Featured

Welke gevolgen heeft 'Avengers: Endgame' voor de toekomst van het Marvel-filmuniversum? [SPOILERS]

Grootse gebeurtenissen in vierde Avengers-film.

door Bram de Groot om 22:30 in Featured
Midden deze week ging Avengers: Endgame in première en vele fans hebben de film ondertussen gezien. De film laat uiteraard het Marvel-filmuniversum zien na Thanos' knip in Avengers: Infinity War. Naast dat de film een afronding is van 'The Infinity Saga' is deze ook een soort van begin voor de vele films die er nog gaan volgen.

Dit artikel - VOL SPOILERS - is bestemd voor de discussie: wat kunnen we na de eindstrijd in de toekomst verwachten van het Marvel Cinematic Universe? Er wordt gekeken naar de gebeurtenissen die het meeste impact gaan hebben op de hoofdfiguren in het filmuniversum. Kortom, alleen lezen als je de film al hebt gezien. Wil je zonder spoilers de film bekijken; wat doe je hier? Onderaan in de reacties is er ruimte om de feiten en aannames te bespreken.


!!! SPOILERS !!! SPOILERS !!! SPOILERS !!!Iron Man & Captain America

De eindstrijd heeft een enorme impact gehad op de originele zes Avengers uit The Avengers uit 2012. Als eerste de twee grootste Avengers, Robert Downey Jr.'s Iron Man en Chris Evans' Captain America. Tony Stark overleeft de eindstrijd niet en Steve Rogers keert terug naar zijn verleden om aan het einde van de film flink ouder zijn rol over te dragen. Beide helden hebben een toekomst in het Marvel-universum.

De rol van Iron Man wordt hoogstwaarschijnlijk overgenomen door het personage Harley Keener van Ty Simpkins, uit Iron Man 3. Hij was te zien aan het einde van de film, tijdens de "begrafenis" van Tony. De nieuwe Captain America is Anthony Mackie's Sam Wilson a.k.a. Falcon. Hij kreeg van Rogers het Captain America-schild. Maar zal hij ook te zien zijn in het filmuniversum? Rond Falcon en The Winter Soldier is al een tv-serie voor op Disney+ aangekondigd.

Hulk & Thor

Deze personages hebben ongetwijfeld een belangrijke rol in Phase IV. Chris Hemsworths Thor zal flink op dieet moeten. De God of Thunder gaf zijn macht over het Asgaardische volk aan Tessa Thompsons Valkyrie en vertrok samen met de Guardians of the Galaxy - vanaf nu de "Asgardians of the Galaxy"? Dus wie weet zit hij in Guardians of the Galaxy Vol. 3 of de Guardians in Thor 4. Professor Hulk blijft op de Aarde achter en hij zal op zeker nieuwe avonturen gaan meemaken. Wie weet in een nieuwe Hulk-solofilm.

Black Widow & Hawkeye

Als eerste misschien wel de grootste schok voor velen: Scarlett Johanssons Black Widow offerde zichzelf op voor de Soul Stone en was het eerste grote slachtoffer onder de Avengers in Endgame. Natasha Romanova keert echter wel terug, zij het in een prequel-solofilm die mogelijk in 2020 verschijnt. Hawkeye is terug bij zijn familie en de vraag is of hij na zijn "Ronin"-periode nog wel wil "avengen". Hij keert echter over een paar jaar wel terug in het grotere universum, namelijk in een Hawkeye-miniserie op Disney+. Daarin zou hij zijn dochter Kate Bishop opleiden tot zijn opvolger, iets dat ook in de beginscène van Endgame te zien is.

Guardians of the Galaxy

Dit team had een grote rol in Endgame, zeker de vrouwelijke personages - Zoe Saldana's Gamora en Karen Gillans Nebula. Het team is nagenoeg weer compleet. Alleen de Gamora uit het verleden was aan het einde nergens te vinden, aangezien zij vermoedelijk ook in rook opging of anders is gevlucht. Mogelijk gaat Chris Pratts Star-Lord achter haar aan of brengt bij een bezoekje aan Vormir.

