Wat die titels van de 'Avatar' vervolgen betekenen

Wat die titels van de 'Avatar' vervolgen betekenen

Wat weten we over de 4 (!) geplande vervolgen op Avatar uit 2009?

Het was toch een beetje vreemd. In november 2018 lekten er titels uit voor de vier geplande vervolgen op Avatar (2009) en in de loop van februari besloot regisseur James Cameron te bevestigen dat ze kloppen. Volgens Cameron gaat het om voorlopige titels, maar kan het goed zijn dat dit de uiteindelijke titels ook echt blijken te zijn.

We weten dat regisseur James Cameron van plan is om met de vier films te kijken naar de oorsprong van Pandora. Hij wil een saga vertellen, die laat zien hoe het uiteindelijk verloopt met het gezin van Jake Sully (Sam Worthington) en Neytiri (Zoe Saldana). Of hij alle vier de films mag maken is de vraag, dat hangt af van de prestaties van films twee en drie, maar mocht het zover komen, zien we vier vervolgen.

Avatar: The Way of Water
De eerste van de vier vervolgen krijgt de naam The Way of Water. Dat is een titel die verwijst naar het simpele feit dat de film meer kijkt naar de onderwaterwereld van Pandora. Cast en crew moesten maanden oefenen om onderwater motion capture op te kunnen nemen en de resultaten daarvan gaan we in deze eerste vervolgfilm zien.

Bekijk de afbeelding
Dat simpele feit is ook waar deze titel naar verwijst. De Na'vi hebben een clan die voornamelijk rond het water leeft, de Metkayina, en die zal mogelijk centraal staan in het vervolg. Afgezien daarvan zien we natuurlijk ook hoe Jake en Neytiri het weer moeten opnemen tegen mensen, die nog altijd de grondstoffen van Pandora willen hebben. Avatar: The Way of Water zwemt in de loop van december 2020 de bioscopen in.

Avatar: The Seed Bearer
Aan het einde van Avatar vielen de mensen onder leiding van Col. Quaritch (Stephen Lang) de Tree of Souls aan. Het heiligdom van de Na'vi werd bijna verwoest, maar dat werd voorkomen door de gecombineerde kracht van verschillende stammen en door Jake Sully. Maar de boom had het zwaar te verduren en zal mogelijk in dit vervolg centraal staan.

Bekijk de afbeelding
We gokken er zelf op dat Jake Sully in dit vervolg te maken krijgt met de zaden van de boom en die naar een nieuwe plek moet brengen. Gek zal dat niet zijn: hij is namelijk de hoofdpersoon van de franchise en al een beetje de uitverkorene in de franchise. Avatar: The Seed Bearer wordt in december 2021 in een bioscoop bij jou in de buurt verwacht om te zaaien.

Avatar: The Tulkun Rider
Of deze derde vervolgfilm er ooit komt is allesbehalve zeker. Disney schijnt de films te duur te vinden en is later dit jaar de baas over Fox en de films die de studio maakt. De kans lijkt dan ook aanwezig dat na The Seed Bearer de films er niet meer komen. Gek is dat niet: het budget is enorm. Maar tegelijk kan de interesse van het publiek nog groot zijn en als dat het geval is, zal deze derde film er gewoon komen.

Bekijk de afbeelding
The Tulkun Rider refereert vermoedelijk naar een nieuw vliegend monster dat bereden moet worden door een van de Na'vi. In Avatar uit 2009 was Jake nog de zesde Toruk Makto die de Na'vi-stammen wist te verenigen in de strijd tegen mensen doordat hij een Leonopteryux bereed. Wellicht is de Tulkun nog een mythisch wezen of een mythische Na'vi die een van die grote wezens berijdt. Avatar: The Tulkun Rider rijdt in de loop van december 2024 de bioscoop in.

Avatar: The Quest for Eywa
De laatste titel is The Quest for Eywa. Die is wel weer iets duidelijker te verklaren. Eywa is de godin van Pandora, en wordt omschreven als de Godin die wordt gevormd door alles dat bestaat. Ergens verwachten we dat in deze vijfde Avatar-film blijkt dat Eywa niet gewoon een metafysisch, maar ook een echt wezen is.

Bekijk de afbeelding
Wellicht dat de Na'vi naar Eywa op zoek gaan om Col. Quaritch en de zijnen voor eens en voor altijd te verslaan. We weten immers dat Quaritch in alle films de slechterik zal zijn en het idee van het onderwerpen van Pandora maar niet los kan laten. Avatar: The Quest for Eywa wordt in de loop van december 2025 afgerond.

NieuwsFilm

meest populair