Algemeen

De grootste verrassingen van de Oscars 2018

Welke films zijn compleet genegeerd?

door Jim Pedd om 13:21 in Algemeen
Afgelopen nacht werden voor de negentigste keer de Oscars uitgereikt en waren er eigenlijk niet eens zo heel veel verrassingen. Zoals verwacht nam Guillermo del Toro de meeste beeldjes naar huis in deze vrij saaie uitreiking. Toch waren er een paar verrassingen en die zetten we voor je op een rij.

" Lees hier onze liveblog van de uitreiking
" En bekijk hier het overzicht met de winnaars

Lady Bird en Mudbound
Dit zijn twee films die helaas compleet genegeerd zijn. Lady Bird van Greta Gerwig werd maar liefst vijfmaal genomineerd, waaronder voor de beste film, twee nominaties voor Gerwig en twee voor acteurs Saoirse Ronan en Laurie Metcalf. Helaas mocht het niet zo zijn. En ook Mudbound, de prachtige film van Dee Rees, wist geen van de vier nominaties te verzilveren.

Martin McDonagh
De Ierse schrijver en regisseur was genomineerd in een aantal categorieën, maar gek genoeg niet in die voor de beste regie. Alleen dat al vonden we erg teleurstellend, want zijn film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri had dat wel verdiend. Maar goed, dat mocht niet zo zijn, al kreeg McDonagh wel een nominatie in de categorie beste scenario. Uiteindelijk ging die prijs naar Jordan Peele met Get Out en ging de felbegeerde Oscar voor de beste film naar The Shape of Water. Twee prijzen kreeg Billboards wel: die voor de beste acteurs, voor Frances McDormand en Sam Rockwell.

The Post en Steven Spielberg
Het had erop geleken dat Spielberg gewoon een beeldje aan zijn toch al flink gevulde kast zou kunnen toevoegen. Ook dat mocht niet zo zijn.

Roger Deakins met Blade Runner 2049
Wat zal Deakins opgelucht zijn. Nadat hij maar liefst veertien keer genomineerd was en nooit iets won, mocht hij na deze show eindelijk een beeldje mee naar huis nemen. Dat voor de cinematografie van Blade Runner 2049.

Netflix met Icarus
Voor het eerst heeft Netflix een Oscar weten te winnen. Dat met de documentaire Icarus, waarmee de streamer handig inspeelde op de aankomende Olympische Winterspelen. Deze docu draaide om doping binnen de sport.

War for the Planet of the Apes
Ook een grote verrassing: War for the Planet of the Apes leek gegarandeerd een prijs voor de visuele effecten te krijgen. De extreem realistische soortgenoten van Caesar zouden daar toch wel garant voor staan toch? Maar niet dus. De prijs ging in plaats daarvan naar Blade Runner 2049.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Ik heb het al in een ander topic gezegd, maar ik had eerlijk gezegd wat gedacht dat This Is Me de meeste kans maakte op de Oscar voor beste song. De overige zaken die hier aangehaald worden vond ik eerlijk gezegd niet zo gigantisch verrassend.

dakai-world

Avatar

Dat The Post geen Oscar heeft gewonnen, vind ik meer dan terecht. Alle andere films die ik ook heb gezien én genomineerd waren voor een beeldje, waren veruit superieur vergeleken met The Post.

Alle respect en lof voor meneer Spielberg, hij heeft een aantal klassiekers geleverd, maar The Post was toch wel een uitglijder voor zijn doen. De film was zó recht-toe-recht-aan... De film zat niet vol met clichés (want clichés kunnen uitstekend werken), maar de film zelf was een cliché. Om maar te zwijgen over de laatste monoloog over de freedom of press... Het was alsof je een film aan het kijken was en ze met die monoloog even vertelde waar ik de afgelopen anderhalf uur naar had gekeken. Het zat er wel héél dik op. Veel te dik. De 'Fuck-Yeah-America'-gehalte was zo hoog, dat zelf Trump zou hebben gezegd, laten we maar ietsjes minder Amerika doen in jouw filmpje, meneer Spielberg.

