Featured

De grootste Fanboy-films! [deel 1]

Deze films zijn voor vele liefhebbers maar moeilijk objectief te beoordelen.

door Bram de Groot om 13:01 in Featured
Verleden week keken we naar 25 heel slechtste films en nu werpen we een blik op de grootste fanboy-films die er zijn. Aankomende dinsdagen tref je in de artikelenreeks iedere keer vijf titels. Hieronder trappen we af met vijf echte films voor fanboys!

De (soort van) definitie voor fanboy-films: dit zijn films met erg toegewijde fans, zowel mannelijk als vrouwelijk. Vaak zijn deze fans zo toegewijd dat ze door hun voorliefde voor de film (of filmreeks) geen tegenspraak dulden. Ze zijn er heilig van overtuigd dat de films awesome zijn. Ze praten dan ook graag recht wat krom is rond hun geliefde titels. En dat mag dan ook gewoon.

Fanboys lijken op nerds, en zijn dat eigenlijk ook. Het hebben van de status 'fanboy' is voor sommigen negatief (vaak geen fanboys), waar anderen met veel plezier een fanboy zijn (vaak juist wel fanboys, en vaak IT'ers). De ultieme droom van een fanboy is hoogstwaarschijnlijk een bezoekje aan Comic Con in San Diego of het hebben van een werkende hoverboard. Zienswijzen op deze definitie kunnen op de gebruikelijke plaats worden achtergelaten.


Deel 1 | Deel 2 | Deel 3 volgt...


The Matrix (1999)

Waarom? Deze wereld van 0 en 1-en was in 1999 een enorme topper en zette de wereld van iedere (nog niet) fanboy op zijn kop. De Wachowski's - zelf ook behoorlijke fanboys - creëerden dé droomwerkelijkheid voor iedere IT-geek. Er ontstond een enorme hype rond de film, met onder meer de fanfilms, muziek, kleding, Nokia's, screensavers en uiteraard de twee helaas mindere vervolgen. Sinds de film is er zelfs het Matrixism, al lijkt dat afkomstig van een doorgeslagen fanboy. Dodge this!


In de ultieme moderne scifi-klassieker The Matrix kampt computerhacker Neo al jaren met het gevoel dat er iets niet klopt in het leven. Hij wordt benaderd door Morpheus, die hem confronteert met de werkelijkheid: de wereld zoals iedereen die kent is een computer-gesimuleerde werkelijkheid. Morpheus denkt dat Neo uitverkoren is om de strijd aan te binden met de onderdrukkers.


The Lord of the Rings: Return of the King (2003)

Waarom: Deze afsluiter van de trilogie van Peter Jackson is ondertussen een kleine 20 jaar oud en alle Tolkien/Midden-aarde fanboys kijken met veel toewijding terug op de film die het boek zo verdienstelijk vertaalde naar het witte doek. De fanboys zullen de films (en de trilogie) altijd verdedigen en waren uiteraard dolgelukkig met de overduidelijk slechtere The Hobbit-trilogie. Zelfs de fanboys van de Academy lieten zichzelf gaan en verzilverden alle elf Oscarnominaties, inclusief Beste film. Return of the King staat voor de complete trilogie.


In het verslavende The Lord of the Rings is wereld van de mens en vele andere levensvormen in oorlog met de wereld van de Orcs, onder leiding van Sauron. Alleen de Hobbit Frodo kan het tij keren door de Ring in de vuurzee van Mount Doom te gooien. Maar de Ring laat zich niet zomaar vernietigen.


Serenity (2005)

Waarom: Vergeet Star Wars of Star Trek. Serenity is de beste sciencefictionfilm ooit gemaakt. Het filmvervolg op het te vroeg afgeschoten en mogelijk daarom zo geliefde Firefly uit 2002 zorgde er definitief voor dat regisseur Joss Whedon (Buffy the Vampire Slayer, The Avengers) een status apart kreeg onder de fanboys. Vervolgen op Serenity kwamen er niet, ook niet op de serie. De fanboys vragen er nog dagelijks om. Een fantrailer voor Firefly/Serenity hieronder.


