Poll

Zeven zombiefilms die je gezien moet hebben!

Van Train to Busan tot Zombieland en van Dawn of the Dead tot Shaun of the Dead!

door Bram de Groot om 21:10 in Poll
Verleden week plaatsten we een POLL over een aantal zeer bekende zombiefilms. De vraag was uiteraard welke film jij de beste vindt. Hieronder zie je de uitslag, met de zeven zombiefilms die de meeste stemmen kregen, na zo'n 750 stemmen.


#1. World War Z

Regisseur: Marc Forster | Jaar: 2013 | Score: 21%

Deze film werd na heel wat productieproblemen en vertraging gepresenteerd aan een breed publiek. Het is namelijk een PG-13 (12 jaar en ouder) film. Dit in tegenstelling tot de rest van de films in dit lijstje. Het verklaart mogelijk ook de koppositie. In de film speelt Brad Pitt de rol van het personage Gerry Lane, een medewerker van de Verenigde Naties. Hij reist af naar verschillende landen om de oorzaak van een wereldwijde epidemie te vinden. Hele legers en regeringen zijn al vernietigd en Gerry begint een race tegen de klok om de mensheid te redden. Het tweede deel wordt naar verluidt volgend jaar opgenomen, dus - wie weet - verschijnt deze in 2020 of 2021.

#2. Dawn of the Dead

Regisseur: Zack Snyder | Jaar: 2004 | Score: 15%

Deze film van Zack Snyder is nieuwe versie van Dawn of the Dead uit 1978 van George A. Romero. Het bleek een enorm succes, met rollen voor onder meer Sarah Polley, Ving Rhames, Jake Weber en Mekhi Phifer. In de film wordt de wereld geteisterd door een onverklaarbare, mysterieuze en dodelijke plaag. Na een ijzingwekkende achtervolging stuit de verpleegster Ana Clark op een groepje overlevenden. De groep zoekt zijn toevlucht in een winkelcentrum. terwijl de buitenwereld steeds helser wordt en het groeiende leger zombies verwoede pogingen doet om het winkelcentrum binnen te dringen, vechten de overlevenden op leven en dood tegen deze levende lijken, tegen elkaar en tegen hun eigen angst en achterdocht. afgesloten van wat vroeger de normale wereld was, proberen zij in leven te blijven en het allerbelangrijkste; mens te blijven.

#3. 28 Days Later

Regisseur: Danny Boyle | Jaar: 2002 | Score: 13%

Deze zombiefilm van regisseur Danny Boyle is ook erg geliefd en het barst van bekende namen, zoals Cillian Murphy, Naomie Harris, Brendan Gleeson en Christopher Eccleston. De film staat in de top 100 met meest gerespecteerde Britse films. In de film wordt een groep chimpansees, bevrijd uit een onderzoekscentrum. Deze begint aan een vraatzuchtige strooptocht en de dodelijke ziekte in hun lichaam wordt zo al snel een afschuwelijke menselijke pandemie. En wanneer een fietskoerier in een verlaten Londens ziekenhuis ontwaakt uit een coma, blijkt hij zich in een wereld na een Apocalyps te bevinden waarin de overleving van de sterkste betekent dat je de besmette mensen altijd een stapje voor moet blijven. In 2007 verscheen het vervolg 28 Weeks Later en Boyle wordt nog altijd gevraagd om een status update te geven over 28 Months Later.

#4. Shaun of the Dead

Regisseur: Edgar Wright | Jaar: 2004 | Score: 12%

Deze eerste zombiekomedie in de lijst komt van de hand van Edgar Wright en is onderdeel van de 'Three Flavours Cornetto trilogy'. In de film zit Shauns leven zit op een dood spoor. Hij hangt met zijn beste vriend Ed in zijn stamkroeg The Winchester, maakt ruzie met zijn moeder en verwaarloost zijn vriendin Liz. Als Liz het uitmaakt, besluit Shaun eindelijk zijn leven op orde te stellen. Hij wil zijn vriendin weer voor zich winnen, de kwesties met zijn moeder oplossen en proberen als een volwassen man zijn verantwoordelijkheden te dragen. Het zit hem tegen, want de de doden komen weer tot leven en stellen alles in het werk om de levenden op te peuzelen. Voor de hernieuwd geïnspireerde Shaun vormen zij slechts één obstakel meer. Geconfronteerd met de zombie-epidemie en gewapend met een knuppel en een schop trekt Shaun er samen met Ed op uit om zijn moeder te redden.

#5. Zombieland

Regisseur: Ruben Fleischer | Jaar: 2009 | Score: 10%

Ook deze zombiekomedie was een groot succes. Met hoofdrollen voor Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone en Abigail Breslin gold Zombieland jarenlang als de best scorende zombiefilm in de States. In de zombiefilm is de student Columbus een echte nerd en werkelijk overal bang voor. Dankzij zijn achterdocht overleeft hij wel een plaag die mensen verandert in allesverslindende zombies. De wapenfreak en twinkie-fan Tallahassee kent totaal geen angst. Samen moeten ze nu de strijd aanbinden met een afgrijselijk gevaar: elkaars gezelschap. Recent werd duidelijk dat er een tweede Zombieland komt, waarvoor de complete cast terugkeert. Zombieland 2 staat vast op 11 oktober 2019.