Ja, er werd voldoende geacteerd en ja, de film stak goed in elkaar, maar de film als geheel viel gewoon tegen. Het verhaal was té voorspelbaar, Nixon werd zodanig in beeld gebracht dat de gemiddelde bioscoop bezoeker zou denken dat ze naar Trump keken (ja, de film werd gemaakt om Trump te bashen, als je dat al niet duidelijk was geworden) en de film nam zichzelf zó serieus...

Je zou het bijna vergeten, maar alle lof aan de films die wel hebben gewonnen (voor tot zover ik ze gezien heb). Three Billboards was een meer dan prima film, dat was een film dat meer deed dan dat je zou mogen verwachten. Darkest Hour was fantastisch neergezet door Gary.

Marklar

Avatar

dat Lady Bird niks gewonnen heeft vind ik terecht, film was niet slecht maar echt goed? Nee op geen enkel vlak vond ik. Vrij saai zelfs.

Mudbound daarentegen vond ik wel een topper, maar die zal wel niks gekregen hebben omdat ie direct op Netflix verscheen.

Ed Crane

Avatar

@benjamin:
Hoezo is dat hier ineens verdacht?

Master Of Films

Avatar

dakai-world "Het verhaal was té voorspelbaar,"
Tja het was gebaseerd op The Pentagon Papers, dus sowieso al voorspelbaar :P

dakai-world

Avatar

@MoF, Argo was - desondanks ik het einde wist - toch kei spannend om te zien :o

Tycho Nestoris

Avatar

Mudbound, een prachtige film...? Sorry hoor, maar die film was zwaar middelmatig en ik begrijp überhaupt niet waarom ie genomineerd was.

Ang3l

Avatar

Veel te veel lof voor Shape of Water, dat prima scoort op alle vlakken (regie, cinematografie, acteerwerk etc) maar wat voor mij verder toch een niet meer dan standaard verhaal was. Beste film? Serieus?

Civilian Supreme

Avatar

Geen Black Panther?!! Of is die voor volgend jaar?

Billboards en shape of water zijn zwaar overrated, waren allebei niet bijzonder, alleen had shape of water nog een afgerond verhaal, billboards wordt goed in geacteerd maar wat een verspilling van mijn tijd, een trage film is prima maar bij het einde dacht ik: 'was dit het?!!!' Waardeloos.

Master Of Films

Avatar

benjamin "Ik heb het al in een ander topic gezegd, maar ik had eerlijk gezegd wat gedacht dat This Is Me de meeste kans maakte op de Oscar voor beste song. "
Maar vond je Remember Me de betere keuze. Persoonlijk vond ik van wel (vanwege de achterliggende gedachte hoe dit liedje een goeie verborgen boodschap heeft).

Civilian Supreme "Geen Black Panther?!! Of is die voor volgend jaar?"
Serieus?

ThomasOMalley

Avatar

Ik zie toch weinig alternatieven in de reacties hier. Velen zijn bereid de kwaliteit van The Shape of Water of Three Billboards in twijfel te trekken, wat mag natuurlijk, maar ik ben wel benieuwd welke films er dan wél genomineerd hadden moeten worden.

Ik zou zelf zeggen dat BR 2049 meer nominaties had moeten krijgen en Lady Bird was niet zo goed, maar verder is het gros wel terecht (genomineerd).

Master Of Films

Avatar

Kiezen tussen The Shape of Water of Three Billboards is voor mij heel duidelijk. Three Billboards als beste film. Vele malen beter!!!

Ik vond The Shape of Water alleen sterk in het 1e uur, laat ik het zo zeggen t/m de ontsnapping. Het is maar dat Shannon nog in het 2e uur de film een beetje in leven kon houden, anders had ik in slaap gevallen.

Geef mij maar Crimson Peak, El laberinto del fauno & Hellboy films anytime.

NieuwsFilm