Events & Festivals

Captain America: Civil War - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Alles over de verbindingen, cameo's en andere belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Avengers: Infinity War gaat.

door Jim Pedd om 19:21 in Events & Festivals
Nog maar even en dan draait Avengers: Infinity War in de bioscoop. In de aanloop naar die film kijken we terug naar het succesverhaal van Marvel Studios. In tien jaar tijd maakte men twintig films, elk met zo zijn eigen connecties met voorgaande films in de franchise en hints naar de toekomst. Die leggen we bloot in deze nieuwe artikelenreeks.

» Surf naar deze pagina voor al onze overzichten!


Captain America: Civil War (2016)
Regie: Anthony Russo, Joe Russo | Cast: Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Chris Evans (Steve Rogers / Captain America), Sebastian Stan (Bucky Barnes / Winter Soldier), Scarlett Johansson (Black Widow), Chadwick Boseman (T'Challa / Black Panther) e.a.
Budget: 250 miljoen dollar | Box office: 1,153 miljard dollar
Met Captain America: The Winter Soldier bewezen de gebroeders Russo dat ze ertoe in staat waren een sterke actiethriller te regisseren. Captain America: Civil War werd hun proefballon voor Avengers: Infinity War, en met succes. Deze Avengers 2.5 (zoals velen Civil War noemden vanwege de aanwezigheid van een grote hoeveelheid MCU-helden) was uiterst goed ontvangen en wist goed een balans te vinden tussen de vele verschillende personages. Ook vormde de film het begin van Phase Three.

Het plot

De film begint met een flashback naar 1991, waarbij de Winter Soldier de ouders van Tony Stark vermoordt. In het heden zien we dat de Nieuwe Avengers op missie zijn in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos. Daar vechten ze met Crossbones, die zichzelf uiteindelijk opblaast en veel mensen met zich meeneemt. Dat is reden voor de Amerikaanse minister van defensie Thaddeus Ross (William Hurt) om de Sokovia Accords te ondersteunen. Die leiden tot de oprichting van een tribunaal binnen de Verenigde Naties dat moet bepalen of de Avengers in actie mogen komen. Precies dat zorgt voor een splitsing onder de Avengers. Tony Stark steunt het idee en gaat in dienst van de VN. Maar Cap en een andere groep splitst zich af. Bij de ratificatie van het verdrag in Wenen wordt een bomaanslag gepleegd en alle bewijsmateriaal wijst naar de Winter Soldier. Die blijkt uiteraard onschuldig te zijn, maar voordat men daarachter komt ontstaat er strijd tussen de twee teams, die culmineert in een episch gevecht op het vliegveld van Berlijn. Bucky en Cap weten te ontkomen, maar worden achtervolgd door Stark. Die neemt het tegen hen op in Siberië, waarbij hij vooral woedend is als Helmut Zemo (Daniel Brühl) onthult dat Bucky de ouders van Stark vermoord heeft. Cap wint het gevecht ternauwernood en geeft zijn schild op, om samen met Bucky te vertrekken. Terug in de Verenigde Staten krijgt Stark wel een brief van hem, waarin Steve schrijft dat hij er altijd voor Stark zal zijn als het nodig is.

Links met andere films

De film zit bomvol verwijzingen. Zo blijkt dat Zemo erop uit was om wraak te nemen op de Avengers door de gebeurtenissen in Avengers: Age of Ultron. Diens complete gezin kwam om het leven bij de strijd tussen Ultron en de Avengers. Verder kennen we Thaddeus Ross uit The Incredible Hulk. Ook horen we dat Bruce Banner (Mark Ruffalo) spoorloos verdwenen is en dat niemand weet waar hij is. Verder keert Emily VanCamp terug als Sharon Carter, die we leerden kennen in The Winter Soldier. Ook is de film de introductie van Black Panther en Spider-Man (Tom Holland).

