'Terminator Salvation' beste Terminator-flop

'Terminator Salvation' beste Terminator-flop

De drie films die de franchise afmaakten.

Verleden week keken we met de wekelijkse FilmTotaal POLL naar de drie Terminator-films verschenen na de $102 miljoen kostende franchise-hit Terminator 2: Judgment Day (93% op Rotten Tomatoes) uit 1991, goed voor $520,9 miljoen wereldwijd. Geen van de opvolgers wist te overtuigen en eindigde daarmee de ambities die er op dat moment waren met de franchise. Hieronder de drie films op een rij.

1. Terminator Salvation 45%
Bekijk de afbeeldingDit was de eerste (PG-13) film na Terminator 3 uit 2003. Het was een reboot, zonder betrokkenheid van James Cameron. Met namen als Christian Bale, Sam Worthington, Helena Bonham Carter, Bryce Dallas Howard en Anton Yelchin wist regisseur McG de gewenste nieuwe trilogie niet te lanceren. Het bleef bij het post-apocalyptische Salvation. De ontvangst was erg zwak (33% op Rotten Tomatoes) en wereldwijd werd er een te magere $371,4 miljoen opgehaald bij een flink budget, van $200 miljoen. Lees de FilmTotaal recensie van 3,5 ster.



2. Terminator 3: Rise of the Machines 35%
Bekijk de afbeeldingOp een tweede plaats staat Rise of the Machines. Jonathan Mostows $200 miljoen kostende vervolg op Judgement Day was de eerste film zonder Cameron en actrice Linda Hamilton en introduceerde na de T-1000 uit Terminator 2 weer een nieuw type terminator, namelijk de T-X van actrice Kristanna Loken. John Conner werd gespeeld door Nick Stahl en werd beschermd door de iets geavanceerderde T-850 van Schwarzenegger. Na het succes van T2 bleek het R-rated T3 een minder succes. De ontvangst was overigens goed (70% op Rotten Tomatoes) en de opbrengst met $433,4 miljoen duidelijk minder dan die van de goedkopere voorganger. Lees de FilmTotaal recensie van 3,5 ster.



3. Terminator Genisys 19%
Bekijk de afbeeldingEen paar jaar geleden verscheen met Genisys - opnieuw PG-13 - de meest recente poging om een nieuwe trilogie te starten. Met rollen voor Jason Clarke (John Connor), Emilia Clarke (Sarah Conner), Jai Courtney en J.K. Simmons en Schwarzenegger als de T-800, lukte het Alan Taylor niet om er een succes van te maken. Er werden meerdere T-modellen geïntroduceerd, met de T-1000 van Lee Byung-hun, de T-3000 van Jason Clarke en de T-5000 van Matt Smith. De critici (26% op Rotten Tomatoes) en de fans brandden de film af en de voor 2017 en 2018 geplande vervolgen verdwenen al snel van de kalender. Met $440,6 miljoen bleek de wereldwijde opbrengst overigens nog best aardig voor de $155 miljoen kostende film. Lees de FilmTotaal recensie van 2 sterren.



NieuwsFilm

meest populair