Loki

Ondanks dat zijn aandeel beperkt was, gebeurde er iets opmerkelijks. Hij wist in 2012 te ontsnappen met de Tesseract. Waar hij naar teleporteerde is niet bekend. De kans bestaat dat dit onderdeel wordt van de serie die over Loki verschijnt op Disney+ in 2020.

Overigens personages

De andere personages hebben hoogstwaarschijnlijk een grotere toekomst in de volgende MCU-films. Er komen nieuwe films over avonturen van Spider-Man, Captain Marvel, Black Panther, Doctor Stange en waarschijnlijk ook Ant-Man. Scarlet Witch (en Vision) krijgen een serie op Disney+. En ja, Thanos gaan we niet meer terugzien in het Marvel Cinematic Universe. Tenzij er iets met zijn verleden gedaan wordt in prequelfilm of een serie op Disney+.

#DontSpoilTheEndgame

Nogmaals, dit is ter discussie hieronder! Houd de spoilers dus binnen dit artikel! Zien jullie nog andere gevolgen voor de toekomstige films?

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PRIME

Avatar

Ik geloof niet dat Iron Man wordt overgenomen, maar aangezien Parker de pupil van Stark was, beide erg slim zijn en Fury in de FFH trailer zit, zal het me niks verbazen dat het op die manier "opgevolgd" wordt. Thor zit in GotG 3, maar ik denk niet dat we de anderen terug zien op het grote scherm. Sam en Buck gaan naar Disney+, Hawkeyes arc is afgerond. Focus gaat naar Spidey, Strangs, Tchalla en GotG en nieuwe personages. Maar er zullen even geen grote ensemble films komen denk ik..

Mav Damian

Avatar

Het is gewoon het einde van de huidige 6 Avengers, buiten Thor dan, wat zeer teleurstellend was hoe dat ze met hem omgingen. Ik ben wel benieuwd hoe dat het nu allemaal gaat eindigen met Guardians of the Galaxy. Ik was tevreden hoe dat ze Gamora hebben aangepakt in deze film.
Loki gaan we nooit meer terug zien dat is gewoon al lang bevestigd. Hij is gewoon dood.

Nu dat Black Widow dood is sta ik helemaal niet te popelen voor een Black Widow film, daar zijn ze gewoon te laat mee aan begonnen. Een prequel film over haar is totaal overbodig vind ik.

voldemort8690

Avatar

ik denk dat black widow, gamora en loki nog niet dood, de akkel van iron man zal wel doorgegeven zijn aan dat kid van iron man 3, laat marvel ons maar verrassen zeg ik

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Ik vind een prequel film over Black Widow best een interessant idee. Er is in de films wel een paar keer aangegeven dat ze wat het heeft meegemaakt voor ze een Avenger werd, vooral in Age of Ultron, en misschien krijgen we dan ook haar missie in Boedapest te zien met een cameo van Hawkeye. Kan wel iets worden als ze het goed aanpakken.
Harley die Iron Man overneemt lijkt me nu nog niet waarschijnlijk, hij is nog wat te jong daarvoor. Sam als Cap zien we zeker terug, ook in de films. Voor de rest laat ik me gewoon verrassen, al zal ik vanaf nu de films waarschijnlijk eerder thuis zien dan in de cinema.

Artificialis

Avatar

Dat allerlei bijkarakters nu eigen Disney+ series gaan krijgen slaat helemaal nergens op. De uitmelkerij heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Op deze manier is het een kwestie van tijd voordat er superheldenmoeheid ontstaat. Je kunt de belangstelling van het publiek niet voor eeuwig blijven uitrekken.