In het meesterwerk Serenity keren vele personages uit Firefly terug. Malcolm Reynolds is een gelauwerde veteraan van de galactische burgeroorlog. Hij verdient zijn brood door transporten te doen met zijn schip Serenity. Zijn kleine crew is het enige dat hij nog aan familie heeft. Wanneer hij twee nieuwe passagiers aan boord krijgt, een jonge dokter en zijn telepathisch begaafde zus, is dat het begin van grote problemen: de twee blijken op de vlucht te zijn voor de heersende coalitie.


The Dark Knight (2008)

Waarom? Dit is misschien wel de nummer één fanboy-film. Uiteraard is The Dark Knight een fraaie film, maar een fanboy zal kritiek op eigenlijk de complete trilogie van Christopher Nolan niet kunnen verwerken; sowieso onterecht vinden. Sinds de duistere superheldenfilm is verschenen, wordt alles wat Nolan doet op de voet gevolgd en eigenlijk kan hij weinig fout doen. Zelfs een boekenkast in de ruimte is niets meer dan perfectie volgens Nolan-fanboys. En Rises was minstens zo goed. Voor de echte diehards hieronder de mogelijk wat moeilijk objectief te bekijken 'Honest Trailer' van de fanboys van Screen Junkies.


In de #1-superheldenfilm The Dark Knight wil Batman met de hulp van luitenant Jim Gordon en de toegewijde nieuwe openbaar aanklager, Harvey Dent, de georganiseerde misdaad in Gotham voorgoed uitroeien. Dit drietal gaat in eerste instantie doeltreffend te werk, maar ze vallen ten prooi aan een opkomend meesterbrein, de Joker. Hij dompelt Gotham onder in totale anarchie en dwingt de Dark Knight steeds verder over de delicate grens tussen held en burgerwacht.


Back to the Future (1985)

Waarom? Een beetje filmnerd heeft Back to the Future minimaal tien keer gezien en de Back to the Future-fanboy heeft een paar zelfstrikkende schoenen van Nike in de kast staan, inclusief een zelfgemaakte hoverboard. Deze invloedrijke film van Robert Zemeckis en met Michael J. Fox en Christopher Lloyd is een stukje filmgeschiedenis en is één van die films waarvan wordt gehoopt dat deze nooit een remake of iets dergelijks krijgt. De Back to the Future-fanboy is hoogstwaarschijnlijk ook een Ghostbusters-fanboy en hekelt daarom de onnodige reboot van een paar jaar geleden. Hieronder de originele filmtrailer in High Def.


In het awesome Back to the Future is de tiener Marty McFly bevriend is met Doc Brown. Deze gekke uitvinder heeft een tijdmachine gemaakt waardoor Marty per ongeluk wordt teruggezonden naar 1955. Hij verstoort het verleden en moet dit herstellen, anders zal hij nooit geboren worden.


Deel 1 | Deel 2 | Deel 3 volgt...


30 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Ik ben een Tarantino, Villeneuve, Fincher en Yorgos Lanthimos fanboy.
Bon! De Lord of the Rings trilogie is en blijft een meesterwerk!

Frietgezicht

Avatar

Serenity beste sf film ooit gemaakt? Sarcasme ofzo?
Serie en film nooit gekeken.

Frietgezicht

Avatar

In een tijd waarin ze films negeren mogen ze van mij wel een vervolg maken op The Matrix en de andere sequels negeren. Behalve de achtervolging op de snelweg in deel 2 en Monica Bellucci’s verschijning niks memorabels aan.

Yanggie

Avatar

Oke Serenity betitelen als beste scifi ooit is een tikkeltje overdreven, maar hij is wel exceptioneel goed. De cast is erg goed en humor is geweldig.
Te weinig aandacht en waardering voor deze film, net als Pitch Black overigens. Twee absoluut must see scifi's.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Back to the Future is absoluut mijn favoriete filmreeks maar zou me zeker geen fanboy noemen (vind ik zoiezo al een een achterlijke term). Ik kan er zeker de fouten in zien. Zoals in elke film overigens.

The Matrix vond ik een heel leuke trilogie. In tegenstelling tot de meeste vind ik deel 2 en 3 echt wel goed, vooral 3 heeft een goed einde. Het is wel al lang geleden dat ik de films nog zag.

