Recensie

Terminator Salvation (2009)

Bij lange na niet zo goed als de eerste twee Terminator-films, maar op zichzelf is de nieuwste Terminator ondanks enkele gebreken best een goede actiefilm.

door Kaj van Zoelen om 12:40 in RECENSIES
Terminator Salvation poster
Regie: McG | Cast: Christian Bale (John Connor), Sam Worthington (Marcus Wright), Moon Bloodgood (Blair Williams), Anton Yelchin (Kyle Reese) e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2009

Op zichzelf is Terminator Salvation, hoewel niet zonder gebreken, best een goede actiefilm. De vraag is echter of je de film kunt loskoppelen van zijn erfgoed. The Terminator en Terminator 2: Judgment Day (beide van James Cameron) zijn inmiddels sciencefiction-actieklassiekers die tot de hoogtepunten van beide genres worden gerekend. Terminator 3: Rise of the Machines (niet van James Cameron) viel in vergelijking met zijn voorgangers enorm tegen, ondanks een aantal goede scènes. De vierde Terminator is een heel ander soort film. Niet meer één lange achtervolging, wat de eerste drie films in meer of mindere mate toch waren, en geen Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol meer.

Schwarzenegger was het boegbeeld van de serie, maar toch is het niet zozeer Arnie, maar Linda Hamilton die een beetje gemist wordt. Een sterke vrouw zoals Sarah Connor ontbreekt dit keer. Voor het eerst in de reeks draait het verhaal bijna alleen maar om mannen en zijn de vrouwen die een rol van betekenis spelen toch een stuk magerder uitgewerkt. Zo voegt het personage van Moon Bloodgood weinig toe, en is ze vooral functioneel voor de plot. Ondanks de poging om een sterke vrouw neer te zetten in de stijl van Sarah Connor, dient ze vooral om de mannelijke hoofdrolspelers bij elkaar te krijgen. Bovendien draagt haar acteerwerk maar weinig bij.

In Terminator Salvation is de oorlog tussen mens en machine, zoals voorspeld in de voorgaande films, in volle gang, maar de geprofeteerde leider van de mensheid John Connor is nog niet eens de leider van het menselijke verzet tegen de machines die de wereld met de grond gelijk maakten en nu de laatste resten mens volledig willen uitroeien. Het tijdreizen zal pas in de toekomst worden uitgevonden en het is dus nog niet mogelijk voor de machines om hun terminators terug in de tijd te sturen om achtereenvolgens John Connors moeder Sarah (The Terminator), John op twaalfjarige leeftijd (Terminator 2) en John als volwassene (Terminator 3) te vermoorden. Sterker nog, het Cyberdine Systems Model 101 T-800 (Arnold voor niet-ingewijden) is nog niet eens uitgevonden.

John, gespeeld door Christian Bale die hem meer persoonlijkheid geeft dan waarschijnlijk in het script stond, moet net als in de eerdere films het podium delen. Ditmaal eist de mysterieuze Marcus (een prima rol van de nog onbekende Worthington) een groot deel van de film voor zich op. Nog lang voordat de machines in actie komen en de mensheid proberen te vernietigen, wordt hij ter dood veroordeeld en zien we hem sterven. Jaren later wordt hij wakker in een postapocalyptische wereld, zonder dat hij weet hoe het kan dat hij nog leeft of wat hij is. Hij ontmoet een tiener met de naam Kyle Reese en samen vluchten ze voor de robots (model T-600) op zoek naar het verzetsleger.

Dit resulteert in een spectaculaire achtervolgingsscène met een truck, want dat hoort in een Terminator-film. Minstens zo enerverend is het laatste half uur, dat eigenlijk één lange climax van actie en spanning is en zich uiteraard weer gedeeltelijk afspeelt in een fabriek. De effecten zijn van een hoog niveau en het camerawerk en de montage zijn prettig overzichtelijk, iets wat je in de moderne actiefilm helaas steeds minder vaak ziet. De esthetiek heeft meer weg van de hedendaagse oorlogsfilm. Niet ontoepasselijk gezien het onderwerp.

De bekende citaten komen ondertussen weer voorbij om de fans een plezier te doen - vooral “I’ll be back” is een leuke knipoog, gelet op wie dat dit keer zegt. De mythologie van de filmreeks wordt op een wat vreemde en onlogische manier uitgewerkt, maar daar kan ik niets over zeggen zonder ontwikkelingen aan het einde van de film in detail te bespreken. Dat oordeel is dus aan de fans. Al met al is Terminator Salvation, ondanks wat matig uitgewerkte bijfiguren en subplots, een zeer vermakelijke actiefilm die in hoog tempo voorbij jakkert. Het niveau van de eerste twee Terminator-klassiekers wordt nooit gehaald, maar als actiespektakel in de zomer van 2009 volstaat dit nieuwe deel.

