Events & Festivals

Captain America: The First Avenger - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Alles over de verbindingen, cameo's en andere belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Avengers: Infinity War gaat.

door Jim Pedd om 20:36 in Events & Festivals
Nog maar even en dan draait Avengers: Infinity War in de bioscoop. In de aanloop naar die film kijken we terug naar het succesverhaal van Marvel Studios. In tien jaar tijd maakte men twintig films, elk met zo zijn eigen connecties met voorgaande films in de franchise en hints naar de toekomst. Die leggen we bloot in deze nieuwe artikelenreeks.

» Surf naar deze pagina voor al onze overzichten!


Captain America: The First Avengers (2011)
Regie: Joe Johnston | Cast: Chris Evans (Steve Rogers / Captain America), Hugo Weaving (Johann Schmidt / Red Skull), Hayley Atwell (Peggy Carter), Sebastian Stan (James Buchanan 'Bucky' Barnes) e.a.
Budget: 140 miljoen dollar | Box office: 370,5 miljoen dollar
Alweer de laatste MCU-film voor The Avengers. Deze film introduceerde een aantal belangrijke elementen, waarvan de Tesseract de belangrijkste is. Verder was het een mooie genrefilm, die zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelde en daarmee heel anders overkwam dan de vier eerdere films die verschenen.

Het plot

Capain America: The First Avenger speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. De jonge Steve Rogers is veel te dun en te slap om soldaat te worden, maar heeft wel de innerlijke kracht voor dat werk. En dus doet hij mee aan een wetenschappelijk experiment van Howard Stark. Daardoor verandert hij in een supersoldaat. Door een aanslag raken alle andere supersoldaat-serums verloren en is Steve eigenlijk te kostbaar om hem naar het front te sturen. Als gevolg daarvan moet hij een rondje maken langs verschillende Amerikaanse steden en basissen als Captain America, een icoon dat geld moet ophalen en het leger moed in moet praten. Uiteindelijk weet Steve toch een missie te ondernemen, waarbij het tegenhouden van de kwaadaardige organisatie Hydra (onder leiding van de misvormde Red Skull) centraal staat. Tijdens een van die missies verliest hij zijn dierbare vriend Buck. Ook komt Steve er aan het einde van de film achter dat de Red Skull een aanslag wil plegen op de Verenigde Staten. Om dat te voorkomen, kaapt Steve het vliegtuig waar die aanslag mee gepleegd moet worden en laat het neerstorten in de arctische oceaan.

Links met andere films

Er zijn een boel koppelingen met andere films. De belangrijkste is die met The Avengers, want daarin is de Tesseract een echte macguffin. Het is een van de zes Infinity Stones, die sporadisch voorkomen in de MCU-films en dit is de eerste keer dat zoiets te zien was. Verder zien we een jonge Howard Stark, de pa van Tony Stark en is er een rol voor Peggy Carter, de grote liefde van Steve.

After credits

In de after credits scène wordt Steve in het heden wakker. Hij heeft zeventig jaar in het ijs vastgezeten en krijgt van Nick Fury te horen dat zijn hulp nodig is bij het Avengers-initiatief. In feite was dit overigens geen nieuwe scène, maar een verkapte trailer voor The Avengers.

Cameo van Stan Lee

Stan Lee is in deze film heel kort te zien als een oudere generaal.| The Incredible Hulk (2008) | Iron Man 2 (2010) | Thor (2011)


10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

chefry1983

Avatar

Ik vind cap1 een prima film om te kijke . Hij word goed neergezet en je snapt zijn reden waarom hij wil meevechten.
Steve rogers word per film beter neergezet en daarom vind ik het jammer dat evans er mee stopt

Ereptile

Avatar

Captain America 1 was een goede introductie van het personage. Chris Evans vind ik perfect gecast hiervoor en hij heeft zijn Human Torch tijd hiermee achter zich gelaten.

De Captain America trilogie is 1 van de weinige trilogieën waarbij de eerste film redelijk goed is, maar met de vervolgen steeds beter wordt. The Winter Soldier bracht een heel andere stijl naar de Captain America films, waardoor ik het personage meer ben gaan waarderen!

Andere links:
- De Tesseract wordt genoemd als "the jewel of Odin's treasure room".
- Vibranium, dat oorspronkelijk uit Wakanda komt is gebruikt voor het schild van Captain America.
- Het supersoldier serum wordt later gebruikt voor the Abomination (was al benoemd bij TIH).

Frietgezicht

Avatar

Wat humor, wat actie, zit wel goed in elkaar maar niet bijzonder.
Eens met reptieltje,films daarna waren beter.

Artificialis

Avatar

Na The Avengers en Iron Man waarschijnlijk mijn meest favoriete Marvel film van Phase One. Misschien heb ik gewoon een zwak voor de historische oorlogssetting. Dat is iets wat ik in Wonder Woman ook heb gewaardeerd. Het blijft tragisch dat Steve Rogers aan het eind van de film de wereld waar hij vandaan kwam is kwijtgeraakt.

Colruiter

Avatar

Dit was een heel degelijke introduktiefilm met een schitterende cast. Het verbaast me wel om te zien dat deze film slechts 370 miljoen heeft binnengehaald. Op een budget van 150 miljoen kan dit geen financieel succes geweest zijn.

Mav Damian

Avatar

Hier zaten ook wel belachelijk momenten in waar niemand het over heeft. Ook 1 van de minste in de MCU reeks.

Master Of Films

Avatar

Ereptile "Chris Evans vind ik perfect gecast hiervoor en hij heeft zijn Human Torch tijd hiermee achter zich gelaten"
Dat deed Michael B. Jordan dus ook. Smiley face

Artificialis

Avatar

Captain America's populariteit is pas na The Avengers toegenomen. Het is een leuke film om nu terug te kijken, als je bedenkt wat er uiteindelijk van Steve Rogers, Bucky Barnes, Howard Stark, HYDRA en de Tesseract terecht is gekomen.

Solid

Avatar

Ik vond de eerste captain America zwaar ondermaats... Echt een slechte film en die actie scènes waren al niet veel beter. De 2de film was dag en nacht verschil op elk vlak, 100 x beter...

Ed Crane

Avatar

Erg halfbakken film. Uitgangspunt, worldbuilding hoofdpersonage en vooral ook de schurk bieden genoeg voor het creëren van een prima (pulp)film maar zoals kenmerkend zal zijn voor een groot de van de MCU wordt een film afgeleverd van duidelijk onder de potentie die er is. Slechte actie ook.

Saai.

NieuwsFilm

meest populair