budget: 30 miljoen dollar. Dat betekent ook meteen dat de film veel moet doen aan de box office, om winstgevend te zijn. Toch is de start alvast goed: de film opende in 5 bioscopen in de Verenigde Staten (wat daar vaker gedaan wordt, mede om het publiek enthousiaster te krijgen voor een film) en verdiende gemiddeld 176.221 dollar per scherm. Dat is het hoogste gemiddelde van het jaar. In de week erop haalde de film iets minder dan 5 miljoen op, waarmee hij in elk geval een prima start maakte. Als je buiten de VS kijkt, staat La La Land al op 11,3 miljoen dollar. Daarmee is de totale verdienste na een week al 16,5 miljoen dollar en heeft het er alle schijn van dat de film het niet slecht zal doen.

Trivia

Actrice Emma Watson wees de rol van Mia af omdat ze druk was met Beauty and the Beast. Ryan Gosling wees juist de rol van Beast af omdat hij druk was met deze film. | De derde film waarin Gosling en Stone samen spelen, na Crazy, Stupid, Love (2011) en Gangster Squad (2013). | Voor de pre-productie speelde Randy Kerber alle pianostukken, maar Ryan Gosling leerde speciaal voor deze film pianospelen, zodat hij al zijn stukken zelf kon spelen.



NieuwsFilm

meest populair