After credits

Er zitten twee scènes na de aftiteling. De eerste is een hint naar Black Panther. We zien hoe Bucky zichzelf laat invriezen, tot er een manier gevonden is om de hersenspoeling van Hydra ongedaan te maken. Daarna is er een verwijzing naar Spider-Man: Homecoming, waarbij Peter Parker nieuwe technische snufjes ontdekt in het Spider-Man kostuum dat hij van Tony Stark kreeg.

Cameo van Stan Lee

In een lollige cameo aan het einde van de film levert Lee een pakketje af aan Tony Stark, maar leest hij Tony Stank voor.29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

Geweldige film! Dankzij Civil War heb ik goede hoop dat de Russo Brothers een grote groep superhelden bij elkaar kan brengen in Infinity War, zonder dat er personages over of ondergebruikt worden.

Vooral de discussies tussen Tony en Steve Rogers in Civil War vind ik super gedaan Smiley face Het conflict wordt vanuit meerdere tegenstrijdige standpunten onderbouwd en daardoor kies je als kijker toch (onbewust) een kant.

Qua dialogen vind ik The Winter Soldier en Civil War ook sterk Smiley face

Mav Damian

Avatar

Wat mij betreft een overrated film. Geen slechte film en ook een van de betere films in de MCU filmreeks, maar het voelt gewoon op save gespeeld.

Master Of Films

Avatar

@Mav. Kan je misschien even uitleggen waarom het volgens jou gewoon op te save is gespeeld.

chefry1983

Avatar

Hele goede film. Goede balans tussen alle karakters en prima introductie van spiderman en black panther.
Dialogen en actie scenes zijn ook erg goed

Mav Damian

Avatar

@MOF

Wel doordat iedereen het nog overleefd heeft van Team Captain America en Team Iron Man.

War Machine heeft zijn val overleefd alleen zijn benen niet. Het is dat moment dat ik het gevoel had van dat ze het op save hebben gespeeld.

Natuurlijk waren er slachtoffers geweest, maar ik zou het veel interessanter hebben gevonden hoe ze daarmee moeten mee omgaan in Infinity War als er iemand van één van de twee partijen in de gebeurtenis van Civil War het niet overleefd heeft.

Ereptile

Avatar

^ Interessant punt Mav. Ik denk dat er wel een interessante ontmoeting kan zijn tussen Bucky Barnes en Tony Stark. Uiteindelijk heeft Bucky toch de ouders van Tony omgebracht, brainwashed of niet. En Captain America verdedigde hem. Dus ondanks dat er niemand van het huidige team is overleden, is er weldegelijk een rift tussen de twee partijen.

Artificialis

Avatar

Het hoogtepunt uit het Marvel Cinematic Universe en mijn meest favoriete superheldenfilm aller tijden. Deze film combineert de beste eigenschappen van The Avengers en The Winter Soldier en maakt er een meesterwerk van. De enige reden dat Infinity War deze film kan gaan overtreffen is dat er in tegenstelling tot Civil War slachtoffers zullen gaan vallen.

Monojaxx

Avatar

Ik vind Cap Civil War eerder een deel uit de Avengers serie gezien het aantal personages wat er in voor komt.

Frietgezicht

Avatar

Arti +1, eigenlijk alles wat jij zegt maar daar voeg ik aan toe dat voor mij persoonlijkheid Infinity War ook beter kan zijn door de dreiging van een echte badguy als Thanos en eventueel The Black Order.
Civil War had op zich zo'n badguy niet nodig en hoewel zo'n vliegveld scene top is ontbreekt wel de spanning en de dreiging.
In de 1ste Avengers was het vooral leuk om de Avengers tegen elkaar te zien knokken en dat zagen we in Civil War nog meer.

Ed Crane

Avatar

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

benjamin

Avatar

Heb niet echt problemen met het gebrek aan doden in deze film - snap eigenlijk helemaal niet waarom dat nu een kwaliteitslabel lijkt geworden.

Mav Damian

Avatar

Meer slapen Ed anders blijf je maar op de z van de toetsenbord drukken.

