De 10 beste oorlogsfilms

De 10 beste oorlogsfilms

Van Saving Private Ryan tot Hacksaw Ridge.

De POLL van verleden week keek naar 25 grote oorlogsfilms. Een moeilijke opgave voor velen, maar na ruim 2.100 stemmen is duidelijk dat regisseur Steven Spielberg de beste oorlogsfilms ooit heeft opgeleverd, volgens de stemmende FilmTotaal-bezoekers. Check hieronder de Top 10!

1. Saving Private Ryan (1998) 29%
Deze oorlogsfilm van Steven Spielberg won vijf Oscars (waaronder Beste regie) en wordt gezien als een van de beste films ooit gemaakt. Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.


2. Schindler's List (1993) 9%
Ook deze film is van Steven Spielberg en won maar liefst zeven Oscars, ook voor Beste film. In het stevige drama ontmoeten we Oskar Schindler (Liam Neeson), een ijdele en hebberige Duitse zakenman die tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.


3. Apocalypse Now (1979) 9%
In 1980 won deze veel besproken oorlogsfilm van Francis Ford Coppola bekroond met twee Oscars. In de film speelt zich af ten tijde van de Vietnamoorlog. Captain Willard (Martin Sheen) wordt de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz (Marlon Brando) te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.


4. Full Metal Jacket (1987) 6%
Slechts goed voor één Oscarnominatie zoomt deze oorlogsfilm van Stanley Kubrick in op een groep militairen die door Sgt. Hartman (R. Lee Ermey) op onmenselijke wijze klaargestoomd wordt voor de Vietnam oorlog. Daarna zien we hoe één van deze militairen, Joker (Matthew Modine), de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.


5. Platoon (1986) 6%
Oliver Stone wist met zijn oorlogsfilm vier Oscars te winnen, onder meer voor Beste film, en laat met Platoon het leven zien van een peloton Amerikaanse soldaten tijdens het vechten in de jungles van Vietnam, door de ogen van een jonge militair. Twee sergeants botsen wanneer één van hen meedoet aan een bloedbad onder Vietnamese dorpelingen.


6. Black Hawk Down (2011) 5%
Deze oorlogsfilm van Ridley Scott won twee Oscars in de technische hoek en kijkt naar de situatie in oktober 1993 wanneer 123 Amerikaanse elite soldaten worden gedropt in Somalië om de rechterhand van een lokale krijgsheer te vangen. Ze vinden zichzelf al snel in een veldslag met de zwaarbewapende Somaliërs.


7. The Longest Day (1962) 5%
Deze met twee Oscars bekroonde klassieker van onder meer Ken Annakin en Andrew Marton start als het 19 mei 1944 is en men is bezig met de voorbereiding voor D-Day. De Engelsen trainen hard voor het begin van de bevrijding. Uit allerlei landen sluiten soldaten zich aan bij de Engelsen om op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië te landen.


8. Der Untergang (2004) 4%
Deze voor een Oscar genomineerde Duitse oorlogsfilm van regisseur Oliver Hirschbiegel brengt Adolf Hitler (Bruno Ganz) de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun (Juliane Köhler) en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.


9. Dunkirk (2017) 4%
Deze zeer recente topper van Christopher Nolan is voor 8 Oscars genomineerd en zoomt in op het verhaal van de evacuatie van geallieerde troepen uit Duinkerken in 1940. Tijdens de Slag om Frankrijk werden Belgische, Britse en Franse soldaten door het Duitse leger vastgehouden op het strand en in de haven.


10. Hacksaw Ridge (2016) 4%
Deze redelijk recente oorlogsfilm van Mel Gibson kreeg twee Oscars en vertelt het waargebeurde verhaal over Desmond T. Doss (Andrew Garfield). Desmond was een Amerikaanse legerdokter die zich op het slagveld van 1942 bevond, maar weigerde om te moorden en wapens te dragen. Tijdens de slag om Okinawa wist hij 75 mannen te redden, gewonden te evacueren en werd hij een oorlogsheld die risico's nam om de levens van zijn kameraden te redden.



NieuwsFilm

meest populair