Met de LOTR-hype ben ik nooit mee geweest en eerlijk gezegd heb ik er volgens mij geen enkele volledig van gezien, altijd in stukken. Nochtans heb ik de extended trilogy op Blu-ray maar kan me er nooit toe brengen om ze te bekijken (Ook niet evident om zo maar 4 uur vrij te maken voor een film). Staat in elk geval niet in mijn top 10.


De Dark Knight-trilogy vind ik fantastisch. Rises wat minder maar over het algemeen een steengoede reeks. Heeft mij meteen tot een Nolan-fan gemaakt en heb het me nog niet beklaagd.


Firefly en Serenity heb ik nooit gezien maar staat op mijn to do-list.

comkees

Avatar

Firefly is een fantastiche de serie die ook in nederland is uit gezonden echter pas na 00.00 En met een zooi reclameHij is niet beter dan startrek of starwars maar zeker even goedDe afsluitende film die er is gemaakt (mede door het succes van Buffy) is een heel mooi gedwongen einde van de serie.

Ook vraag ik me af wie bepaald wat de 25 slechtste films zijn

er staan namelijk films tussen die ik in de bios heb gezien en toen erg mooi vond.

Skihvo

Avatar

The lord of the Rings trilogie is voor mij wel de beste triologie! Die films zijn echt mijn jeugd en vooral ook tijdloos. Gister was the Two Towers op tv en het blijft allemaal episch! De muziekjes tot bijna allle figuren is gewoon magisch. Ondanks dat het een fantasieverhaal is zou het ook prima passen in onze wereld omdat veel dingen menselijk zijn. Peter jackson heeft echt een meesterwerk gemaakt alleen jammer dat zijn werk na King Kong wat minder geworden is alleen gelukkig dat zijn film verder altijd prima te kijken zijn

Master Of Films

Avatar

Frietgezicht "Serenity beste sf film ooit gemaakt? Sarcasme ofzo? Serie en film nooit gekeken"

Ik heb de serie en de film wel gezien. De film Serenity zie ik toch meer als een goeie serie afsluiter ala The Final Episode van Firefly. Serenity als zelfstandige film zonder dat je Firefly niet hebt gezien, werkt imho gewoon niet. Je moet echt minimaal enkele afleveringen gezien hebben ivm karakterontwikkelingen en world building.

Serenity als beste sf film uit maken gaat bij mij ook erg ver.
Zeker als je het gaat afleggen tegen Blade Runner of 2001: A Space Odyssey (als andere voorbeelden).

Frietgezicht "In een tijd waarin ze films negeren mogen ze van mij wel een vervolg maken op The Matrix en de andere sequels negeren. Behalve de achtervolging op de snelweg in deel 2 en Monica Bellucci’s verschijning niks memorabels aan."

Volledig met je eens Friet. Ik dank alle goden dat The Matrix gelukkig een afgesloten einde hebt, zodat ik deze klassieker als een zichzelf staande film vaker kan zien. Daardoor is het zeker mogelijk om die flutsequels voor altijd te negeren.

Frietgezicht

Avatar

^ Dan moet ik die serie toch maar eens gaan bekijken.
Beste SF lijkt mij onzin maar dat er serieuze reacties op komen zegt al dat het wel een goede sf is.
Jammer dat die serie niet op Netflix staat...

MARQ242

Avatar

@ZaphodBeeblebrox Je zal vast Firefly bedoeld hebben, maar Firefox vond ik toendertijd ook een hele vette film. Ging geloof ik over Clint Eastwood die een Steathbomber moet stelen in de Sovjet Unie.

Devenace

Avatar

Ok aparte topic of hoe ik dit ook mag noemen.
Ik merk sinds ik wat ouder wordt dat ik val voor een bepaalde filmografie, voornamelijk een groot zwak voor realisme en hoe iets in beeld wordt gebracht.
Bekende werken van Nolan en Ridley Scott bijv, maar ook goude oudjes zoals Craven en Carpenter en Romero.
De waardering voor cgi ligt echt steeds lager tenzij het goed gedaan is, Blomkamp met zijn District 9 of Elysium zijn goede voorbeelden, Spielberg uiteraard met zijn JP en Schindlers List en Close Encounters etc, filmen op locatie ipv in film studio’s en dan cgi licht en donker toevoegen is mij te kunstmatig en nep.
Eervolle vermeldingen zoals Shyamalan die in Signs en the Village het ook allemaal authentiek houd voor mij.
En uiteraard vergeet ik er velen, maar ik zie mezelf dus meer als een filmografie en verhaallijn fanboy dan een specifieke film fanboy.
Hopelijk heb ik hierbij bijgedragen aan een beeldvorming van mij als persoon en dank ik jullie voor het lezen en de aandacht.

