Bioscooptip: 'Us' - gruwelijke nieuwe horror van Jordan Peele

Bioscooptip: 'Us' - gruwelijke nieuwe horror van Jordan Peele

Hier hadden we heel veel zin in!

Met Get Out brak debuterend regisseur Jordan Peele meteen door. En dus keken we reikhalzend uit naar deze sociologische horrorfilm, Us. In dit artikel alles wat je over de film moet weten voordat je hem gaat zien. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

Us
Bekijk de afbeeldingRegie: Jordan Peele | Cast: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss,Kara Hayward | Scenario: Jordan Peele | Genre(s): Horror, Thriller | Kijkwijzer: 16
Adelaide Wilson keert samen met haar echtgenoot Gabe en hun twee kinderen Zora en Jason terug naar het idyllische dorp waar ze opgegroeid is. Adelaie herstelt nog van een niet uit te leggen trauma uit haar verleden. Ze heeft continu het gevoel dat haar gezin iets slechts gaat overkomen. Na een gespannen dag op het strand met hun vrienden Kitty en Josh Tyler, en hun tweelingdochters Becca en Lindsey, keren Adelaide en haar familie terug naar hun vakantiehuisje. Daar staan vier figuren op de oprit. In Us neemt een doodgewoon Amerikaans gezin het op tegen een angstaanjagende opponent: hun dubbelgangers.

De achtergrond

Nog voordat hij klaar was met Get Out, had Jordan Peele al een idee voor een tweede film. Eentje die nog angstaanjagender moest zijn en net zo psychologisch als de vorige. Het idee voor Us kwam volgens hem voort uit de angst die bestaat voor dubbelgangers. "Ik voelde me heel erg aangetrokken tot het idee dat wijzelf onze ergste vijand zijn. Dat is iets dat we intrinsiek weten, maar allemaal negeren. We geven de buitenstaander de schuld, de ander. Maar in deze film heeft het monster ons eigen gezicht."

Volgens Peele komen verhalen over dubbelgangers al sinds het oude Egypte voor. De oude Egyptenaren noemen het ka, een fysieke manifestatie van onze geest, met dezelfde herinneringen, ervaringen en gevoelens als zijn tegendeel. Het waren de voorlopers van de angstaanjagende tweelingen die vaak in literatuur voorkomen. "Dubbelgangers zijn altijd al een bron van angst," aldus Peele. "Volgens mij is dat verbonden aan je gevoel van moraliteit. Je kan niet allebei bestaan. Een van de twee moet verdwijnen. In de mythologie is een dubbelganger van een slecht teken, of een voorteken van de aanstaande dood. Ik wilde dat uitgangspunt gebruiken om een verhaal omheen te bouwen."

Eerste reacties

Us wordt ontzettend goed ontvangen. Op RottenTomatoes is elk van de tot nu toe 55 getelde recensies positief. De consensus lijkt te zijn dat Peele erin geslaagd is om de vloek van de tweede film te verslaan.

Budget en box office

Us kostte 20 miljoen dollar om te maken. Als de box office van Get Out indicatief kan zijn voor de prestaties van deze film, dan kan Peele rustig achterover leunen. Get Out bracht in de VS namelijk 176 miljoen dollar op en daarbuiten nog eens 79 miljoen dollar, voor een totaal van 255 miljoen dollar. Gezien de vele positieve reacties, verwachten we iets soortgelijks van Us.

Trivia

Acteurs Lupita Nyong'o en Winston Duke waren eerder samen te zien in Black Panther (2018) - | - De opnames vonden deels plaats in Santa Cruz, in California. - | - Lupita Nyong'o, Winston Duke en Yahya Abdul-Mateen II gingen allemaal naar de Yale School of Drama. Nyong'o en Duke waren klasgenoten.




NieuwsFilm

meest populair