49 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

spacey

Avatar

Het aantal sterren valt me mee, vooral als ik naar het 'percentage positief' kijk op RottenTomatoes. Ondanks de veelal negatieve reviews was ik zeker van plan om er naar toe te gaan. Christian Bale weet me eigenlijk altijd te boeien.

13204

Avatar

Het moet kunnen!

Het moet kunnen!

Het

Moet

Kunnen!

Een goede voortgang van een film reeks.

Ik ben erg benieuwd naar deze film. Hoop dat ze het redden met deze reeks.

Kurtje79

Avatar

Tja, tja, ik had hem gezien van de week( ja, het draaide op sommige plekken).Het was leuk, maar niet memorabel. Ik miste wat in de film. De specialeffect ziet er cool en gelikt uit! Christiaan Bale is geloofwaardig als John Connor(veel beter dan die “Gast” in rise of the machine).
Sam, speelt ijzersterk als de tegenhanger van John Connor. Het is zeker de moeite waard om deze film te kijken, maar verwacht niet een hele hoop van.

Geranimous

Avatar

Ik kan me wel goed vinden in de recensie. Ik las op imdb dat bij veel recensies werd gerefereerd naar het feit dat je na het zien van de film totaal niet het gevoel hebt dat dit vervolg nou echt nodig was. Op zichzelf is dit een prima film maar de urgentie ontbreekt.

PascalE

Avatar

Ik vreesde het ergste na alle negatieve geluiden, gelukkig draag je enkelen punten aan waardoor ik de film toch wil gaan zien (overzichtelijke montage bv., damn ik vond de actie in QoS en Bourne Ultimatum zo veel minder dan zou kunnen).
Maar eerst eens de eerste 3 delen herkijken.

amboe

Avatar

Ik hoop iig dat Salvation het derde deel overstijgt. We shall see!!

Harley Quinn

Avatar

spacey "Christian Bale weet me eigenlijk altijd te boeien."


.. Mij ook, maar waarschijnlijk om iets andere redenen :~

Ozymandias

Avatar

amboe "Ik hoop iig dat Salvation het derde deel overstijgt. We shall see!!"


Hoef je niet veel moeite voor te doen.Ik heb em gezien vorig weekend. Ik ben geen Terminator fanboy of wat dan ook, ik vond de film gewoon goed. Hij entertained, ziet er geweldig uit ( ik hou van die postapocalyptische woestijn setting ) en het acteerwerk van Bale en Worthington is ge-weldigggg.


Het enige wat ik niet snapte (ALLEEN LEZEN ALS JE HEM GEZIEN HEBT, maar als je toch stiekem wilt kijken is het niet HEEL erg hehe) was over de tijdslijn. Hij had die tapes van Sarah al, maar de T800 was nog niet eens in gebruik. Dus het is dus een andere toekomst als ze dachten?

spacey

Avatar

Harley Quinn ".. Mij ook, maar waarschijnlijk om iets andere redenen :~"


Haha, ga daar maar vanuit! Smiley face

Geranimous

Avatar

PascalE "Ik vreesde het ergste na alle negatieve geluiden, gelukkig draag je enkelen punten aan waardoor ik de film toch wil gaan zien (overzichtelijke montage bv., damn ik vond de actie in QoS en Bourne Ultimatum zo veel minder dan zou kunnen).
Maar eerst eens de eerste 3 delen herkijken."


In de Bourne reeks klopt die stijl prima. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat Paul Greengrass meester in in het filmen op die manier. Helaas hebben een aantal mindere goden zijn stijl proberen te kopiëren, zonder succes. Maar ik Vind het in de Bourne reeks zeker niet storend.

oogsnoepje

Avatar

Ik durf de recensie niet meer te lezen voordat ik de film gezien heb, dus ik kom hier zondag pas weer terug.

(vraag me niet waarom ik hier dan toch reageer, misschien hoop ik er wel op dat iemand me verteld of de recensie spoiler-vrij is ;) )

ntt

Avatar

Ik zou de recensie dan ook niet Smiley face lezen en gewoon de film gaan kijken.

Ben er afgelopen week geweest en heb me lekker ouderwets vermaakt. Doos popcorn flesje Dr. Pepper erbij.
GEWELDIG.!!!!!! (maar goed smaken verschillen)

shogunlegend

Avatar

Ik vond Terminator Salvation niet echt boeien. Veel personages zijn niet uitgewerkt. Christian Bale vond ik echt matig, ik heb hem beter zien acteren. Moon Bloodgood zat alleen in die film om mooi te zijn, net zoals Megan Fox in Transformers. Het schudden van de camera was echt irritant bij sommige scenes. Het verhaal zelf vond ik ook matig. Ik liep teleurgesteld de zaal uit. Ik had namelijk veel verwachtingen. Maar je moet hem gewoon zelf zien. ik geef hem een **1/2.
Ik hoop dat de volgende twee delen wat beter worden.