Thiver

Avatar

Frietgezicht "Serenity beste sf film ooit gemaakt? Sarcasme ofzo?"

Serenity is in een poll over de beste scifi-films ooit als winnaar uit de bus gekomen. Ik vermoed dat die uitslag vooral te maken heeft met de loyaliteit van Firefly-fans (ook wel bekend als Browncoats), maar het is zonder meer een film die het bekijken waard is. Hij werkt als losstaande film, maar voor de juiste kijkervaring is het raadzaam van tevoren even de veertien afleveringen van Firefly te bingen.

luukskywalker

Avatar

@Frietgezicht: eerst kijken dan zeiken.

tommieman

Avatar

Veel leuke films maar idd is Serenity het afsluitende spektakel op een super-serie .
Hadden ze van mij persoonlijk ook mogen doen bij Farscape . Dat natuurlijk wel veel meer uitwerking had gekregen , maar dit terzijde .
Conclusie : Friet gaat Firefly kijken terwijl de rest the Wire kijkt

MovieMaster2

Avatar

Was lord of the rings the Return of the king niet uit 2003?

Maac

Avatar

Serenity zou niet eens in mijn top 50 beste sci-fi voorkomen.

Moet je eens voorstellen dat je je prachtige filmcollectie op genre hebt gesorteerd en dat Serenity tussen

Alien
Aliens
Minority Report
2001: A Space Odyssey
Starship Troopers
Terminator
T2
The Matrix
Blade Runner
Blade Runner 2049
Arrival
Moon
Under the Skin
Twelve Monkeys
The Fifth Element
Gattaca
Total Recall
A.I.
Children of Men
Her
Ex Machina
The Fountain
Coherence
Primer
Videodrome
RoboCop
Edge of Tomorrow
Donnie Darko
Snowpiercer
Monsters
District 9
Sunshine
Solaris
Inception
Another Earth
Cube
Gravity
Brazil
Close Encounters of the Third Kind
E.T.
Predestination
Back to the Future
Back to the Future II
Akira
Escape from New York
Ghost in the Shell (1995)
The Fly
Man from Earth
Timecrimes
Beyond the Black Rainbow

de boel staat te vervuilen. Doodzonde.

Devenace

Avatar

Nice Maac, ik neem aan dat dit een greep is los uit het hoofd en je er nog veel meer hebt?

Maac

Avatar

^Haha nee helaas, ik heb wel even moeten googelen. Vond het wel aardig om er in ieder geval 50 op te sommen.
Maar ik heb er inderdaad meer, ik heb bijvoorbeeld Dark City, Strange Days, en Wall-E op het laatste moment weggehaald om op 50 te komen. Er zijn er dus nog meer die ik beter vind dan Serenity.

Frietgezicht

Avatar

@ Tommieman en Thiver, ok ok, ik ga die films (en serie pff,zoveel te kijken) dan maar eens checken!


En Tommie, laat mij weten als je aan The Wire begonnen bent.


@ LuukSkywalker, zeiken? Kraak niks af,probeerde erachter te komen of Serenity echt een must see is.
Jij zat juist alleen maar te zeiken in The Last Jedi op je eenzame eilandje. Ik vond je in de originele trilogy al een crybaby!

Goov25

Avatar

Grappig onderwerp. Ik denk dat ik wel een LOTR, MATRIX en DARK KNIGHT fanboy ben :D

chefry1983

Avatar

Ik ken alle films behalve serenity. Maar ik kijk nog steeds graag naar alle films. Ben geen fanboy maar als ik ooit in nieuw Zeeland kom dan ga ik zeker hobbiton bezoeken.

