De grootste verrassingen van de Oscars 2018

De grootste verrassingen van de Oscars 2018

Welke films zijn compleet genegeerd?

Afgelopen nacht werden voor de negentigste keer de Oscars uitgereikt en waren er eigenlijk niet eens zo heel veel verrassingen. Zoals verwacht nam Guillermo del Toro de meeste beeldjes naar huis in deze vrij saaie uitreiking. Toch waren er een paar verrassingen en die zetten we voor je op een rij.

" Lees hier onze liveblog van de uitreiking
" En bekijk hier het overzicht met de winnaars

Lady Bird en Mudbound
Dit zijn twee films die helaas compleet genegeerd zijn. Lady Bird van Greta Gerwig werd maar liefst vijfmaal genomineerd, waaronder voor de beste film, twee nominaties voor Gerwig en twee voor acteurs Saoirse Ronan en Laurie Metcalf. Helaas mocht het niet zo zijn. En ook Mudbound, de prachtige film van Dee Rees, wist geen van de vier nominaties te verzilveren.

Martin McDonagh
De Ierse schrijver en regisseur was genomineerd in een aantal categorieën, maar gek genoeg niet in die voor de beste regie. Alleen dat al vonden we erg teleurstellend, want zijn film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri had dat wel verdiend. Maar goed, dat mocht niet zo zijn, al kreeg McDonagh wel een nominatie in de categorie beste scenario. Uiteindelijk ging die prijs naar Jordan Peele met Get Out en ging de felbegeerde Oscar voor de beste film naar The Shape of Water. Twee prijzen kreeg Billboards wel: die voor de beste acteurs, voor Frances McDormand en Sam Rockwell.

The Post en Steven Spielberg
Het had erop geleken dat Spielberg gewoon een beeldje aan zijn toch al flink gevulde kast zou kunnen toevoegen. Ook dat mocht niet zo zijn.

Roger Deakins met Blade Runner 2049
Wat zal Deakins opgelucht zijn. Nadat hij maar liefst veertien keer genomineerd was en nooit iets won, mocht hij na deze show eindelijk een beeldje mee naar huis nemen. Dat voor de cinematografie van Blade Runner 2049.

Netflix met Icarus
Voor het eerst heeft Netflix een Oscar weten te winnen. Dat met de documentaire Icarus, waarmee de streamer handig inspeelde op de aankomende Olympische Winterspelen. Deze docu draaide om doping binnen de sport.

War for the Planet of the Apes
Ook een grote verrassing: War for the Planet of the Apes leek gegarandeerd een prijs voor de visuele effecten te krijgen. De extreem realistische soortgenoten van Caesar zouden daar toch wel garant voor staan toch? Maar niet dus. De prijs ging in plaats daarvan naar Blade Runner 2049.

NieuwsFilm

meest populair