Algemeen

Waarom Hollywoodfilms het zo slecht doen deze zomer

Misschien wordt het eens tijd voor iets echts origineels?

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Kaj van Zoelen om 17:42 in Algemeen
Filmreeksen die ooit garant stonden voor succes aan de (Amerikaanse) kassa, doen het dit jaar zeer slecht. Ooit succesvolle giganten als bijvoorbeeld Pirates of the Caribbean en Transformers kwamen dit jaar met alweer een vijfde deel in ongeveer tien jaar, en liepen beiden tegen obstakels als negatieve recensies en slechte reacties van het publiek op. En dus tegenvallende opbrengsten.

Ondertussen zijn de verwachtingen voor War of the Planet of the Apes niet bepaald hoog. Spider-Man: Homecoming is tot nu toe de enige echte hoogvlieger, maar dat is niet genoeg. Met geen enorme films meer op de planning in augustus lijkt het een zeer matige zomer voor Hollywood te gaan worden, qua opbrengsten (over de kwaliteit hebben we het niet eens).

Wat hebben al deze titels gemeen? Dat het vaak de zoveelste sequel is op een recente film, in korte tijd, die al jaren van te voren ingepland zijn omdat het belangrijkste voor de studio's niet de film was, maar de releasedatum. Die werd eerst vastgelegd, en dan moest daarna opeens nog maar de film gemaakt worden. Mensen beginnen dat toch een beetje zat te worden, en blijken niet zo te zitten wachten op alweer een avontuur van Jack Sparrow of Optimus Prime.

Niet dat pogingen tot nieuwe reeksen nu wel goed draaien. Zowel The Mummy als King Arthur: Legend of the Sword moesten een nieuwe franchise starten, maar flopten keihard na smadelijke reacties van publiek en pers. Beiden zijn remakes van oude films en/of herinterpretaties van bekende verhalen. Misschien wordt het eens tijd voor iets echts origineels? Waarschijnlijk zal Hollywood doorgaan op de huidige voet tot er een reeks échte flops elkaar opvolgt, een paar tegenvallers is niet genoeg.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Prince John

Avatar

Van al deze films keek ik ook alleen maar echt uit naar de

Dinomite

Avatar

Alles komt en gaat. Verwacht wel dat er binnen een paar jaar een omslag komt. Ik merk dat Zelfs mensen die zich lang niet zoveel met films bezig houden als ik beginnen te klagen dat films tegenwoordig kut zijn. Dat is toch wel een teken aan de wand.

chazillionair28

Avatar

Ik denk teveel blockbusters in een te korte periode. Het valt me op dat het tegenwoordig erg snel gaat waarbij we een aantal jaren van half jaar tot half jaar naar blockbuster konden toewerken. Ik heb films zoals the mummy, wonder woman, alien covenant, potc bewust geskipped omdat ik simpel weg er geen tijd voor kon vrij maken. Nou is dit nu uiteraard geen excuus voor het floppen van films maar ik denk dat wel veel mensen tegen dit obstakel kunnen lopen waardoor er minder publiek naar de bios gaat. nu is het bijna om de 3 dagen tot een week terwijl het eerder 1 of 2 keer per maand naar de bios was.

Spider-fan

Avatar

Misschien dat The Dark Tower het hierdoor beter kan gaan doen dan verwacht. Het is in ieder geval iets nieuws, maar het zal natuurlijk allereerst een goede film moeten zijn.

benjamin

Avatar

Omdat er gewoon te veel zijn op korte tijd (die dan ook nog eens haast allemaal véél geld moeten binnenhalen).

eltorro

Avatar

En ik maar denken dat Wonder Woman met het lagere budget en hogere opbrengst dan Spider-man ook een hoog vlieger was.

Robbepost

Avatar

Ik denk inderdaad dat er weinig verandert op de korte termijn. Als de opbrengsten echt (structureel) gaan tegvallen wellicht wel.
Originele films/verhalen juich ik toe! Het is momenteel niet bijster vernieuwend al die franchises met hun eigen (standaard) formules.
En als films als The Mummy ook al het standaard actie blockbuster patroon gaan volgen........ tja dan lijkt alles wel erg op elkaar :(

Decepticon

Avatar

Das onzin Kaj, de verwachtingen voor War for the Planet of the Apes zijn volgens mij wel hoog hoor, ik lees nergens dat dat anders zou zijn.
En Spider-Man: Comecoming is echt niet de enige echte hoogvlieger, je mist Wonder Woman en The Fate of the Furious, dat zijn ook een echte hoogvliegers.
En, zoals chaz28 al aangeeft wat nu gebeurd, het 'zomer blockbuster' seizoen begint nu al eerder. In april nl.
Met Logan, Kong: Skull Island en John Wick 2, begon 'het seizoen' al vroeg en goed!

Transformers en Pirates kan ik begrijpen, mensen zijn bepaalde formules zat, zoals Michael Bay's manier van Transformers maken.
Als je goede films maakt, komen mensen er echt wel op af, dat heeft Marvel wel bewezen.