FilmTotaalVerbeteren

Avatar

@LuukSkywalker Ik heb gekeken, dus volgens jouw redenering mag ik zeiken. What. de. fu*k.

Buiten het feit dat de serie op TV in de foute volgorde werd getoond, dat is niet de schuld van de makers, weet het ook gewoon niet wat het wil zijn. Slechte aaneenschakeling van, poging tot, humor, crappy CGI (ja het is van begin 2000, Twilight zone van de jaren '50 had daar ook oplossingen voor), personages die niet echt interessant zijn, en zo kan ik nog lang doorgaan. Dat gezegd zijnde mag iedereen iets anders goed vinden, maar laat dat een les zijn om niet over zeiken te beginnen.

Snap ook nog steeds niet wat er mis is met een nieuwe film in het BTTF universum. Er zijn 7 miljard mensen, dus geen zorgen, Marty en Doc moeten niet terug komen, en er zijn zoveel mogelijke bestemmingen qua jaar.

De telefoon en de gloeilamp zijn ook door twee mensen op hetzelfde moment uitgevonden, waarom geen Delorean ;)

horizon

Avatar

Farscape, Space: above and beyond, ds9 waren betere series dan Serenity.

akketa

Avatar

Geen sarcasme van Bram, maar 'fanboy praat'. ;)

Ik moest ook ff twee keer lezen door alle superlatieven in dit stuk. Maar Bram heeft natuurlijk alles vanuit de fanboys geschreven. Daardoor is natuurlijk Serenity een meesterwerk en is TDK Rises " minstens zo goed".

Ik vond Firefly erg charmant. Beetje offbeat door de Western/sci-fi combinatie. Wel een serie die duidelijk nog een seizoen nodig had om echt lekker van de grond te komen. Een aantal proefballonnetjes zoals de Hands of Blue die ineens niet meer terugkomen.
Als je gaat kijken zeker opletten op de volgorde, maar ik verwacht dat downloads nu wel goed zijn gerangschikt.

Serenity krijgt ook veel meer impact na het kijken van de serie. Had toch wel ff een 'Game of Thrones'-gasp momentje op het einde bij een bepaalde dood.

centr1no

Avatar

akketa "Geen sarcasme van Bram, maar 'fanboy praat'. ;) "
De eerste die het snapt.
devenace "Ik merk sinds ik wat ouder wordt dat ik val voor een bepaalde filmografie, voornamelijk een groot zwak voor realisme en hoe iets in beeld wordt gebracht.
Bekende werken van Nolan en Ridley Scott bijv, maar ook goude oudjes zoals Craven en Carpenter en Romero.
De waardering voor cgi ligt echt steeds lager tenzij het goed gedaan is, Blomkamp met zijn District 9 of Elysium zijn goede voorbeelden, Spielberg uiteraard met zijn JP en Schindlers List en Close Encounters etc, filmen op locatie ipv in film studio’s en dan cgi licht en donker toevoegen is mij te kunstmatig en nep.
Eervolle vermeldingen zoals Shyamalan die in Signs en the Village het ook allemaal authentiek houd voor mij. "

Ik kan niet goed beoordelen of je aan het trollen bent of niet.
Realisme en goed gebruik van CGI waarderen en dan Nolan noemen is tegenstrijdig. De CGI in Blomkamps films waren goedkoop en zeker in Elysium helemaal niet zo goed. Ridley Scott prijzen en dan zeggen "cgi licht en donker toevoegen is mij te kunstmatig en nep"? De herhalingstrucjes van Shyamalan authentiek noemen?
Meningen verschillen en en genoemde personen hebben echt wel hun pluspunten, maar niet degenen die jij noemt.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

@MARQ242

Was idd Firefly dat ik bedoelde. Is aangepast. Zal me leren om hier te reageren op mn tablet dat zelf woorden kiest. :D


@centr1no


Ik snap juist perfect dat Devenance Nolan noemt. Hij slaagt er echt wel in om absurde ideeën op een realistische manier te brengen en doet dat veelal met praktische effecten, aangevuld met goede CGI waar nodig. Dat is waar hij volgens mij op doelde. Dat in tegenstelling tot veel andere regisseurs zijn films toch een pak authentieker aanvoelen dan de vele CGI-kermissen die we tegenwoordig zien in de bioscoop. Enfin, zo vatte ik zijn comment toch op maar ik ben ook wel een grote Nolan-fan dus ben misschien bevooroordeeld.