#6. Dawn of the Dead

Regisseur: George A. Romero | Jaar: 1978 | Score: 6%

Dit is de enige gouwe ouwe in de lijst en ook de enige film van zombie-held George A. Romero, in 2017 overleden. Romero startte zijn Dead-reeks in 1968 met Night of the Living Dead en deze kreeg in totaal vijf vervolgen. In de film zien we hoe in het TV-station in Philadelphia, waar Francine werkt, een totale chaos heerst. Samen met haar vriend Stephen en twee leden van een paramilitaire eenheid, Roger en Peter, ontvlucht Francine per helikopter de stad. Wanneer de brandstof op begint te raken, landt het viertal op het dak van een reusachtige winkelcentrum. Nadat het complex zombievrij is gemaakt breekt er een periode van relatieve rust aan. Maar de levende doden blijven oprukken en ook dient zich een andere dreiging aan in de vorm van een motorbende, die zich tot dan toe met grof geweld staande heeft weten te houden in de door zombies beheerste buitenwereld.

#7. Train to Busan

Regisseur: Sang-ho Yeon | Jaar: 2016 | Score: 6%

Deze Zuid-Koreaanse zombiefilm is een aanrader voor alle liefhebbers. Yeon Sang-ho wist met de film wereldwijd indruk te maken. In het thuisland brak de film alle records en mocht in 2016 debuteren op het Cannes Film Festival. Busanhaeng gaat over de gescheiden zakenman Seok-woo. Doordat hij altijd druk is met zijn werk heeft nooit tijd voor zijn dochter Su-an. Daarom besluit zij om in haar eentje de trein naar Busan te nemen om naar haar moeder te gaan, Seok-woo heeft geen andere optie dan met haar mee te gaan. Precies op het moment dat de trein vertrekt breekt een virus uit dat mensen in zombies verandert. Een geïnfecteerd meisje weet op het laatste moment in te stappen, waardoor ook in de trein niemand meer veilig is. Een Amerikaanse remake is in de maak en een Zuid-Koreaans vervolg wordt in 2019 opgenomen.13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

Ben het zeker eens met de top 3. Had Train To Busan echter hoger verwacht, maar de lijst bevat zeker wel de beste zombie films!

Duikboot

Avatar

5 van de 7 gezien, valt me mee. Die andere 2 staan nu op het lijstje.

Spider-fan

Avatar

Afgezien van een heel sterk begin, heb ik nooit begrepen waarom de Dawn on the Dead remake zo hoog gewaardeerd wordt. Ik vind het jammer dat ze dat hele stuk met de helikopter overslaan, en verder vind ik hem ook niet zo bijzonder. Misschien als je het origineel niet kent, is het idee van een winkelcentrum met zombies op zich sterk genoeg, maar het miste dat epische gevoel van het origineel. Het is al lang geleden dat ik hem gezien heb, dus misschien kijk ik hem nog wel eens een keer.

Gigan72

Avatar

The Return Of The Living Dead dat is er 1 die je gezien moet hebben daar komt ook de bekende zombie kreet Brainsssss uit...

World war z op 1 ?? Serieus .. hij is niet slecht maar hij zou niet in mijn top 7 voorkomen.

MattOMatic

Avatar

@Spider-fan, helemaal me eens. Vind de originele Dawn of the Dead op bijna elk vlak vele malen beter dan de remake (karakters, sfeer, thematiek, spanning in winkelcentrum). Het succes van de remake heeft bijgedragen aan het genre en de opmaak en effecten waren beter maar daar houdt het dan ook mee op.

spooklift

Avatar

Je vergeet Braindead (1992)

A-Bat

Avatar

World War Z op 1?? Ik vond deze één van de mindere zombiefilms. Was niet grof genoeg. Maar ik kijk wel uit naar deel 2 van David Fincher.

Sunspot

Avatar

top 3 zeker, Dawn of the Dead beste eignelijk, maar World War Z heeft echt goeie scenes erin, de spanning voel je ook goed, bijvoorbeeld in Israel met die muur, zo vet.

Snap nog steeds niet waarom studio's niet meer goeie zombiefilms maken, gewoon als Dawn of the Dead, 28 days later en weeks ook zeer leuk.

Sunspot

Avatar

@A-Bat

Juist dat maakt niet uit, hoewel er wel wat meer gore had mogen zijn, dat zeker in WWZ.

Voor mij is het de spanning, het moeten overleven, moet gewoon dreiging zijn.

jimb

Avatar

Braindead (1992)!

Master Of Films

Avatar

Grappig, men heeft dus de voorkeur aan snelle zombies (zoals in World War Z & Dawn of the Dead) ipv slome zombies (zoals in de Romero versie). Moet trouwens nog Cockneys vs Zombies zien, daarin lijkt het alsof de filmmakers de draak met slome zombies steken.

Spider-fan

Avatar

MattOMatic:

precies wat je zegt. Alles is beter aan het origineel, ik kan niks bijzonders zien aan de remake en toch is dit één van de weinige alom geprezen horror remakes. Je krijgt dan het gevoel dat je iets mist, dat er toch iets bijzonders aan moet zijn wat je niet ziet op één of andere manier.

Master of Films:

Cockneys versus Zombies herinner ik me als erg leuk. Als Britse zombie-komedie vond ik die veel leuker als het veel bekendere Shaun of the Dead, die me nooit veel gedaan heeft. Vooral de scènes met een groepje bejaarden vond ik heel grappig.

Sunspot

Avatar

@MOF

Nee, liever wat minder snel, vooral die in WWZ zijn belachelijk snel, had minder gemogen.

Maar gaf wel spanning, maar zou zoveel vetter zijn als een deel van de mensen (jongeren, fitte mensen) de zombies konden voorblijven, nu was het gewoon kansloos, zo snel waren ze.

Slome zombies zijn goed, maar dan moet je wel met iets goeds komen, iets wat we in de eerste 3 seizoenen van The Walking Dead zagen. Bepaalde omgevingen, situaties.

NieuwsFilm

meest populair