James Dik

Avatar

De poster is verkeerd, dat is die van age of Ultron

Ed Crane

Avatar

benjamin "Heb niet echt problemen met het gebrek aan doden in deze film - snap eigenlijk helemaal niet waarom dat nu een kwaliteitslabel lijkt geworden."

Ik zal je een hint geven: "Civil War"

Ed Crane

Avatar

Mav Damian "Meer slapen Ed anders blijf je maar op de z van de toetsenbord drukken."

Ik slaap juist prima dankzij deze films!

benjamin

Avatar

Ed Crane "Ik zal je een hint geven: "Civil War""
Dus?

Ed Crane

Avatar

Dus je mag het nog één keer proberen

akketa

Avatar

Ik ben het met Benjamin eens.
De subtitel 'Civil War' is niet meer dan een verwijzing naar de verhaallijn uit de comics waar de film zijn rode draad uit haalt. Heeft niks met een echte burgeroorlog te maken.
Ik heb je, Ed, vaker in de afgelopen jaren zien reageren met: Civil War? Er gaat niemand dood. Welke oorlog?
Normaliter schat ik je veel hoger in.

Ed Crane

Avatar

Ik schat jou juist hoger in Akketa. Het spreekt allemaal gewoon voor zich: sorry, maar het is gewoon idioot dat als je een Civil war-film maakt, je enkel de titel overneemt als 'verwijzing', maar niet de civil war. Alsof het werkelijk te veel gevraagd van een film genaamd Captain America: Civil War dat er dan ook een burgeroorlog in zit... Of op z'n minst - als ze het in vergelijking tot de comic zo erg willen downscalen dat het een veel kleiner conflict is - er op z'n minst één dode valt onder de hoofdpersonages omdat een war zonder een dode geen war is? De strip gaat over een groots conflict tussen vele, vele superhelden waarbij doden vallen: een civil war (een aardig gegeven, ook al vormde het DC-verhaal Kingdom Come van tien jaar eerder de inspiratiebron). Marvel durft gewoon z'n eigen verhaal niet te verfilmen en haalt alles met een beetje edge uit het verhaal omdat de film anders niet geschikt is voor kinderen. Ik zeg niets vreemds, ik laat me gewoon geen zand in de ogen strooien. Het is bizar hoe dingen worden goedgepraat en hoe vergevingsgezind men is als het MCU-label ergens opgeplakt wordt. Noem het dan gewoon anders. Bijvoorbeeld Captain America: Tag Team.

Ed Crane

Avatar

Nou nou, wat een scherpe reactie Benjamin ;)

Dus je wilt zeggen dat het boek dat de inspiratiebron vormde voor The Wolf Of Wall Street op gebaseerd is een wolf bevatte, maar dat Scorcese die er voor de verfilming uit heeft gehaald. Oké dan.

benjamin

Avatar

Ed Crane "Alsof het werkelijk te veel gevraagd van een film genaamd Captain America: Civil War dat er dan ook een burgeroorlog in zit... "

Ed Crane "Dus je wilt zeggen dat het boek dat de inspiratiebron vormde voor The Wolf Of Wall Street op gebaseerd is een wolf bevatte"
Ben je weer eens van argument aan het veranderen?

Ed Crane

Avatar

Ik niet hoor. Ik heb een heel helder betoog.

Jij bent degene die met een vergezochte, onlogische en scheve vergelijking aankomt zetten die dus niet opgaat.

benjamin

Avatar

Ik heb geen zin in dit soort spelletjes. Alles duidelijk op een rij gezet:


* Dat er in een titel woordjes staan die geen letterlijke omschrijving van de film geven, vind ik geen deftig argument zoals aangehaald met het voorbeeld van die Wolf Of Wall Street-bespreking. En die titel heb je meermaals duidelijk benadrukt (zoals akketa ook aanhaalde), dus nu doen alsof dat bijzaak is, vind ik maar wat flauw.

* Verschillen met de comics zijn er voor zover ik weet in grote mate, dus waarom enkel op dit aspect je blindstaren? Brengt mij terug bij de oorspronkelijke vraag, waarom is de aanwezigheid van doden zo belangrijk?

