Featured

Alles over 'Song to Song'

De nieuwe film van regisseur Terrence Malick, eveneens voorlopig de laatste die hij zonder vast script maakt.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Jim Pedd om 20:01 in Featured
Nadat hij jarenlang slechts zeer sporadisch films maakte, heeft regisseur Terrence Malick ineens de smaak te pakken. Donderdag gaat zijn vijfde film sinds 2011 in première, Song to Song. In deze special vertellen we je alles wat je over de film moet weten voordat je naar de bioscoop gaat. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

Song to Song

Regie: Terrence Malick | Cast: Ryan Gosling (BV), Michael Fassbender (Cook), Natalie Portman (Rhonda), Rooney Mara (Faye), Cate Blanchett (Amanda) e.a. | Scenario: Terrence Malick | Speelduur: 129 minuten | Genres: Drama, Muziek, Romantiek | Kijkwijzer: 12

De jonge, ambitieuze en onzekere Faye (Mara) legt het aan met muziekproducent Cook (Fassbender), in de hoop dat dat haar carrière ten goede zal komen. Als ze BV (Gosling) ontmoet, ontdekt ze wat de liefde kan zijn. Maar het lukt niet Cook los te laten. Op zijn beurt verleidt Cook een serveerster (Portman) die toegang krijgt tot en worstelt met zijn exorbitant rijke en losgeslagen wereld. De potentiële geliefden draaien om elkaar heen, maar worden vooral met zichzelf geconfronteerd. Zijn ze wie ze denken te zijn? Worden ze wat ze hopen te worden?

Acteurs die uit Malick-films gesneden zijn

Het gebeurt wel vaker met acteurs die op komen dagen voor Malick-films: uiteindelijk blijkt dat al hun scènes het eindproduct niet gehaald hebben. Vaak zijn het niet bepaald de minste namen. Als we kijken naar Song to Song, is bijvoorbeeld Christian Bale geheel uit de film gesneden. Hij zou een hoofdrol spelen, maar bleek slechts vier dagen nodig op de set. Vervolgens werd zijn personage geheel eruit gehaald, omdat die teveel overeenkomsten toonde met het personage van Ryan Gosling.

Maar we schreven het al: het gebeurt wel vaker, vooral door de manier van filmen van Malick. De afgelopen paar films maakte hij zonder duidelijk scenario, met slechts een vaag idee van wat voor verhaal hij wilde vertellen. De acteurs kunnen dan vrijelijk hun ding doen, maar het resultaat is dat lang niet alle scènes de film halen. Het overkwam de grootste namen in Hollywood.

Neem bijvoorbeeld acteur Mickey Rourke, die volgens hem zijn beste werk ooit leverde voor Malick-film The Thin Red Line (1998). Iets soortgelijks overkwam Adrien Brody bij diezelfde film, al was zijn personage er wel nog in te zien. De acteur speelde oorspronkelijk de hoofdpersoon, maar Malicks aandacht ging op de set meer uit naar Jim Caviezel, wiens personage uiteindelijk de hoofdpersoon werd.

Brody en Rourke zijn lang niet de enigen die zoiets overkwam. Zo werd ook Christopher Plummer grotendeels uit The New World (2005) gehaald. Hij speelde de rol van Captain Newport en zijn rol werd gedecimeerd in de uiteindelijke film. Volgens hem omdat Malick meer aandacht had voor het tonen van mooie shots van vogels. Ook bij latere films overkwam het veel acteurs: Jessica Chastain en Rachel Weisz werden bijvoorbeeld geheel uit To the Wonder (2012) gehaald en zelfs Sean Penn zag zijn rol in The Tree of Life (2011) drastisch verkleind worden.

Overigens hebben opvallend weinig acteurs grote moeite met het feit dat ze uit een Malick-film gesneden zijn. Het is voor velen een droom om met Malick samen te mogen werken en het risico daarvan is algemeen bekend.

Eerste reacties

De nieuwe Malick-film is niet heel positief ontvangen. Op RottenTomatoes heeft 'ie gemiddeld een 5,5 op 84 getelde recensies. De consensus: "visueel net zo mooi als hij narratief spartaans is. Terrence Malicks Song to Song bevat elementen van het recente werk van de regisseur-schrijver. De goede, maar ook de minder goede." Het algemene publiek lijkt iets positiever: op IMDb scoort de film gemiddeld een 6,7 na 1.004 stemmen.

Box office prestaties

Hoeveel Song to Song gekost heeft om te maken is niet bekend. Er zijn ook vrijwel geen box office voorspellingen te vinden. Wel is deze in de Verenigde Staten al een behoorlijke tijd te zien, waarbij de film in vier bioscopen tegelijk draaide. In de afgelopen weken werd daar ongeveer een half miljoen dollar verdiend.

Trivia

De laatste films die Malick maakte, werden gefilmd zonder compleet scenario. Er was telkens slechts een algemeen idee van wat men in beeld wilde brengen. Daarvan zal de regisseur voor zijn volgende film afwijken en weer gewoon een compleet script gebruiken. | Opgenomen in veertig dagen, verspreid over twee jaar tijd. | De vijfde keer dat Terrence Malick samenwerkt met cinematograaf Emmanuel Lubezki.1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NoahMeeuws

Avatar

Wooow, dit lijkt mij echt geweldig. Heerlijk.

nieuwslaatste nieuws

meest populair