Colruiter

Avatar

Endgame is een fantastische film, een andere film dan Infinity War, maar ik kan de één niet boven de ander plaatsen. Wat de Russootjes hier gedaan hebben is verbazingwekkend. Iedereen had het wel bij het rechte eind wat betreft het tijdreizen en het Quantum Realm, maar toch slagen de schrijvers erin ons te boeien. Die balans tussen drama en humor is ook hier weer zo goed, en het ingetogen gebruik van CGI houd je als kijker in het verhaal, het draait om de personages. En het is fantastisch om te zien hoe alle actrices en acteurs genieten van hun rollen, zelfs deze die pas in de derde act opdraven, wat er toch op wijst dat de sfeer op de set heel goed was. Het blijft natuurlijk een superheldenfilm, en dan nog eentje met tijdreizen, en je gaat naar zo'n film niet kijken met de verwachting de nieuwste Citizen Kane te zien. Het Infinity-verhaal was een enorme uitdaging en ze hebben het gelapt, maar het is en blijft wel het einde van een tijdperk en de vraag is nu wat dit nog kan overtreffen... Het is goed om te zien dat niet alle Avengers stoppen, Iron Man was het hart van het MCU, maar Thor lijkt nu de centrale figuur te gaan worden, de beslissing van Chris Hemsworth om de rol van Thor niet op te geven na Endgame was positief voor het MCU. De vraag is nu vooral of er een echte Phase 4 komt? Of de series van Disney + deel zullen uitmaken van het MCU? En natuurlijk is de grootste vraag hoe de FOX-helden in het MCU zullen geïntroduceerd worden. De dames en heren achter het MCU laten zelden in hun kaarten kijken en durven ons regelmatig op het verkeerde been zetten om ons dan te kunnen verrassen, dus geloof ik niet echt dat het jaren zal duren vooraleer de FOX-helden in het MCU zullen verschijnen.

Pato

Avatar

Wat ik me afvraag na het zien van de film is dit:
1. Ze wilden niet baby Thanos doden - maar hebben nu wel een andere Thanos uit het verleden omgebracht. Dit kan dus gevolgen hebben...
2. Komt Black Widow niet terug als de soul-stone is teruggebracht? Soul for a soul?

SplashySleet20

Avatar

Thanos en zijn volgelingen waren toch terug gesnapt maar 2014 zonder dat ze iets wisten wat er gebeurde.

PRIME

Avatar

Nee, Thanos is wel echt weggevaagd.

Dat tijdreizen maakt het allemaal lastig om een beetje te begrijpen, en ik denk zelfs dat niemand 100% kan verklaren hoe dit alles heeft kunnen gebeuren zonder gigantische gevolgen, behalve dan wat ze zelf doen in de film:

'If you change something in the past, you create a new timeline, but you can't change the future you come from'

Waarschijnlijk hebben ze dus een aantal multiverses gemaakt (Loki die ontsnapt in New York, Rogers die jarenlang met Peggy leeft terwijl er een andere Rogers moet zijn, Thanos uit 2014 die ineens verdwijnt)

Marklar

Avatar

@Prime

Rogers heeft gewoon alles meegemaakt, ging op het einde terug en bleef in die tijd zitten t/m het einde. Dus daar zijn er gewoon 2 van geweest. Al is het dan weer niet te verklaren hoe het nichtje van peggy carter hem dan niet gezien heeft om maar wat te noemen.

Wel grappig hoe ze de tijdreisregels uit films belachelijk maakte, maar op die manier kunnen ze wel doen wat ze willen want nu het helemaal niks effect wat er gebeurde. Wel jammer want dan kun je ongestraft alles doen met dat quantum realm

DAVE-THE-BOSS

Avatar

Hulk die dabbed en Thor die fortnite speelt
WAAR GAAT DIT HEEN??!!?

Colruiter

Avatar

Waarom is het bij deze film nu plots nodig om de perfecte uitleg te hebben van de effecten van tijdreizen? Terminator wordt nog altijd als een klassieker gezien, maar daar is er evenmin een degelijke uitleg als hier, bij Terminator is het zelfs nog erger... hoe kan iemand iemand terugsturen in de tijd die uiteindelijk degene is die die iemand die hem terugstuurt creëert... het is en blijft het-kip-en-het-ei... in Back to the future is het nog lachwekkender, maar bij deze films staan we er niet bij stil, waarom zouden we het dan bij deze film moeten doen. Tijdreizen is nu eenmaal iets dat nooit perfect in beeld kan gebracht worden, het blijft gewoon een leuke fantasie.

Steve-O

Avatar

Laat Paltrow lekker Iron Woman zijn. Was erg vet haar in actie te zien.

zwiggelbig

Avatar

ik denk dat ze toch wel wat vets kunnnem aken met Dr STrange als nieuwe leider en spidey en wat andere hero's erbij als een nieuw vet team. Grotere rol strange zou ik graag zien!

