Captain America: Civil War - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Captain America: Civil War - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Alles over de verbindingen, cameo's en andere belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Avengers: Infinity War gaat.

Nog maar even en dan draait Avengers: Infinity War in de bioscoop. In de aanloop naar die film kijken we terug naar het succesverhaal van Marvel Studios. In tien jaar tijd maakte men twintig films, elk met zo zijn eigen connecties met voorgaande films in de franchise en hints naar de toekomst. Die leggen we bloot in deze nieuwe artikelenreeks.

» Surf naar deze pagina voor al onze overzichten!

Bekijk de afbeelding
Captain America: Civil War (2016)
Regie: Anthony Russo, Joe Russo | Cast: Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Chris Evans (Steve Rogers / Captain America), Sebastian Stan (Bucky Barnes / Winter Soldier), Scarlett Johansson (Black Widow), Chadwick Boseman (T'Challa / Black Panther) e.a.
Budget: 250 miljoen dollar | Box office: 1,153 miljard dollar
Met Captain America: The Winter Soldier bewezen de gebroeders Russo dat ze ertoe in staat waren een sterke actiethriller te regisseren. Captain America: Civil War werd hun proefballon voor Avengers: Infinity War, en met succes. Deze Avengers 2.5 (zoals velen Civil War noemden vanwege de aanwezigheid van een grote hoeveelheid MCU-helden) was uiterst goed ontvangen en wist goed een balans te vinden tussen de vele verschillende personages. Ook vormde de film het begin van Phase Three.

Het plot

De film begint met een flashback naar 1991, waarbij de Winter Soldier de ouders van Tony Stark vermoordt. In het heden zien we dat de Nieuwe Avengers op missie zijn in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos. Daar vechten ze met Crossbones, die zichzelf uiteindelijk opblaast en veel mensen met zich meeneemt. Dat is reden voor de Amerikaanse minister van defensie Thaddeus Ross (William Hurt) om de Sokovia Accords te ondersteunen. Die leiden tot de oprichting van een tribunaal binnen de Verenigde Naties dat moet bepalen of de Avengers in actie mogen komen. Precies dat zorgt voor een splitsing onder de Avengers. Tony Stark steunt het idee en gaat in dienst van de VN. Maar Cap en een andere groep splitst zich af. Bij de ratificatie van het verdrag in Wenen wordt een bomaanslag gepleegd en alle bewijsmateriaal wijst naar de Winter Soldier. Die blijkt uiteraard onschuldig te zijn, maar voordat men daarachter komt ontstaat er strijd tussen de twee teams, die culmineert in een episch gevecht op het vliegveld van Berlijn. Bucky en Cap weten te ontkomen, maar worden achtervolgd door Stark. Die neemt het tegen hen op in Siberië, waarbij hij vooral woedend is als Helmut Zemo (Daniel Brühl) onthult dat Bucky de ouders van Stark vermoord heeft. Cap wint het gevecht ternauwernood en geeft zijn schild op, om samen met Bucky te vertrekken. Terug in de Verenigde Staten krijgt Stark wel een brief van hem, waarin Steve schrijft dat hij er altijd voor Stark zal zijn als het nodig is.

Links met andere films

De film zit bomvol verwijzingen. Zo blijkt dat Zemo erop uit was om wraak te nemen op de Avengers door de gebeurtenissen in Avengers: Age of Ultron. Diens complete gezin kwam om het leven bij de strijd tussen Ultron en de Avengers. Verder kennen we Thaddeus Ross uit The Incredible Hulk. Ook horen we dat Bruce Banner (Mark Ruffalo) spoorloos verdwenen is en dat niemand weet waar hij is. Verder keert Emily VanCamp terug als Sharon Carter, die we leerden kennen in The Winter Soldier. Ook is de film de introductie van Black Panther en Spider-Man (Tom Holland).

After credits

Er zitten twee scènes na de aftiteling. De eerste is een hint naar Black Panther. We zien hoe Bucky zichzelf laat invriezen, tot er een manier gevonden is om de hersenspoeling van Hydra ongedaan te maken. Daarna is er een verwijzing naar Spider-Man: Homecoming, waarbij Peter Parker nieuwe technische snufjes ontdekt in het Spider-Man kostuum dat hij van Tony Stark kreeg.

Cameo van Stan Lee

In een lollige cameo aan het einde van de film levert Lee een pakketje af aan Tony Stark, maar leest hij Tony Stank voor.



NieuwsFilm

meest populair