Konami

Avatar

Voor een actie film is die erg goed. Met enkele memorabele scènes.
Naar mijn idee is er meer explosie, dan dat Bale dialoog heeft (wederom met een zware stem als in TDK).

Verhaal voegt niet zoveel toe, maar mij stoorde het niet.
Ik zou graag deel 5 (wat klinkt dat "raar"en niet lekker) willen zien, maar met iets meer verhaal.

Ik heb begrepen dat er op de DVD 30 minuten aan deleted scenes zijn, dus misschien kunnen we daar meer verhaal in vinden.

UniMatriX

Avatar

Ik zal de film zo eens gaan bekijken in de bios Smiley face
I'll be back Smiley face

Remco

Avatar

Zag hem afgelopen maandag hem me zeker vermaakt maar zoals hier eerder gezegd er mist wel wat. Het script is gewoon niet erg goed vind ik het is het allemaal net niet. En sommige verwijzingen naar de vorige films vind ik soms net wat te geforceerd.
Moet McG nageven dat de aktie goed duidelijk in beeld wordt gebracht ondanks dat het eigenlijk gewoon een oorlogsfilm is. De laatste tijd werd het een beetje een trend om in elke film de camera te laten shaken tot aan de laatste bond film toe zelfs O+.
Vond niet alle effecten even sterk trouwens en sommige subplotjes konden niet boeien. Het voelde kwa verhaal soms alsof je naar een tv script zat te kijken. In amerika doet tie het niet al te best maar zo te horen gaat er wel een vijfde film komen dus ben benieuwd.........

Merlin

Avatar

Ben nieuwsgierig geworden nadat ik het "uit de slof schieten" van Bale heb gehoord. In zijn laatste paar films vond ik hem niet geweldig spelen. Ik vind hem eigenlijk alleen overtuigend in "Empire of the Sun" ... "P51 ... Cadillac of the skies!" (^^)
http://www.youtube.com/watch?v=1ouJ_WyS9v8

Ash969

Avatar

Na alle negatieve reacties, heb ik vandaag de film bekeken. En ik moet zeggen, WOW.

Ik had dit niet verwacht, dit deel doet mij deel 3 vergeten. Ok, de film heeft wat kleine foutjes, maar ik snap al die negatieve reacties niet. Ik vond het een waardig opvolger van deel 2, aangezien ik deel 3 echt een misbaksel vond. Vooral het acteerwerk van Sam Worrington is goed. Het lijkt wel alsof veel scenes van Christian Bale zijn verwijderd uit de bioscoop release, maar misschien zien we die nog op de dvd.

kortom, ik heb me vermaakt, na al die maanden wachtend in spanning

robbieraider

Avatar

Heb de film gezien en ja mensen het is allemaal gebakken lucht!
Waarom Christopher Bale deze film doet is gewoon een raadsel voor me.
Het lijkt dat Worthington de held is ipv Bale,zonder grapjes,qua inhoud en aktie.

Ik heb me echt afgevraagd (tijdens de film) of Bale tijdens de montage dacht: hey ik moet minder in beeld. Laat dat maar aan Sam Worthington over, hij heeft mijn kapsel en de camera beweegt ziekelijk dus ach ja, waarom niet?!

Het valt me op dat de meeste toch deze film goed vinden, begrijp me niet verkeerd maar kom op, je gaat niet zo'n film op een KUT manier verneuken en afsluiten met z'on einde.

Kan gewoon niet, KLAAR!

trashit

Avatar

Maanden uitgekeken naar het avondje Terminator 4 in de bioscoop, en mijn eerste reactie na einde van de film was: "dit deel is totaal overbodig".

Ik miste de spanning (achtervolging), ik zag veel onlogische plots, en op het einde dacht ik even dat ik naar LOTR aan 't kijken was...

't ziet d'r allemaal prima uit, de muziek is mooi, enzovoorts, maar ze hadden gewoon moeten stoppen bij deel 3.