PRIME

Avatar

@colruiter Ik denk omdat de fandoms rondom Marvel en bijv DC echt kut zijn, en zo'n film om zoiets doms helemaal kunnrn afbranden

draganta

Avatar

onze Loki is dood ja, maar nu is er een 2de loki in een ander universum. Zijn Steen is nooit teruggebracht. Er zijn 7 stenen meegenomen. 2 Tesseracts 1 in 2012 1 in 1970. Zoals de Sorserer Supreme zei: neem een steen maak je een nieuwe reality.

McKelly

Avatar

Het zal mij niks verbazen dat de aankondiging van Black widow stand alone film een misleiding was. Van mij mag het zo blijven. Maar idd, wat gebeurde er met Steve Rogers/black widow op het moment dat hij die steen terugbracht naar vormir? Sowieso zal hij raar hebben opgekeken aangezien red skull daar was! Ander ding wat mij wel opviel en waar ik me zelfs een beetje aan ergerde was dat Thanos voor mijn gevoel sterker was in end game zonder infinity stones dan in IW met stones. Zelfs captain marvel kon niet zoveel tegen hem inbrengen en thor had met stormbreaker ook wei ig in te brengen terwijl die tegen de complete infinity gauntlet sterker was. En jammer dat je niks terug zag van de skills van pepper pots die ze in Iron man 3 kreeg. Maar voor de rest zeker een toffe film!

SunChaser

Avatar

Dat Black Widow niet terug is is raar. a soul for a soul en de steen is terug.

SuPa

Avatar

Door het tijdreizen hebben ze een multiversum gecreeerd. Daar zullen ze vast iets mee gaan doen.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

A soul for a soul, ja. Maar de dood is niet omkeerbaar. Black Widow is dood. Gamora uit het heden is dood. Ze gaan niet terugkeren omdat de Soul Stone teruggegeven wordt. De mensen die werden weggevaagd waren nooit echt dood dus zij konden terugkomen. Maar iemand die echt dood was, blijft dat ook.

StarWars-SGPer

Avatar

Het was leuker geweest als het dochtertje van Tony de nieuwe iron man werd

MikeyMo

Avatar

Waarom is het bij deze film nu plots nodig om de perfecte uitleg te hebben van de effecten van tijdreizen?


Omdat het tijdreizen in deze film nogal van invloed is op tientallen andere films en series.

Ik was blij dat een karakter als Loki door Thanos werd vermoord. Ik vond het al irritant dat hij maar terug bleef komen. Nu staat de deur weer op een kier om hem toch weer terug te laten komen

Ik moet zeggen dat ik achteraf het tijdreisaspect erg verwarrend vond want nu zijn er dus meer parallelle tijdlijnen. Immers het vermoorden van Thanos heeft niet de snap ongedaan gemaakt.

Ook iedereen die ze terug hebben gebracht was vreemd. Want betekent dit nou dat een Peter Parker nog steeds 16 is terwijl zijn klasgenoten 21 zijn? Ned zal ook wel gesnapt zijn want die was geen steek veranderd in de laatste scene.

Ik ben trouwens benieuwd hoe ze invulling gaan geven aan al die mensen die na 5 jaar er in ene weer zijn. Die zijn immers al hun bezittingen kwijt.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Ben het wel eens met Colruiter.

Ik snap niet waarom deze film ineens wordt kapot geanalyseerd. Zeker als comic book film. En vooral door mensen die in vele gevallen ook nog eens superbekend zijn met die comics. Daar barst het letterlijk van de tegenstrijdigheden en plotgaten, en het boeit niemand. Maar eens er een film van gemaakt wordt? Oooeeeh… dat kan niet hoor, slaat nergens op!

Ik vind dat gek.

Benjamin2510

Avatar

Ik hoop vooral dat ze ook nog wat gaan doen met de personages buiten de mcu zoals blade ghost Rider the punisher etc. Deze films zijn ook wel toe aan een nieuwe verfilming
Een ander personage die ik graag op het witte doek zie verschijnen is moon knight met een goed uitgewerkt verhaal kunnen ze daar een psychologisch thriller van maken een genre wat helaas nog ontbreekt binnen het Marvel universum

NieuwsFilm

meest populair