Ik heb ook nooit begrepen hoe en uit welk onderzoek ze het idee hebben gehaald, dat mensen het vaakst in mei/juni naar de bioscoop gaan.
Je kunt rustig een goede film in februari of september uitbrengen. Als het er goed en interessant uitziet, dan gaan de mensen er wel naar toe. Dat hebben en aantal films als bv. Deadpool wel bewezen.

ntt

Avatar

Op de 1ste plaats niet alles hoeft een franchise te worden!!
Maar dat is mijn mening. Dat hele monster universe van Universal bv.
En als we het dan toch al over de Transformers moeten hebben, laat ook maar....! Je zult van goeie huize moeten komen om de mensen naar de bios te lokken. Dat lukt nu eenmaal niet met alleen sequels en prequels!!

horizon

Avatar

Transformers was goed
Pirates was goed

Teveel films is het antwoord.

Transformers had voorheen nooit concurrentie van het niveau van Wonder Woman (goede kritiek + goede ontvangst publiek).

The Dark Tower gaat niet lukken.
Valerian niet.

Marvel kopieert nog steeds de Bay formule van de eerste Transformers film (1 tm 3). Maar zetten het anders in de markt. Superhelden zijn populair.

horizon

Avatar

Oh ja.
Grote peilmoment wordt natuurlijk Star Wars deel VIII dit jaar.

wezel

Avatar

Waarom vergeten we met z'n allen Dunkirk? Ik verwacht niet de 1 miljard grens. Die film gaat het toch wel gewoon goed doen

horizon

Avatar

Denk je? Interstellar heeft minder opgebracht dan het 'oh zo verguisde' Pirates dead men tell no tales.

esteban

Avatar

Waarom de films slecht scoren?
1 - Er is geen blockbuster-seizoen meer. De grote titels komen nu al eind februari en er komt geen einde aan tot eind december.
2 - Overaanbod. Alléén maar blockbusters, het hele jaar door? Aan het huidige tempo? Dat is niet bij te houden. Uiteindelijk gaan ook scorende merken inboeten.
3 - Sequels, remakes, reboots, spin-offs ... We worden er méér dan ooit mee dood geslagen. Dat kan om meerdere uiteenlopende redenen gewoon niet blijven duren. Dit zal zich langzaam maar zeker wreken.

MovieWanker

Avatar

'Wat hebben al deze titels gemeen?"
Dat het bagger van de bovenste plank is! Zou het daar misschien niet aan kunnen liggen Hollywood???

nooffencetaken

Avatar

Ben Transformers, Pirates en Marvel moe.

Kijk nu vooral uit naar: War of the planet of the apes, Dunkirk, Atomic Blond, Kingsmen 2 en Blade Runner.

Goku32

Avatar

Mensen zitten wel te wachten op zulke films. Maar dan moeten het wel goeie sequels zijn en niet deze poep shit wat we krijgen. En dat spiderman het wel goed doet is niet zo moeilijk om te snappen want het is een Marvel film en comic film dus dan is het wel logisch dat tegenwoordig superhero movie.s het zo goed doen in de bioscoop. Maar Hollywood moet een keertje orginelen films gaan maken en stoppen met 100 Transformers films te maken en dat soort bull shit. Anders word het helemaal niks

eamel.net

Avatar

Creatieve armoede en alleen maar oog voor woekerwinsten. Dat zijn de enige redenen. Mensen zijn het moe; de superhelden, de CGI en het totale gebrek aan originele film scripts. En zo niet, dan ik in ieder geval wel.

Goku32

Avatar

EaMel. Net
Mensen zijn niet superhelden moe dat heeft wonder woman en spiderman wel weer bewezen deze tijd. Ik ben al die kut films moe waar 100 delen van worden gemaakt en allemaal steeds slechter worden. Maak eens iets nieuws inplaats van alles te remaken. Of een Transformers film en daarna weer 100 andere kut films van maken. Daar worden mensen moe van. Die superhelden films blijven het goed doen want de jongeren van nu en de ouderen onder ons van de 80 90 willen hun helden zien op het grote doeK. Dus die blijven zoiezo geld in het laadje brengen maakt niet uit welke held het is we gaan er toch wel heen

Kaasgaaf

Avatar

Films maken is lopendebandwerk geworden en dat wordt uiteindelijk altijd saai. Terug naar de ambacht, een film is klaar als hij klaar is en zorg voor degelijke inhoud. Dan maar wat minder blockbusters en betere films. B.v. Independenceday 2, eindelijk een vervolg! Huh? Rammelend verhaal en aan het einde een schaamteloze opzet voor een bij voorbaat zwak vervolg (Oblivion meets Wall-E?) ... Kom op Hollywood!

Voor mij lijkt alleen Marvel het redelijk in balans en begrepen te hebben, niet voor niets dat na Infinitywars 2 alles anders wordt: time for something fresh!