Maar oordeel vooral zelf..

boldo1

Avatar

Ik heb hem net gezien. Ik ben me dood geschrokken. Wat is de bedoeling geweest van deze film? De regisseur roept dat de film los gezien moet worden van de terminator reeks. Het is duidelijk dat, dat, gewoon niet kan. Het probleem is dat de eerste drie terminators dezelfde simpele rode draad hebben. Iets of iemand komt uit de toekomst om iets of iemand te doden, zodat de geboorte niet kan doorgaan, of dat John Connor geen verzetsleider kan worden. In de toekomst is dat niet mogelijk dus is er als oplossing een vaag verhaal bedacht, dat gewoon niet goed bedacht is. Het staat bol van de cliches.

Ook het verzet, in flashforwards bij de eerste drie films mooi neergezet als futuristische, chaotische maar smerig ogende soldaten.
Heeft nu de beschiking over mooie helikopters, straaljagers, uniformen en mooie hedendaagse M4 aanvalsgeweren die in Irak worden gebruikt.
Geen rokende puinhopen met mensenschedels.

John Connor is een soort Riddick, onkwetsbaar en is niet de absolute verzetsleider. Er speelt ook nog een soort politieke strijd over de leiding. Gespeeld door Michael Ironside.
Het plot met het einde waar naar toe gewerkt wordt is gewoon niet logisch en hangt van toevalligheden aan elkaar.
Dikke vette onvoldoende en een aanfluiting voor de Terminator reeks.
Bij twijfel niet kijken.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Ash969 "Na alle negatieve reacties, heb ik vandaag de film bekeken. En ik moet zeggen, WOW.

Ik had dit niet verwacht, dit deel doet mij deel 3 vergeten. Ok, de film heeft wat kleine foutjes, maar ik snap al die negatieve reacties niet. Ik vond het een waardig opvolger van deel 2, aangezien ik deel 3 echt een misbaksel vond. Vooral het acteerwerk van Sam Worrington is goed. Het lijkt wel alsof veel scenes van Christian Bale zijn verwijderd uit de bioscoop release, maar misschien zien we die nog op de dvd.

kortom, ik heb me vermaakt, na al die maanden wachtend in spanning"


Hier ben ik het helemaal mee eens, ik vond het een FANTASTISCHE actiefilm met zeker een goed verhaal waardig aan de voorgaande films!!!(die ik ook in de bioscoop heb gezien allemaal)

Ik heb een hele gave avond gehad en deze film heeft toch wel aan mijn verwachtingen voldaan.

Deze MOET je gewoon in de bioscoop zien!!!

Voor de azijnpissers onder ons, het is nooit goed genoeg!!

robbieraider

Avatar

Voor de azijnpissers onder ons, het is nooit goed genoeg!![/quote]

Blablablabla!!

sakin

Avatar

1. iedereen vergelijkt T1 en T2 met de opvolgers, maar wat T1 & T2 goed maakt, is het "verhaal". Het was iets nieuws. Deze 4. deel is gewoon een "opvolger", dus het verhaal is al 20 jaar bekend. Hoe kunnen ze nu een andere verhaal bij verzinnen? Iedereen zegt: er ontbreekt iets, zeg eens dan wat? Het is allemaal makkelijk gezegd.
2. iedereen wist dat er een 5. deel ging komen. Hoe beter kan je het einde dan nog maken? Marcus offert zich op voor een mens, Connor.
3. voor de mensen die zeggen: het is onnodig. Dan moesten ze stoppen na 1 deel! Elke deel brengt ons naar het einde.

Mijn mening: let niet veel op het verhaal en geniet van de ooglogsscene's.

stefanvh

Avatar

Hij kan niet tippen aan deel 1&2, maar het is voor m'n gevoel ook een hele andere soort film die er ook nauwelijks mee valt te vergelijken!
Toffe actie, hele vette sfeer, overbodige personages ( dat kleine meisje, wtf zeg ), paar gaten in het plot, maar een degelijke toffe actiefilm, waarbij het thema me ook erg aansprak!

Ozymandias

Avatar

Om dit af te stempelen als een slechte film vind ik toch wel erg cru. Zo erg heb ik me niet gestoord aan plotholes en dat er meer explosies inzitten dan bale tekst heeft mag ook wel is, 't is immers niet meer een achtervolging tussen 1 terminator en 1 mens. T mag nu allemaal wel wat groter en groffer.

Daarnaast was de hoofdrol ook duidelijk niet weggelegd voor Bale, maar voor Worthington. Met meer screentime, een belangrijkere rol en gewoon geweldig acteerwerk steelt Sam de show. En toch is er niets aan te merken op Bale. Wat een intense acteur, als je in zijn ogen kijkt in sommige shots zie je gewoon echt iemand die denkt dat hij tegen machines vecht. Echt respect.


Ik geef deze film 4/5, voornamelijk omdat ik niet zo'n fanboy ben die t gaat vergelijken met deel 1 en 2 ( wat is dat deel 3 toch waar iedereen t over heeft ) en omdat ik gewoon houd van die post-apocalyptische woestijn setting, i love it.

