Special: Alle aankomende 'Star Wars'-films

Special: Alle aankomende 'Star Wars'-films

Welke films mogen we verwachten de komende jaren?

In oktober 2012 kocht The Walt Disney Company Lucasfilm en alle daaraan verbonden franchises, waaronder ook Star Wars. Destijds liet de studio weten dat er in elk geval een nieuwe trilogie zou komen, met elke twee jaar een nieuw deel. Om de gaten te vullen en het enthousiasme voor de franchise in stand te houden, besloot Disney ook dat er spin-off films zouden moeten komen. In dit overzicht bespreken we de aankomende films.

De uitgesproken intentie van Disney is om van Star Wars een eeuwigdurende franchise te maken, met elk jaar een nieuwe film. De eerste daarvan was The Force Awakens, dat met een opbrengst van 2 miljard dollar een megahit is. Nu de eerste spin-off, Rogue One met een opbrengst van 1 miljard dollar ook een succes genoemd mag worden. De komende jaren zijn er alvast vier nieuwe films gepland, en de jaren daarna moeten er nog veel meer volgen.

Bekijk de afbeeldingRelease: 14 december 2017 | Regie: Rian Johnson | Cast: Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Mark Hamill | Script: Rian Johnson
De eerstvolgende film in de reeks wordt The Last Jedi, met een script van de hand van Rian Johnson, die eveneens mocht regisseren. Voor het eerst in de franchise vindt er geen tijdsprong plaats tussen films, maar wordt het verhaal direct na de gebeurtenissen in The Force Awakens opgepikt. Het sterrenstelsel verkeert dus in chaos, na het verdwijnen van de Republiek en de zware klap die de First Order werd toegebracht met de vernietiging van Starkiller Base.

Over het verhaal zijn nog vrijwel geen officiële details naar buiten gebracht, maar vermoedelijk begint de film als Rey (Ridley) in de leer gaat bij Luke (Hamill), om de wegen van de Force te leren. The Last Jedi draait natuurlijk om meer dan alleen de training van Rey om Jedi te worden. Er schijnt ook een verhaallijn te zijn die draait om ex-Stormtrooper Finn en Poe Dameron (Oscar Isaac), die samen een geheime missie ondernemen. Het is ook een film waarin wijlen actrice Carrie Fisher een laatste keer mag schitteren als Leia. Naar verluidt heeft ze een grotere rol dan in The Force Awakens en staat Leia centraal in het verhaal.

Officiële details zijn er helaas nauwelijks, maar we weten wel dat die er snel gaan komen. In de lente zouden de eerste beelden vrijgegeven worden. Dat zal dan vermoedelijk tegen het einde van de Star Wars Celebration zijn, die van 13 tot 17 april plaatsvindt.

Bekijk de afbeeldingRelease: 25 mei 2018 | Regie: Phil Lord, Chris Miller | Cast: Alden Ehrenreich, Donald Glover, Emilia Clarke | Script: Jon Kasdan, Lawrence Kasdan
Na Rogue One is er ook een Han Solo spin-off op komst. Naar verluidt is het de eerste in een trilogie, waarin acteur Alden Ehrenreich (die samen met 2.500 anderen auditie deed) de rol van Han Solo mag spelen. Hij wordt vergezeld door onder meer Donald Glover als Lando Calrissian en Woody Harrelson als zijn mentor.

Het script werd geschreven door Lawrence Kasdan - scenarist van onder meer Empire Strikes Back en The Force Awakens - en diens zoon Jon. Hun film speelt zich jaren voor de gebeurtenissen in A New Hope af en laat zien hoe Han Solo de dief, smokkelaar en onverlaat werd die we leerden kennen in de bar in Mos Eisley. Daarbij zien we onder meer hoe hij Chewbacca ontmoet en de Millennium Falcon weet te winnen van Lando.



Release: december 2019 | Regie: Colin Trevorrow | Cast: Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Mark Hamill | Script: Derek Connolly, Colin Trevorrow
Natuurlijk is er nog vrijwel niets bekend over Episode IX. In augustus 2015 werd aangekondigd dat Colin Trevorrow, die net groot succes had geboekt met Jurassic World, deze film mocht maken. Sindsdien werkt hij aan het scenario, onder meer met Rian Johnson, die een uitgebreide verhaalomschrijving zou hebben aangeleverd. Daarom verwachten we dat ook Episode VIII en IX netjes aan elkaar linken. Wellicht dat de negende film het verhaal van The Last Jedi ook direct oppikt.

In deze negende film leren we vermoedelijk meer over het oorsprongsverhaal van Rey, waarvan Trevorrow in het verleden aangaf dat 't een "diep en ongelofelijk bevredigend" verhaal is. Ook weten we zeker dat acteur Mark Hamill weer een verschijning maakt als Luke Skywalker, en kunnen we er vanuit gaan dat Poe Dameron en Finn, evenals slechterik Kylo Ren, weer te zien zijn.

Ook is bekend dat er oorspronkelijk ook een cruciale rol gepland was voor Leia, het personage van actrice Carrie Fisher, die onlangs overleed. Hoe Disney en Lucasfilm omgaan met haar overlijden is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat er geen CGI-versie van Fisher zal verschijnen, zoals in Rogue One met de in 1994 overleden Peter Cushing gebeurde. Moeilijk wordt het ook, want Fisher zou een grote rol spelen in deze film, dus daar zal omheen gewerkt moeten worden.




Release: 2020 | Regie: Nog onbekend | Cast: Nog onbekend | Script: Nog onbekend
Dan is er nog een laatste spin-off. Oorspronkelijk zou Josh Trank regisseren, maar hij kwam flink in opspraak toen bleek dat hij zich misdragen had op de set van Fantastic Four (2015). Het zou een film rond de oorsprong van Boba Fett worden, met script van Simon Kinberg. Die film komt er voorlopig niet, al wil Disney hem nog altijd gemaakt zien.

Van Bob Iger, CEO van Disney, weten we dat er een nieuwe film in ontwikkeling is. Er is een schrijver ingehuurd voor het project, al weten we niet wie. Het is ook niet zeker of men het Boba Fett concept gaat gebruiken. Een goede mogelijkheid is een spin-off rond Obi-Wan Kenobi. Niet alleen is daar veel vraag naar, ook weten we van acteur Ewan McGregor dat hij veel zin heeft in een nieuwe film rond Obi-Wan en de tijd die hij op Tatooine heeft doorgebracht.



De jaren daarna

Kathleen Kennedy vertelde dat Lucasfilm alle opties openhoudt voor de toekomst. De prestaties van Rogue One zouden beslissend zijn voor de franchise. De grote vraag is nu, of die miljard dollar van Rogue One voldoende was om voortaan alleen nog spin-offs te maken. Het lijkt ons van niet. Waarschijnlijk zullen Disney en Lucasfilm het verhaal van de First Order en de Rebellen voort blijven zetten.

NieuwsFilm

meest populair