Ed Crane

Avatar

Nee Ben, ik heb ook geen zin in spelletjes, ik speel er dan ook geen:

* De film die Martin Scorsese met The Wolf Of Wall Street gemaakt heeft bevat geen letterlijke wolf; die heeft hij er voor de film dus niet uitgehaald want in het boek The Wolf Of Wall Street zit ook geen letterlijke wolf. Wolf is een metaforische benaming in beide gevallen en die metafoor snijdt hout.

* De film die Marvel van Civil War heeft gemaakt bevat geen civil war; die heeft Marvel-Disney er voor de film uitgehaald (te edgy) want in de comic van Civil War bevindt zich wél een confict dat een letterlijke Civil War te noemen is: een vele malen grootschaliger conflict waarbij ook nog eens wél slachtoffers vallen (o.a. Captain America).

Met andere woorden: je 'vergelijking' gaat totaal niet op, maar nu lees ik ook dat je überhaupt niet op de hoogte bent van de plot van de Civil War strip, dus eigenlijk weet je ook niet waar je het over hebt.

Waarom het beter zou zijn als er een dode zou vallen is dus, wederom, logisch: dan heeft het - ondanks alle downscalen van het conflict voor de film tot kinderfilmproporties terwijl het wel wil meeliften op de titel van de bekende, enigszins geroemde strip - tenminste nog iéts van een Civil War/ is de titel in ieder geval nog net iets minder ridicuul. Dat, of ze hadden de titel gewoon kunnen veranderen (ik heb Captain America: Tag Team al voorgesteld). Eén van de twee. Tenminste, mijn voorkeur gaat uit naar een film die de titel/ de strip echt als uitgangspunt zou nemen.

benjamin

Avatar

Zucht. Is dat nu niet kunnen lezen/interpreteren of bewust moeite doen dingen verkeerd voor te stelken en/of weg te laten?

Ed Crane

Avatar

Wat is het probleem Ben? Ik heb gewoon prima en helder antwoord gegeven.

akketa

Avatar

Dank je, Ed. Duidelijk verhaal.
Nu is je punt duidelijker. Het leek eerst meer op mijn eerdere aanname. (Die erg wordt gesterkt door je algemene mening van de hele MCU gezien je reacties over de gehele linie hier in het feuilleton van Filmtotaal.)
We weten dat je weinig op hebt met het MCU, dus daarom leek je eerste melding hier over Civil War meer als snobistisch geneuzel, dan een degelijke, beter mening.

Ik ben blij dat Marvel over de gehele linie meer safe spelen dan dat ze bij de meeste films veel risico willen nemen. Ik heb liever een reeks films die heerlijk vermaken, dan dat ze proberen meesterwerken te maken. Lijkt me ergens ook een utopische gedachte. Ja, in de bad guys kan meer gestoken worden en zeker niet ieder deel is even geweldig, maar ik vermaak me met allemaal.
Ik weet wat ik gemiddeld kan verwachten bij een MCU-film en dat is mijn maat. Alles wat daarboven uitsteekt zoals oa. een Avengers, Winter Soldier, Civil War, Ant-Man, Guardians 1 en 2, Dr. Strange, Homecoming, Ragnarok, is alleen maar mooi meegenomen.

Nog even terugkomen op Civil War en het plot itt. de comics. Gezien de films die ervoor kwamen en ik voor de film een groot deel van de comics rondom Civil War heb gelezen, had ik ook niet anders verwacht dat ze eigenlijk alleen het verdrag en de verdeling zouden overnemen. Logischerwijs gaat Marvel voor Thanos niet in hun heldenbestand snijden. (Ze kunnen zelfs geen afscheid van Loki nemen.) Dat is kapitaalvernietiging.
Hadden ze de film beter niet Civil War kunnen noemen? Ja, waarom niet?
Moeten we veel waarde aan deze subtitel hangen? Nee, vind ik niet.
De film zet een logische richting in volgens de filmreeks en had niet meer connectie met het bronmateriaal nodig.

NieuwsFilm

meest populair