UniMatriX

Avatar

Gisteravond deze film bezocht en kwam tevreden buiten.
score 4/5.

Positieve punten:
- Ik kreeg een post-apocalyptisch gevoel tijdens de film. Alles lag mooi in puin en veel aandacht besteed aan de omgeving/achtergrond.
- Christian Bale en Sam zetten beide een sterke rol neer. Christian Bale als geharde verzetsstrijder die gefrustreerd wordt door zijn leidinggevenden. Sam als verwarde man/machine.
- Special effects dik in orde
- Toch nog een leuke twist in het verhaal. Het verhaal is niet diepgaand, maar het gaat verder dan machine achtervolgt mens.
- Men probeert op een min of meer zo realistische mogelijke manier een oorlog na te bootsen tussen mens en machine. (hoe zou dat eruit zien)
- Het einde was minder open dan ik aanvankelijk had verwacht. Met terminator 5&6 die nog gaan komen had ik een zwaar open einde verwacht.
- Lekker tempo in de film. Niet te snel of te langzaam
- Eindelijk een keer een film met wat rustiger camerawerk. Daar was ik ook wel weer aan toe na saving private ryan en Cloverfield :P

Punten van kritiek:
- Af en toe een te geforceerde knipoog naar deel 1&2. Moest er wel om lachen als terminator fan maar toch.....
- Voor mij ontbraken de echte WHOAHHH momenten in de film. De grote harvester terminator was al gespoiled met alle trailers e.d. Daarnaast vond ik het skynet hoofdkwartier nu ook niet alles..... (grootste minpunt van de film)
- Spoileralert: Ik zette af en toe mijn vraagtekens bij Marcus. Je merkt toch zelf wel als je bent omgetoverd tot half mens half machine en je met gemak 4 kerels een lesje leert?
- Ik miste de echt grote veldslagen die je in de flashforwards in deel 1 tm 3 wel te zien krijgt. Daar had ik eigenlijk wel een beetje op gehoopt.

Conclusie:
mijn 8 euro waren goed besteed en het blue ray plekje in mijn kast alvast gereserveerd Smiley face

Chris23

Avatar

Was nix mis mee.

Kweet ook niet wat iedereen er tegen heeft (goede actiefilm maar geen meesterwerk is wat iedereen roept ); het is t e r m i n a t o r for christ sake; een B-sifi/actie film, geen The Shawshank Redemption.

Het enige wat ik niet snapte voor ik de film zag, was waarom ze voor Kyle Reese (een van de coolste actionheroes ooit van vinnik zelf) in godesnaam Anton Yelchin (die in mijn opinie de grootste nerd ooit is) hadden gekozen.

Na het zien van de film snap ik het nog steeds niet.Hier was ik het wel mee eens trouwens:

-Daarnaast vond ik het skynet hoofdkwartier nu ook niet alles..... (grootste minpunt van de film)

- Ik miste de echt grote veldslagen die je in de flashforwards in deel 1 tm 3 wel te zien krijgt. Daar had ik eigenlijk wel een beetje op gehoopt.

Ozymandias

Avatar

Chris23 "Was nix mis mee.

Kweet ook niet wat iedereen er tegen heeft (goede actiefilm maar geen meesterwerk is wat iedereen roept ); het is t e r m i n a t o r for christ sake; een B-sifi/actie film, geen The Shawshank Redemption.

Het enige wat ik niet snapte voor ik de film zag, was waarom ze voor Kyle Reese (een van de coolste actionheroes ooit van vinnik zelf) in godesnaam Anton Yelchin (die in mijn opinie de grootste nerd ooit is) hadden gekozen.

Na het zien van de film snap ik het nog steeds niet.Hier was ik het wel mee eens trouwens:

-Daarnaast vond ik het skynet hoofdkwartier nu ook niet alles..... (grootste minpunt van de film)

- Ik miste de echt grote veldslagen die je in de flashforwards in deel 1 tm 3 wel te zien krijgt. Daar had ik eigenlijk wel een beetje op gehoopt."


een B-scifi film? Weet je wel waar je het over hebt jongen?
Kyle Reese de vetste Action hero? Is T-1 de enige actiefilm die je gezien hebt?
Anton Yelchin een nerd? Nou, nou zeg, zo jong en nu al zo getalenteerd

Chris23

Avatar

-een B-scifi film? Weet je wel waar je het over hebt jongen?

: Yep, B-sifi is een genre, een van mijn favoriete genres btw.


- Kyle Reese de vetste Action hero?
- Is T-1 de enige actiefilm die je gezien hebt?