Maac

Avatar

^Aanvullend daarop zijn het volgens mij niet de ‘herhalingstrucjes’ van Shyamalan die Devenance prees.
Het is een beetje een slecht geïnterpreteerde opsomming van elementen die Devenance precies niet bedoelde.

centr1no

Avatar

@ZaphodBeeblebrox en Maac
Hoeveel CGI er in een film gebruikt wordt is natuurlijk volledig afhankelijk van wat voor film het is, hoe een scene het best in beeld gebracht kan worden en het budget.
De genoemde films van Shyamalan hebben geen (of amper) CGI nodig en zijn in dat opzicht op geen enkele manier te vergelijken met films die voor een bepaalde setting wel afhankelijk zijn van CGI.
Nolans gebruik van CGI geloofwaardig noemen gaat me ook echt een stap te ver. Het is van een hoger niveau en daarom oogt het realistischer, maar zelfs gezien de setting van zijn films is CGI vaak extreem opvallend aanwezig en per definitie daarom al niet geloofwaardig.
Ben je vergeten dat Nolan Interstellar heeft gemaakt, over CGI-kermissen gesproken?

Maac

Avatar

centr1no "Hoeveel CGI er in een film gebruikt wordt is natuurlijk volledig afhankelijk van wat voor film het is, hoe een scene het best in beeld gebracht kan worden en het budget.
De genoemde films van Shyamalan hebben geen (of amper) CGI nodig en zijn in dat opzicht op geen enkele manier te vergelijken met films die voor een bepaalde setting wel afhankelijk zijn van CGI."
Dat klopt helemaal, maar Devenance noemde Signs en The Village waarschijnlijk niet authentiek vanwege herhalingstrucjes. Dat zie ik niet terug in zijn comment, dus ik verwacht dat hij op iets anders doelt wanneer hij spreekt over de authenticiteit van deze films.
centr1no "Nolans gebruik van CGI geloofwaardig noemen gaat me ook echt een stap te ver. Het is van een hoger niveau en daarom oogt het realistischer, maar zelfs gezien de setting van zijn films is CGI vaak extreem opvallend aanwezig en per definitie daarom al niet geloofwaardig.
Ben je vergeten dat Nolan Interstellar heeft gemaakt, over CGI-kermissen gesproken?"
Maar je geeft zelf aan dat de hoeveelheid CGI die gebruikt wordt afhankelijk is van wat voor film het is. Hoe ga je anders een zwart gat in beeld brengen? Nolan gebruikt bijna altijd praktische effecten en gaat nooit voor de makkelijke weg (denk bij Interstellar aan het einde, waarbij Matthew Mcconaughey door het zwarte gat is gegaan en terechtkomt in het zogenoemde "tesseract", bij The Dark Knight o.a. aan de batmobile scènes en de scène in het hotel van Inception is een roterende setpiece). Ik vind Interstellar absoluut geen goede film, maar Nolan kiest alleen voor CGI wanneer hij echt niet anders kan. Natuurlijk is hij een voorbeeld van een regisseur die gaat voor realisme. Met een simpele YouTube search kan je zien hoe serieus Nolan dit neemt.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

^ Ben ik het volmondig mee eens. In The Dark Knight gebruikt hij ook een CGI helicopter die tegen het asfalt knalt maar daarvoor heb je wel heel de tijd een echte helicopter die boven de straten van Gotham vliegt. Hoe naadloos de overgang is daar kan je over discussiëren maar ik denk dat iedereen het wel eens is dat ze geen echte crash gaan veroorzaken in een woongebied. De omkantelende vrachtwagen en ziekenhuisontploffing waren weer wel echt en daar had niemand hem ongelijk gegeven als hij CGI in de plaats had gebruikt. Maar hij deed het op de moeilijke manier en het loont. Zo zijn er in Interstellar, Inception, Dunkirk, etc... veel scenes waar anderen CGI zouden gebruiken maar Nolan voor het praktische werk gaat. Kan ik alleen respect voor hebben.

NieuwsFilm