Alles over de nieuwste Pixar-film: 'Coco'

Alles over de nieuwste Pixar-film: 'Coco'

Eindelijk weer een originele film van de studio, en wat voor een!

Eindelijk is er weer een originele Pixar-film. Geen vervolg, geen spin-off of prequel dus, maar een heel nieuw verhaal, waar we de studio zo om zijn gaan waarderen. Vanaf 29 november draait Coco in de bioscoop. Vandaag alles wat je moet weten over deze film. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

CocoBekijk de afbeelding

Regie: Lee Unkrich, Adrian Molina | Cast: Anthony Gonzalez (Miguel), Gael García Bernal (Héctor), Benjamin Bratt (Ernesto de la Cruz), Alanna Ubach (Mamá Imelda), Renee Victor (Abuelita) e.a. | Scenario: Adrian Molina, Matthew Aldrich | Speelduur: 109 minuten | Genres: Animatie, Avontuur, Komedie | Kijkwijzer: 6

Miguel droomt ervan om een succesvol muzikant te worden. Ondanks dat muziek al generaties lang uit zijn familie wordt verbannen, is het Miguel's grootste droom om net zo groot te worden als zijn idool, Ernesto de la Cruz. Wanhopig om zijn talent te bewijzen, belandt Miguel op mysterieuze wijze in een prachtige en kleurrijke wereld. Onderweg ontmoet hij de charmante oplichter Hector en samen gaan ze op een buitengewone reis om het echte verhaal achter Miguel's familiegeschiedenis te ontdekken.

Originele Pixar-films

De kritiek groeit de afgelopen jaren: Pixar maakt te weinig nieuw materiaal. In plaats daarvan brengt de studio vervolgen en prequels uit, terwijl er ook gewerkt zou kunnen worden aan de originele verhalen waar we de studio van kennen. Die kritiek neemt men ter harte, want na twee 'franchise'-films (in de vorm van Finding Dory en Cars 3), brengt de animatiestudio nu een origineel verhaal, Coco.

Met de release van deze film, betreedt Pixar een aantal jaren vol vervolgen. In 2018 en 2019 draaien Incredibles 2 en Toy Story 4 in de bioscoop van Pixar, beide vervolgfilms. Pas in 2020 schijnt een originele film uit te komen, die zich zou afspelen in een stedelijke omgeving. Voorlopig is het plan bij Pixar om afwisselend originele en franchisefilms uit te brengen.

Eerste reacties

De ontvangst van de nieuwe Pixar-film is uiterst goed. Gemiddeld geven critici de film een 8,1 en op RottenTomatoes is de film met 96 procent positieve recensies Certified Fresh. Vooral de rijke visuele omgevingen, en het knap uitgedachte verhaal worden geprezen. Daarnaast is het een indrukwekkende "manier om te kijken naar vraagstukken rond cultuur, familie, het leven en de dood."

Box office prestaties

Hoeveel het budget van Coco was, weten we niet, maar goedkoop zal de film - gezien de productie van zes jaar - niet zijn geweest. Hoe dan ook, lijken de box office prestaties niet mals. De film opende in de Verenigde Staten met 49 miljoen dollar en staat ondertussen op 71 miljoen dollar. Verder is de film in de rest van de wereld tot nu toe goed voor een verdienste van 82 miljoen dollar. Daarmee staat het totaal, na nog geen week, op 153 miljoen dollar en lijkt Pixar weer een succes in handen te hebben.

Trivia

In Brazilië is de titel Viva. Dat komt omdat Coco verward kan worden met het Portugese woord cocô, wat zich laat vertalen als shit. | De productie begon in 2011. Daarmee is het de Pixar-film met het langste productieschema. | De negentiende animatiefilm van Pixar.



NieuwsFilm

meest populair