: Ik zei "één van de coolste actionheroes ooit"
: Nee, ik heb er nog meer gezien.

- Anton Yelchin een nerd? Nou, nou zeg, zo jong en nu al zo getalenteerd

: getalenteerd ja, maar hiervoor bijna altijd ge(type)cast in nerdrollen.(in de films waar ik `m in gezien heb iig)
btw : Ik miste de machinale muziek uit de eerste 2 delen, had mooi gepast bij deze film.
Maar kvon wel de geluiden die de terminators maakten erg vet.

amboe

Avatar

Goede film!!!

-heftige actie;
-coole filmtechniek vooral de scene in het begin waarin John Conner met de helicopter crasht
-behoorlijk wat schrikmomenten;
-mooie special effects.

Zeker het bekijken waard!

PS Leuke filmpje met muziek van The Mae Shi: R U Professional

spacey

Avatar

Net terug uit de bioscoop, en ook ik heb me heerlijk vermaakt. Een actie/sci-fi film zoals het hoort, boordevol explosies, gevechten en spanning. Vanaf minuut 1 boeiend, en mijn geld meer dan waard!

4/5 sterren

WoUtoMatiC

Avatar

Chris23 "het is t e r m i n a t o r for christ sake; een B-sifi/actie film, geen The Shawshank Redemption."

:|

Chris23

Avatar

En die tapes had ie al toen ie jong was.

boldo1

Avatar

De film is als actie-film geslaagd, special effect etc.
Maar als terminator film is ie gewoon niet goed. Je kan deze film niet maken zonder het verhaal van de vorige films te negeren.
Waar tijdreizen een factor speelde in de vorige film was dat nu in de toekomst niet nodig geweest. De rol van Marcus Wright is overbodig, die had alleen maar als bedoeling het tijdreizen er weer in te proppen.
Daarbij sloeg de manier waarop Wright ontwaakte en de te toevallige ontmoeting met Kyle Reese nergens op.

Veldslagen tussen het verzet en skynet/machines, de ingewikkelde verhouding tussen Kyle Reese en John Connor. De aanwezigheid van de Arnie Terminator en het sentiment dat de Jonge John Connor daarvoor had waren genoeg ingredienten voor een goed script. Less was more geweest.

Ik vraag met serieus af of er nu wel genoeg verhaalruimte is voor nog twee films. Het is nu een soort transformersconcept geworden.

oogsnoepje

Avatar

Ik ben een beetje teleurgesteld...

Het was inderdaad een geweldige actiefilm, maar je blijft inderdaad met een leeg gevoel achter.

Maar in tijden waarin er films gemaakt worden als Knowing en The Day The Earth Stood Still was deze film zeker weten wel een topper. Ik heb me er goed bij vermaakt, ondanks het gebrek aan een Terminator-verhaal.

Ik vond Skynet ook een beetje lame eigenlijk, dat had wel wat creatiever gemogen.

Het voelt allemaal als een voorzichtig opstapje naar het echte werk. Laten we hopen dat de volgende films ook inderdaad dat echte werk zullen laten zien...

spock

Avatar

Ik zal positief beginnen,vond het post-apocalyptisch tijd er goed gedaan.
goede effecten,robots zien er goed uit,goed geacteerd van Sam Worthington en Anton Yelchin,redelijk verhaal.
negatieve dingen zijn, Arnold Schwarzenegger zijn cgi ziet er slecht uit,de diepe stem van Christian Bale(maar dat is mijn mening)het einde
als blijkt dan Marcus Wright ook een Terminator is
.

spacey

Avatar

spock "Ik zal positief beginnen,vond het post-apocalyptisch tijd er goed gedaan.
goede effecten,robots zien er goed uit,goed geacteerd van Sam Worthington en Anton Yelchin,redelijk verhaal.
negatieve dingen zijn, Arnold Schwarzenegger zijn cgi ziet er slecht uit,de diepe stem van Christian Bale(maar dat is mijn mening)het einde
als blijkt dan Marcus Wright ook een Terminator is
."


Je spoiler was al bekend na 5 minuten! Niet goed opgelet blijkbaar.

humberto

Avatar

De actie ziet er mooi uit, maar het verhaal is zo flinterdun en bevat dermate veel gaten dat de film als geheel toch behoorlijk tegenvalt. Tekenend is dat de emotieloze robot die Schwarzenegger in deel 2 neerzet als personage meer diepgang heeft dan alle karakters in deze film bij elkaar opgeteld.

JL_11

Avatar

Naar deze film keek ik zo ontzettend uit! Als Terminator fan en Christian Bale fan waren het twee vliegen in één klap!Dit kon niet misgaan! Vrijdag ben ik hem gaan bekijken en ik kwam voldaan de zaal uit! Wat een fantastische film weliswaar haalt deze het niveau niet van T2 maar vergelijken heeft geen zin daar het om een totaal andere periode in het terminator universum gaat! Enig minpunt vond ik het post-apocalyptisch beeld dat hier werd geschetst! Het paste weliswaar in de film maar in T1 en 2 oogt het allemaal donkerder en grauwer! De laserpistolen zijn hier vervangen door hypermoderne geweren ed. Het beeld dat men hier schetst van de oorlog is knap maar stemt niet overeen met wat we reeds wisten en hoe ik het me had voorgesteld! Qua actie zat het prima en ook over de special effects geen slecht woord. Over de tijdlijn en het tijdreizen kunnen we uren doorgaan maar kloppen zal het nooit! Christian Bale was wederom goed maar niet schitterend daarvoor vond ik John Conner iets teveel lijken op The Dark Knight! Sam worthington's karakter was daarom net iets interessanter aldaar ook enig logica ver te zoeken was! (Hoe kun je nu niet weten dat je een robot bent???)Ook Kyle Reese was niet goed uitgewerkt! Verder was het ontbreken van een Sarah Conner karakter ook een serieuze aderlating.
Hoewel ik niet echt fan ben van McG heeft de man met niet teleurgesteld! Ik kijk al uit naar Deel 5 en hopelijk gaat het verhaaltechnisch veel beter zijn! Ik hoop dat McG het voorbeeld neemt van de meest recente batmanfilms! Deze Terminator Salvation krijgt alvast een dikke 8/10!

Pres

Avatar

Eh, ik mis een reactie van Bolo Smiley face

Turoque

Avatar

boldo1 "Ook het verzet, in flashforwards bij de eerste drie films mooi neergezet als futuristische, chaotische maar smerig ogende soldaten.Heeft nu de beschiking over mooie helikopters, straaljagers, uniformen en mooie hedendaagse M4 aanvalsgeweren die in Irak worden gebruikt.Geen rokende puinhopen met mensenschedels.

John Connor is een soort Riddick, onkwetsbaar en is niet de absolute verzetsleider. Er speelt ook nog een soort politieke strijd over de leiding. Gespeeld door Michael Ironside.
Het plot met het einde waar naar toe gewerkt wordt is gewoon niet logisch en hangt van toevalligheden aan elkaar.
"


Hierover ben ik het niet met je eens. WANT in de flashforwards van de eerste 3 films worden er beelden laten zien van de gevechten die plaatsvinden in het jaar 2029.. en Terminator Salvation gaat over het jaar 2018.. Dus mischien komt dat allemaal nog wel in deel 5 en 6..

En over John Connor.. Nogmaals de beelden van de eerste 3 films waaruit je kan halen dat hij de absolute leider is hebben niks met deze film te maken. Want die beelden zijn ook van gebeurtenissen die moeten plaatsvinden in 2029. Hij is namelijk in 2018 nog niet de absolute leider omdat er nog veel mensen over hem twijfelen.

Je loopt wel heel negatief de film af te kraken, maar je haalt zelf alles door elkaar.. Dat is jou fout, niet de fout van de film.

chrissie107

Avatar

Vond het al met al een geslaagde actiefilm

Alleen ik snap niet waarom Bale constant zo idioot laag moet praten. Dit irriteert alleen maar(mij in ieder geval). Hij deed dit ook al in Batman en dat begon mij op den duur ook al te irriteren

timbo75

Avatar

Deze Terminator film zit vol actie en is lekker duister gemaakt. Vergeleken met T3 zeker een vooruitgang, vergeleken met T2...nee, dat niveau is nog wat te hoog. In een sneltreinvaart vlieg je door deze film heen. En zoals elke film heeft ook deze film wel een paar minpuntjes. De uit de computer gestampte Schwarzenegger hadden ze beter achterwege kunnen laten want het zag er beroerd uit. Maar dat mag verder de pret niet drukken.

WoUtoMatiC

Avatar

De eerste helft is hoopgevend. Vooral de post-apocalyptische wereld is sfeervol weergegeven. Helaas gaan na de pauze alle remmen los en blijft er van het Terminator-gevoel weinig over. Het einde is lachwekkend slecht.
Top 5 ergenissen
Stom meisje wat geen enkel invloed heeft op het verhaal
Hoe weet Skynet wie Kyle Reese is. En vooral hoe ie er uit ziet.
Marcus lijkt geavanceerder dan de t-800's. Waarom niet massaal deze terminators gaan produceren? Waarom heeft hij een hart?
Skynet heeft naast elke deur een numeriek toetsenbord zodat mensen kunnen inbreken.
Een hart-transplantatie kan prima in een tent

Darthmar

Avatar

WoUtoMatiC "De eerste helft is hoopgevend. Vooral de post-apocalyptische wereld is sfeervol weergegeven. Helaas gaan na de pauze alle remmen los en blijft er van het Terminator-gevoel weinig over. Het einde is lachwekkend slecht.
Top 5 ergenissen
Stom meisje wat geen enkel invloed heeft op het verhaal
Hoe weet Skynet wie Kyle Reese is. En vooral hoe ie er uit ziet.
Marcus lijkt geavanceerder dan de t-800's. Waarom niet massaal deze terminators gaan produceren? Waarom heeft hij een hart?
Skynet heeft naast elke deur een numeriek toetsenbord zodat mensen kunnen inbreken.
Een hart-transplantatie kan prima in een tent"


Ik ben het met je eens het begint maar al snel zit het vol plotgaten zo groot als die harvesterterminator. Overbodige karakters, overbodige scenes mijnenveld achtervolging
Jammer. Ik was vroeger een echte filmfreak maar ik het lijkt wel of films tegenwoordig gewoon ronduit slecht worden gescript hierdoor kijk ik steeds minder films dan vroeger.

marcus24

Avatar

Ook het verzet, in flashforwards bij de eerste drie films mooi neergezet als futuristische, chaotische maar smerig ogende soldaten.
Heeft nu de beschiking over mooie helikopters, straaljagers, uniformen en mooie hedendaagse M4 aanvalsgeweren die in Irak worden gebruikt.
Geen rokende puinhopen met mensenschedels.


Houd er rekening mee dat die flash forwards zich nóg verder in de toekomst afspelen dan deel 4. Conner is nog niet de resistance leader in deel 4. In de flash forwards is hij dat wel.

Ik vond de film geweldig. Misschien een beetje biased omdat ik opgegroeid ben met Terminator, en ik een fan ben, maar alsnog vond ik deel 4 stukken beter dan 3.

De essentie van Terminator is voor mij het gevoel van wanhoop en machteloosheid die in 1 & 2 zo goed werden neer gezet. Vooral 2 had zo'n beklemmende sfeer; Je hebt een vrijwel onverslaanbaar iets achter je aan dat als enige doel heeft jou uit te moorden, en het enige wat je kan doen is rennen. In Salvation kreeg ik precies hetzelfde gevoel weer dat ik had bij deel 2... outnumbered, technologisch zwaar in het nadeel etc.

Darthmar

Avatar

marcus24 "De essentie van Terminator is voor mij het gevoel van wanhoop en machteloosheid die in 1 & 2 zo goed werden neer gezet. Vooral 2 had zo'n beklemmende sfeer; Je hebt een vrijwel onverslaanbaar iets achter je aan dat als enige doel heeft jou uit te moorden, en het enige wat je kan doen is rennen. In Salvation kreeg ik precies hetzelfde gevoel weer dat ik had bij deel 2... outnumbered, technologisch zwaar in het nadeel etc."


Wat jij hier opnoemt vindt juist niet plaats in deze film.
Outnumbered? wanneer dan? met 4 helicopters midden in skynetcentrum kunnen landen?!
technologisch in het nadeel met een handpalm kunnen inbreken in het skynetnetwerk? wat ze blijkbaar nogal vaak doen
Nee ik hou het bij T1 en T2

therealalexander

Avatar

Het laatste half uur van de film vond ik eigenlijk maar merkwaardig slecht. Ik vond namelijk dat ze er wel heel makkelijk vanaf kwamen.
Een val met slechts 1 T-800 kan ik geloven. Maar dat er midden in skynet voor de rest geen terminator is om verzet te bieden? Zelfs als de val allang duidelijk mislukt is? Is de meest geniale computer opeens achterlijk geworden?

Dat vond ik echt een dramatisch slecht geschreven einde. Een plothole van hier tot in 2030. Hoe kan men de gehele film de illusie willen opwekken dat ze OVERAL zijn, ALLES horen en binnen NO time versterking krijgen.... en vervolgens in het laatste half uur, de "regels van de film" die de schrijvers zelf opgesteld hebben, weer negeren ten bate van een stoere scene.

Voor de rest een stuk aangenamer dan de vorige terminator....best leuk gedaan en naar mijn verwachtingen een stuk beter in elkaar dan de volgende transformers. Ik mis inderdaad Sarah Connor, maar Bale doet het ook niet slecht. Toch mis ik het terminator gevoel van de vorige delen. Dat je continu opgejaagd zal worden, continu moet rennen want "it" never stops. Dat viel hier wel mee.

Terminator Salvation

acties